Comment

Šember Qvevri 2015

Gylden nektar fra dybet og op mod solen — familien Šember formår at få Riesling til at indfange årstidernes skiften og årenes gang i deres overbevisende gode Qvevri 2015, som er frisk som foråret, fyrig som sommeren, gylden som efteråret og kølig som vinteren. Flygtige noter af rågummi og petroleum svæver over modne sydfrugter, som skæres i mundrette stykker af en sitrende syre og fine tanniner; og som samler sig med mørkere noter af tørrede abrikoser, kandiseret citrus, harpiks, bivoks og søde krydderier. Smæskelig, læskende og levende, lige nu svinger den i fuldkommen samklang, og i sammenligning med årgang 2011, smagt sidste sommer, har den stadig stof til fremtidig udfoldelse i sig. Store sager fremstillet i ganske små mængder, af økologiske dyrkede druer gæret seks måneder med skallerne i georgiske qvevri, vinen skilles traditionelt fra skallerne og stikkes om på fad Skærtorsdag. Modnet yderligere to år på store slavonske træfade og først frigivet efter et par år på flaske. Mageløs vin omend nært beslægtet med Tomacs udmærkede œuvre i samme genre, se nærmere her.

Flaske: Qvevri 2015
Vinhus: Šember
Område: Plešivica
Land: Kroatien
Druesort: Riesling
Jordbund: Kalkholdig flysch
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret på qvevri,
seks måneders skindkontakt
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Forhandler: f.eks. wine&more
Pris: cirka 450,-

Comment

Comment

Markus Altenburger Skin & Stones 2018

Markus Altenburger bekender kulør med Skin & Stones, et sammenskudsgilde af Burgenlands hvide druesorter med skindkontakt, så det fulde farvespektrum kommer frem… fra dengang paletten var det, en kunstmaler holdt i hånden og ikke noget, en sommelier havde i munden. Gengiver skær af roser, kaprifolie, hyldeblomster, ferskner, lime og grapefrugt, stikker hverken af i aroma, syre eller tanniner, men smelter sammen til en creme af moden frugt, mild syre, blide tanniner og delikat bitterhed. Kernen udgøres af Veltliner, Traminer, Muscat og Sauvignon med mindre aromatiske elementer som Chardonnay, Neuburger og Welschriesling, to til ti dages skindkontakt, og den nærmere komposition og maceration afhængigt af årgangen. Vinen er modnet et år på brugte barriques, uklaret og flasket ufiltreret og med meget moderat sulfit. Utæmmet men afslappet vildskab og en vældig god gang rod at gå weekenden i møde med…

Flaske: Skin & Stones 2018
Vinhus: Markus Altenburger
Område: Burgenland
Land: Østrig
Druesorter: Grüner Veltliner, Traminer, Chardonnay
Sauvignon Blanc, Muskat Ottonel
Jordbund: Kalkholdig lehm og løss
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
en uges skindkontakt
Lagring: Store og små træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Pris: cirka 200,-

Comment

Comment

Vino Gross Gorca 2020

Hvinende frisk og farligt førførende Furmint fra Maria og Michael Gross i slovenske Štajerska. De to er rykket sydpå fra østrigske Steiermark og dyrker nu vin ved Haloze, hvor Furmint har vundet en særlig plads i deres hjerte— den gamle sort, som i dag mest kendes fra Ungarn men historisk har huseret i hele det Habsburgske rige og nu oplever en lille renaissance i såvel Østrig som Slovenien og Kroatien. Gorca er indbegrebet af terroirvin fra disse kanter, en biodynamisk dyrket Furmint fra den smukkeste vinmark, en sydvendt og sært svunget skråning smyget med terrasser og tæt på skov og vild natur. Her står stokkene rodfæstet i opok, den typiske lokale jordbundstype, en slags kalkholdig mergel. Gorca 2020 er saftig og spændstig, elegant og raffineret, med skarpskåren syre, mineralsk grundklang og et kaleidoskop af hvide forårsblomster, friskrevet citronskal, citron verbena, kvæde og abrikos, istap og flagesalt. Høstet ved håndkraft, presset af hele klaser, spontant gæret og modnet ti måneder på store, gamle træfade før fire måneders stabilisering på ståltanke, flasket uklaret og ufiltreret. En vin med tiden for sig, se omtale af årgang 2019 her.

Flaske: Gorca 2020
Vinhus: Vino Gross
Område: Štajerska
Land: Slovenien
Druesort: Furmint
Jordbund: Kalkholdig mergel
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade, ståltanke
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Sæsonmelier
Pris: 215,-

Comment

Comment

Quinta de Soalheiro Alvarinho Granit 2022

Seriøs Vinho Verde, slank og med sprød syre, strejf af citron og lime, grøn pære, græs og urter og et salt svirp i eftersmagen, særdeles appetitvækkende. Granit er en knusende sprød hvidvin fremstillet af Alvarinho fra vinmarker plantet på granitholdig jord godt 400 meter over havets overflade i Vinho Verdes nordligste subregion Monção e Melgaço nær grænsen til Spanien. De kølige højder og den magre jordbund tænger igennem i vinen, så Alvarinhos mest frugtige træk viger for syrestrukturen (5,6 gram per liter, pH på 3,34) og en strålende mineralitet. Har man forårsfornemmelser, eller fisk og skaldyr, som trygler om at blive spist, så er Granit et rigtigt godt bud. Druerne er dyrket efter bæredygtige og økologiske principper, håndhøstet, presset pneumatisk, mosten klaret og gæret på ikke-temperaturstyrede ståltanke og derefter modnet på gærresterne med lejlighedsvis bâttonage til efterfølgende forår.

Flaske: Granit 2022
Vinhus: Soalheiro
Område: Vinho Verden
Land: Portugal
Druesort: Alvarinho
Jordbund: Sand, granit
Dyrkningsform: Bæredygtig
Vinificering: Gæret på ståltank
Lagring: Ståltanke
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: H.J. Hansen Vin
Pris: 179,-

Comment

Comment

Kastel Sikuli Kaštelanski Crljenak 2019

Søde røde bær med vanille flyver op i snuden og flyder over ganen. Jordbær, skovbær, tyttebær og tørrede tranebær, en smule figner og svesker. Ret slank og spændstig, saftig og syrlig, med forholdsvist markante, fløjlede, støvede tanniner og en pikant krydring af peber, kanel og vanille. Frugtig og strukturbetonet Crljenak fra stokke plantet i 2008, første årgang på flaske var 2018. Kastel Sikuli er vinmageren Ivica Kovačevićs nye familieprojekt kørt på gammel grund ved Kaštel Stari lige nord for Split sammen med sønnerne Ivan and Tomislav. Sorterne er dels lokale, dels internationale, og et sted midt imellem må man vel sige, at Crljenak havner— hvad enten man kalder den Kaštelanski Crljenak, Tribidrag eller Zinfandel.

Flaske: Kaštelanski Crljenak 2019
Vinhus: Kastel Sikuli
Område: Dalmatien
Land: Kroatien
Druesort: Tribidrag
Jordbund: Kalksten
Dyrkningsform: Konventionel
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Små træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 14%
Pris: 185,-

Comment

Comment

Kastel Sikuli Pošip 2021

Strålende stågul i glasset, og der er gul, solmoden citron i både duft og smag. Masser af citrus sætter sig igennem i smagen, som er citrisk syrlig og spændstig og samtidigt har fin fylde og stoflighed. Noter af grønne æbler, lime, grapefrugt, tamarind og galiamelon. Tørt og let salt finish. Flot eksekveret frisk Pošip fra det centrale Dalmatien, en oplagt fiske- og skaldyrsvin, hvis den skal svømme i vante vande. Vinmageren er Ivica Kovačević, som efter flere år hos større vinproducenter er gået solo sammen med sine sønner Ivan og Tomislav.

Flaske: Pošip 2021
Vinhus: Kastel Sikuli
Område: Dalmatien
Land: Kroatien
Druesort: Pošip
Jordbund: Kalksten
Dyrkningsform: Konventionel
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Ståltank
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13,5%
Pris: 185,-

Comment