Comment

Bukolyi Marcell Kékfrankos Reserve 2021

Der er eventyrlige kontraster på spil i denne smukke Kékfrankos, som sollysets spil gennem flagrende blade. Super saftig og samtidigt markant tør, med strålende syre og kølig rød frugt, mørk og krydret dybde og et grundigt tanningreb. Sarte skovjordbær, hindbær og brombær, solmodne solbær, atletisk af statur og særdeles elegant. En stærk terroirvin fra Nagy-Eged-bakkens sydvendte kalkstensskråning, selektiv håndhøst af økologiske druer, spontangæret på ståltanke, to ugers skindkontakt og naturlig malolaktisk gæring samt 12 måneders modning på 500 liters ungarske egetræsfade, total sulfit 52 mg/L.

Marcell Bukolyi gik solo i 2016 efter ti år som vinmager i sin families tjeneste. Sammen med sin hustru Lilla lever han nu på den sydlige skråning af Nagy-Eged-bakken i Eger i det nordøstlige Ungarn, hvor de fra deres 14 hektarer på parcellerne Köves, Farm og Birsalmás sætter fokus på Kékfrankos og en række andre sorter.

Flaske: Kékfrankos Reserve 2021
Vinhus: Bukolyi Marcell
Område: Eger
Land: Ungarn
Druesort: Blaufränkisch
Jordbund: Kalksten
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 14%
Pris: cirka 200,-

Comment

Comment

Klabjan Malvazija black label 2017

Slovensk vin af første klasse, Malvazija med en så magnetisk effekt i glasset, at det nemt bliver til flere glas. Uroš Klabjan følger i sin farfar Albins fodspor og fremstiller Malvazija Istarska med kort skindkontakt og lang lagring på gamle træfade. En formidabel én af slagsen, frister først med en forførende næse af akacie, orangeblomst og dugvåde enge, og folder sig i munden ud med modne mandariner, tørrede abrikoser, akaciehonning og bivoks, syrlige drops og Dolcivit vitaminpiller! Dens milde frugtsødmen balanceres smukt af en frisk syre og fine tanniner, der er godt greb, og teksturen er ganske enkelt eminent. Vinens dybde og kompleksitet kan måske tilskrives de gamle og upodede vinstokke, sandsynligvis også Klabjans kompetente håndelag og afventende afholdenhed. Høstet fra 13 forskellige marker med 50 til 150 år gamle stokke, gæret en god ude med skallerne og modnet et par år på store slavonske træfade, flasket uklaret og ufiltreret.

Flaske: Malvazija 2017
Vinhus: Klabjan
Område: Istrien
Land: Slovenien
Druesort: Malvazija Istarska
Jordbund: Kalksten og kalkmergel
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13,5%
Importør: Vintro Vin
(ikke p.t. i sortiment)
Pris: cirka 300,-

Comment

Comment

F.X. Pichler Grüner Veltliner Ried Liebenberg 2020

Ganske elskelig Grüner Veltliner fra Liebenberg i Wachau, med subtil eksotisk frugt og mere fremtrædende urtede og krydrede noter. Masser af substans og en næsten silkeglat tekstur, balanceret af forfriskende syre og mineralsk summen. Seriøse sager, som man måtte forvente fra F.X. Pichler, en af drivkræfterne bag det klassiske Wachau men ingenlunde fanget i fortiden. Der er friskhed i fylden og finesse, som sandsynligvis vil udfolde sig flot ad åre. Smager af forår og kan såmænd nydes nu, men man lægger nok klogeligt i kælderen, den gemmer på stof til mange års udvikling.

Flaske: Liebenberg 2020
Vinhus: F.X. Pichler
Område: Wachau
Land: Østrig
Druesort: Grüner Veltliner
Jordbund: Paragnejs, amfibolit
Dyrkningsform: Bæredygtig
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13,5%
Importør: Laudrup Vin
Pris: 578,-

Comment

Comment

Vini Scirto All’Antica 2020

Kælen lava i det tyndtflydende, rødglødende spektrum. All’Antica er en læskende og forførende friskfrugtig vin fra Valeria og Giuseppe Scirto på Etnas magiske nordside. Mestendels Nerello Mascalese med kun få dages maceration, som skikken var i gamle dage, derfor navnet, en vin som Giuseppes bedstefar ville have lavet den. Virkeligt lækker tekstur, blid syre og ret så smidige tanniner og en mild smag af røde kirsebær, skovbær, Kongen af Danmark bolcher og kandiserede anisfrø. Seriøs saft på den sjove måde! Stokkene står på Contrada Pirao, har rundet de 80 år og passes og plejes efter økologiske principper. Druerne er høstet ved håndkraft, spontangæret på ståltanke uden temperaturkontrol og flasket uklaret og ufiltreret.

Flaske: All’Antica 2020
Vinhus: Scirto
Område: Sicilien
Land: Italien
Druesorter: Nerello Mascalese,
Nerello Cappuccio
Jordbund: Vulkansk sand og tuf
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Azienda Vin
Pris: 192,-

Comment

Comment

MasVin Crljenak 2019

Crljenak er Zinfandel på kroatisk, og det økologiske kooperativ MasVin (maslina i vino = oliven og vin) nær Zadar smider en ganske god én i glasset, genkendelig og alligevel sin egen. Det er en fyldig sag med duft og smag af violer, skovbær, sorte kirsebær, blå blommer og svesker og små strejf af mandel, nellike og vanille. Saft og kraft i god balance, afstemt syre og frugtsødme, fyrig alkohol og faste men fine tanniner. En potent madvin!

Flaske: Crljenak 2019
Vinhus: MasVin
Område: Dalmatien
Land: Kroatien
Druesort: Tribidrag
Jordbund: Karst
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 16%
Importør: VinoMolim
Pris: 198,-

Comment

Comment

Champagne Pascal Mazet Nature

Pascal Mazet formår at fremmane det store fra det små, at fremelske mere ud fra mindre, mystikken i minimalismen. Vi er i Chigny-les-Roses i hjertet af Montaigne de Reims, hvor Pascal i 1980 etablerede vinhus sammen med sin hustru Catherine og en medgift på et par hektarer vinmarker fra hendes familie. Over årene styrkedes deres økologiske engagement, med officielt omlægning fra 2009 og certificering fra 2012. Siden er biodynamiske praksisser blevet integreret, og sønnerne Olivier og Baptiste har nu overtaget roret; men stilen forbliver den samme, gæring og modning på små fade og meget lang lagring på flaske. Seks år for cuvéen Nature, som er stukket sammen af godt 60% årgangsvin og 40% fra familiens solera reserve — Pinot Meunier, Pinot Noir, Pinot Blanc og Chardonnay fra premier cruerne Chigny-les-Roses og Ludes — og det er tæskelækker Champagne med masser af karakter. Sprøde bobler, strålende syre og en sært mørk mineralitet med noter af salt, jern og jod. Gylden frugt af citrisk og eksotisk beskaffenhed og en længde, der er en langdistanceløber værdig.

Flaske: Nature
Vinhus: Pascal Mazet
Område: Champagne
Land: Frankrig
Druesorter: Pinot Meunier, Pinot Noir,
Pinot Blanc, Chardonnay
Jordbund: Kalkholdig mergel
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret, flaskegæring
Lagring: Små træfade, flaskelagring
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Niche Vine
Pris: 365,-

Comment