Comment

Katharina Gessl Pét Nat Barawararin 2023

Muntre og meget sommerlige bobler fra unge Katharina Gessl i Weinviertel. Katharina er vokset op på Bio-Weingut Gessl, men det stod ikke skrevet i vinkrystaller, at hun selv skulle gå vinmagervejen. Hun studerede i stedet medier og marketing, men under ophold i Tyskland og Holland faldt hun for alvor i tønden med naturvin. Så hjemkomsten kom til at stå i videre vinstudiers tegn på BOKU i Wien og hendes egen lille produktion. Hun arbejder under mottoerne “s’Leben leben” og “nur ned hudln”, lokal dialekt for at leve livet og at tage sig sin tid. Den betyder hårdt arbejde men også festlige stunder, og den ene fører til det andet i hendes fortræffelige og vildt forfriskende pét nat Bawawararin: Den perfekte belønning til den arbejdende kvinde eller enhver anden, som skal friskes op. Grüner Veltliner og Gelber Muskatter smelter her sammen i livlig sprudlen, med knasende sprøde bobler, storsmilende syre og saftspændt frugt. Grønne æbler og pærer, en smule lime, falgesalt og strejf af både blomster og urter. Utroligt opkvikkende!

Flaske: Barawararin 2023
Vinhus: Katharina Gessl
Område: Weinviertel
Land: Østrig
Druesorter: Grüner Veltliner,
Gelber Muskateller
Jordbund: Kalkholdig lehm og løss
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Flaskelagring
Lukning: Korkprop
Alkohol: 11,5%
Forhandlere: f.eks. More Natural Wine
Pris: cirka 200,-

Comment

Comment

Roxanich Zara 5/6 2011

Et orange overflødighedshorn fra Roxanich. Sorelle-serien har Mladen Rožanić dedikeret til sine seks døtre, hvoraf Zara er den femte, og det er ifølge ham en vin med al en yngre søsters præstationstrang og ubegrænsede virkelyst men også en udviklingshistorie om modning og fordybelse. Druerne stammer fra marken Bačva ved Višnjan på det vestlige Istrien, og det er en blandet beplantning med syv forskellige sorter, som modtager 65 dages skindkontakt og derefter modnes 116 måneder på fad og før flaskning— høstet den 4. september 2011 og først flasket den 23. august 2021, ufiltreret og ved aftagende måne selvfølgelig. Som sådan følger den i fodsporene på Mladens tidligere aftapning Ines u bijelom, men den virker mørkere og mere modnet. Den folder sig ud som mangefacetteret orangevin med spraglet frugt, fløjlet mundfølelse, fine oxidative noter og en stille overflod af smagsnuancer: Fersken, tørrede aprikoser, kandiseret appelsinskal, gari og umeboshi, harpiks, pinjekerner og saltede mandler. Madvin og meditationsvin.

Flaske: Zara 2011
Vinhus: Roxanich
Område: Istrien
Land: Kroatien
Druesorter: Sauvignon, Pinot Blanc,
Pinot Gris, Vermentino, Glera,
Friulano, Graševina
Jordbund: Kalkholdig mergel
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
to måneders skindkontakt
Lagring: Store træfade, små krukker
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Pelican Wines
Pris: 325,-

Comment

Comment

Venica & Venica Sauvignon Ronco del Cerò 2022

Familien Venica har gennem generationer gjort sig til eksperter i friske og fint stoflige hvidvine fra hjemstavnen i Dolegna del Collio lige på grænsen til Slovenien. Efter lokal skik dyrker de adskillige sorter, som hver især kan udtrykke forskellige aspekter af det lokale terroir— Sauvignon er linsen, som genspejler Ronco del Cerò og Ronco del Mele. Begge meget udtryksfulde, syrlige og duftende men først og fremmest dybe. Druerne til Ronco del Cerò dyrkes efter bæredygtige principper og udvælges omhyggeligt fra marker rundt om vingården, med forskellige højder og vinkler, hvilket resulterer i et ret mangfoldigt sortsaftryk. Nyslået enggræs og brændenælder i næsen, en duft af dampende drivhus, og i smagen dykker den dybere ned i moden lime, rødmende ferksner, hyldebær, tomatkerner, mandler og pistacier. Mundvandsdrivende saft med friskhed, spænding og flot fylde, mineralsk og meget madvenlig, et alsidigt akkompagnement på spisebordet. Collio Sauvignon med stil!

Venicas marker ligger blandt frugtplantager og skove, en mindre del er stadig plantet i det gamle blandede “promiscuo” system, der arbejdes efter økologiske og biodynamiske principper, og vinhuset deltager desuden i biodiversitet- og bæredygtigheds-projektet VIVA. Ronco del Cerò er udvalgt fra forskellige marker rundt om gården, druerne håndhøstet hen over sidste halvdel af september, afstilket og koldt udblødt knapt et døgns tid før gæringen og modnet et halvt år på ståltanke— dog undergår 20% gæring og lagring på bærmen på store træfade.

Flaske: Ronco del Cerò 2022
Vinhus: Venica & Venica
Område: Friuli Venezia-Giulia
Land: Italien
Druesort: Sauvignon
Jordbund: Kalkholdig mergel
Dyrkningsform: Bæredygtig
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Ståltanke, træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13,5%
Importør: Textur Vin
Pris: 275,-

Comment

Comment

Kabola Unica 2021

Essensen af Istrien — Unica er Kabolas kyndigt modnede Malvazija, en fyldigere og dybere stil, som udtrykker druen mere alsidigt. Farven er gylden, duften og smagen rig og mundfølelsen lækker men samtidigt er den særdeles forfriskende. Der er modne pærer og fersken i fuldt flor, en mild citrisk syre og salt summen, altsammen nuanceret af blomstrende akacie, nyslået hø, friske figner, ristede mandler, en smule friskkværnet smør og små spor af vanille. Virkeligt velbalanceret og med lang eftersmag, kan akkompagnere alskens istriske specialiteter som prošut, pasta med sommertrøffel, skaldyrsrisotto og alt godt fra havet. Druerne er dyrket økologisk og gæres nogle dage med skallerne, hvorefter vinen modnes godt et år på gæren på et 4.000 liters slavonske egetræsfade. Fornem fornem fortolkning med tiden foran sig.

Flaske: Unica 2021
Vinhus: Kabola
Område: Istrien
Land: Kroatien
Druesort: Malvazija Istarska
Jordbund: Kalkholdig ler og mergel
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 14%
Importør: Vinomolim
Pris: 220,-

Comment

Comment

Weingut Mann Purpur Riesling 2022

Den pureste Riesling fra purpur porfyrjorde i Rheinhessen 🥂 Mildt flintede og sart hvidblomstrende noter i duften. Saftspændt på tungen, en skarpskåren syre strømmer gennem dens smidige stoflighed, moden fersken, abrikos og små strejf af kærnemælk. Levende, læskende og ren, flasket ufiltreret og uden tilsatte sulfitter. Andreas Mann tog oprindeligt en lille afstikker fra familievingården for at studere økonomi, men livet på landet lokkede ham hurtigt tilbage. Familien har nu omtrent 10 hektarer vinmarker, som alle dyrkes økologisk og med særlig fokus på den levende jord og mere bæredygtige tiltag. Håndværk i mark og kælderen og en forkærlighed for at lade naturen gå sin gang og komme til udtryk.

Flaske: Purpur Riesling 2022
Vinhus: Weingut Mann
Område: Rheinhessen
Land: Tyskland
Druesort: Riesling
Jordbund: Lehm, porfyr
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12%
Importør: Rosforth & Rosforth
Pris: 198,-

Comment

Comment

Šember Riesling Vučjak 2022

Frugtig Riesling med kroatisk accent. Den dygtige Šember familie formår ikke kun at fremstille fornemme mousserende og orange vine, de laver også Pinot Noir og Riesling med format — for eksempel fra marken Vučjak, en sydøstvendt skråning hvor 20-25 år gamle Riesling stokke står rodfæstet i kalkholdig mergel med ren kalksten i undergrunden. Det resulterer i en ret frugtig, fyldig og rig Riesling med forfriskende syre og en lækker stoflighed. Moden lime, masser af sursød stenfrugt, pocherede pærer, ferskner og abrikoser, delikat frugtsødme og et behageligt tørt finish. Flot vin, der er skøn at drikke nu, men som også vil udvikle sig flot. I øvrigt økologisk dyrket, spontangæret, modnet på 500-liters træfade og flasket ufiltreret.

Flaske: Riesling Vučjak 2022
Vinhus: Šember
Område: Plešivica
Land: Kroatien
Druesort: Riesling
Jordbund: Kalkholdig mergel, kalksten
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Små træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Vinomolim
Pris: 220,-

Comment