Viewing entries in
Økologi

Comment

Pivnica Čajkov Vulcanica #7

Et velsmagende vulkanudbrud fra Slovakiet. Luftigt skummende, med sprød syre og salt mineralitet og slyngede strømme af modne druer, pink grapefrugt, jordbær og hindbær, bitter orange og dybe gærnoter. En munter og mangefacetteret forfriskning skabt på Pinot Gris 2020 og Pesecká Leánka 2021, en lokal specialitet fra det sydlige Slovakiet, som også kendes som Királyleányka i Ungarn og Fetească Regală i Rumænien og Moldova. Her i en herligt utraditionel udgave, begge gæret med skallerne og siden fadlagret med gærresterne, før de blandes og gærer endnu engang på flasken ved tilsætning af frisk most af Pesecká Leánka 2022. En livlig lækkerbidsken.

Flaske: Vulcanica #7
Vinhus: Pivnica Čajkov
Område: Nitra
Land: Slovakiet
Druesorter: Pinot Gris, Pesecká Leánka
Jordbund: Ler, tuf og vulkanske sten
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
anden gæring på flaske
Lagring: Store træfade,
flaskelagring
Lukning: Kapsel
Alkohol: 12,5%
Importør: Bon Bon Vin
Pris: 205,-

Comment

Comment

Zelna Farkó-kő Kékfrankos 2021

Sensommerligt genskær fra Balatonsøen i Ungarn. Zelna er beliggende ved Balatonfüred på søens nordlige bred og er en af de lokale ledestjerner for økologisk dyrkning og vine af høj kvalitet. Fra enkeltmarken Farkó-kő kommer denne glimrende Kékfrankos (Blaufränkisch), der charmere med sit purporrøde skær og liflige duft af modne, mørke bær, hvid peber og frisk muldjord. Saftig, først rank og slank, så mere fyldig og frugtig, med livlig syre og fine tanniner, et lille bittert bid og et let salt knas i eftersmagen. Spontangæret og modnet 15 måneder på små fade af ungarsk eg, 300 liter, medium ristning, første til tredje brug. Druerne er høstet fra forholdsvist unge stokke (2021 er første frigivne årgang) på Farkó-kő, en skråning på karrig kalkstenstensjord med masser af fossiler fra urhavet Tethys, især ammonitter. Terroiret blev allerede bemærket århundreder tilbage af benediktinermunkene på det nærliggende kloster i Tihany, som længe stod for vinavlen der. I dag dyrker Zelna især Olaszrizling, Furmint og Kékfrankos her.

Flaske: Farkó-kő Kékfrankos 2021
Vinhus: Zelna
Område: Balaton
Land: Ungarn
Druesort: Kékfrankos
Jordbund: Kalksten
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret på stål
Lagring: Små træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Pris: cirka 150,-

Comment

Comment

Benvenuti Malvazija 2023

Der er solskin, lune briser og lyse nætter nok i istriske Benvenutis forfriskende Malvazija til at holde sommeren i live længe endnu. Mildheden selv, emmer af hvide blomster, akaciehonning og lyse stenfrugter, og den smelter på tungen med masser af saftig sydfrugt og citrus, en sart syrlig nerve og en sprød salt mineralitet. Let og læskende, med lækker tekstur og en let og pikant bitter mandelnote i eftersmagen. Druerne dyrkes økologisk og håndhøstes fra marker ved Brkač, Kaldir og Šubijent omkring Motovun midt på Istrien, vi er i godt 150-400 meters højde over havet, på hvidlig flysch, og vinstokkene er plantet mellem 2000 og 2012. Køligt gæret på ståltanke og modnet seks måneder på gæren. Malvazija med klasse og smæk for skillingen, sommer uden ende i sigte…

Flaske: Malvazija 2023
Vinhus: Benvenuti
Område: Istrien
Land: Kroatien
Druesort: Malvazija Istarska
Jordbund: Flysch, kalkholdig ler
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Gæret på ståltanke
Lagring: Sur lie på ståltanke
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Pelican Wines
Pris: 150,-

Comment

Comment

Richard Östreicher Silvaner Augustbaum 2021

Silvaner er en god ven af sensommeren, så i august skal man drikke Augustbaum fra en af druens senere års mestre, Richard Östreicher fra Sommerach på den svært svungne Mainschleife i Franken. Augustbaum er en parcel på den historiske mark Sommeracher Katzenkopf, hvor Richard og fru Kerstin også fordyber sig i deres helt store passion, Spätburgunder. Jordbunden er Muschelkalk, dyrkningsformen økologisk-biodynamisk og inspirationen dels klassisk Franken, dels klassisk fransk— nok langs Mainfloden men alt andet end mainstream, mere fokus på terroir, tekstur og struktur end ligefrem friskfrugtighed. Køligt gæret og langsomt modnet i store, gamle træfade med naturlig sedimentering. Apropos sensommer, Augustbaum breder sig ud med en mild duft af nyslået hø og halm og en saftig mundfuld modne gule blommer med let nøddeagtige noter i eftersmagen. Spændstig, fint stoflig, finesserig og formidabelt flot flydende, en spændende Silvaner med burgundiske vibes.

Flaske: Augustbaum 2021
Vinhus: Richard Östreicher
Område: Franken
Land: Tyskland
Druesort: Silvaner
Jordbund: Sand og kalksten
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Anduma Vini
Pris: cirka 300,-

Comment

Comment

Vina Deak Ćaća moj Pošip 2022

Pošip i fuldt flor. Ćaća moj fra familien Deak i det sydlige Dalmatien er stilsikker sommervin fra Middelhavet med solskin og salt brise. Økologisk, håndhøstet, gæret på stål og modnet seks måneder sur lies. Blomsterlig duft, masser af moden citrus og saftig stenfrugt i smagen, mild syre og let urtede og mineralske undertoner. Udmærket til al frisk fangst fra havet og eminent til østers. Pošip er, efter Graševina og Malvazija, den mest plantede hvidvinsdrue i Kroatien med hjemmebane i Dalmatien og oprindelse på øen Korčula— men den er også den hvide hoveddrue i den unge appellation Komarna ved Neretva-flodens udmunding i Adriaterhavet en smule nord for Dubrovnik. I 2006 anlagde Rizman de første vinmarker her, hvor der før ellers kun var vild vegetation og oliventræer; og for at kere sig om lokalmiljøet og biodiversiteten har alle områdets syv producenter fra begyndelsen praktiseret økologiske dyrkning. Således også Vina Deak, som startede op i 2011 og fra deres 15 hektarer olivenlinde og vinmarker fremstiller fin økologiske olivenolie og velsmagende Plavac og Pošip fra de svimlende stejle skråninger ned til havet.

Flaske: Pošip Ćaća moj 2022
Vinhus: Vina Deak
Område: Dalmatien
Land: Kroatien
Druesort: Pošip
Jordbund: Kalksten
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Ståltanke
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13,5%
Pris: cirka 125,-

Comment

Comment

Jonas Dostert Elbling Crémant Brut Nature 2022

Genvinding af tabt land, fund af skjulte skatte. Jonas Dostert kaster nyt lys over det svært oversete Obermosel, et strækning af kalksten i et område kendt for skifer og Riesling, så klogeligt fokuserer han i stedet på Pinot-sorterne og den efterhånden sjældne lokale specialitet Elbling. Efter endte studier i Geisenheim og praktik hos Domaine Leflaive i Bourgogne, drog Jonas tilbage til hjemegnen og begik sin første egen årgang i 2018, deriblandt basevinen til denne crémant. Dosterts Elbling-druer stammer fra 40 år gamle vinstokke, økologiske dyrket, håndhøstet og og gæret på små gamle egetræsfade. Godt fem år med gæren i flasken før degorgement, og den funkler af ungdommelig friskhed såvel som bedaget dybde. Frisk luft, rindende vand, brusende bæk og levende land i duften (reduktion, ozon og geosmin i mere tekniske termer) og en lind strøm af saftig, frisk og særdeles fast stenfrugt i smagen, en smule kærnemælk og en salt sprødhed i eftersmagen. Frisk syre og flot balance.

Flaske: Elbling Crémant Brut Nature
Vinhus: Jonas Dostert
Område: Mosel
Land: Tyskland
Druesort: Elbling
Jordbund: Kalksten
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
andengæring på flaske
Lagring: Små træfade, flaskelagring
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Lieu-dit
Pris: 185,-

Comment