Comment

Jurtschitsch Grüner Veltliner Stein 2021

Snorlige saft til livet i det grønne, Grüner Veltliner fra altid eminente Stefanie og Alwin Jurtschitsch. Afslappende og forfriskende, saftig, syrlig og frugtig, man får svært ved at finde mere arketypisk Kamptal i dette prisniveau; eller mere passende vin til diverse grønne forårsspiser eller stille stunder i forsommersolen. En dukkert i masser af modne grønne æbler og pærer, en smule ferskner og andre sydfrugter, friske urter og salt og peber. Jurtschitsch er dybt dedikeret til økologiske dyrkning og bæredygtige produktionsformer; og druer til Stein er håndhøstet fra flere højtliggende, terrasserede vinmarker i landskabet omkring Langenlois (ved Loiserberg, Steinberg og Steinmassl) og afspejler flot dets kølige klima og stenede jordbund; for derefter at blive forvandlet til vin ved spontan gæring og en lang blunder på den bundfaldne gær før flaskning.

Flaske: Grüner Veltliner Stein 2021
Vinhus: Jurtschitsch
Område: Kamptal
Land: Østrig
Druesort: Grüner Veltliner
Jordbund: Gnejs og glimmerskifer
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Østjysk Vinforsyning
Pris: 150,-

Comment

Comment

Vinarija Križ Plavac Milo 2021

Tæskelækker kondenseret solskin fra Dalmatien, brændende sol, varme sten og havets dybe blå på flaske. Med mantraet “modgang gør godt for Plavac Mali« fremtryller den lille men storslåede vingård Križ mystisk saftige dråber af en mærkværdigt mørk og nærmest dekadent frugt. Paradoksalt er det, at en så læskende og overdådigt righoldig vin kan frembringes fra så fattige, stenede og sandede forhold. Križ er selv en et kontrastfuldt forhold mellem ungdom og alderdom, fortid og fremtid. I 2004 vendte Denis Bogoević Marušić ryggen til en fortsat karriere i Split og vendte tilbage til den lille flække Prizdrina på Pelješac-halvøen i det sydlige Dalmatien for dér at restaurere sin families gamle hus. Samtidig hjalp han sin gamle far Mile med at passe nogle endnu ældre vinstokke; og i 2011 blev deres lille familievingård født. Der dyrkes efter økologiske og biodynamiske principper, og vinene frembringes uden moderne faciliteter eller interventioner, så man får et rent og levende terroirudtryk. En lind strøm af friske figner og solmodne morbær, fin syre og spændstige men silkeglatte tanniner.

Flaske: Milo 2021
Vinhus: Križ
Område: Dalmatien
Land: Kroatien
Druesort: Plavac Mali
Jordbund: Karst
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 14,5%
Pris: cirka 175,-

Comment

Comment

Domaine Marc Kreydenweiss Kastelberg Grand Cru 2019

Karakteristisk anderledes Alsace Riesling fra Kreydenweiss, et studie I sort skifer fra Kastelberg, som næsten sender sansningerne helt til Mosel med sin modne, sursøde frugt og flintede, røgede krydring. Kreydenweiss har huse I Andlau, som befinder sig lige I Alsaces geologiske orkanøje med mangfoldige jordbundstyper og tre vidt forskellige Grand Cru marker, som Marc og sønnen Antoine fortsat fortolker med eminent egenart. Kastelberg troner direkte over Andlau på en stejl, sydøstvendt skråning på forvitret sort skifer (schiste de Steige), som samler varme og desuden giver vinstokkene mulighed for at udvikle vidt forgrenede rodnet. I næsen først flintede, ristede, røgede noter, så fortættede men liflige stenfrugtaromaer. I munden er der en kompakt fylde af sursød frugt, lime, litchi, fersken og abrikos, med en snert af grønne urter og masser af søde krydderier. Næsten som en Mosel Spätlese Trocken. Intens og righoldig og stadig med et svirp af husets gammeldags mildt oxidative stil. Fra 50 år gamle vinstokke dyrket biodynamisk mere end tre årtier; langsom helklasepresning, spontan alkoholisk og malolaktisk gæring samt mere end to år på gæren i gamle foudres.

Flaske: Kastelberg 2019
Vinhus: Marc Kreydenweiss
Område: Alsace
Land: Frankrig
Druesort: Riesling
Jordbund: Sort skifer
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Erik Sørensen Vin
Pris: 625,-

Comment

Comment

Adriano Grasso Doro Moscato Metodo Classico 2019

Moscato d’Asti møder Champagne! Man må være en smule skør, erkender Adriano Grasso, når man forsøger at gennemføre en andengæringen på flaske af en stille Moscato vin med mere end 100 gram restsukker… men efter et pænt kvantum eksploderede flasker lærte han at mestre teknikken, og nu sidder den lige i skabet. Først frodig skum, så sagte, sprøde bobler. Strålende gul duft og delikat syre-sødme-balance, kærtegner snudeskaft og mundhule med orangeblomstvand, mandarin, friskrevet citronskal, kandiseret orangeskal, marcipan, bergamot og salvie. Seriøse sager med såvel umiddelbar charme som gastronomisk potentiale. Økologisk dyrkede druer, håndhøst midt i september, kryomaceration, langsommelig presning, spontangæring, andengæring på flaske og godt et år med gæren før degorgering. Dedikeret til datteren Doro, deraf navnet. Glimrende alternativ til tryktankens muskatskum, en helt anden verden!

Flaske: Doro 2019
Vinhus: Adriano Grasso
Område: Piemonte
Land: Italien
Druesort: Moscato
Jordbund: Kalkholdig ler
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 8,5%
Importør: Vinpusheren
(ikke p.t. i sortiment)
Pris: cirka 250,-

Comment

Comment

Stokkebye Vingård Liva 2022

Stokkebyes fadlagrede Solaris Liva er spændende at følge år for år. Den særdeles flotte årgang 2022 er fuld af funklende gylden frugt, gule stikkelsbær, ananas, abrikoser og mango, delikat krydret af saftigt græs, nælder og friske, grønne urter og rundet af med kandiseret citrus, syrnet smør og pistacie. Sagte intensitet, sart syrlighed og en særegen kølig spænding, som spiller livligt i munden. Stilistisk vækker den mig mindelser om en mild Sauvignon fra Südsteiermark, og det er ment som et kompliment af de større; og så er den i øvrigt at finde på kortet hos Michelin-restauranten L’Atelier de Joël Robouchon i Paris.

Sommeren var klassisk dansk men til den solrigere, varmere og tørrere side, dog med regnvåde indslag undervejs. Det hele smages i den saftige, fyldige frugt, som for en lille dels vedkommende var angrebet af botrytis. Økologisk dyrkede druer fra marker plantet 2009 og 2015, høstet ved håndkraft, spontangæret og lagret på franske barriques og flasket ufiltreret.

Flaske: Liva 2022
Vinhus: Stokkebye Vingård
Område: Fyn
Land: Danmark
Druesort: Solaris
Jordbund: Kalkholdig ler og sand
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Små træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13,5%
Pris: 269,-

Comment

Comment

Maurer Oszkár Fodor 2019

En lille genistreg fra grænselandet mellem Serbien og Ungarn og mellem hvid og orange, gjort af Oszkár Maurer og hans familie. Fodor emmer af sprøde grønne æbler, grapefrugt og friske urter, flankeret af en forfriskende syrlighed, tonic-lignende tørhed og te-agtige tanniner. Stoflig, spændstig og meget læskende vin med liv og kant. Den er gjort på Grašac-druer (Olaszrizling/Welschriesling) høstet fra buskvine plantet i 1974 på de sandede, løssede jordbund i Subotica i det nordligste Serbien. Fem dages skindkontakt, modnet 16 måneder på gamle tonneaux og tappet klaret, ufiltreret og uden tilsat svovl.

Flaske: Fodor 2019
Vinhus: Maurer Oszkár
Område: Vojvodina
Land: Serbien
Druesort: Welschriesling
Jordbund: Sand, lehm og løss
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
fem dages skindkontakt
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Terroiristen
Pris: 209,-

Comment