Comment

Monterosso Malvazija Selekcija 2017

Mundvandsfremkaldende Malvazija med genskin af det turkisblå Adriaterhav og Istriens rustenrøde jord. Monterosso (det italienske navn for det mere krøllede kroatiske Crveni Vrh) er en oliven- og vingård ved Savudrija på det nordvestligste Istrien, etableret af to slovenske entreprenører med smag for landskabets skønhed og gode råvarer. Vinmarker og olivenlunde er anlagt på tidligere uopdyrket, maki-dækket kystland med ideelt mikroklima og uforurenet undergrund. Foruden en fantastisk olivenolie laver de lækre hvidvine på den lokale Malvazija Istarska, og rosé- og rødvine på den italienske Montepulciano. Men det er deres særligt selekterede Malvazija med modning på store egetræsfade, der er i glasset her— og den dufter afdæmpet men indtagende af lindeblomster, akacie og kaprifolie, bivoks og solvarmt sand. I munden er den karakteristisk saftig og smidig, med moden stenfrugt, mild bitterhed, et hint middelhavsurter og en delikat salt finish. Flot alternativ til Muscadet, Godello og Albariño, for nu at nævne nogle få andre sommerklassikere, som flere måske kender; men Malvazija er bestemt et nærmere bekendskab værd!

Flaske: Malvazija Selekcija 2017
Vinhus: Monterosso
Område: Istrien
Land: Kroatien
Druesort: Malvazija
Jordbund: Jernholdig mergel
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Pris: cirka 150,-

Comment

Comment

Weiser-Künstler Enkircher Steffensberg Riesling Spätlese feinherb 2019

Ægteparret Konstantin Weiser og Alexandra Künstler har siden 2005 i fællesskab fortryllet verden med klassiske Riesling-vine, som smager en af svunden tid. Fra gamle og i vid udstrækning upodede stokke omkring Traben-Trarbach, såvel gæring som modning foregår i gamle Fuderfade, med kort skindkontakt og spontan gæring, hvorefter vinene hviler længe på gærresterne og hverken klares eller filtreres før flaskning. Enkircher Steffensberg ligger i en sidedal til selve Mosel-floden på grårød skifer, og som Spätlese feinherb fra 2019 forfører den med fyldig æble- og kvædeduft, en saftig, blød og sød stenfrugt, fulgt op af et summende syresvirp og en mørk mineralsk dybde. Det tekniske: Syre på 8 g/L, restsødme på 25 g/L, alkohol på 12,5%, flot balanceret. Oplivende, dvælende og stilfærdigt kompleks.

Flaske: Steffensberg Spätlese 2019
Vinhus: Weiser-Künstler
Område: Mosel
Land: Tyskland
Druesort: Riesling
Jordbund: Grå og rød skifer
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Distinto Vinimport
Pris: 299,-

Comment

Comment

Weingut Weszeli Grüner Veltliner Ried Schenkenbichl 2016

Intens krydret Grüner Veltliner fra Davis Weszeli i Kamptal, et kondensat for kendere og andre viderekomne. Fyrig næse med moden fersken, nåleskov, fyrreblomster og grønne urter; og en saftig mundfuld fersken, mango og ananas, med masser af karakter, kompleksitet og ikke mindst længde. Druerne stammer fra den sydvendte skråning Schenkenbichl, fra fire terrasser med vinstokke plantet tilbage i 1972 og rodfæstet i løss, amfibolit, paragnejs og kalksten; økologisk dyrket, og som symbol på biodiversitet prydes etiketten af den sjældne hærfugl, som Weszeli har været med til at genindføre i området ved at indrette redepladser til den i sine vinmarker.

Flaske: Schenkenbichl 2016
Vinhus: Weszeli
Område: Kamptal
Land: Østrig
Druesort: Grüner Veltliner
Jordbund: Løss, amfibolit,
paragnejs, kalksten
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Kjær & Sommerfeldt
Pris: 359,-

Comment

Comment

Sekt- und Weingut Barth Riesling Extra Brut

Proppen er skudt af til årets Riesling Week, hvor den tyske verdensstjerne er i centrum i alle sine mange afskygninger—  inklusiv den Sekteriske. Wein- und Sektgut Barth i Rheingau gør flere glimrende af slagsen, og der er passende både hverdag og fest over deres Riesling Extra Brut. Eminent balanceret, bentør med sprød og luftig skum, saftig æblefrugt og let nøddeagtige og flintede noter. Af økologisk dyrkede druer, manuel høst, presning af hele klaser, traditionel andengæring på flasken, to års lagring med gærresterne, 2 gram dosage.

Flaske: Extra Brut
Vinhus: Barth
Område: Rheingau
Land: Tyskland
Druesort: Riesling
Jordbund: Løss, kvartsit
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
andengæret på flaske
Lagring: Ståltanke, flaske
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Vinello
Pris: 145,-

Comment

Comment

Schloss Schönberg Auerbacher Silvaner 2017

En sjælden men meget velkommen gæst fra Hessische Bergstraße: Frisk, frugtig og saftig, sådan som en Silvaner skal være… og samtidigt forfører den med en overraskende røget snude med sensommeragtige noter af nyslået hø, modne stenfrugter og marcipan. Syrlig nerve med frisk fersken og abrikos og så svævende, smidig og fløjlsblød i munden, at den, uden sammenligning i øvrigt, giver flere burgundiske fornemmelser end de fleste Bourgogner… gedigent håndværk fra Rabea Trautmanns side. Håndhøstet, spontangæret og lagret otte måneder på to år gamle egetræsfade.

Flaske: Auerbacher Silvaner 2017
Vinhus: Schloss Schönberg
Område: Hessische Bergstasse
Land: Tyskland
Druesort: Silvaner
Jordbund: Løss, sand
Dyrkningsform: Konventionel
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Skruelåg
Alkohol: 12,5%
Importør: Mr. Ruby
Pris: 199,-

Comment

Comment

Des Jus et du Lien Bigarade 2020

Tør, sød og skummende, den altid alsidige Chenin gør sig (så glimrende) gældende over hele spektret, tilmed i orange, og tak til Julien Rousselot for det. Ti dages maceration af fuldmodne, hele klaser, og det har givet en righoldig og harmonisk vin med spændstig sursød frugt, honningmelon, kvæde og orangeskal (bigarade er det franske navn for pomerans) samt delikat krydrede noter af tomatstilk, ærtehalm og gule ærter. Sært lyder det sidste måske, men det smager sgu glimrende! Des Jus et du Lien er Juliens nyligt opstartede soloprojekt i Rablay-sur-Layon, tidligere har han arbejdet for flere andre naturligt orienterede vinmagere i Anjou og Saumur.

Flaske: Bigarade 2020
Vinhus: Des Jus et du Lien
Område: Loire
Land: Frankrig
Druesort: Chenin Blanc
Jordbund: Sand, sandsten, skifer
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
ti dages skindkontakt
Lagring: Små træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13,5%
Importør: Reduktivt
Pris: 215,-

Comment