Comment

Stokkebye Vingård Frank 2020

Stokkebye Vingård sår et frø af forår i sindet med den seneste årgang af deres fine hvidvin Frank, opkladt efter familiens trofaste labrador. Frank 2020 er 100% Solaris, langsommeligt gæret i det kølige vineri i gårdens gamle kornlade og modnet 70% på ståltank og 30% i egetræsfad før flaskning i oktober året efter. Frisk og frejdig med fine grønne noter af hyld, lime og urt, en læskende saftighed, spændstig syre og en sart, kølig nerve. Nok engang grund til at slå fast, at Stokkebye laver forbilledlige vine i vores i øvrigt mere og mere interessante vinland Danmark.

Flaske: Frank 2020
Vinhus: Stokkebye Vingård
Område: Fyn
Land: Danmark
Druesort: Solaris
Jordbund: Kalkholdig ler og sand
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Gæret på ståltank og træfad
Lagring: Ståltanke og små træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12%
Pris: 185,-

Comment

Comment

Peter Lauer Riesling Schonfels Grosses Gewächs 2020

Superb Riesling fra snart 100 år gamle vinstokke på Saars suverænt stejleste mark Schonfels, som Florian Lauer vakte til live igen for snart 20 år siden. Stokkene står på egne rødder og er dybt rodfæstet i ren grå skifer, solen kan uhindret skinne på den sydvendte skråning over Saarfloden og kølige vinde strømme ind fra oven. Alt i alt et drømmeterroir og en vin derefter: Stenet mineralitet og smukt moden frugt mødes i en super syrefrisk saft, gule æbler og abrikoser, en smule abrikoskerne, anisfrø og friskplukkede urter. Endnu ung men allerede flyvende.

Flaske: Schonfels 2020
Vinhus: Peter Lauer
Område: Mosel
Land: Tyskland
Druesort: Riesling
Jordbund: Grå skifer
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Niche Vine
Pris: 350,-

Comment

Comment

Riffault Sancerre Saulétas 2012

Riffault retrouvé, og splitte mine bramsejl, hvor de kan udvikle sig storslået! Her er skarp lud til skurvede hoveder, som stadig måtte mene, at naturvin ikke kan holde sig. Saulétas, solopgangen, stammer fra gamle stokke på en mark med Kimmerigde kalksten, og druerne er høstet ved høj modenhed og med en del botrytis. Æterisk snude, pikant sursød i munden og fuld af moden gul frugt, abrikos, kvæde og grapefrugtskal, rå hyldeblomstsaft, citrongræssirup og et snip salt. Smager endnu ungt men har en dybde af noget aldrende.

Flaske: Saulétas 2012
Vinhus: Sebastien Riffault
Område: Sancerre
Land: Frankrig
Druesort: Sauvignon Blanc
Jordbund: Mergel, kalsten
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Rosforth & Rosforth
Pris: 276,-

Comment

Comment

Johannes Trapl Uni6 2019

Seriøs østrigsk rosé til alle uanset kønsidentitet. Uni6 spankulerer et spændende sted i grænselandet mellem en mørk rosé, en lys rød og en pet nat— med en sprød og let prikkende saft af hindbær, kirsebær og granatæble og fine noter af viol, ruskind og krydderier. Kækt møde mellem Blaufränkisch og Sankt Laurent. Druer, hænder, fødder og fade, mere skal der ikke til for at lave god vin ifølge Johannes Trapl, som tror på enkelhed som kongevejen til kulinarisk og terroirtro vin. Efter han overtog familiens vinhus i Stixneusiedl i Carnuntum i 2000 har Hannes omlagt til først økologisk og siden biodynamisk drift og er gået mere og mere i retning af at bruge mindre og mindre sulfit og andet skidt— til glæde for ganen og den ganske natur.

Flaske: Uni6 2019
Vinhus: Johannes Trapl
Område: Carnuntum
Land: Østrig
Druesorter: Blaufränkisch,
Sankt Laurent
Jordbund: Løss, lehm, grus, kalksten
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Ståltanke og store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 10,5%
Importør: Cru Vin
Pris: cirka 150,-
(ikke p.t. i sortiment)

Comment

Comment

Zorjan Dolium Muškat Ottonel 2016

Slovensk frilandsvin med sjælden saftighed og subtil aromatisk kompleksitet. Božidar og Marija Zorjan rykkede ind på deres lille familiegård i 1980 og konverterede først til økologisk og siden til biodynamisk dyrkning; og så begyndte Božidar så tidligt som 1995 at vinificere sine vine på først kroatiske amforaer og siden georgiske qvevri, nedgravet mellem vingården og vinmarkerne, omgærdet af fritgående gæs og græssende får. Disse vine bærer navnet Dolium efter de romerske lerkrukker, der i antikken benyttedes til vin. Her er det den ofte oversete og ildesete Muškat Ottonel, som han med et halvt års skindkontakt har forvandlet til en forfriskende orangevin med en fin buket vilde blomster, mandarinsaft, orangeblomstvand og krydrede strejf af gule rosiner, honning og harpiks. Som en lille ligegyldig sidebemærkning også udnævnt som en af verdens p.t. bedste orangevine i Decanter forrige år.

Flaske: Dolium Muškat Ottonel 2016
Vinhus: Zorjan
Område: Štajerska
Land: Slovenien
Druesort: Muskat Ottonel
Jordbund: Gnejs, kalksten
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret, hele klaser
Lagring: Qvevri
Lukning: Skruelåg
Alkohol: 13%
Pris: cirka 200,-

Comment

Comment

Schloss Gobelsburg Tradition Heritage Cuvée 3 Years

Traditionen tager nye former hos Schloss Gobelsburg, der i anledning af 850 års jubilæet sidste år har sadlet den historiske vinserie Tradition om og nu frigiver den i tre forskellige udgaver med forskellige grader af modning. Den årlige aftapning er denne Cuvée 3 Years, stukket sammen af godt 80% Grüner Veltliner og 20% Riesling fra årgangene 2018, 2017 og 2016 — og det smager sgu som en intensivering af de tidligere Tradition-vine, med en køligt og mildt krydret duft, masser af mango, krydderurter og hvid peber i smagen, samtidigt saftiggrønt og umamimørkt med en mild bitterhed. Overraskende delikat drik, det tegner godt for fremtiden.

Flaske: Tradition Cuvée 3 Years
Vinhus: Schloss Gobelsburg
Område: Kamptal
Land: Østrig
Druesorter: Grüner Veltliner, Riesling
Jordbund: Gnejs, lehm, løss
Dyrkningsform: Bæredygtig
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13,5%
Importør: Bichel Vine
Pris: 295,-

Comment