Comment

Dacapo Nizza Vigna da Capo 2017

Glimrende Barbera fra marken Vigna Dacapo og vinhuset med samme navn: En nydelig crème af hindbær, kirsebær, blommer, svesker, pibetobak, valnødder og kanel med den livlige syrenerve, som er Barberas signatur, afstemt med alkohol og frugtsødme i en flot balanceakt. Nizza er det historiske hjerte for bedre Barbera i Piemonte, og siden 2014 er området ophævet fra en Superiore i Barbera d’Asti til sin egen DOCG. Stikord: Struktur, kompleksitet og lagringspotentiale. Dacapo dyrker økologisk, høster manuelt (og stærkt selektivt i 2017, hvor mange klaser måtte sorteres fra pga. indtørrede druer) og presser nænsomt, til gengæld bruger de til deres Nizza lang maceration og lagring på mindre fade. Intenst og frugtigt resultat.

Flaske: Nizza Vigna da Capo 2017
Vinhus: Dacapo
Område: Piemonte
Land: Italien
Druesort: Barbera
Jordbund: Kalkholdig mergel, sand
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Små træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 15%
Importør: Vinslottet
Pris: 199,-

Comment

Comment

Weingut von Othegraven Wawerner Herrenberger Riesling Kabinett 2017

Smuk, sart og smidig Riesling fra Mosels kølige søster Saar: Sursød saft af gule æbler med mild æblekernebitterhed og små strejf af hvide forårsblomster, friske urter, grapefrugt og våde sten, svævende velsmag. Druerne kommer fra gamle Riesling-stokke stedt på Wawerner Herrenberg, en stejl sydvendt skråning lige ned mod Saar-floden, på let forvitret grå skifer og lehm— en klassisk og højt skattet vinmark, som i dag alene er i von Othegravens besiddelse. Det gamle vinhus har siden 2010 været i Thea og Günther Jauchs hænder og vinmager Andreas Barths sikre greb.

Flaske: Herrenberger Kabinett 2017
Vinhus: von Othegraven
Område: Mosel
Land: Tyskland
Druesort: Riesling
Jordbund: Grå skifer, lehm
Dyrkningsform: Bæredygtig
Vinificering: Spontangæret på ståltanke
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 8%
Importør: Laudrup Vin
Pris: 298,-

Comment

Comment

Weingut Egon Schmitt Green Vibes Sauvignac trocken 2020

Spændende ny tysk vin til at afværge vinterdepressioner, før de rammer: Et grønt syretrip fra Weingut Egon Schmitt i Pfalz. Sauvignac er en ny druesort, en såkaldt interspecifik krydsning af Riesling og Sauvignon Blanc og en ikke nærmere bekendt sort af den vilde asiatiske vitis amurensis. Gerningsmanden er endnu engang schweiziske Valentin Blattner, som specialiserer sig i at frembringe særligt froststærke og sygdomsresistente sorter, som egner sig eminent til økologisk og bæredygtigt vinbrug (læs nærmere her). Hvordan så med smagen? Ja, velkommen i den grønne lund! Den dufter og smager af knækket hyldegren, nyslåede nælder, mynte, sprøde grønne stikkelsbær, kiwi og lime, og der er frisk syre, let røgede hønoter og en salt finish. Sauvignonsk aromatik og rieslingsk tekstur, særdeles delikat.

Flaske: Green Vibes Sauvignac 2020
Vinhus: Egon Schmitt
Område: Pfalz
Land: Tyskland
Druesort: Sauvignac
Jordbund: Lehm, sandsten
Dyrkningsform: Bæredygtig
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Ståltanke
Lukning: Skruelåg
Alkohol: 11,5%
Importør: Uncork My Wine
Pris: 115,-

Comment

Comment

Tomac Amfora Pjenušac Brut Nature 2015

Sprøde æbler, friskrevet citronskal, kandiseret orange, abrikos, karamel, ristede nødder og røgelse, alt vævet ind i det fineste stof med små, sprøde bobler, en livlig syre og kalket mineralitet. Sådan smager Chardonnay og lokale kroatiske sorter som Graševina, Šipelj Bijeli, Zelenac Slatki og Plavec Žuti, når de er gæret seks måneder med skallerne på georgiske qvevri i Tomislav Tomacs have og siden eftergæret på flaske og modnet flere år på gærresterne. Pjenušac er den kroatiske term for mousserende vin, men det er fattige ord for de mesterlige bobler, som Tomac fremtryller fra bakkerne i det kølige Plešivica syd for Zagreb. Sjældent sprudlende overraskelser.

Flaske: Amfora Pjenušac 2015
Vinhus: Tomac
Område: Plešivica
Land: Kroatien
Druesorter: Blandet beplantning
Jordbund: Kalkmergel
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret på amfora,
seks måneders skindkontakt
Lagring: Amfora, flaske
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Pris: cirka 500,-

Comment

Comment

Domäne Wachau Ried Achleiten Riesling Smaragd 2017

Én for alle, alle for én! Østrigske Domäne Wachau er kooperativ på første klasse, hvilket tydeligt fremgår af deres Riesling fra Achleiten— en af Wachaus bedst kendte og mest markante marker. Det er ren og skær stensaft, som kommer i glasset, syrlig ferskenfrugt med noter af grapefrugtskal, limesaft og citrongræs, isprængt flintede, røgede, salte noter. Achleiten ligger ved Weissenkirchen midt i Wachau og er en sydøstvendt skråning, som strækker sig lige fra Donaufloden til Waldviertelskoven, fra 209 til 357 meters højde. Dens stenterrasser er bygget op primært på gnejs og paragnejs på den øverste del, mens amfibolit fylder mere på den nedre. Med Roman Horvath og Heinz Frischengruber i front dyrker Domäne Wachau næsten ni af de godt 22 hektarer vinmarker på Achleiten, 60% Riesling og 40% Grüner Veltliner— og begge bliver små mineralske mesterværker, som lagrer glimrende.

Flaske: Achleiten Riesling Smaragd 2017
Vinhus: Domäne Wachau
Område: Wachau
Land: Østrig
Druesort: Riesling
Jordbund: Gnejs, paragnejs, sand
Dyrkningsform: Bæredygtig
Vinificering: Spontangæret på ståltanke
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13,5%
Importør: Kjær & Sommerfeldt
Pris: 349,-

Comment

Comment

Guerila Extreme Amphora 2018

Vipava-dalen er en smukt strækning i det vestlige Slovenien, en smal dal mellem Trnovo-plateauet i nord og Kras-plateauet i syd. Vi er lige syd for vinområdet Brda og stik nord for Kras, så ikke overraskende har dalen lang tradition for vinavl og ikke mindst for fremstilling af vine med lang skindkontakt. Traditionelt har man talt i uger, men Zmago Petrič fra vinhuset Guerila har revolutionære tendenser og tæller i stedet i måneder: Han lader sin Rebula gære hele seks måneder med skallerne og modner den yderligere et år på amforaer. Druerne er dyrket biodynamisk, den eneste måde Zmago mener, man både kan respektere naturen og fremstille et stort kulturprodukt — som eksempelvis Amphora Extreme 2018, som er ren Rumena Rebula (også kendt som Ribolla Gialla) fra marken Gmajnica. Den er dejligt frisk med fyldig frugt fulgt op af mørkere kryddernoter, fra gule æbler, ananaskirsebær og gule rosiner til tørrede figner, tamarind og honning. En ganske charmerende orangevin.

Flaske: Extreme Amphora 2018
Vinhus: Guerila
Område: Vipavska Dolina
Land: Slovenien
Druesort: Rebula
Jordbund: Sand, mergel, ler
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret,
seks måneders skindkontakt
Lagring: Amfora
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Thorsteinssons
Pris: 275,-

Comment