Comment

Santiago na Ânfora do Rocim 2018

Alvarinho fra amfora, og det svinger afsindigt godt! Det er resultatet af vinøs vidensdeling mellem Herdade do Rocim i Alentejo i syd, som har genoptaget den gamle portugisiske tradition for vinifikation i amforaer, lokalt kendt som talhas; og Quinta de Santiago i Minho i nord, der kender det alluviale terroir i Monção e Melgaço ud og ind og kan forvandle Alvarinho til den friskeste Vinho Verde. Halvdelen er gæret med skallerne, den anden af ren saft, og det spiller sammen i en saftig og stringent struktureret vin med masser af mineralitet og frisk frugt. Duft af lindeblomster og friske æbler. Grønne og gule æbler i munden, citrongræs, grapefrugt, syrlige drops, fyrrenåle, pinjekerner, salt, en sirlig syre og mild bitterhed. Spændende nu og sikkert mange år fremover.

Santiago na Ânfora do Rocim Alvarinho Vinho Verde 2018 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Santiago na Ânfora do Rocim 2018
Vinhus: Quinta de Santiago,
Herdade do Rocim
Område: Minho
Land: Portugal
Druesort: Alvarinho
Jordbund: Alluvial
Dyrkningsform: Bæredygtig
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Amfora
Lukning: Korkprop, lakforseglet
Alkohol: 12,5%
Importør: Vinpusheren
Pris: 399,-

Comment

Comment

Cascina Iuli Malidea 2015

Nu ikke så dårlig en idé, det med Nebbiolo i Monferrato… men det syntes Fabrizio Iulis kolleger, så da han i 1999 plantede en mark med sorten i Cerrina i det nordlige Monferrato, kom den til at hedde Malidea. “Jeg havde altid haft lyst til at lave Nebbiolo for at se, hvordan den ville arte sig i Monferrato. Nu ved jeg det — og jeg er meget tilfreds med resultaterne.” Som smager og dufter af saftige røde bær, hyben, bisongræs, lakrids, urter og tørv, tanninerne er fine og klækkelige, men det glider ubesværet ned, en nydelig vin. Vinificeret i cementtanke, modnet 16 måneder på store egetræsfade og kun tilsat sulfitter i småtingsafdelingen, <25 mg/L.

Cascina Iuli Malidea Nebbiolo 2015 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Malidea 2015
Vinhus: Cascina Iuli
Område: Piemonte
Land: Italien
Druesort: Nebbiolo
Jordbund: Kalkholdig ler
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13,5%
Importør: Pétillant
Pris: 250,-

Comment

Comment

Domaine Bruno Clavelier Bourgogne Aligoté Vieilles Vignes 2018

“Vinmageren er til for at hjælpe planten med at finde sine råstoffer, for at tilskynde den til at udforske sine omgivelser. Det er vekselvirkningen mellem planten, jorden og lyset, der er vingårdens røde tråd, som væves over vækstsæsonen, og som overføres i druen og dens særlige smag.” — Bruno Clavelier om at indfange tid og sted i sine vine. Det gælder også for hans fornemme Aligoté: Vinstokkene er henved hundrede år gamle, det var oldefaren, som plantede den massale selektion i 1921, de har aldrig været dyrket ‘konventionelt’, og siden årtusindeskiftet er de dyrket biodynamisk; og vinificeret minimalistisk men med stor pertentlighed. 2018 er saftig, sirlig og frisk i munden med en spændstig syre og eminent balance. Den bevæger sig stilfærdigt fra fine noter af ananas over ingefær og kaffir limeblade til solbær og mynte, hele strækningen ledsaget af limesaft og kærnemælk og en kalket mineralitet. En intens, rank og læskende fornøjelse!

Bruno Clavelier Bourgogne Aligoté Vieilles Vignes 2018 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Bourgogne Aligoté 2018
Vinhus: Bruno Clavelier
Område: Bourgogne
Land: Frankrig
Druesort: Aligoté
Jordbund: Kalkholdig ler og lehm
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12%
Importør: WineInVein
Pris: cirka 200,-

Comment

Comment

Schloss Gobelsburg Grüner Veltliner Ried Grub 2019

Grub kan godt gå hen og blive glemt i selskab med sine højt besungne nabomarker Gaisberg og Heiligenstein, men ret beset er den smørhullet mellem de to og et glimrende Grüner Veltliner terroir: En sydvendt hulning på sandsten, lehm og løss, som både Johannes Hirsch og Michael Moosbrugger brygger til krydrede, mineralske vine. Gobelsburgs Grub 2019 er gule mirabeller og blommer, modne citrusfrugter og pikante noter af pinje, nåleskov, pibetobak og peber— først tilbageholdende, så mere ligefrem i fremtoningen, slank og elegant med en livlig syre. En klassisk og stilig Grüner Veltliner.

Schloss Gobelsburg Grüner Veltliner Ried Grub 2019 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Ried Grub 2019
Vinhus: Schloss Gobelsburg
Område: Kamptal
Land: Østrig
Druesort: Grüner Veltliner
Jordbund: Løss, lehm, kalksten
Dyrkningsform: Bæredygtig
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13,5%
Importør: Bichel Vine
(ikke p.t. i sortiment)
Pris: cirka 250,-

Comment

Comment

Ipša Sivi Pinot 2017

Ivan Ipša er en mester udi macereret Malvazija men Sivi Pinot (på vore kanter oftest kendt som Pinot Gris) gør han også glimrende. “Vinen bestemmer selv macerationstiden. Så længe mosten gærer, får den blive på skallerne” I 2017 blev det til godt 30 dage, og det er der kommet en karakterfuld men let drikkelig orangevin ud af, med fyldig frugt, mild syre og krydret mineralitet. Syrlig og søde skovbær i snuden, fløjlsblød i munden, burgundisk peach melba, abrikoser, figner, fine tanniner og delikat tørhed.

Ipša Sivi Pinot 2017 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Sivi Pinot 2017
Vinhus: Ipša
Område: Istrien
Land: Kroatien
Druesort: Pinot Gris
Jordbund: Flysch, sandsten
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
30 dages skindkontakt
Lagring: Små træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 14,5%
Pris: cirka 175,-

Comment

Comment

Verus Riesling 2018

En snorlige slovensk Riesling uden svinkeærinder: Sprød syre, saftig frugt og fine noter af nyspundet uld, bivoks, akaciehonning, kamille, jasminris og limeskal. Flot fylde og en mild restsødme renses op af syren. Det smager som Riesling i Alsace eller Østrig men med en særligt slovensk signatur: Stokkene har rundet de 30 år og står fast forankret i kalkholdig mergel på smukke terrasser, som smyger sig langs bakkerne i Stajerska østligst i landet, køligt men solrigt. Verus er et joint venture mellem vennerne Danilo Šnajder, Rajko Žličar and Božidar Grabovac, grundlagt i 2007 med målet at afdække Sloveniens sande potentiale.

Verus Riesling 2018 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Riesling 2018
Vinhus: Verus
Område: Stajerska
Land: Slovenien
Druesort: Riesling
Jordbund: Kalkholdig mergel
Dyrkningsform: Bæredygtig
Vinificering: Gæret på ståltanke
Lagring: Ståltanke
Lukning: Skruelåg
Alkohol: 12,9%
Pris: cirka 125,-

Comment