Comment

Max sein Wein Les Autochtones 2018

Silvaner med skindkontakt i fire og tolv dage, minimalt med øvrige manøvrer men maksimalt engagement i en opkvikning af de traditionelle tyske sorter. Bagmanden er Baumann, Max a.k.a. Max sein Wein fra Dertingen i Baden. 100% ufiltreret og usvovlet orange Silvaner, hvor skindkontakten foruden stringens og let støvede tanniner smukt har fremhævet sortskarakteren— det saftige, sommerlige og urtede— med luftig candifloss, kandiseret citrus og dugvåde enge.

Max sein Wein Les Autochtones Silvaner 2018 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Les Autochtones 2018
Vinhus: Max sein Wein
Område: Baden
Land: Tyskland
Druesort: Silvaner
Jordbund: Kalkholdig lehm
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
fire og tolv dages skindkontakt
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Høtoft Vin
Pris: 195,-

Comment

Comment

Di Filippo Vernaccia di Cannara 2017

Et påskeunder fra di Filippo! Vernaccia di Cannara er en traditionel umbrisk passito på den lokale Vernaccia-drue (a.k.a. Cornetta), der som en påskelilje kommer frem fra kældermørket om foråret— på samme sæt og vis som også Sagrantino Passito— for at ledsage påskemåltidet, æg, ostetærte, alskens lufttørret kød og syltede grøntsager. Det er en tæt sød vin med fast struktur og en vild smagsprofil: Rosiner, korender, gojibær og tørrede tranebær, en pikant syrlighed og fine tanniner, pebret krydring og umami-agtig dybde med hø, tørrede urter, sorte oliven og grillede artiskokker. Alsidig vin! Høst ved håndkraft først i oktober, to måneders tørring på traditionelle trærammer, camorcanne, presning og spontangæring med en måneds maceration og gæring på ståltanke. En sjældenhed fra småtingsafdelingen, som regel blot 2.000 til 4.000 flasker.

Di Filippo Vernaccia di Cannara Passito Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Vernaccia di Cannara 2017 (375 cl)
Vinhus: Di Filippo
Område: Umbrien
Land: Italien
Druesort: Vernaccia
Jordbund: Kalkholdig ler
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Ståltanke
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Juuls Vin og Spiritus
Pris: 189,-

Comment

Comment

Herrenhof Lamprecht Furmint vom Sandstein 2017

Freestyle Furmint fra Herrenhof Lamprecht i Vulkanland Steiermark, hvor Gottfried Lamprecht i 2006 genstartede vinbruget på familiens gamle herregård og i 2010 plantede Furmint, den ungarske drue, der engang også var vidt udbredt i Østrig under navnet Mosler. Naturnære dyrkningsformer og en nænsom vinifikation på 600-liters træfade får det bedste frem i druen. 2017 har en fint flintet næse med noter af gule æbler, gråpære og kvæde. Saftig, slank og afsindigt syrerig og delikat salt i eftersmagen, stoisk balance. Struktur og mineralitet som mange nøjes med at drømme om i Chablis; mens 2018 er frodigere som Meursault med smør, brioche, blomster og urter men stadig salt og frisk.

Herrenhof Lamprecht Furmint vom Sandstein 2017 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Furmint vom Sandstein 2017
Vinhus: Herrenhof Lamprecht
Område: Vulkanland Steiermark
Land: Østrig
Druesort: Furmint
Jordbund: Sandsten
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Skruelåg
Alkohol: 12,5%
Importør: Extra Brut Vinimport
Pris: 160,-

Comment

Comment

Proidl Ehrenfels Riesling Reserve 2009

En gylden hilsen fra 2009. Familien Proidl tager sig god tid, og det samme må man give deres vine, langsomt samler de sig og åbner sig— altid med saftig syre, stor modenhed og mørk mineralitet. Den svært stejle Ehrenfels lå hen i årene efter Anden Verdenskrig, indtil Franz Proidl genopdyrkede den i 1986. Grundfjeldet, en blanding af paragnejs, amfibolit og bronzit, bryder frem lige under det magre jordlag. Vinen er lige så stejl og kompakt, pakket med mandarin, fersken, abrikos, honningmelon og lynghonning, et pust petroleum og flint. Fra håndhøstede druer, spontangæret på små ståltanke og lagret et halvt år på gærresterne i store træfade. Fuldt udviklet nu og har nok nået toppen.

Proidl Riesling Ehrenfels 2009 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Ehrenfels Riesling Reserve 2009
Vinhus: Weingut Proidl
Område: Kremstal
Land: Østrig
Druesort: Riesling
Jordbund: Gnejs, paragnejs
Dyrkningsform: Konventionel
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Mest Hvid
(ikke i sortiment)
Pris: cirka 200,-

Comment

Comment

Ronchi di Cialla Ciallabianco 2015

Ronchi di Cialla i Colli Orientali i Friuli specialiserer sig i særlige lokale sorter som Schiopettino, Refosco og Ribolla, sidstnævnte i nærværende flaske fortyndet med Verduzzo og Picolit i forholder 60/20/20. Fra ældre stokke på marken Quercigh, et døgns skindkontakt, spontangæring og lagret på store træfade— og det giver italiensk hvidvin af sjældent høj klasse! Frisk syre og godt greb forenet med fyldig frugt og mineralsk nerve. Saftig pære og gule blommer, mens krydderurter og pinjekerner, akaciehonning og flint tager til med tiden; og ældre årgange er modnet til stor dybsindighed og elegance.

Ronchi di Cialla Ciallabianco 2015 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Ciallabianco 2015
Vinhus: Ronchi di Cialla
Område: Friuli-Venezia Giulia
Land: Italien
Druesorter: Ribolla Gialla,
Verduzzo, Picolit
Jordbund: Kalkholdig mergel
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Pris: cirka 200,-

Comment

Comment

Thymiópoulos Ge kai Ouranós Xinomavro 2016

Xinomavro, den græske nordstjerne fra Makedonien, er som navnet siger syrerig og sort, men det er kun begyndelsen. Den dufter af drivhus og smager af saftige, mørke sommerbær, før dens fine tanniner griber fat og efterlader læder og tørrede krydderurter. Skovbær, blommer, solmodne tomater, sorte oliven, myrte, rosmarin, læder, tjære, våd muldjord. Apostolos Thymiopoulos arbejder med biodynamisk dyrkning og gamle stokke på sine marker i Trifolos (frodige, lavt liggende kalkstensjorde) og Fitia (højtbeliggende, vulkanske jorde) i Naoussa, hvor hans familie har dyrket Xinomavro i generationer. Jordbunden og himmelvendt vin.

Thymiopoulos Ge kai Ouranos Xinomavro 2016 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Ge kai Ouranós 2016
Vinhus: Thymiópoulos
Område: Naoussa
Land: Grækenland
Druesort: Xinomavro
Jordbund: Basalt, kalksten
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Små træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13,5%
Importør: Oinofilia
Pris: 269,-

Comment