Viewing entries in
Tyskland

Comment

Jonas Dostert Elbling Crémant Brut Nature 2022

Genvinding af tabt land, fund af skjulte skatte. Jonas Dostert kaster nyt lys over det svært oversete Obermosel, et strækning af kalksten i et område kendt for skifer og Riesling, så klogeligt fokuserer han i stedet på Pinot-sorterne og den efterhånden sjældne lokale specialitet Elbling. Efter endte studier i Geisenheim og praktik hos Domaine Leflaive i Bourgogne, drog Jonas tilbage til hjemegnen og begik sin første egen årgang i 2018, deriblandt basevinen til denne crémant. Dosterts Elbling-druer stammer fra 40 år gamle vinstokke, økologiske dyrket, håndhøstet og og gæret på små gamle egetræsfade. Godt fem år med gæren i flasken før degorgement, og den funkler af ungdommelig friskhed såvel som bedaget dybde. Frisk luft, rindende vand, brusende bæk og levende land i duften (reduktion, ozon og geosmin i mere tekniske termer) og en lind strøm af saftig, frisk og særdeles fast stenfrugt i smagen, en smule kærnemælk og en salt sprødhed i eftersmagen. Frisk syre og flot balance.

Flaske: Elbling Crémant Brut Nature
Vinhus: Jonas Dostert
Område: Mosel
Land: Tyskland
Druesort: Elbling
Jordbund: Kalksten
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
andengæring på flaske
Lagring: Små træfade, flaskelagring
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Lieu-dit
Pris: 185,-

Comment

Comment

Bastian Beny Sylvaner 2022

Forår på flaske! Saftspændt, sitrende syrlig og fuld af læskende, kølig frugt, flankeret af hvide blomster, grønt græs, fine gærnoter og en kalket mineralitet. Druerne kommer fra 45 år gamle stokke, som Bastian Benys bedstefar plantede på en sydvendt løssskråning. Langsom presning, spontan gæring og sagte modning 18 måneder sur lies i brugte barriques. Det er stilsikkert håndværk fra en oprindeligt udlært kok, som smed forklædet i ringen, studerede ønologi på Geisenheim og vendte tilbage til den fædrende gård, som han siden har omlagt til biodynamisk vinbrug. Det summer fra bistaderne; høns, får og geder omkring ham springer; og i kælderen kan han trække på erfaring fra praktik hos Frank John og Klaus Peter Keller.

Flaske: Sylvaner 2022
Vinhus: Bastian Beny
Område: Rheinhessen
Land: Tyskland
Druesort: Silvaner
Jordbund: Kalkholdig løss
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Små træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12%
Importør: Reduktivt
Pris: 295,-

Comment

Comment

Frank John Hapbee 2021

Historien om blomsten og bien i Frank Johns fortolkning: Sommerlige dråber af Riesling og Sauvignon smukt smedet sammen med en smule skindkontakt, malolaktisk gæring og lang nærkontakt i store træfade. Summa summarum: En strålende, syrefrisk og saftig mundfuld med flot, frugtig fylde, moden lime, citron og grape, frisk fersken og strejf af peach melba yoghurt og kærnemælk. Man føler sig næsten hensat til en blomstrende eng på en varm sommerdag, bevæbnet med et godt glas vin og højt humør. Familien Frank har siden 2002 trofast slået et slag for biodynamisk vinbrug på gården Hirschhorner Hof ved Neustadt an der Weinstraße i Pfalz, og foruden deres fine Riesling, Spätburgunder og Sekt leges der fra nyligt erhvervede marker med vine som Hapbee. Lige ud ad landevejen og lige til at blive glad i låget af.

Flaske: Hapbee 2021
Vinhus: Frank John
Område: Pfalz
Land: Tyskland
Druesorter: Riesling, Sauvignon Blanc
Jordbund: Løss, sandsten
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12%
Importør: Anduma Vini
Pris: cirka 125,-

Comment

Comment

Weingut Dönnhof Riesling Tonschiefer 2020

Skarptskåren Riesling fra Nahes top. Tonschiefer (lerskifer) er Dönnhoffs selektion fra deres skiferskråninger især omkring Oberhäuser Leistenberg, som er stærkt præget af denne gråsorte stenart (Lei er lokal dialekt for skifer). Lerskifer dannes ved komprimering af lermineraler og organiske aflejringer, og den er skrøbelig og forvitrer let tilbage til ler, rig på kulstof og kalk. Riesling transkriberer landskabet med en let røget næse med strejf af grapefrugt, mundvandsdrivende syre på tungen og læskende, sursød limesaft og kerne- og stenfrugtsmag. Ligefrem og forfriskende, elegant og finesserig. Økologisk dyrkede druer fra 25-45 år gamle stokke, gæret og modnet på ståltanke og i store egetræsfade, forarbejdet og flasket efter bæredygtige principper.

Flaske: Tonschiefer 2020
Vinhus: Dönnhof
Område: Nahe
Land: Tyskland
Druesort: Riesling
Jordbund: Lerskifer
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Ståltanke, store træfade
Lukning: Skruelåg
Alkohol: 12,5%
Importør: Johs. M. Klein
Pris: cirka 200,-

Comment

Comment

Unterlind Trittenheimer Apotheke Kabinett 2020

Smuk vin på stilig flaske med et så godt som ulæseligt lasertrykt label. Der står Trittenheimer Apotheke Kabinett 2020, så oprindelsen er ikke at kimse ad, og finurligt nok er den fyldt på en gammeldags apotekerflaske. Navnet Unterlind dækker over østrigske Veronika Lindtner og tyske Heiner Bollig, og deres papirer fejler heller intet. Parret mødte hinanden hos navnkundige Egon Müller, hvor Veronika er salgsleder og Heiner kældermester. Med lånte og arvede parceller prøver de sig så frem på egen hånd, som virker mere end sikker: Kabinetten er først en smule stilfærdig, nærmest underspillet, men svinger sig så op i gear og giver fra sig af saftig ferskenfrugt, moden ananas og syrlige, mildt bitre noter af citrongræs, citron og lime, smidig syre og blød sødme, ligefrem og let drikkelig. Vinfilosofien bag er et bæredygtigt landbrug uden brug af kemikalier i vinmarkerne, medmindre de finder det absolut nødvendigt for at redde høsten. Hands-off håndarbejde kendetegner kælderarbejdet, som finder sted hos Heiners far.

Flaske: Trittenheimer Apotheke Kabinett 2020
Vinhus: Unterlind
Område: Mosel
Land: Tyskland
Druesort: Riesling
Jordbund: Grå skifer
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Ståltanke
Lukning: Korkprop, voksforseglet
Alkohol: 10%
Importør: Cru Vin
Pris: 279,-

Comment

Comment

Juliusspital Würzburger Stein-Berg Silvaner Grosses Gewächs 2020

Forførende saftig Silvaner, stofligt smygende og sirligt syrlig vin med mild duft af nyslået hø, friske mandler, hasselnødder og fransk nougat og delikat smag af modne gule æbler, honningmelon og mirabeller. Mageløst læskende og seriøst smagende. Selektiv håndhøst og nænsom helklasepresning, spontan gæring på tonneau og knapt to års modning på gærresterne. Juliusspital er en historisk og stor producent, som samtidigt satser på kvalitet og bæredygtighed. Siden stiftelsen i 1576 har man drevet såvel hospital, hospice, sygeplejeskole og ældrehjem og samtidigt drevet skov-, land- og vinbrug— i dag 180 hektarer vinmarker, herunder den berømte Würzburger Stein, der strækker sig som en muslingeskal langs Mainflodens krusning med den særligt solbeskinnede parcel Berg som blommen i et æg. 45-65° stigning og stærk solindstråling direkte fra floden.

Flaske: Würzburger Stein-Berg GG 2020
Vinhus: Juliusspital
Område: Franken
Land: Tyskland
Druesort: Silvaner
Jordbund: Kalksten
Dyrkningsform: Bæredygtig
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Skruelåg
Alkohol: 13,5%
Importør: H.J. Hansen Vin
Pris: 185,-

Comment