Viewing entries in
Schweiz

Comment

Hauksson Weine Im Lee Pinot Gris 2019

Da sig rejste ved Gry den rosenfingrede Dagning! Der er både kølig morgendug og indre glød i islandske Hoss Haukssons Pinot Gris fra Im Lee i Aargau, Schweiz. Skal vi kalde det en rosé eller en orangevin? To ugers skindkontakt gør det svært at skelne med den mørkt rødbrune Pinot Gris; men en saftspændt og struktureret vin med mange lag er det under alle omstændigheder. Dufter af kandiseret orangeskal, bergamot, marcipan, stjerneanis, urter og græs og smager stille og roligt videre af skovjordbær, hindbær, rabarber og granatæble. Snorlige saft med meget fine tanniner, en smuk og meget sommerlig vin.

Flaske: Im Lee 2019
Vinhus: Hauksson Weine
Område: Aargau
Land: Schweiz
Druesort: Pinot Gris
Jordbund: Lehm, kalksten
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret,
to ugers skindkontakt
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Cool Wines
Pris: 249,-

Comment

Comment

Hauksson Weine Kerner Horn 2019

Forfriskende sommervin fra verdens eneste islandske vinmager— og det bliver vel kun marginalt mindre eksotisk af, at det foregår i Schweiz? Hoss Hauksson har slået sig ned i det nordlige Schweiz og skiftet matematik ud med vinmarkens grøde og investment banking ud med biodynamik. Hans Kerner fra marken Horn ved Remigen i Aargau er en snorlige og saftig vin med mild duft af lindeblomster og et strejf nyslået hø og en stringent og citrisk syrlighed, som rinder ud i en kalket mineralitet. Kerner er en krydsning af Riesling og den røde Trollinger og dyrkes som sidstnævnte særligt i det alpine. Hauksson giver den en god uges skindkontakt, som styrker strukturen men ellers kun knapt anes, modner vinen tre måneder på akaciefade og flasker ufiltreret. Æðislegt, som islændingene siger.

Flaske: Kerner Horn 2019
Vinhus: Hauksson Weine
Område: Aargau
Land: Schweiz
Druesort: Kerner
Jordbund: Lehm, kalksten
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store akaciefade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12%
Importør: Cool Wines
Pris: 249,-

Comment

Comment

Cave du Châtillon Petite Arvine Saillon Grand Cru 2019

Endnu et glædeligt gensyn med Valais’ vel nok vigtigste indfødte hvidvinsdrue, Petite Arvine, som har været dyrket i Valais, og stort set ingen andre steder, i hvert fald siden 1602. Den kan give vidunderligt eksotiske, urtede og mineralske hvidvine; men den kræver sydvendte stenterrasser med masser af sol, god vandforsyning og ikke for megen vind for at lykkes. Det får den ved Cave du Châtillon i grand cruen Saillon, som giver den spænding mellem salt mineralitet og frugtig fylde, som er så karakteristisk for sorten— pollen, moden citrus, grapefrugtskal, stenmel og salt.

Flaske: Saillon Grand Cru 2019
Vinhus: Cave du Châtillon
Område: Valais
Land: Schweiz
Druesort: Petite Arvine
Jordbund: Jordbund
Dyrkningsform: Bæredygtig
Vinificering: Gæret på ståltanke
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13,5%
Pris: cirka 200,-

Comment

Comment

Histoire d’Enfer Cornalin L’Enfer du Calcaire 2015

Der er en vis dybsindig efterårsstemning over denne glimrende fortolkning af den lokale schweiziske sort Cornalin. Fornem, fløjsblød tekstur med saftig syrestruktur og fine tanniner, rig på modne kirsebær, brombær, hindbær og hyben med spor af tørrede krydderurter, sandeltræ og kanel, flot fylde og længde. Selekteret høst fra parceller ved Corin, Miège og Sierre i Valaus. Cornalin du Valais er en sjælden sort, ikke at forveksle med den norditalienske Cornalin d’Aoste, som i Schweiz kendes som Humagne Rouge; men begge bliver til glimrende vine hos biodynamiske Histoire d’Enfer.

Histoire d'Enfer Cornalin L'Enfer du Calcaire 2015 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Cornalin L’Enfer du Calcaire 2015
Vinhus: Histoire d’Enfer
Område: Valais
Land: Schweiz
Druesort: Cornalin
Jordbund: Kalksten
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Små træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13,7%
Importør: Vinpusheren
Pris: 350,-

Comment

Comment

Domaine Cornulus Fendant Les Monzuettes 2017

En lille skønhed fra det schweiziske skattekammer. Den ellers så sarte og sky Chasselas afslører sin sande skønhed i Stéphane Reynard og Dany Varones hænder: Saftig og elektrisk summende med en sprød syre og vokset fylde, moden stenfrugt, delikate umami-noter og salt mineralitet. Clos des Monzuettes er et lille plateau på en stejl skråning i Rhône-dalen i Valais, halvtredje hektarer terrasser på kalksten og glimmerskifer, afsat til lokale sorter som Petite Arvine, Humagne Blanche og Chasselas, lokalt kendt som Fendant.

Domaine Cornulus Fendant Les Monzuettes 2017 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Fendant Les Monzuettes 2017
Vinhus: Domaine Cornulus
Område: Valais
Land: Schweiz
Druesort: Chasselas
Jordbund: Kalksten, glimmerskifer
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Ståltanke
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Pris: cirka 200,-

Comment

Comment

Schloss Reichenau Blauburgunder Gian-Battista 2002

Bedaget Blauburgunder fra Graubünden i Schweiz, hvor Rhinens to kildefloder flyder sammen. Gian-Battista von Tscharner er syvende generation på Schloss Reichenau, hvor han siden 1976 har drevet vinbrug. Her topcuvéen Gian-Battista i en sjælden flaske fra 2002, druer fra gamle stokke på to marker ved Chur, krop fra Waisenhauswingert (i 600 meters højde) og sjæl fra Lochert (i 630 meters højde). Håndhøstet, spontangæret og lagret to år på barriques. Stadig en saftig skovbær- og solbærfrugt, pæn syre, støvede tanniner og en flot udviklet rigdom af svampe, skovbund, urter, tobak, nougat, ristet malt og røg. Den har helt sikkert toppet men er ikke gået over— det siger noget om udviklingspotentialet i schweizisk Pinot og i særdeleshed von Tscharners.

Schloss Reichenau Gian-Battista von Tscharner Pinot Noir 2002 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Gian-Battista 2002
Vinhus: Schloss Reichenau
Område: Graubünden
Land: Schweiz
Druesort: Pinot Noir
Jordbund: Kalkholdig lehm,
alluviale sedimenter
Dyrkningsform: Integreret produktion
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Små træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13,5%
Pris: cirka 450,-

Comment