Viewing entries in
Orangevin

Comment

Giorgio Clai Ottocento bijeli 2015

Saftig og smidig orangevin fra Kroatien, tæt af akaciehonning og pinjekerner og med strejf af skovbund, fyrrenåle, harpiks og grønne urter. Den tidligere Trieste-restauratør Giorgio Clai vendte i 2002 tilbage til sin barndoms Istrien for at realisere drømmen om at lave lokal naturvin; og Ottocento er hans blend af Malvazija Istarska med to ugers skindkontakt plus Pinot Grigio og Sauvignon Blanc med godt en uge; og lagret to år på store træfade uden klaring og filtrering og med kun en meget lille dosis sulfitter ved flaskning. Lad den ånde, og den åbner op for sine hemmeligheder.

Giorgio Clai Ottocento bijeli 2015 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Ottocento bijeli 2015
Vinhus: Giorgio Clai
Område: Istrien
Land: Kroatien
Druesorter: Malvasia Istriana,
Pinot Gris og Sauvignon Blanc
Jordbund: Mergel, ler, sand
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret,
to ugers skindkontakt
Lagring: Store egetræsfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 14%
Pris: cirka 250,-

Comment

Comment

Domaine Tatsis Roditis Orange 2015

Rødglødende hyben, tørrede abrikoser, kandiseret appelsinskal, akaciehonning— men bentør! En sirlig citrussyre og fine, støvede tanniner fra en måneds maceration giver seriøs struktur til brødrene Perikles og Stergios Tatsis spændende orange udgave af Roditis fra familievingården ved Goumenissa i det nordlige Grækenland. Ingen kunstvanding, biodynamisk jordbrug og en innovativ tilgang til traditionen. Vinstokkene vokser på bakker med grus og kalkholdig lerjord, frisket op af nordenvinden Vardaris.

Domaine Tatsis Roditis Orange 2015 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Roditis Orange 2015
Vinhus: Tatsis
Område: Makedonien
Land: Grækenland
Druesort: Roditis
Jordbund: Ler, grus
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret,
en måneds maceration
Lagring: Store egetræsfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Oinofilia
Pris: 239,-

Comment

Comment

GoGo Wine Rkatsiteli Cuvée Córazon Partido 2018

En naturlig skønhed med blomster i håret og en frugtkurv i favnen. Ketevan Berishvili laver lovende vine under navnet Gogo Wine fra sin families vingård i Artana i Georgiens østlige region Kakheti; og hendes Rkatsiteli cuvée Corazón Partido er fuld af hvide blomster, violer, grønne reineclauder, syrligt blommeskind, citrus og mandler, favnet af en slank syre og fine, bentørre tanniner. En helhjertet vin med meget på sinde.

Keti er som en af de første kvinder i Georgien i gang med at overtage sin fars vingård, Artanuli Gvino, og her laver hun vin af Rkatsiteli, Mtsvane og Saperavi, både hvide, orange og røde vine samt et spændende blend af rød og hvid.

Ketevan Bereshvili GoGo Wine Rkatsiteli Cuvée Córazon Partido 2018 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Cuvée Córazon Partido 2018
Vinhus: GoGo Wine
Område: Kakheti
Land: Georgien
Druesort: Rkatsiteli
Jordbund: Flysch, sandsten
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret,
syv måneders skindkontakt
Lagring: Qvevri
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13,4%
Importør: Rosforth & Rosforth
Pris: cirka 250,-

Comment

Comment

Gravner Bianco Breg 2004

Guld, røgelse og myrra skær! Josko Gravner har for nyligt frigivet sin sidste årgang af Bianco Breg, 2012. Mens den modner, kan man passende grave guld frem fra gemmerne. Efter 15 år er 2004 stadig underfundigt ung og indadvendt, som vil den holde på sine hemmeligheder og undvige enhver analyse. Helheden er mere end summen af delene, men: Æteriske dufte, lindeblomster, røgelse og oloroso, smidig syre og en kaleidoskopisk kompleksitet af æbler, pærer, kvæder, tørrede abrikoser, hvid balsamico, akaciehonning, sandeltræ, mystisk enhed og dybde. Det, hvorom man ikke kan tale, om det må man tie.

Det, der til gengæld kan siges klart: Breg er en blanding af Chardonnay, Sauvignon, Pinot Grigio og Riesling Italico, høstet fra sidst i september til midt i oktober. Botrytis spillede en vis rolle i 2004-årgang med dens solrige sommer og regnvåde efterår. Separat gæring i georgiske qvevri, seks måneders skindkontakt og et efterfølgende halv år på qvevri før modning på store slavonske egetræsfade i tre år.

Gravner+Bianco+Breg+Anfora+2004+Flaskevis+%28C%29+Thomas+Bohl.jpg

Flaske: Bianco Breg 2004
Vinhus: Gravner
Område: Friuli-Venezia Giulia
Land: Italien
Druesorter: Chardonnay, Sauvignon Blanc,
Pinot Grigio, Welschriesling
Jordbund: Kalkholdig mergel
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret,
seks måneders skindkontakt
Lagring: Amfora
Lukning: Korkprop
Alkohol: 14,5%
Importør: Thorsteinsson’s
(nyere årgange)
Pris: cirka 500,-

Comment

Comment

Ploder-Rosenberg Fejro 2015

Ploder-Rosenberg giver ilden fra Vulkanland Steiermark videre i Fejro, en flammende orange fortolkning af Souvignier Gris, Sauvignon Blanc og Chardonnay med fire måneders maceration i nedgravede amforaer. Dyb duft og delikat smag med massive tanniner og livlig syre. Rønnebær, hyben, granatæble, gojibær, tørrede kirsebær, bitter orangeskal, bivoks og et drys kanel. Varmende vin til en mørk tid.

Frugten er Souvignier Gris, Sauvignon Blanc og Chardonnay fra henholdvis Mitteregg, Steinriede og Rosenberg markerne. Fire måneders skindkontakt og efterfølgende atten måneders lagring på gærresterne, georgisk inspireret i nedgravede amforaer.

Ploder-Rosenberg Fejro 2015 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Fejro 2015
Vinhus: Ploder-Rosenberg
Område: Steiermark
Land: Østrig
Druesorter: Souvignier Gris,
Sauvignon Blanc, Chardonnay
Jordbund: Ler, sand, grus
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret,
fire måneders skindkontakt
Lagring: Amfora
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13,5%
Pris: cirka 350,-

Comment

Comment

Sébastien Riffault Sancerre Auksinis Maceration 2013

Et mytisk måltid med Sébastian Riffault til bords: Senthøstet Sauvignon med en uges skindkontakt, syv aldres galskab og hundrede års ensomhed— jasminer, skumfiduser, FavolS syltede abrikoser, saltcyltede sitroner, limesaft tørRet mango, ƒugtig kælder knækket hyldegren nyspidset blyant, Escher i pangfarver og ikke-euklidisk geometri, men det giver meget m e n i n g. Det er Sancerres smukke skyggeside, som Sébastien Riffault afdækker, og det er altid anderledes og alligevel s(v)ært genkendeligt.

De biodynamisk dyrkede Sauvignon-druer er høstet på marken Auksinis, kalkholdig mergel rig på Portland-sten, og gæret med en uges skindkontakt, oprindeligt som del af et forsøg på at give vinen mere naturlig modstandskraft i fraværet af tilsatte sulfitter. Læs mere om Sébastiens bedrifter her.

Riffault Auksinis Maceration 2013 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Auksinis Maceration 2013
Vinhus: Étienne & Sébastien Riffault
Område: Sancerre
Land: Frankrig
Druesort: Sauvignon Blanc
Jordbund: Kalkholdig mergel
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret,
en uges skindkontakt
Lagring: Små træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Rosforth & Rosforth
Pris: 362,-

Comment