Viewing entries in
Naturvin

Comment

Vinas Mora Barbba 2021

Barbba er Vinas Moras hyldest til de gamle knarke omkring Primošten, som stædigt har holdt fast i at dyrke de gamle lokale sorter på de utaknemmeligt stenede vinmarker på skråningerne ned mod Adriaterhavet. Dér mestrer de ikke blot Babić, det her er det nordlige Dalmatien kondenseret på flaske, en co-fermentering af de blå sorter Plavina og Lasina og de grønne Maraština og Debit. Støvet men strålende rød som en uslebet rubin, saftig og frugtig og glødende, som skabt til at drikke nu, hvor dagene igen har halet ind på nætterne. Rødmende fersken, modne sommerbær, mild syre, små strøg af støvede tanniner og en let jordet, urtet krydring, anis, hibiscus, rabarber, granatæble og tørrede tranebær. Vindbidt og alligevel mild, den gamle mand og havet; og når forårssolen skinner, bliver han ung.

Flaske: Barbba 2021
Vinhus: Vinas Mora
Område: Dalmatien
Land: Kroatien
Druesorter: Plavina, Lasina,
Maraština, Debit
Jordbund: Kalksten
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Glasfibertanke
Lukning: Korkprop
Alkohol: 11,5%
Importør: Simply Grapes
Pris: cirka 175,-

Comment

Comment

Clai Sveti Jakov Malvazija 2018

Sveti Jakov er en fyrig og righoldig mundfuld Malvazija, med gule rosiner, tørrede abrikoser, figner og kastanjecrème, og fine pennestrøg af nyskåret hø, urtete og laurbærblade i kanten. Stor fylde, fløjlsbløde tanniner og mundvandsfremkaldende mineralitet. Druerne er høstet fra en gammel mark (“Sankt Jakob”) syd for byen Buje i det nordvestlige Istrien, kun 4 km fra Clais landssted i Krasica. Vi er i “det hvide Istrien" med dets lyse, kalkholdige flysch, stærk indflydelse fra Adriaterhavet og masser af sol. 50 år gamle stokke, druerne dyrkes økologisk, håndplukkes, afstilkes og gæres spontant med skallerne på store træfade i godt tre måneder, hvorefter vinen lagres i to år på store gamle egetræsfade. 2018 er modnere og mørkere end vanligt, men trods sin høje ekstrakt og hede alkohol bevarer den alligevel en flot balance. Fuldkornsfornøjelser fra Istrien og en af orangevinens store mestre!

Flaske: Sveti Jakov 2018
Vinhus: Clai
Område: Istrien
Land: Kroatien
Druesort: Malvazija
Jordbund: Kalkholdig mergel
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
tre måneders maceration
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 15%
Forhandlere: f.eks. Wine&More
Pris: cirka 250,-

Comment

Comment

Gogo Wine Cuvée Bébés 2019

Livgivende saft med en dyb, indre glød, Cuvée Bébés er et blend af Rkatstiteli og Mtsvane med et stænk af Saperavi og bevæger sig således i grænselandet mellem rosé og orange. Blodappelsiner, abrikoser, havtorn, hibiscus og særegne strejf af pastinak og muskatblomme. Livlig syre og stringente tanniner, stimulerer med sin dialektiske spænding mellem ekstrem saftighed og tørhed. En vin til mad, meditation og løssluppen druk, gennemgående georgisk i sit væsen. Kvinden bag vinen er Ketevan Berishvili, som lavede sin første vin under navnet Gogo Wine i 2015, fra sin fars vingård ved landsbyen Artana i den østlige Kakheti-region. Keti dyrker biodynamisk, høster med hænderne og træder druerne med fødderne, hvorefter de gæres med skallerne i nedgravede qvevri i familiens marani, ganske som talløse generationer af georgere har gjort før hende; men hun gør det bare overbevisende godt. Cuvéen er navngivet i anledning af hendes moderskab i samme år som den første årgang 2017.

Flaske: Cuvée Bébés 2019
Vinhus: Gogo Wine
Område: Kakheti
Land: Georgien
Druesorter: Rkatsiteli,
Mtsvane, Saperavi
Jordbund: Kalkholdig ler
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret,
seks måneders skindkontakt
Lagring: Qvevri
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12%
Importør: Rosforth & Rosforth
Pris: 204,-

Comment

Comment

Tomac Rajnski Rizling 2016

Samklang af solens stråler og jordens mørke— orange Riesling fra en kroatisk mester med georgiske remedier i repertoiret. Tomislav Tomac gravede georgiske qvevri ned i baghaven i 2009, og på få år har han knækket koden til på den måde at få det meste og det bedste ud af sin palette af sorter i Plešivica, det være sig Riesling, Traminer, Sauvignon eller sjældne indfødte specialiteter. Rajnski Rizling 2016 er eksotisk frugt i kølige klæder, saftig ananas, ferskner og abrikoser, friske og tørrede, og noter af kandiseret orangeskal, sukkersyltet ingefær, harpiks, bivoks, orientalske krydderier og en flagrende petroleumslampe i det fjerne. Ren, rank og fast struktureret af en spændstig syre og smidige tanniner. Druerne er høstet fra skråninger ved Šipkovica, afstilkede og gæret seks måneder med skallerne under jorden; og siden modnet et par år på store slavonske træfade før flaskning.

Flaske: Rajnski Rizling 2016
Vinhus: Tomac
Område: Plešivica
Land: Kroatien
Druesort: Riesling
Jordbund: Kalkholdig mergel
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret på amfora,
seks måneders skindkontakt
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Forhandler: f.eks. Wine&More
Pris: cirka 300,-

Comment

Comment

Marina Palusci Plenus Pecorino 2015

Pecorino plus skindkontakt, og så er der dømt italiensk sommer med solbeskinnede citronlunde og køligere bjergenge i glasset. Vi er i Pianella i Abruzzo, og der er pollen, orangeblomstvand og bivoks i snuden og saftig og støvet citrus i munden. Solmoden citron, akaciehonning, tørret lime, krydderurter og Middelhavssalt, mundvandsfremkaldende syrlig og tør most. Massimiliano d’Addario er vinmageren bag, og han er fjerde generation på den mødrende gård, Marina Palusci, som ellers er berømt for sine økologiske olivenolier i tårnhøj kvalitet. Vinmarker som olivenlunde ligger i godt 450 meters højde i Abruzzos bakker, kalkholdig lerjord, og med håndhøst, spontangæring, nogle dages skindkontakt og ti måneder på ståltanke får man denne friske, fyldige og fuldendte (latin: plenus) orangevin ud af anstrengelserne. Uklaret, ufiltreret, usvovlet, ren fornøjelse.

Flaske: Plenus Pecorino 2015
Vinhus: Marina Palusci
Område: Abruzzo
Land: Italien
Druesort: Pecorino
Jordbund: Kalkholdig ler
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret i cement
Lagring: Ståltanke
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12%
Importør: Vinspot
Pris: cirka 150,-

Comment

Comment

Cascina Iuli Rossore 2018

Violer, liljer og syrener i snuden og en eksplosion af sorte kirsebær i munden, blå blommer, blåbær og brombær, brilliant syre, nervøs velour og en smule sveskesødme, strejf af kanel og kryddernellike. Druerne kommer fra højt beliggende sydvendte bakkedrag ved Montaldo di Cerrina, høstet september-oktober, gæret en måned på cementtanke og modnet to år i store slavonske træfade. Flasket uklaret, ufiltreret og kun lige knapt svovlet, mindst et halvt år på flaske før frigivelse. Gode ting tager tid. Iuli laver mageløse Monferrato vine på de gode, gamle sorter Grignolino, Baratuciat og Slarina, Nebbiolo og Pinot Noir har han sågar også givet sig i kast med; men selvfølgelig er hjerteblodet Barbera, som det hør og bør sig på de kanter. Rossore var Fabrizios første vin, og navnet skulle hentyde til ens kinders røde glød efter indtag…

Flaske: Rossore 2018
Vinhus: Cascina Iuli
Område: Piemonte
Land: Italien
Druesort: Barbera
Jordbund: Kalkholdig ler
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 14,5%
Importør: Pétillant
Pris: 175,-

Comment