Viewing entries in
Kroatien

Comment

Benvenuti Malvazija 2023

Der er solskin, lune briser og lyse nætter nok i istriske Benvenutis forfriskende Malvazija til at holde sommeren i live længe endnu. Mildheden selv, emmer af hvide blomster, akaciehonning og lyse stenfrugter, og den smelter på tungen med masser af saftig sydfrugt og citrus, en sart syrlig nerve og en sprød salt mineralitet. Let og læskende, med lækker tekstur og en let og pikant bitter mandelnote i eftersmagen. Druerne dyrkes økologisk og håndhøstes fra marker ved Brkač, Kaldir og Šubijent omkring Motovun midt på Istrien, vi er i godt 150-400 meters højde over havet, på hvidlig flysch, og vinstokkene er plantet mellem 2000 og 2012. Køligt gæret på ståltanke og modnet seks måneder på gæren. Malvazija med klasse og smæk for skillingen, sommer uden ende i sigte…

Flaske: Malvazija 2023
Vinhus: Benvenuti
Område: Istrien
Land: Kroatien
Druesort: Malvazija Istarska
Jordbund: Flysch, kalkholdig ler
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Gæret på ståltanke
Lagring: Sur lie på ståltanke
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Pelican Wines
Pris: 150,-

Comment

Comment

Tomac Šipkovica 1999

Et fantastisk fortidslevn fra familien Tomacs arkivkælder i kroatiske Plešivica, Šipkovica 1999, som Tomislav og Martina var så venlige at skænke til en forunderlig smagning på vingården i foråret 2024. Friskheden overrasker, mens modenheden var forventelig, dufte af eksotiske frugter og tørrede blomster strømmer op af glasset— og så er der ganefryd: Saftige ferskner, moden ananas og mango, friske krydderurter og mørkere strejf af rørsukker, brunet smør og sydesalt. Stadig spændstig og i fuld firspring efter så mange år, muntre miner i livets efterår, det lover godt for lagringsværdigheden af husets vine. Šipkovica er opkaldt efter sin oprindelse ved Okić i Plešivica og var et field blend af Graševina, Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay og Sauvingon, afstilket, presset og spontangæret. Zvonimir Tomac (1950-2023) var manden bag, en arbejdsom og visionær vinmager, som hjalp med at sætte Plešivica på den mousserende vins verdenskort, ikke mindst ved at inspirere sin søn Tomislav til at skabe den mousserende, macererede Amfora af et andet field blend af lokale sorter, et unikum af en vin. Tak for skænken til Tomek, og æret være Zvonko Tomacs minde!

Flaske: Šipkovica 1999
Vinhus: Tomac
Område: Plesivica
Land: Kroatien
Druesort: Graševina, Pinot Gris,
Pinot Blanc, Chardonnay, Sauvignon
Jordbund: Kalkmergel
Dyrkningsform: Konventionel
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,8%
Pris: Udsolgt

Comment

Comment

Vina Deak Ćaća moj Pošip 2022

Pošip i fuldt flor. Ćaća moj fra familien Deak i det sydlige Dalmatien er stilsikker sommervin fra Middelhavet med solskin og salt brise. Økologisk, håndhøstet, gæret på stål og modnet seks måneder sur lies. Blomsterlig duft, masser af moden citrus og saftig stenfrugt i smagen, mild syre og let urtede og mineralske undertoner. Udmærket til al frisk fangst fra havet og eminent til østers. Pošip er, efter Graševina og Malvazija, den mest plantede hvidvinsdrue i Kroatien med hjemmebane i Dalmatien og oprindelse på øen Korčula— men den er også den hvide hoveddrue i den unge appellation Komarna ved Neretva-flodens udmunding i Adriaterhavet en smule nord for Dubrovnik. I 2006 anlagde Rizman de første vinmarker her, hvor der før ellers kun var vild vegetation og oliventræer; og for at kere sig om lokalmiljøet og biodiversiteten har alle områdets syv producenter fra begyndelsen praktiseret økologiske dyrkning. Således også Vina Deak, som startede op i 2011 og fra deres 15 hektarer olivenlinde og vinmarker fremstiller fin økologiske olivenolie og velsmagende Plavac og Pošip fra de svimlende stejle skråninger ned til havet.

Flaske: Pošip Ćaća moj 2022
Vinhus: Vina Deak
Område: Dalmatien
Land: Kroatien
Druesort: Pošip
Jordbund: Kalksten
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Ståltanke
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13,5%
Pris: cirka 125,-

Comment

Comment

Benvenuti Malvazija Livio 2022

En mageløs Malvazija, som bærer sommeren i sig og generøst giver den videre! Livio er formidabelt forfriskende og forførende dybe dråber fra brødrene Albert og Nikola Benvenuti fra Kaldir ved Motovun i kroatiske Istrien, en vin, de har valgt at opkalde efter deres nu afdøde far, som længe var en ledestjerne blandt Istriens vinmagere; og vinen er legenden værdig. Druerne dyrkes økologisk og er håndhøstet fra vinmarker ved Turkovo og Motovun plantet i henholdsvis 1946 og 1962. Spontan gæring og maceration på ståltanke, modnet et år på gærresterne i store gamle egetræsfade og først frigivet efter et år på flaske. Seriøse sager med eminent lagringspotentiale men absolut elskelig allerede nu. Fine aromaer af akacie, lindeblomster og friske ferskner følges på tungen op med en lind strøm af citrus, fersken og abrikos, akaciehonning og bivoks, akkompagneret af en sirlig syre og en smeltende salt mineralitet. Saftig og mundvandsdrivende, stoflig og rig, raffineret og elegant.

Flaske: Malvazija Livio 2022
Vinhus: Benvenuti
Område: Istrien
Land: Kroatien
Druesort: Malvazija Istarska
Jordbund: Kalkholdig ler og flysch
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13,5%
Importør: Pelican Wines
Pris: 215,-

Comment

Comment

Domaine Bibich Žutina 2022

Gyldne dråber til de lyse nætter: Žutina er den gamle dalmatiske sort Debit skåret på gammeldags facon, ifølge Filip Bibić en sand hyldest til vores forfædre", gæret med skallerne og flasker ufiltreret og uden tilsatte sulfitter. Druerne stammer fra gamle stokke, dyrket økologisk og høstet ved håndkraft på marker ved Plastovo og Promina i det nordlige Dalmatien. Godt greb af fine fenoler og smidige tanniner, men friskhed og frugtighed er stadig i stærkt fokus. Modne appelsiner, tørrede abrikoser, syrlige drops og en sommerlig aftenbrise, stilfærdig charme. Filip advicerer, at den drikkes ved solnedgang og som brændstof til dristig dåd.

Flaske: Žutina 2022
Vinhus: Domaine Bibich
Område: Dalmatien
Land: Kroatien
Druesort: Debit
Jordbund: Karst
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
30 dages skindkontakt
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12%
Importør: Österreich Vin
Pris: cirka 200,-

Comment

Comment

Kabola Secco 2022

Nok er det en kliché, at vin er solstråler i flydende form, men nogle vine fanger bare præcist den følelse— for eksempel Kabolas mildt aromatiske og svært læskende Secco, en tør fortolkning af Muškat Momjanski, den lokale istriske klon af Moscato Bianco eller Muscat Blanc à Petit Grains, dyrket økologisk på områdets karakteristiske kalkholdige mergel. Den rammer næsen med milde topnoter af akacie og orangeblomst og derunder drivhus med vinranker, berusende strejf af solvarme modne druer og krydrede mørkegrønne vinblade. De saftspændte grønne druer går igen I smagen, der er sprød og frugtig, med en smule mandarin og frisk ananas, frisk syre og et delikat salt svirp til sidst. Tørstlukkende, appetitvækkende, aldeles elskelig og den perfekte sommervin!

Flaske: Secco 2022
Vinhus: Kabola
Område: Istrien
Land: Kroatien
Druesort: Muškat Momjanski
Jordbund: Kalkholdig mergel
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Vinomolim
Pris: 118,-

Comment