Viewing entries in
Kroatien

Comment

Kabola Rosa 2023

Den lyserøde sæson er godt i gang, og det gør sommeren meget sjovere at springe slagerne fra Provençe over og i stedet kaste sig over resten af Sydeuropa, eksempelvis Kroatien. Kabola laver en charmerende og friskfrugtig en af slagsen på Istriens røde signaturdrue Teran, som trods sit syrlige temperament er tæmmet til venligheden selv, dog uden at miste sin personlighed. Sødmefulde dufte af fugtig nåleskovbund, skovjordbær og blåbær forfører og skaber forventninger; og de indfries i en blød og harmonisk mundfuld modne jordbær og skovbær med en fin syre, et lille bid af blide tanniner og en delikat bitter bagkant af pink grape og kandiseret orangeskal. Håndhøst af økologisk dyrkede druer, køligt gæret på ståltanke; og taget til Danmark til en ganske overkommelig pris.

Flaske: Rosa 2023
Vinhus: Kabola
Område: Istrien
Land: Kroatien
Druesort: Teran
Jordbund: Kalkholdig mergel
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Ståltanke
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Vinomolim
Pris: 125,-

Comment

Comment

Tomac Pet Nat 2022

Logrende lækker pet nat fra Kroatien. Tomac mestrer den klassiske metode men hygger sig ind imellem med méthode ancestrale, og det kommer der nogle sommerlige og særdeles læskende vine ud af. Livligt skummende og fuld af ganske fine bobler, som bliver ved at knitre i glasset som sagte regndråber mod en rude. Forfriskende og fuld af modne grønne druer, en smule fersken og abrikoser, delikat bitre grapenoter og et tonisk tørt finish. Enkelt og ligefremt men ganske tørstslukkende og lettere appetitvækkende. Druen er Graševina, som også er gammel i gårde i Plešivica, selvom den sjældent fremhæves solo. Kort maceration før presning og flaskning.

Flaske: Pet nat 2022
Vinhus: Tomac
Område: Plešivica
Land: Kroatien
Druesort: Graševina
Jordbund: Kalkholdig mergel
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Flaskelagring
Lukning: Korkprop
Alkohol: 11%
Forhandler: f.eks. Nesputana Vina
Pris: cirka 150,-

Comment

Comment

Vinarija Križ Milo 2023

Strålende mørk saft med vidtløftig frugt og forunderlig dybde. Der er nærmest uendelige sommerdage langs havet under sydens sol i Vinarija Križs vidunderlige Milo, som er sært saftig og friskfrugtig Plavac Mali fra Pelješac-halvøen nord for Dubrovnik. Vinen er opkaldt efter vinmageren Denis Bogoević Marušićs nu afdøde far, som han for små tyve år siden vendte hjem for at lave vin sammen med. Et møde mellem to generationer og tidsaldre— der var 42 år mellem dem— men de mødtes på de karrige karstskråninger med gamle buskvine, økologisk biodynamisk dyrkede, og forvandlede med gammeldags minimalisme druerne til vin i deres lille garagevineri. Milo er husets topvin, om man vil, en friskfrugtig og charmerende version af den ellers så tanninrige, kraftige og krydrede sort. Nærværende årgang har en smule mindre morbær og figen end dens foregængere; men samme fjøjlsbløde stof og underfundige spil mellem sødmefuld frugt, mild syre og fine, støvede tanniner, som gør den saftspændt og virkeligt tør på samme tid. En lind strøm af modne sorte kirsebær og brombær med kompleks understrøm af kumquat, lakrids, læder, damascenerroser, middelhavsurter og havsalt, der smelter på tungen.

Flaske: Milo 2023
Vinhus: Križ
Område: Dalmatien
Land: Kroatien
Druesort: Plavac Mali
Jordbund: Karst
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 15%
Pris: cirka 200,-

Comment

Comment

Benvenuti Malvazija 2023

Der er solskin, lune briser og lyse nætter nok i istriske Benvenutis forfriskende Malvazija til at holde sommeren i live længe endnu. Mildheden selv, emmer af hvide blomster, akaciehonning og lyse stenfrugter, og den smelter på tungen med masser af saftig sydfrugt og citrus, en sart syrlig nerve og en sprød salt mineralitet. Let og læskende, med lækker tekstur og en let og pikant bitter mandelnote i eftersmagen. Druerne dyrkes økologisk og håndhøstes fra marker ved Brkač, Kaldir og Šubijent omkring Motovun midt på Istrien, vi er i godt 150-400 meters højde over havet, på hvidlig flysch, og vinstokkene er plantet mellem 2000 og 2012. Køligt gæret på ståltanke og modnet seks måneder på gæren. Malvazija med klasse og smæk for skillingen, sommer uden ende i sigte…

Flaske: Malvazija 2023
Vinhus: Benvenuti
Område: Istrien
Land: Kroatien
Druesort: Malvazija Istarska
Jordbund: Flysch, kalkholdig ler
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Gæret på ståltanke
Lagring: Sur lie på ståltanke
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Pelican Wines
Pris: 150,-

Comment

Comment

Tomac Šipkovica 1999

Et fantastisk fortidslevn fra familien Tomacs arkivkælder i kroatiske Plešivica, Šipkovica 1999, som Tomislav og Martina var så venlige at skænke til en forunderlig smagning på vingården i foråret 2024. Friskheden overrasker, mens modenheden var forventelig, dufte af eksotiske frugter og tørrede blomster strømmer op af glasset— og så er der ganefryd: Saftige ferskner, moden ananas og mango, friske krydderurter og mørkere strejf af rørsukker, brunet smør og sydesalt. Stadig spændstig og i fuld firspring efter så mange år, muntre miner i livets efterår, det lover godt for lagringsværdigheden af husets vine. Šipkovica er opkaldt efter sin oprindelse ved Okić i Plešivica og var et field blend af Graševina, Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay og Sauvingon, afstilket, presset og spontangæret. Zvonimir Tomac (1950-2023) var manden bag, en arbejdsom og visionær vinmager, som hjalp med at sætte Plešivica på den mousserende vins verdenskort, ikke mindst ved at inspirere sin søn Tomislav til at skabe den mousserende, macererede Amfora af et andet field blend af lokale sorter, et unikum af en vin. Tak for skænken til Tomek, og æret være Zvonko Tomacs minde!

Flaske: Šipkovica 1999
Vinhus: Tomac
Område: Plesivica
Land: Kroatien
Druesort: Graševina, Pinot Gris,
Pinot Blanc, Chardonnay, Sauvignon
Jordbund: Kalkmergel
Dyrkningsform: Konventionel
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,8%
Pris: Udsolgt

Comment

Comment

Vina Deak Ćaća moj Pošip 2022

Pošip i fuldt flor. Ćaća moj fra familien Deak i det sydlige Dalmatien er stilsikker sommervin fra Middelhavet med solskin og salt brise. Økologisk, håndhøstet, gæret på stål og modnet seks måneder sur lies. Blomsterlig duft, masser af moden citrus og saftig stenfrugt i smagen, mild syre og let urtede og mineralske undertoner. Udmærket til al frisk fangst fra havet og eminent til østers. Pošip er, efter Graševina og Malvazija, den mest plantede hvidvinsdrue i Kroatien med hjemmebane i Dalmatien og oprindelse på øen Korčula— men den er også den hvide hoveddrue i den unge appellation Komarna ved Neretva-flodens udmunding i Adriaterhavet en smule nord for Dubrovnik. I 2006 anlagde Rizman de første vinmarker her, hvor der før ellers kun var vild vegetation og oliventræer; og for at kere sig om lokalmiljøet og biodiversiteten har alle områdets syv producenter fra begyndelsen praktiseret økologiske dyrkning. Således også Vina Deak, som startede op i 2011 og fra deres 15 hektarer olivenlinde og vinmarker fremstiller fin økologiske olivenolie og velsmagende Plavac og Pošip fra de svimlende stejle skråninger ned til havet.

Flaske: Pošip Ćaća moj 2022
Vinhus: Vina Deak
Område: Dalmatien
Land: Kroatien
Druesort: Pošip
Jordbund: Kalksten
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Ståltanke
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13,5%
Pris: cirka 125,-

Comment