Viewing entries in
Hvidvin

Comment

Vinarija Vinum Grašac Beli 2024

Sommerlige vibes fra Serbien, friskfrugtig Grašac fra Vinarija Vinum i Fruška Gora. Mild duft af gule æbler og modne ferskner med små strejf af vilde blomster, pollen og bivoks. Sprødt bid og så en blød strøm af saftig frugt, læskende og lækker tekstur. Forfriskende syre og en god tyngde med nogle ret krydrede noter, som tilføjer kompleksitet til eftersmagen. Ligefrem og letdrikkelig men slet ikke simpel. Smag den mere seriøse, fadlagrede Grašac 26a for at lodde dybderne i sorten, det lokale terroir og Vinums formåen. Her er der tale om Grašac (Graševina eller Welschriesling om man vil) fra sandede lerjorde i Fruška Goras bløde bakker lige syd for Donau, gæret køligt og modnet ganske kort på ståltanke for at bevare mest af den friske frugt.

Flaske: Grašac Beli 2024
Vinhus: Vinum
Område: Fruška Gora
Land: Serbien
Druesort: Grüner Veltliner
Jordbund: Sand og kalkholdig ler
Dyrkningsform: Konventionel
Vinificering: Gæret på ståltanke
Lagring: Ståltanke
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13,5%
Pris: cirka 100,-

Comment

Comment

Didier Dagueneau Blanc Fumé de Pouilly Buisson Renard 2015

Sjælden Sauvignon fra Domaine Didier Dagueneau, der efter mesterens tragiske død i 2008 i dag drives videre af børnene Charlotte og Louis-Benjamin. Biodynamisk dyrkning og stilen er stadig Pouilly-Fumé med præcision og personlighed, og det er fortsat til UG med kryds og slange, især efter nogle år på langs, nærværende vin er 2015. Buisson Renard stammer fra en parcel midt på Saint Andelains sydvestlige skråning, silex og ler i noget nær ideel fordeling, og den giver druer til husets nok mest frodigt frugtige vin. Fun fact: Oprindeligt hed cru'en Buisson-Ménard, men Didier lod den drillende omdøbe, efter en ellers ærværdig fransk vinskribent havde fejllæst og forkert gengivet navnet som Renard, følgeligt ræven på etiketten. Frugten får frit løb med eksotik og tørstof og samtidigt er der en kølig nerve og diskret elegance over den. Flint, grapefrugt, frisk ananas, moden mango og passionsfrugt, pollen og honning, kærnemælk og kalkstøv, hyldeblomstsalt og kattegrus. Det er dyrt, men det er dælme også i en klasse for sig.

Flaske: Buisson Renard 2015
Vinhus: Domaine Dagueneau
Område: Loire
Land: Frankrig
Druesort: Sauvignon Blanc
Jordbund: Kalkholdig ler og flint
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Laudrup Vin
(allokationsvin)
Pris: cirka 1.800,-

Comment

Comment

Weingärtnerei Frischengruber Ried Kirnberg Riesling Smaragd 2023

Yyderst frisk Riesling fra Wachau, hvor der blæser nye vinde, ikke mindst på Donaus højre bred. Et af de bedste beviser på, at ikke kun venstre bred byder på glimrende Riesling kommer fra marken Kirnberg ved Rossatz, et solbeskinnet plateau lige vest for landsbyen, hist hvor Donau slår en bugt, og kølige briser fra floddalen strømmer gennem og giver særlig isnende nerve. Jordbunden har et tyndt lag løss med forvitringsmateriale oven på grundfjeld af paragnejs. I unge Georg Frischengrubers kyndige hænder, han er vinbonde i femte generation, forvaltes markerne med økologiske og bæredygtige dyrkningspraksisser, blandt andet har han får til at afgræsse vinmarkerne. Der er dog intet uldent ved vinen, som er saftspændt og silkeglat og strømmer over af syrligsød fersken, ananas og passionsfrugt, gennemskåret af en elektrisk syre og funklende mineralitet. Flot balanceret og god længde.

Flaske: Riesling Smaragd Kirnberg 2023
Vinhus: Frischengruber
Område: Wachau
Land: Østrig
Druesort: Riesling
Jordbund: Løss og paragnejs
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Gæret på ståltanke
Lagring: Ståltanke
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13,5%
Pris: cirka 225,-

Comment

Comment

Franz Weninger Furmint vom Kalk 2023

Strålende solskin i flydende form. Franz plantede sine første Furmint-stokke i Burgenland for godt ti år siden, efter i en årrække at have gjort sig erfaringer med sorten i Sopron på den anden side af grænsen til Ungarn. Begge steder dyrker han biodynamisk, men nærheden til trods er jordbundsforholdene relevant forskellige: Mens ungarske Spern Steiner har en ret så stenet overflade med masser af gnejs og glimmerskifer, har østrigske Ritzinger Kalkofen en løsere, kalkholdig jord oven på dybereliggende kalksten. Terroiret omkring Ritzing er samtidigt en smule køligere. Furmint klarer sig dog fremragende på begge dele— vom Kalk er super syrestyret og fin stoflig, med dyb, næsten dunkle aromaer af kandiseret citrus, honning, bivoks og røg. Lys og vidtløftig i munden, med pivfrisk syre, masser af spænding og smag af friske, saltede og grillede citroner, modne gule æbler og mirabeller, strejf af friske urter og et let salt finish. Svært forfriskende og mundvandsdrivende! Langsomt direkte pres, spontan gæring på brugte 500 liters egetræsfade, modnet på gæren frem til juli 2024, flasket uklaret og ufiltreret. Total sulfit 11 mg/l.

Flaske: Furmint vom Kalk 2023
Vinhus: Weninger
Område: Burgenland
Land: Østrig
Druesort: Furmint
Jordbund: Kalksten
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12%
Importør: Österreich
Pris: 195,-

Comment

Comment

Stokkebye Vingård Liva 2023

Et frisk pust fra det fynske og efterhånden en dansk klassiker, en stilsikker fadlagret fortolkning af Solaris-druen. Årgang 2022 var virkeligt glimrende, så forventningerne til 2023 er høje— og heldigvis indfries de i suveræn stil 🥂 Kølig friskhed og cremet fylde følges ad, og da en lille del af druerne var angrebet af ædelråd, giver det nogle delikat krydrede noter og øger kompleksiteten, og det klæder Solaris, især i spænd med den nænsomme fadlagring. Pocherede pærer og modne ferskner flyder frit, spor af lime og cassis, akaciehonning og friske krydderurter. Måske knapt så koncentreret som sin foregænger men stadig et ganske fantastisk ekko af årgangens danske sommer. Vinen er opkaldt efter familiens ældste datter, som efterhånden er en voksen kvinde med egne meritter som kok— formidling af velsmag ligger til familien.

Flaske: Liva 2023
Vinhus: Stokkebye Vingård
Område: Fyn
Land: Danmark
Druesort: Solaris
Jordbund: Kalkholdig ler og sand
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Små træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13,5%
Pris: 349,-

Comment

Comment

Tamara Kögl Welschriesling Ried Stermetzberg 2019

Undertippet vin, en vidunderlig Welschriesling fra Stermetzberg i Südsteiermark, samvittighedsfuldt forvandlet fra sunde druer til stor vin af talentfulde Tamara Kögl. Stilfærdig i snuden med milde dufte af hvide blomster, gule stenfrugter og grønne urter. I munden er den anderledes udtryksfuld, saftig, spændstig og frisk, med masser af fin substans, modne pærer og mirabeller, måske antydninger af mango og tropefrugt. Let på tå og trods den sødmefulde frugt alligevel forfriskende og næsten tonisk tør med en fin salt mineralitet. 5,4 gram syre balancerer en restsødme på 1,5 gram. Stermetzberg er en stejl sydvendt skråning vest for landsbyen Ratsch, hvor Weingut Kögl har huse. Jordbunden er Südsteiermarks klassiske kalkholdige mergel, og vinstokkene er plantet tilbage i 1964. Spontangæring, to tredjedele i gamle træfade, en tredjedel i rustfrit stål, et år på gæren, filtreret før flaskning men med få sulfitter, totalt 46 mg/l. En lise for ganen.

Flaske: Welschriesling Stermetzberg 2019
Vinhus: Weingut Kögl
Område: Südsteiermark
Land: Østrig
Druesort: Welschriesling
Jordbund: Kalkholdig mergel, konglomerat
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade, ståltank
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12%
Pris: cirka 175,-

Comment