Viewing entries in
Hvidvin

Comment

Benvenuti Malvazija 2023

Der er solskin, lune briser og lyse nætter nok i istriske Benvenutis forfriskende Malvazija til at holde sommeren i live længe endnu. Mildheden selv, emmer af hvide blomster, akaciehonning og lyse stenfrugter, og den smelter på tungen med masser af saftig sydfrugt og citrus, en sart syrlig nerve og en sprød salt mineralitet. Let og læskende, med lækker tekstur og en let og pikant bitter mandelnote i eftersmagen. Druerne dyrkes økologisk og håndhøstes fra marker ved Brkač, Kaldir og Šubijent omkring Motovun midt på Istrien, vi er i godt 150-400 meters højde over havet, på hvidlig flysch, og vinstokkene er plantet mellem 2000 og 2012. Køligt gæret på ståltanke og modnet seks måneder på gæren. Malvazija med klasse og smæk for skillingen, sommer uden ende i sigte…

Flaske: Malvazija 2023
Vinhus: Benvenuti
Område: Istrien
Land: Kroatien
Druesort: Malvazija Istarska
Jordbund: Flysch, kalkholdig ler
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Gæret på ståltanke
Lagring: Sur lie på ståltanke
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Pelican Wines
Pris: 150,-

Comment

Comment

Weingut Hirsch Grüner Veltliner Ried Grub 2017

Gode gamle Grub — men ikke så gammel endda. Herligt her en håndfuld år senere at gensmage den glimrende årgang 2017 fra altid friske Johannes Hirsch. Lige dele moden og modnet, her er mango og saftige nektariner, sødmefuld frugt frisket op af en mild syre, fine fenoler og delikat krydring af pistacier og diverse grønne urter, kørvel, estragon, skovmærke, marokkansk mynte, meget velbehagelig. 2017 var en varm årgang med ganske omskifteligt vejr i løbet af vækstsæsonen, udfordrende men i sidste ende givende for de dygtige vinbønder, og dem hører Hirsch til. Biodynamisk dyrkning, håndhøst først I oktober, presning fra hele klaser, spontan gæring uden temperaturkontrol og modning på bundfaldet i ståltanke og store egetræsfade, flasket I august. Grub ligger for fødderne af Gaisberg og Heiligenstein og er dermed fra tre sider flankeret mod vinden men udsat for rigeligt sol med sin let skrånende sydvendte eksposition. Jordbunden er kalkholdig løss med grusede aflejringer fra bakkerne ovenfor. Et fremragende terroir og en mark, som egentlig ikke bør ligge I skyggen af sine mere berømte naboer.

Flaske: Ried Grub 2017
Vinhus: Hirsch
Område: Kamptal
Land: Østrig
Druesort: Grüner Veltliner
Jordbund: Kalkholdig løss
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Ståltanke, store træfade
Lukning: Skruelåg
Alkohol: 13%
Importør: Atomwine
Pris: 199,-

Comment

Comment

Richard Östreicher Silvaner Augustbaum 2021

Silvaner er en god ven af sensommeren, så i august skal man drikke Augustbaum fra en af druens senere års mestre, Richard Östreicher fra Sommerach på den svært svungne Mainschleife i Franken. Augustbaum er en parcel på den historiske mark Sommeracher Katzenkopf, hvor Richard og fru Kerstin også fordyber sig i deres helt store passion, Spätburgunder. Jordbunden er Muschelkalk, dyrkningsformen økologisk-biodynamisk og inspirationen dels klassisk Franken, dels klassisk fransk— nok langs Mainfloden men alt andet end mainstream, mere fokus på terroir, tekstur og struktur end ligefrem friskfrugtighed. Køligt gæret og langsomt modnet i store, gamle træfade med naturlig sedimentering. Apropos sensommer, Augustbaum breder sig ud med en mild duft af nyslået hø og halm og en saftig mundfuld modne gule blommer med let nøddeagtige noter i eftersmagen. Spændstig, fint stoflig, finesserig og formidabelt flot flydende, en spændende Silvaner med burgundiske vibes.

Flaske: Augustbaum 2021
Vinhus: Richard Östreicher
Område: Franken
Land: Tyskland
Druesort: Silvaner
Jordbund: Sand og kalksten
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Anduma Vini
Pris: cirka 300,-

Comment

Comment

Tomac Šipkovica 1999

Et fantastisk fortidslevn fra familien Tomacs arkivkælder i kroatiske Plešivica, Šipkovica 1999, som Tomislav og Martina var så venlige at skænke til en forunderlig smagning på vingården i foråret 2024. Friskheden overrasker, mens modenheden var forventelig, dufte af eksotiske frugter og tørrede blomster strømmer op af glasset— og så er der ganefryd: Saftige ferskner, moden ananas og mango, friske krydderurter og mørkere strejf af rørsukker, brunet smør og sydesalt. Stadig spændstig og i fuld firspring efter så mange år, muntre miner i livets efterår, det lover godt for lagringsværdigheden af husets vine. Šipkovica er opkaldt efter sin oprindelse ved Okić i Plešivica og var et field blend af Graševina, Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay og Sauvingon, afstilket, presset og spontangæret. Zvonimir Tomac (1950-2023) var manden bag, en arbejdsom og visionær vinmager, som hjalp med at sætte Plešivica på den mousserende vins verdenskort, ikke mindst ved at inspirere sin søn Tomislav til at skabe den mousserende, macererede Amfora af et andet field blend af lokale sorter, et unikum af en vin. Tak for skænken til Tomek, og æret være Zvonko Tomacs minde!

Flaske: Šipkovica 1999
Vinhus: Tomac
Område: Plesivica
Land: Kroatien
Druesort: Graševina, Pinot Gris,
Pinot Blanc, Chardonnay, Sauvignon
Jordbund: Kalkmergel
Dyrkningsform: Konventionel
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,8%
Pris: Udsolgt

Comment

Comment

Marc Kreydenweiss Wiebelsberg 2020

Sublim Riesling fra Wiebelsberg ved Andlau i Alsace, Antoine Kreydenweiss kyndige fortolkning af Wiebelsbergs karakteristiske grès des Vosges, stenet, slank og elegant saft med stor intensitet og vild syre. Wiebelsberg er en sydvendt skråning i 230-300 meters højde, et solbeskinnet bakkefald på forvitret rød sandsten og sand, som i den varme og tørre årgang 2020 frembragte sunde og fuldmodne Riesling druer— gennem årtier dyrket med biodynamisk og stilsikkert vinificeret efter den gamle skole: Langsom presning af hele klaser,  spontangæring og malolaktisk gæring på store, gamle egetræsfade og modning godt to år på gærresterne før flaskning. Det er Alsace Riesling af en anden verden og alligevel nede på jorden som få andre. Æterisk duft, luftig og let røget med løfter om gylden stenfrugt; som mere end indfries I smagen, en spændstig mundfuld gule blommer, ferskner, abrikoser og kvæder, mild og moden frugtsødme (5,4 g/l) og en sprød og sprælsk syre (10,4 g/l), et pikant salt svirp og umeboshi-agtige umaminoter at tone ud på. Terroir på syre!

Flaske: Wiebelsberg 2020
Vinhus: Marc Kreydenweiss
Område: Alsace
Land: Frankrig
Druesort: Riesling
Jordbund: Sandsten og sand
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13,5%
Importør: Erik Sørensen Vin
Pris: 550,-

Comment

Comment

Vina Deak Ćaća moj Pošip 2022

Pošip i fuldt flor. Ćaća moj fra familien Deak i det sydlige Dalmatien er stilsikker sommervin fra Middelhavet med solskin og salt brise. Økologisk, håndhøstet, gæret på stål og modnet seks måneder sur lies. Blomsterlig duft, masser af moden citrus og saftig stenfrugt i smagen, mild syre og let urtede og mineralske undertoner. Udmærket til al frisk fangst fra havet og eminent til østers. Pošip er, efter Graševina og Malvazija, den mest plantede hvidvinsdrue i Kroatien med hjemmebane i Dalmatien og oprindelse på øen Korčula— men den er også den hvide hoveddrue i den unge appellation Komarna ved Neretva-flodens udmunding i Adriaterhavet en smule nord for Dubrovnik. I 2006 anlagde Rizman de første vinmarker her, hvor der før ellers kun var vild vegetation og oliventræer; og for at kere sig om lokalmiljøet og biodiversiteten har alle områdets syv producenter fra begyndelsen praktiseret økologiske dyrkning. Således også Vina Deak, som startede op i 2011 og fra deres 15 hektarer olivenlinde og vinmarker fremstiller fin økologiske olivenolie og velsmagende Plavac og Pošip fra de svimlende stejle skråninger ned til havet.

Flaske: Pošip Ćaća moj 2022
Vinhus: Vina Deak
Område: Dalmatien
Land: Kroatien
Druesort: Pošip
Jordbund: Kalksten
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Ståltanke
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13,5%
Pris: cirka 125,-

Comment