Viewing entries in
Frankrig

Comment

Champagne Barrat-Masson Fleur de Craie Brut Nature 2018

Kridt i fuldt flor, ren og klar Chardonnay fra Loïc Barrat og Aurélie Masson i Côte de Sezanne. Der er fine bobler på spring, citrisk sprød syre og samtidigt en flot fylde, dybde og kompleksitet, så man løftes til det høje d og langsomt daler til klangfuld c. Knastør, syrefrisk og mineralsk med klare toner af blomstrende æbletræer, frisk citrus og saltsyltede citroner, friskkværnet smør og ristede mandler, meget appetitvækkende. Vi taler økologisk dyrket Chardonnay fra godt 40 år gamle stokke på Côte de Sezannes sydvendte og særdeles kalkholdige skråninger; gæret på ståltanke og modnet ni måneder med gærresterne før tirage, til dels på gamle egetræsfade; og mere end to år med gæren på flaske før degorgering, ingen dosage.

Flaske: Fleur de Craie 2018
Vinhus: Barrat-Masson
Område: Champagne
Land: Frankrig
Druesort: Chardonnay
Jordbund: Kalkholdig ler
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Ståltanke og små træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12%
Importør: Grower Champagne
Pris: 395,-

Comment

Comment

Maison des Ardoisières Silice Blanc 2022

Jacquère, j’adore! I al din yndefulde enkelhed kan du uden videre transportere de grønne enge, den friske bjergluft og det rene gletsjervand fra Savoie til selv de fjerneste egne; og få får dig i bedre form end Brice Omont og Maison des Ardoisières. Silice er ren Jacquère fra økologisk dyrkede gamle vinstokke, der er plantet på skråningerne af det mægtige Mont Granier (det er en négoce cuvée, derfor maison snarere end domaine på etiketten og ‘kun’ økologisk dyrkning og ikke den vanlige biodynamiske), jordbunden er kalkholdig mergel med grus af kalksten og kvarts, rig på kisel, på fransk kendt som silice. Næsen er diskret, kølig og flintet, i munden er den spændstig med stringent syre, salt mineralitet og smeltende saft af pærer, grapefrugt, grønne urter og forårsblomster. En livlig og syrestyret hvidvin i smuk balance og med masser af nerve.

Flaske: Silice Blanc 2022
Vinhus: Maison des Ardoisières
Område: Savoie
Land: Frankrig
Druesort: Jacquères
Jordbund: Kalkholdig mergel og grus
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop, lakforseglet
Alkohol: 11%
Importør: Atomwine
Pris: 169,-

Comment

Comment

Château de Plaisance Anjou Ronceray 2021

Præcist skåret Chenin fra Anjou, med frisk frugt, fløjsblød fylde og mineralsk spænding. Går elegant fra duft til smag gennem saftige gule æbler, kvæder, hø, hasselnødder, mandler og makroner, akaciehonning og våde sten men runder tørt og salt af. Kølig forfriskning af første rang! Ronceray er navngivet efter det nærliggende kloster, som i middelalderen dyrkede vin i området. Château de Plaisance var længe i familien Rochais hænder, men siden 2019 har unge Vanessa Cherruau fra Angers svunget taktstokken over vingården, som i øvrigt har været økologisk certificeret siden 1995 og biodynamisk siden 2008. Håndhøstet fra Butte de Chaume, et terroir stik syd for Savennières på nordsiden af Loire-floden, med jordbund rig på lerskifer og sandsten. Køligt spontangæret på ståltanke og modnet 12 måneders, 30% med malolaktisk gæring på en blanding af amfora, foudres og barriques fra Bourgogne. Betagende dråber!

Flaske: Ronceray 2021
Vinhus: Plaisance
Område: Loire
Land: Frankrig
Druesort: Chenin Blanc
Jordbund: Kalkholdig ler, lerskifer, sandsten
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Ståltanke, små træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13,5%
Importør: Cru Vin
Pris: 259,-

Comment

Comment

Françoise Martinot Bistrøtage B.17

Bistrøtage er en moderne klassiker, en vild forfriskning fra fyrige Charles Dufour i Landreville i Aube; og i lys klædedragt er det Pinot Noir på højeste plan. Druerne er dyrket på hans mors domæne, derfor er den også flasket under navnet Françoise Martinot. Cruen er Chervey, dyrkningen økologisk og biodynamisk, og Bistrøtage et udtryk for en enkelt årgang, basevinen modnet et år på burgundiske fade: B.17 af 2017 med tirage den 29. oktober 2018 og degorgering den 2. december 2022. Dags dato er den forrygende: En salt tonic med spændstig syre, strålende frugt og en mørk mineralsk nerve. Saftige æbler, gule og røde, efterfulgt af kvæde, valnød og rugsurdej og en knasende sprød salt eftersmag. Absolut appetitvækkende!

Flaske: Bistrøtage B.17
Vinhus: Charles Dufour
Område: Champagne
Land: Frankrig
Druesort: Pinot Noir
Jordbund: Kalkholdig ler
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
andengæring på flaske
Lagring: Store træfade,
flaskelagret
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12%
Importør: Rosforth & Rosforth
Pris: 474,-

Comment

Comment

Marc Kreydenweiss Duttenberg Riesling 2018

Afsporet Alsace eller bare uden for alfarvej? Antoine Kreydenweiss er mand for at gøre tingene anderledes, så man kan smage både hans meningers mod og et gedigent håndværk i vinene. Denne Duttenberg Riesling er vinificeret eksklusivt til den danske importør Erik Sørensen Vin og er Riesling råt for usødet, flasket ufiltreret og uden tilsatte sulfitter. Klassisk Kreydenweisssk oxidativ i duften og så fuld knald på frugten, modne æbler og pærer, ferskner, abrikoser, ananas. Alle følger trop i smagen, med generøs fylde, meget mild restsødme (5,9 gram), fine gærnoter, rund syre og en stenet og salt afslutning. Livlig, udfordrende, enestående. Duttenberg er et vindblæst lieu-dit på toppen af Moenchberg med en jordbund præget af mergel og sandsten. Biodynamisk dyrkede druer, håndhøst og helklasepresning, gæring og modning på gamle alsaciske foudres.

Flaske: Duttenberg 2018
Vinhus: Kreydenweiss
Område: Alsace
Land: Frankrig
Druesort: Riesling
Jordbund: Mergel og sandsten
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13,5%
Importør: Erik Sørensen Vin
Pris: 325,-

Comment

Comment

Champagne Barrat-Masson Les Margannes Brut Nature 2017

Forrygende bobler fra parret Loïc Barrat og Aurélie Masson i Côte de Sezanne med en for området og producenten karakteristisk afvejning af flyvende friskhed og fornem fylde! Vi taler ren Chardonnay fra økologisk dyrkede vinstokke, der er på den pæne side af 40 og derfor dybt rodfæstet i de kalkholdige jorde ved Bethon og Villenauxe-la-Grande i Côte de Sezanne. Skummer over af knitrede sprøde bobler og syrlig friskhed og falder så til ro på runde, cremede og krydrede noter — fra moden citron over lemon curd og syrnet smør til kandiserede violer, karamel, mørkt rørsukker og kanel. Basevinen er gæret dels på ståltanke, dels på brugte barriques og modnet ni måneder på gærresterne inden anden gæring og gode tre års flaskelagring før degorgering à la volée og sans dosage.

Flaske: Les Margannes 2017
Vinhus: Barrat-Masson
Område: Champagne
Land: Frankrig
Druesort: Chardonnay
Jordbund: Kalkholdig ler og kalksten
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret på stål
Lagring: Store træfade og flaskelagring
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Grower Champagne
Pris: 495,-

Comment