Viewing entries in
Bobler

Comment

Pivnica Čajkov Vulcanica #7

Et velsmagende vulkanudbrud fra Slovakiet. Luftigt skummende, med sprød syre og salt mineralitet og slyngede strømme af modne druer, pink grapefrugt, jordbær og hindbær, bitter orange og dybe gærnoter. En munter og mangefacetteret forfriskning skabt på Pinot Gris 2020 og Pesecká Leánka 2021, en lokal specialitet fra det sydlige Slovakiet, som også kendes som Királyleányka i Ungarn og Fetească Regală i Rumænien og Moldova. Her i en herligt utraditionel udgave, begge gæret med skallerne og siden fadlagret med gærresterne, før de blandes og gærer endnu engang på flasken ved tilsætning af frisk most af Pesecká Leánka 2022. En livlig lækkerbidsken.

Flaske: Vulcanica #7
Vinhus: Pivnica Čajkov
Område: Nitra
Land: Slovakiet
Druesorter: Pinot Gris, Pesecká Leánka
Jordbund: Ler, tuf og vulkanske sten
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
anden gæring på flaske
Lagring: Store træfade,
flaskelagring
Lukning: Kapsel
Alkohol: 12,5%
Importør: Bon Bon Vin
Pris: 205,-

Comment

Comment

Jonas Dostert Elbling Crémant Brut Nature 2022

Genvinding af tabt land, fund af skjulte skatte. Jonas Dostert kaster nyt lys over det svært oversete Obermosel, et strækning af kalksten i et område kendt for skifer og Riesling, så klogeligt fokuserer han i stedet på Pinot-sorterne og den efterhånden sjældne lokale specialitet Elbling. Efter endte studier i Geisenheim og praktik hos Domaine Leflaive i Bourgogne, drog Jonas tilbage til hjemegnen og begik sin første egen årgang i 2018, deriblandt basevinen til denne crémant. Dosterts Elbling-druer stammer fra 40 år gamle vinstokke, økologiske dyrket, håndhøstet og og gæret på små gamle egetræsfade. Godt fem år med gæren i flasken før degorgement, og den funkler af ungdommelig friskhed såvel som bedaget dybde. Frisk luft, rindende vand, brusende bæk og levende land i duften (reduktion, ozon og geosmin i mere tekniske termer) og en lind strøm af saftig, frisk og særdeles fast stenfrugt i smagen, en smule kærnemælk og en salt sprødhed i eftersmagen. Frisk syre og flot balance.

Flaske: Elbling Crémant Brut Nature
Vinhus: Jonas Dostert
Område: Mosel
Land: Tyskland
Druesort: Elbling
Jordbund: Kalksten
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
andengæring på flaske
Lagring: Små træfade, flaskelagring
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Lieu-dit
Pris: 185,-

Comment

Comment

Champagne Franck Pascal Quinte-Essence Extra Brut 2010

Sublim Champagne med alder og ungdom, moden men livskraftig, alt andet end mæt af dage 🥂 Den biodynamiske pioner Franck Pascal har hjemme i Baslieux-sous-Châtillon i den nordlige del af Vallée de la Marne, hvor han med stor iver, flid og fingerspidsfornemmelse laver levende Champagner fra familiens syv hektarer vinmarker. Quinte-Essence er indbegrebet af hans bestræbelser, årgang 2010 kombinerer en dyb modnet rigdom med intens mineralsk friskhed. Duften er æterisk og efterårsagtig med noter af nedfaldsæbler, balsamisk æblecidereddike, kærnemælk, Comté og ristede hasselnødder. Livlig, fin skum og sprøde, små bobler i munden, med en sitrende syrlighed og komplekse smagsnuancer af modne gule æbler, reineclauder, kandiseret citrus og noget nøddet, næsten umami og salt i eftersmagen. Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay gæret separat på ståltanke, andengæring i uklaret og ufiltreret stand og modnet godt ti år med gærresterne før dégorgement. Det er bondechampagne af bedste skuffe!

Flaske: Quinte-Essence 2010
Vinhus: Franck Pascal
Område: Champagne
Land: Frankrig
Druesorter: Pinot Noir,
Pinot Meunier, Chardonnay
Jordbund: Kalkholdig ler og kvarts
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret,
andengæring på flaske
Lagring: Ståltanke, flaskelagring
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: BonBon Vin
Pris: 845,-

Comment

Comment

Adriano Grasso Doro Moscato Metodo Classico 2019

Moscato d’Asti møder Champagne! Man må være en smule skør, erkender Adriano Grasso, når man forsøger at gennemføre en andengæringen på flaske af en stille Moscato vin med mere end 100 gram restsukker… men efter et pænt kvantum eksploderede flasker lærte han at mestre teknikken, og nu sidder den lige i skabet. Først frodig skum, så sagte, sprøde bobler. Strålende gul duft og delikat syre-sødme-balance, kærtegner snudeskaft og mundhule med orangeblomstvand, mandarin, friskrevet citronskal, kandiseret orangeskal, marcipan, bergamot og salvie. Seriøse sager med såvel umiddelbar charme som gastronomisk potentiale. Økologisk dyrkede druer, håndhøst midt i september, kryomaceration, langsommelig presning, spontangæring, andengæring på flaske og godt et år med gæren før degorgering. Dedikeret til datteren Doro, deraf navnet. Glimrende alternativ til tryktankens muskatskum, en helt anden verden!

Flaske: Doro 2019
Vinhus: Adriano Grasso
Område: Piemonte
Land: Italien
Druesort: Moscato
Jordbund: Kalkholdig ler
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 8,5%
Importør: Vinpusheren
(ikke p.t. i sortiment)
Pris: cirka 250,-

Comment

Comment

Champagne Pascal Mazet Nature

Pascal Mazet formår at fremmane det store fra det små, at fremelske mere ud fra mindre, mystikken i minimalismen. Vi er i Chigny-les-Roses i hjertet af Montaigne de Reims, hvor Pascal i 1980 etablerede vinhus sammen med sin hustru Catherine og en medgift på et par hektarer vinmarker fra hendes familie. Over årene styrkedes deres økologiske engagement, med officielt omlægning fra 2009 og certificering fra 2012. Siden er biodynamiske praksisser blevet integreret, og sønnerne Olivier og Baptiste har nu overtaget roret; men stilen forbliver den samme, gæring og modning på små fade og meget lang lagring på flaske. Seks år for cuvéen Nature, som er stukket sammen af godt 60% årgangsvin og 40% fra familiens solera reserve — Pinot Meunier, Pinot Noir, Pinot Blanc og Chardonnay fra premier cruerne Chigny-les-Roses og Ludes — og det er tæskelækker Champagne med masser af karakter. Sprøde bobler, strålende syre og en sært mørk mineralitet med noter af salt, jern og jod. Gylden frugt af citrisk og eksotisk beskaffenhed og en længde, der er en langdistanceløber værdig.

Flaske: Nature
Vinhus: Pascal Mazet
Område: Champagne
Land: Frankrig
Druesorter: Pinot Meunier, Pinot Noir,
Pinot Blanc, Chardonnay
Jordbund: Kalkholdig mergel
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret, flaskegæring
Lagring: Små træfade, flaskelagring
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Niche Vine
Pris: 365,-

Comment

Comment

Champagne Piollot Champs Rayés Brut Nature 2012

Ren og skær Chardonnay fra Champs Rayés, de stribede marker i Noé-les-Mallets, således navngivet fordi to slags mergel skiftevis farver overfladen i zebra. Biodynamisk dyrkning og Roland Poillot fadgærer og modner denne Champagne ti måneder på gæren I træfade, før den flyver i flasken og får hele seks år med gæren før degorgering; og som skik er hos familien Poillot, får den ingen dosage. Frugten er overraskende frisk, og samtidigt har den gode tid sat sig dybe, tænksomme spor. Efter en rap åbningsreplik med flint, fyrtøj og grapefrugt falder talen på moden citron, frisk fersken, mandler, ristet brød, parmesan og flagesalt. Fremme i skoene men fin perlage, og flot udfoldet kompleksitet— en knitrende, læskende, snakkesalig mundfuld.

Flaske: Champe Rayés 2012
Vinhus: Piollot
Område: Champagne
Land: Frankrig
Druesort: Chardonnay
Jordbund: Mergel og kalksten
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret på træfade
Lagring: Store træfade, flaske
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12%
Importør: Pétillant
(nyere årgange)
Pris: 185,-

Comment