Viewing entries in
Bobler

Comment

Adriano Grasso Doro Moscato Metodo Classico 2019

Moscato d’Asti møder Champagne! Man må være en smule skør, erkender Adriano Grasso, når man forsøger at gennemføre en andengæringen på flaske af en stille Moscato vin med mere end 100 gram restsukker… men efter et pænt kvantum eksploderede flasker lærte han at mestre teknikken, og nu sidder den lige i skabet. Først frodig skum, så sagte, sprøde bobler. Strålende gul duft og delikat syre-sødme-balance, kærtegner snudeskaft og mundhule med orangeblomstvand, mandarin, friskrevet citronskal, kandiseret orangeskal, marcipan, bergamot og salvie. Seriøse sager med såvel umiddelbar charme som gastronomisk potentiale. Økologisk dyrkede druer, håndhøst midt i september, kryomaceration, langsommelig presning, spontangæring, andengæring på flaske og godt et år med gæren før degorgering. Dedikeret til datteren Doro, deraf navnet. Glimrende alternativ til tryktankens muskatskum, en helt anden verden!

Flaske: Doro 2019
Vinhus: Adriano Grasso
Område: Piemonte
Land: Italien
Druesort: Moscato
Jordbund: Kalkholdig ler
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 8,5%
Importør: Vinpusheren
(ikke p.t. i sortiment)
Pris: cirka 250,-

Comment

Comment

Champagne Pascal Mazet Nature

Pascal Mazet formår at fremmane det store fra det små, at fremelske mere ud fra mindre, mystikken i minimalismen. Vi er i Chigny-les-Roses i hjertet af Montaigne de Reims, hvor Pascal i 1980 etablerede vinhus sammen med sin hustru Catherine og en medgift på et par hektarer vinmarker fra hendes familie. Over årene styrkedes deres økologiske engagement, med officielt omlægning fra 2009 og certificering fra 2012. Siden er biodynamiske praksisser blevet integreret, og sønnerne Olivier og Baptiste har nu overtaget roret; men stilen forbliver den samme, gæring og modning på små fade og meget lang lagring på flaske. Seks år for cuvéen Nature, som er stukket sammen af godt 60% årgangsvin og 40% fra familiens solera reserve — Pinot Meunier, Pinot Noir, Pinot Blanc og Chardonnay fra premier cruerne Chigny-les-Roses og Ludes — og det er tæskelækker Champagne med masser af karakter. Sprøde bobler, strålende syre og en sært mørk mineralitet med noter af salt, jern og jod. Gylden frugt af citrisk og eksotisk beskaffenhed og en længde, der er en langdistanceløber værdig.

Flaske: Nature
Vinhus: Pascal Mazet
Område: Champagne
Land: Frankrig
Druesorter: Pinot Meunier, Pinot Noir,
Pinot Blanc, Chardonnay
Jordbund: Kalkholdig mergel
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret, flaskegæring
Lagring: Små træfade, flaskelagring
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Niche Vine
Pris: 365,-

Comment

Comment

Champagne Piollot Champs Rayés Brut Nature 2012

Ren og skær Chardonnay fra Champs Rayés, de stribede marker i Noé-les-Mallets, således navngivet fordi to slags mergel skiftevis farver overfladen i zebra. Biodynamisk dyrkning og Roland Poillot fadgærer og modner denne Champagne ti måneder på gæren I træfade, før den flyver i flasken og får hele seks år med gæren før degorgering; og som skik er hos familien Poillot, får den ingen dosage. Frugten er overraskende frisk, og samtidigt har den gode tid sat sig dybe, tænksomme spor. Efter en rap åbningsreplik med flint, fyrtøj og grapefrugt falder talen på moden citron, frisk fersken, mandler, ristet brød, parmesan og flagesalt. Fremme i skoene men fin perlage, og flot udfoldet kompleksitet— en knitrende, læskende, snakkesalig mundfuld.

Flaske: Champe Rayés 2012
Vinhus: Piollot
Område: Champagne
Land: Frankrig
Druesort: Chardonnay
Jordbund: Mergel og kalksten
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret på træfade
Lagring: Store træfade, flaske
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12%
Importør: Pétillant
(nyere årgange)
Pris: 185,-

Comment

Comment

Champagne Barrat-Masson Fleur de Craie Brut Nature 2018

Kridt i fuldt flor, ren og klar Chardonnay fra Loïc Barrat og Aurélie Masson i Côte de Sezanne. Der er fine bobler på spring, citrisk sprød syre og samtidigt en flot fylde, dybde og kompleksitet, så man løftes til det høje d og langsomt daler til klangfuld c. Knastør, syrefrisk og mineralsk med klare toner af blomstrende æbletræer, frisk citrus og saltsyltede citroner, friskkværnet smør og ristede mandler, meget appetitvækkende. Vi taler økologisk dyrket Chardonnay fra godt 40 år gamle stokke på Côte de Sezannes sydvendte og særdeles kalkholdige skråninger; gæret på ståltanke og modnet ni måneder med gærresterne før tirage, til dels på gamle egetræsfade; og mere end to år med gæren på flaske før degorgering, ingen dosage.

Flaske: Fleur de Craie 2018
Vinhus: Barrat-Masson
Område: Champagne
Land: Frankrig
Druesort: Chardonnay
Jordbund: Kalkholdig ler
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Ståltanke og små træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12%
Importør: Grower Champagne
Pris: 395,-

Comment

Comment

Šember Rose Brut 2020

Šembers rosé er sitrende skum af sommerbær, smukt balanceret, elegant og charmerende Pinot Noir på den traditionelle metode men med ophav i Plešivicas bakker vest for Zagreb. Šember er et lille familieforetagende ved den lille landsby Donji Pavlovčani, som passioneret praktiserer økologisk vinavl og har specialiseret sig klassiske mousserende vine og orangevin. Første årgang af den mousserende rosé var 2005, og i dag er den konsekvent en af Kroatiens bedste mousserende vine, som leverer smæk for skillingen: Forførende aromaer af jasminer, røde roser og skovjordbær, med små sprøde bobler og sursød smag af jordbær, rødmende fersken og granatæblesaft. Hedonisme på højt plan og samtidigt seriøst nok til gastronomiske svinkeærinder. Fremstillet som saignée og modnet knapt to år på gærresterne før degorgement, doseret som brut.

Flaske: Rose Brut 2020
Vinhus: Šember
Område: Plešivica
Land: Kroatien
Druesort: Pinot Noir
Jordbund: Kalkholdig mergel
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
andengæring på flaske
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Forhandler: f.eks. Miva
Pris: cirka 165,-

Comment

Comment

Françoise Martinot Bistrøtage B.17

Bistrøtage er en moderne klassiker, en vild forfriskning fra fyrige Charles Dufour i Landreville i Aube; og i lys klædedragt er det Pinot Noir på højeste plan. Druerne er dyrket på hans mors domæne, derfor er den også flasket under navnet Françoise Martinot. Cruen er Chervey, dyrkningen økologisk og biodynamisk, og Bistrøtage et udtryk for en enkelt årgang, basevinen modnet et år på burgundiske fade: B.17 af 2017 med tirage den 29. oktober 2018 og degorgering den 2. december 2022. Dags dato er den forrygende: En salt tonic med spændstig syre, strålende frugt og en mørk mineralsk nerve. Saftige æbler, gule og røde, efterfulgt af kvæde, valnød og rugsurdej og en knasende sprød salt eftersmag. Absolut appetitvækkende!

Flaske: Bistrøtage B.17
Vinhus: Charles Dufour
Område: Champagne
Land: Frankrig
Druesort: Pinot Noir
Jordbund: Kalkholdig ler
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
andengæring på flaske
Lagring: Store træfade,
flaskelagret
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12%
Importør: Rosforth & Rosforth
Pris: 474,-

Comment