Viewing entries in
Biodynamik

Comment

Weingut Weninger Blaufränkisch Ried Kalkofen 2017

Blaufränkisch er Franz Weningers hjerteblod, og meget bedre end enkeltmarken Kalkofen bliver det ikke, en intens, saftspændt og karakterfuld vin. Kalkofen ligger ved Ritzing og er den vestligste mark i Mittelburgenland, en sydvendt skråning i godt 340 meters højde, omgivet af ældgamle morbærtræer. Jorden er meget kalkstensholdig, i hine tider blev her endda brændt kalk, deraf navnet Kalkofen. Vinstokkene må nyde undergrunden og udsigten, for — efter 20 måneder på 500-liters gamle egetræsfade — bliver vinen en lovprisning af Blaufränkisch med udsøgt stedsans: Saftige brombær, solbær, hyldebær og slåen, urtede noter af mynte og eukalyptus og en smule nyspidset blyant, læder, mørk chokolade og sorten muld— måske det er den biodynamiske dyrkning, der sender det jordnære på himmelflugt? Svingende syre og milde, kridtede tanniner, meget mundvandsfremkaldende, en fornøjelse at drikke nu men måske endnu bedre at vente nogle år. Ganske enkelt ganefryd!

Weninger Blaufränkisch Kalkofen 2017 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Kalkofen 2017
Vinhus: Weninger
Område: Burgenland
Land: Østrig
Druesort: Blaufränkisch
Jordbund: Kalksten
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop, voks
Alkohol: 13%
Importør: Österreich Vin
Pris: 350,-

Comment

Comment

Weingärtnerei Uhler Ried Reisenberg «Wien 1960» 2018

Overraskende orange Grüner Veltliner fra Peter Uhler i Wien. Marken Reisenberg huser de dybt rodfæstede Veltliner-stokke plantet i 1960, som sædvanligvis lægger druer til vinen Der Jubilar; men her er det som om han med fire ugers skindkontakt har transponeret den fra c-dur til a-mol eller skiftet sin vanlige violin ud med en bratsch! Saftig pærefrugt med citrusnoter, først ret læskende men så mere tør og stoflig med fint støvede tanniner og efterklang af anisfrø, kommen, pæreskal og grapefrugt. Play it again!

Weingärtnerei Uhler Grüner Veltliner Ried Reisenberg Wien 1960 2018 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: «Wien 1960» 2018
Vinhus: Weingärtnerei Uhler
Område: Wien
Land: Østrig
Druesort: Grüner Veltliner
Jordbund: Flysch, glimmerskifer
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
fire ugers skindkontakt
Lagring: Små træfade
Lukning: Korkprop, voksforseglet
Alkohol: 13,5%
Importør: Vinpusheren
(ikke p.t. i sortiment)
Pris: cirka 250,-

Comment

Comment

Antonio Madeira A Liberdade 2019

Befriende friskhed— som altid når Antonio Madeira er på spil. A Liberdade er hans hyldest til friheden fra sulfitter under vinifikationen og er stukket sammen af druer fra to marker, begge blandede beplantninger af lokale sorter, 70% fra godt 30 år gamle stokke og 30% fra stokke, der nærmer sig de 90. Citrusfrisk duft, stålsat syre, frugtig fylde og cremethed, cantaloup melon, ananas, appelsinskal, abrikoskerner, fennikelfrø og urtesalt. Udvikler efterhånden et mildt oxidativt præg, som kun klæder den. Den rette Dão! Læs mere om Antonios projekt her.

Antonio Madeira A Liberdade 2019 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: A Liberdade 2019
Vinhus: Antonio Madeira
Område: Dão
Land: Portugal
Druesort: Blandet beplantning
Jordbund: Sand, granit
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Ståltanke
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13,5%
Importør: Bichel Vine
Pris: 250,-

Comment

Comment

Weninger Blaufränkisch Saybritz 2017

Blaufränkisch kan blive en sand gudedrik i Franz Weningers hænder, også når han forlader hjemmebanen i Horitschon og begiver sig længere sydpå til Eisenberg. Her har han arvet en vinmark fra sin grandtante Emma Schürmann på skråningen Saybritz; og her vokser de gamle vinstokke på grøn og blå skifer og basaltisk tuf, som får en mineralsk og krydret note frem i vinen, som “ved hjælp af blot den mindste nektardråbe kan løfte jorden op som diadem”. Det er spændende terroirvin og en sært svævende saft, samtidigt med stor tæthed og tyngde, spændstig syre, solbær og hyldebær, solbærblade og hyldegrene, giver langsomt sine hemmeligheder fra sig. Giv sommeren skylden, jordbunden eller vinmageren, vinen er ganske enkelt glimrende.

Som musikalsk akkompagnement kan anbefales følgende hymne.

Weninger Blaufränkisch Saybritz 2017 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Saybritz 2017
Vinhus: Weninger
Område: Burgenland
Land: Østrig
Druesort: Blaufränkisch
Jordbund: Ler, skifer, tuf
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Österreich Vin
Pris: 245,-

Comment

Comment

Weingut Gebeshuber Rotgipfler Ried Laim 2016

Østrigsk eksotik fra Thermenregion syd for Wien, en udsøgt Rotgipfler i burgundisk stil. Først er den så forsigtig og tidløs som etiketten— antydninger af moden pære og muldjord. I munden åbner den op med mere pære og med tiden honningmelon, kvæder og mango. Lys syre, cremet fylde og en let note af kryddernelliker. Ried Laim rummer 40 år gamle stokke på ren kalkstensjord; som gæres og modnes et år på 500-liters-fade med bâtonnage. En stilfærdig men generøs vin. Rotgipfler er en gammel krydsning mellem Roter Veltliner og Traminer, som havde sin guldalder for 100 år siden i det klassiske Gumpoldskirchner blend i samspil med Zierfandler. Johannes Gebeshuber kerer sig om begge sorter, og så er han en af Thermenregions grønne foregangsmænd, økologisk siden 2006 og biodynamisk siden 2017.

Gebeshuber Rotgipfler Ried Laim 2016 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Ried Laim 2016
Vinhus: Gebeshuber
Område: Thermenregion
Land: Østrig
Druesort: Rotgipfler
Jordbund: Kalksten
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Små træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 14%
Pris: cirka 300,-

Comment

Comment

C. von Nell-Breuning Dominikus Riesling Sekt Extra Brut 2014

Kølig elegance og knitrende skum. Ruwerfloden danner en lille sidedal til Mosel med områdets højest beliggende vinmarker og den køligste gennemsnitstemperatur. Det er som skabt til rank Riesling og ikke mindst mousserende vine. Kombinationen er derfor oplagt, og for von Nell familiens historiske vinhus er Sektmanufaktur også en gammelkendt beskæftigelse, som de behersker med fin fingerspidsfornemmelse, siden 2013 med 11. generations Carmen von Nell-Breuning i front. Langsomhed er i højsædet og i øvrigt biodynamisk dyrkning siden 2019. 2014 var en kold årgang, men med sent høstede druer fra monopolmarken Kaseler Dominikanerbergs sydvendte skiferskråning og fire års modning på gærresterne før dégorgement, ja, så står det hele alligevel i vater. Slank, mild og luftig skum med de fineste bobler, sprød syre og moden frugt— grønne æbler og druer og en rund fylde af moden citrus og stenfrugt og fine noter af hø.

C. von Nell-Breuning Dominikus Riesling Sekt Extra Brut 2014 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Dominikus 2014
Vinhus: C. von Nell-Breuning
Område: Mosel
Land: Tyskland
Druesort: Riesling
Jordbund: Blå skifer
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret,
andengæring på flaske
Lagring: Flaskelagring
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Rufus Vin
Pris: 170,-

Comment