Viewing entries in
Økologi

Comment

Weingut NeueHeimat Gamlitz Sauvignon Blanc 2021

Levende Sauvignon fra Südsteiermark, et saftigt studie i sprød syre og mild men pikant aromatik. Hyldeblomst, grønne stikkelsbær, grapefrugt, vådt græs, grønne urter og sprød havsalt i skøn forening. Steiermark står aldrig stille, og Neue Heimat er new kids on the block i Gamlitz. Vingården kom fra start som Goedwinemakers i 2009, et samarbejde mellem de to venner Ton Goedmakers og Uli Kaltenböck, der mødtes på en vinbar ved det eksklusive skisportssted Lech am Arlberg i Vorarlberg, hvor deres fælles drøm om eget vinhus også fødtes. Det blev fra begyndelsen et dynamisk projekt blandt familie og venner; og siden 2015 drives vingården videre af Bastian Kaltenböck og kældermester Christian Söll og et større slæng af beslægtede sjæle. Neue Heimat er dedikerede økologer, med 11 hektarer vinmarker med hele det styriske sortsspektrum og aromatiske sorter som Muskateller og Sauvignon i højsædet.

Flaske: Gamlitz Sauvignon Blanc 2021
Vinhus: NeueHeimat
Område: Steiermark
Land: Østrig
Druesort: Sauvignon Blanc
Jordbund: Kalkholdig mergel og sand
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Bonbon Vin
Pris: 247,-

Comment

Comment

Aoton Savatiano 2021

Sjældent syrestyret Savatiano med mineralsk nerve og nydelig aromatik. Sotiris Gkinis står bag vingården Aoton på Attika, hvor aspirationen er “at frembringe de fineste vine af sine slags” — på oldgræsk άωτον — af økologiske dyrkede druer af lokale sorter, “drevet af smagen og ikke metoden”. Med selektiv håndhøst ved nattetide, ti dages kold maceration, spontan gæring og ni måneder lang lagring på gærresterne lyser Savatianos friske ansigt op, og samtidigt i folder, som antyder hjertevarme og dybsindighed. I duften en sval brise gennem nåleskove, bergamot og urter, og i smagen samme kølige nerve, sart citrus og saftig stenfrugt samt milde gærnoter. Lækkert og let olieret tekstur og mineralsk summen. En delikat drik og meget madvenlig vin!

Flaske: Savatiano 2021
Vinhus: Aoton
Område: Attika
Land: Grækenland
Druesort: Savatiano
Jordbund: Kalkholdig ler og sand
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Ståltanke
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Oinofilia
Pris: 189,-

Comment

Comment

Bolfan Cuvée Crveni 2019

Overraskende saftigt og elegant blend af Blaufränkisch og Cabernet Sauvignon fra Zagorje nord for Zagreb— men måske mindre overraskende, når manden bag er den dygtige Tomislav Bolfan. Økologisk og biodynamisk vinavl samt kontrolleret inaktivitet i kælderen er omdrejningspunkterne med endemålet ren og skær naturlig vin til både fornøjelse og fordybelse. Det lykkes meget godt! Her er det et blend af 70% Blaufränkisch og 30% Cabernet Sauvignon fra den sydvendte skråning Vinski Vrh, håndhøstet, spontangæret og modnet på 3.000 liters egetræsfade. Fløjlsblød, næsten silkeglat mundfølelse, med mundvandsdrivende syre, ganske fine tanniner og virkelig frisk frugt, skovjordbær, blåbær og solvarme solbær, krydret med flødekaramel, mørk chokolade og sort peber. Stimulerende 6 gram syre og lette 12% alkohol med små 3,2 gram restsukker på vægten. Spændende sager og så til en overmåde overkommelig pris.

Flaske: Cuvée Crveni 2019
Vinhus: Bolfan
Område: Zagorje
Land: Kroatien
Druesorter: Blaufränkisch,
Cabernet Sauvignon
Jordbund: Kalkholdig ler
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12%
Importør: Vinomolim
Pris: 105,-

Comment

Comment

Roka Laški 2019

Righoldig Riesling med duft af hvide blomster, akaciehonning og galiamelon og smag af modne kerne- og stenfrugter. Flot fylde og en smidig syre danser sig gennem dens tætte stof og milde frugtsødme. Super charmerende og ikke uden seriøse miner, der er dybere, mere krydrede lag, som lægger op til længere tids flaskemodning. Druerne er dyrket på marken Laškovec ved Okić i området Plešivica vest for Zagreb, hvor de solrige dage og kølige nætter giver perfekt modnede, sursøde druer. Et par dages kold maceration før spontangæring på store træfade og et års modning med gærresterne.

Flaske: Laški 2019
Vinhus: Roka
Område: Štajerska
Land: Slovenien
Druesort: Welschriesling
Jordbund: Kalkholdig ler og sandsten
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret på ståltanke
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Pris: cirka 225,-

Comment

Comment

Christina Gruner Veltliner 2022

Grønt trip fra Christina Netzl i Carnuntum— grønt gør godt for øjnene, siger man, men hvor det for alvor gør en forskel er i vinmarkerne, og det kan smages i vinen. Christinas Grüner Veltliner er en forfriskende mundfuld fest og farver med saftig pære, pomelo og lime, lindt stof med stimulerende syrlighed og grønne strejf af fennikel og citronverbena og krydret kant af hvid peber. Velegnet til alskens forårsgrønt, som sæsonen spiller op til, asparges og ærter eksempelvis, eller til spicy asiatisk køkkenkunst, f.eks. friske forårsruller med urter. Druerne er håndhøstet i slutningen af september, presset fra hele klaser og spontangæret på ståltanke og modnet et halvt år på gærresterne. Flasket i klaret og ufiltreret stand med kun en nænsomt strøg sulfitter ved aftapningen

Flaske: Gruner Veltliner Unfiltered 2022
Vinhus: Christina Netzl
Område: Carnuntum
Land: Østrig
Druesort: Grüner Veltliner
Jordbund: Løss, grus
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Vinpusheren
Pris: 135,-

Comment

Comment

Šember Qvevri 2015

Gylden nektar fra dybet og op mod solen — familien Šember formår at få Riesling til at indfange årstidernes skiften og årenes gang i deres overbevisende gode Qvevri 2015, som er frisk som foråret, fyrig som sommeren, gylden som efteråret og kølig som vinteren. Flygtige noter af rågummi og petroleum svæver over modne sydfrugter, som skæres i mundrette stykker af en sitrende syre og fine tanniner; og som samler sig med mørkere noter af tørrede abrikoser, kandiseret citrus, harpiks, bivoks og søde krydderier. Smæskelig, læskende og levende, lige nu svinger den i fuldkommen samklang, og i sammenligning med årgang 2011, smagt sidste sommer, har den stadig stof til fremtidig udfoldelse i sig. Store sager fremstillet i ganske små mængder, af økologiske dyrkede druer gæret seks måneder med skallerne i georgiske qvevri, vinen skilles traditionelt fra skallerne og stikkes om på fad Skærtorsdag. Modnet yderligere to år på store slavonske træfade og først frigivet efter et par år på flaske. Mageløs vin omend nært beslægtet med Tomacs udmærkede œuvre i samme genre, se nærmere her.

Flaske: Qvevri 2015
Vinhus: Šember
Område: Plešivica
Land: Kroatien
Druesort: Riesling
Jordbund: Kalkholdig flysch
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret på qvevri,
seks måneders skindkontakt
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Forhandler: f.eks. wine&more
Pris: cirka 450,-

Comment