Viewing entries in
Økologi

Comment

Dorli Muhr Blaufränkisch Spitzerberg Obere Roterd 2019

Yndefyld Blaufränkisch fra Spitzerberg, en saftspændt eliksir af hindbær, brombær, blåbær, solbær, små strejf af rose, salvie, lakrids og peber, pikant syre og fløjlsbløde tanniner. Rank statur, stor længde og lurende kompleksitet, her er stof til store oplevelser ad åre. Druerne stammer fra Obere Roterd, en parcel på Spitzerbergs vestlige strækning med stokke plantet mellem 1965 og 2004 på den karakteristisk tørre, sandede kalkstensjord. Dorli Muhrs bedstemor Katharina fik en lille vinmark på Roterd i medgift ved sit bryllup i 1912, og det er fra dette lille stykke land, Muhrs mangeårige engagement har udviklet sig. Som altid med nænsom hånd og et vågent øje for enkeltheder. Økologisk dyrket, håndhøstet, til dels fodtrådt fra hele klaser, gæret og modnet tyve måneder på store gamle træfade og flasket ufiltreret. Forfriskende, uforfalsket stedsans på flaske fra en af Østrigs dygtigste fortolkere af Blaufränkisch.

Flaske: Ried Spitzerberg Obere Roterd 2019
Vinhus: Weingut Dorli Muhr
Område: Carnuntum
Land: Østrig
Druesort: Blaufränkisch
Jordbund: Sand, kalksten
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Victoria Vine
Pris: 349,-

Comment

Comment

Bioweingut Diwald Riesling Ried Eisenhut 2019

Livlig mineralsk Riesling fra Martin Diwald i Wagram. En lille smule sløret i glasset men super ren og rank i duft og smag. Frisk og let løftet duft af stødt æble, svirrende syre i munden, meget opkvikkende, med en slank, smidig tekstur og stenet mineralitet — gule æbler, kvæder, moden mango, grønne urter, stenmel, salt, selvsikker karakter og kant. Familien Diwald lagde om til økologisk vinbrug allerede sidst i 1970’erne, og det revolutionære gen er ikke gået tabt i Martin, som har skåret vinifikationen ind til benet og giver vinene frirum og god tid til at udvikle sig. Eisenhut ligger lige syd for hjembyen Grossriedenthal og er en sydvendt skråning på mager løss med højt jernindhold, heraf navnet Eisenhut. Druerne blev plukket først i oktober, og efter nogle timers maceration sammen med stilkene blev mosten gæret spontant på ståltanke. Godt 20 måneders lagring på gærresterne og en minimal dose sulfit før flaskningen.

Flaske: Ried Eisenhut 2019
Vinhus: Diwald
Område: Wagram
Land: Østrig
Druesort: Riesling
Jordbund: Jernholdig løss
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Ståltanke
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Sydhavnens Vinbar
Pris: 250,-

Comment

Comment

Kamara Pure Shadow Play Dry White 2020

Grækenlands svar på stor Chablis vover importøren at kalde Kamara Pures Shadow Play, og det er sgu ikke skudt helt ved siden af— for så vidt man vælger sin Chablis med omhu, uden for det konventionelle felt med fornemt afrettede og aflivede vine. Her er det stålsat Assyrtiko med to dages skindkontakt, og det er rankt, saftigt og syrefriskt, med fine noter af grønne æbler, pærer, kærnemælk, hvid balsamico, kamille, røllike og bivoks og stearin. Svævende saft. Dimitrios Kioutsoukis stak af fra storbyens jag i 2010 og slog sig sammen med sin familie ned nær Thessaloniki, hvor han etablerede et lille vinbrug, som han i dag driver i samvirke med sin datter Stavroula. Deres fortrinsvist indfødte sorter dyrkes økologisk i en form for permakultur, der skal bringe dem i nærmere forbindelse med naturen; og vinene forsøger de også at lave så naturnært som muligt, spontangærede, ufiltrerede og med ingen eller en kun meget lille dosis sulfit.

Flaske: Shadow Play 2020
Vinhus: Kamara Pure
Område: Thessaloniki
Land: Grækenland
Druesort: Assyrtiko
Jordbund: Ler, silt, skifer
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Ståltanke
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Niche Vine
Pris: 190,-

Comment

Comment

Weinbau Uwe Schiefer Blaufränkisch Ried Szapary 2017

Uwe Schiefer er en trofast leverandør af saftspændt og seriøs Blaufränkisch fra Eisenberg i det sydlige Burgenland. Szapary er en stejl sydvestvendt skråning på en rødlig, jernholdig jordbund rig på blågrøn skifer, som sikrer en krydret mineralsk nerve i vinen sammen en strålende frugt. Folder sig fornemt ud med syrener, violer, hindbær og brombær, knuste kirsebærsten og nyslået eng, hø og krydderier, kolde og varme årer veksler, lys og mørke. Stadig meget fast i kødet, tid på langs eller på karaffel vil mildne og modne den; men den er egentlig imponerende frisk for den varme og tørre årgang 2017.

Flaske: Ried Szapary 2017
Vinhus: Uwe Schiefer
Område: Eisenberg
Land: Østrig
Druesort: Blaufränkisch
Jordbund: Jernholdig lehm, skifer
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Pris: cirka 300,-

Comment

Comment

Stokkebye Vingård Frank 2020

Stokkebye Vingård sår et frø af forår i sindet med den seneste årgang af deres fine hvidvin Frank, opkladt efter familiens trofaste labrador. Frank 2020 er 100% Solaris, langsommeligt gæret i det kølige vineri i gårdens gamle kornlade og modnet 70% på ståltank og 30% i egetræsfad før flaskning i oktober året efter. Frisk og frejdig med fine grønne noter af hyld, lime og urt, en læskende saftighed, spændstig syre og en sart, kølig nerve. Nok engang grund til at slå fast, at Stokkebye laver forbilledlige vine i vores i øvrigt mere og mere interessante vinland Danmark.

Flaske: Frank 2020
Vinhus: Stokkebye Vingård
Område: Fyn
Land: Danmark
Druesort: Solaris
Jordbund: Kalkholdig ler og sand
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Gæret på ståltank og træfad
Lagring: Ståltanke og små træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12%
Pris: 185,-

Comment

Comment

Dacapo Nizza Vigna da Capo 2017

Glimrende Barbera fra marken Vigna Dacapo og vinhuset med samme navn: En nydelig crème af hindbær, kirsebær, blommer, svesker, pibetobak, valnødder og kanel med den livlige syrenerve, som er Barberas signatur, afstemt med alkohol og frugtsødme i en flot balanceakt. Nizza er det historiske hjerte for bedre Barbera i Piemonte, og siden 2014 er området ophævet fra en Superiore i Barbera d’Asti til sin egen DOCG. Stikord: Struktur, kompleksitet og lagringspotentiale. Dacapo dyrker økologisk, høster manuelt (og stærkt selektivt i 2017, hvor mange klaser måtte sorteres fra pga. indtørrede druer) og presser nænsomt, til gengæld bruger de til deres Nizza lang maceration og lagring på mindre fade. Intenst og frugtigt resultat.

Flaske: Nizza Vigna da Capo 2017
Vinhus: Dacapo
Område: Piemonte
Land: Italien
Druesort: Barbera
Jordbund: Kalkholdig mergel, sand
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Små træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 15%
Importør: Vinslottet
Pris: 199,-

Comment