Viewing entries in
Økologi

Comment

Magula Veltlínske Zelené 2016

Syrerig slovakisk saft fra Magula, en kurv nyplukkede æbler og pærer, æblecider, balsamisk pæreeddike, friskkværnet peber, strejf af persille og salvie, salt sprødhed. Veltlínske zelené er helt åbenlyst Grüner Veltliner. Høstet midt i september, spontangæret og modnet på gærresterne før flaskning i februar i ufiltreret tilstand. Godt gammeldags håndværk af Magula-familien, der fortsætter en tradition tilbage fra 1931, hvor oldefaren Joseph Husar plantede sine første vinstokke. Tiden bag jerntæppet tog hårdt på den slovakiske vinkultur, men i 2001 tog familien så småt fat igen, siden 2012 med økologisk dyrkning og nu under biodynamisk omlægning.

Magula Veltlinske Zelene 2016 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Veltlínske Zelené 2016
Vinhus: Magula
Område: Suchá nad Parnou
Land: Slovakiet
Druesort: Grüner Veltliner
Jordbund: Kalkholdig løss
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,2%
Pris: cirka 125,-

Comment

Comment

Ulibarri Artzaiak Bizkaiko Txakolina Artzai 2012

Et vildt trip txacoli, som man kun sjældent smager den. Ulibarri familien— fårehyrder, ostemagere og vinbønder ved Biscayabugten— forvandler den som regel lette og syrerige forfriskning på den lokale Hondarrabi Zuri til en moden og delikat drik via lettere oxidativ vinificering og lagring sur lie. Den vilde syre er mildnet, og vinen er rund med hvide blomster, grapefrugtskal, alskens æbler og nødder, bagte kartofler med brunet smør og saltsyltede citroner, umami så det basker. En spændende madvin eller et tarveligt trick til blindsmagning.

Ulibarri Artzaiak Bizkaiko Txakolina Artzai 2012 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Artzai 2012
Vinhus: Ulibarri Artzaiak
Område: Baskerlandet
Land: Spanien
Druesort: Hondarrabi Zuri
Jordbund: Sand og ler
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Små træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 11,5%
Importør: Niche Vine
Pris: 185,-

Comment

Comment

Nicosia Etna Bianco Vulkà 2017

Etna Bianco fra det gamle familieforetagende Nicosia i Trecastagni på den sydlige side af Etna: Frisk, saftig citrusfrugt, energisk syre, urtede noter og sprød salt mineralitet. Druerne er de traditionelle sorter Carricante og Catarratto, økologisk dyrket i 650-750 meters højde, høstet ved håndkraft, et døgns kold maceration, gæret på ståltanke og modnet på gærresterne. Ren og ligefrem hvid Etna.

Cantine Nicosia Etna Bianco Vulka 2017 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Vulkà 2017
Vinhus: Cantine Nicosia
Område: Etna
Land: Italien
Druesorter: Carricante, Catarratto
Jordbund: Vulkansk
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Ståltanke
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Pris: cirka 120,-

Comment

Comment

Herrenhof Lamprecht Buchertberg Gemischter Satz Weiss 2016

Et smukt samlet virvar af en vin! Gottfried Lamprecht giver os en guidet tur gennem gule æbler, ananas, carambole, passionsfrugt, fersken og rød grapefrugt; og lindeblomster, kamille, nyslået hø, timian og mynte; syrnet smør, ristede hasselnødder og saltkaramel. Saftspændt, syrerig, rund og fyldig. Buchertberg er en sydvendt skråning på forvitret sandsten, opdyrket som gammeldags blandet beplanting, hvor Sauvignon Blanc, Weiss- og Grauburgunder, Furmint, Riesling, Welschriesling, Morillon, Muskateller, Traminer, Heunisch og Orleans kun er begyndelsen, mere end 100 druesorter i alt… gæret og lagret et år på Steiermarks historiske Startin fade (566 liter). Fortiden rækker ud mod fremtiden her, stort potentiale.

Læs mere om Lamprechts projekt på Buchertberg her.

Herrenhof Lamprecht Buchertberg Gemischter Satz Weiss 2016 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Buchertberg Weiss 2016
Vinhus: Herrenhof Lamprecht
Område: Vulkanland Steiermark
Land: Østrig
Druesorter: Gemischter Satz
Jordbund: Sandsten, opok
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Skruelåg
Alkohol: 12,5%
Importør: Extra Brut Vinimport
Pris: 200,-

Comment

Comment

Vinperlen Bjarnanett 2013

Dansk rødvin er en vanskelig genre at mestre; men Bjarne Thougaard Kristensen klarer skærene på sin gård Vinperlen ved Gislinge uden for Holbæk, hvor han har dyrket vin siden 1999, økologisk siden 2002. Husets rødvin er en cuvée på 50% Rondo, 40% Regent og 10% Léon Millot med halvandet års lagring på barrique, er i 2013 præget af en fyldig mørk frugt— brombær, solbær, ribs, rabarber samt en behagelig note af fugtig muld. Virkeligt frisk syre og fine tanniner. Godt gjort.

Vinperlen Bjarnanett 2013 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Bjarnanett 2013
Vinhus: Vinperlen
Område: Sjælland
Land: Danmark
Druesorter: Rondo, Regent, Léon Millot
Jordbund: Moræne
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Gæret på stål
Lagring: Små træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12%
Pris: cirka 120,-

Comment

Comment

Winkler-Hermaden Quevri Gewürztraminer 2011

Ansporet af Bernhard Otts vellykkede Qvevre 2009 forsøgte Christof Winkler-Hermaden fra Schloss Kapfenstein i Steiermark at gøre ham kunsten efter i 2011. Gamle stokke Gewürztraminer og seks måneders skindkontakt. Vinen blev god, og tiden har kun gjort den bedre: I dag er den et besindet overflødighedshorn af gule roser, sultanasrosiner, kandiseret citrusskal, litchi, banan og akaciehonning, med ro på frugtsødmen, cremet syre og de fineste tanniner. Qvevrierne er nu sendt på pension igen, og senere årgange er vinificeret på ståltank og egetræsfade— men de er nu også anbefalelsesværdige!

Winkler-Hermaden+Gewurztraminer+Quevri+2011+Flaskevis+%28C%29+Thomas+Bohl.jpg

Flaske: Quevri 2011
Vinhus: Winkler-Hermaden
Område: Steiermark
Land: Østrig
Druesort: Gewürztraminer
Jordbund: Lehm, basalt
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Gæret på qvevri,
seks måneders skindkontakt
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13,5%
Pris: cirka 200,-

Comment