Comment

Lukas Strobl Étretat 2020

Smæskelig østrigsk Sauvignon med havet i frisk erindring. Selvom Lukas Strobl er vokset op i en indlandsstat, lader han sine naturnære vine (under labellet LUST) opkalde efter fjerne egne og afbilde formationer og fossiler fra havet— som bølgeskvulp fra en fjern fortid, til minde om tiden, hvor hele Niederösterreich og dermed Wagram var en del af urhavet Parathetys. Selv navnet Wagram menes faktisk at stamme fra Wogenrain, som kan oversættes til rev, revle eller kyst; og langt senere lod området sig forme af Donau og blev gradvis dækket af den vindbårne løss, som i dag er dets særkende. Vinen her er opkaldt efter Étretat på Côte d'Albâtre i Normandiet, som er berømt for sine naturligt formede kalkstensklipper med ophav i kridttiden; som modstykke til hans hjemlige blide bakker og undergrund. Druerne er dyrket økologisk, spontangæret og flasket ufiltreret— så forvent en karakteristisk Sauvignon men langt væk fra alfarvej. Den har Wagrams terroir og Strobls karisma og kombinerer moden eksotisk frugt med en levende syre og en salt mineralsk nerve. Ren, rund og fyldig, frisk fersken, ananas og mango, flot balanceret stof og syre og en delikat let urtet eftersmag.

Flaske: Étretat 2020
Vinhus: Lukas Strobl
Område: Wagram
Land: Østrig
Druesort: Sauvignon Blanc
Jordbund: Kalkholdig lehm og løss
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Husted Vin
Pris: cirka 500,-
(ikke i sortiment)

Comment

Comment

Prović Danica 2022

Adriatisk stemning i glasset, den sjældne, gamle sort Zlatarica i spændende fortolkning fra familien Prović i Opuzen: Selektiv håndhøst, spontangæring af hele klaser i et gammelt akaciefad, 100 dages skindkontakt og derefter omstikning og modning på gæren i et år, lejlighedsvis bâttonage, flasket ufiltreret. Det resulterer i en ret enestående mundfuld, saftig, glat, smidig og fuld af frodige stenfrugter og en moden citrisk syrlighed. Lækker mundfølelse, delikat syre og fine fenoler, små strejf af urter, vilde blomster og bivoks, let salt.

Danica er navnet på de søskendeparret Vjeko og Monikas bedstemor, som medbragte landområdet, hvor vinmarkerne er plantet, i medgift, da hun giftede sig med deres bedstefar. Danica er desuden morgenstjernen, den slaviske personificering af planeten Venus. Zlatarica Vrgorska er en gammel og længe så godt som glemt hvid druesort, som i dag mest findes omkring Vrgorac i det dalmatiske bagland og langs Neretva-flodens delta (ses på etiketten) i det sydlige Dalmatien. Familien Prović har arbejdet med den i omkring ti år nu og og gør gode fremskridt. Med den rette pleje i marken giver Zlatarica stabile udbytter og pænt modne druer, gyldne (zlatan) med små mørke pletter, og i de rette hænder resulterer de i friske, let blomstrede og friskfrugtige vine med moderat alkoholindhold, aldeles velegnede til de lokale fiske- og skaldyrsretter.

Flaske: Danica 2022
Vinhus: Prović
Område: Dalmatien
Land: Kroatien
Druesort: Zlatarica Vrgorska
Jordbund: Ler, sand, kalksten, fossiler
Dyrkningsform: Koventionel
Vinificering: Spontangæret,
100 dages skindkontakt
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Pris: cirka 175,-

Comment

Comment

Fio Wines Jo Jo Riesling 2022

Mosel Riesling som læskende orangevin. Vi taler fuldt tryk på saft, syre og fin stoflighed snarere end stringente tanniner og tungt ekstrakt. Den har sprødt bid, en spillevende syre og et let fenolisk greb, masser af grapefrugt, lime og moden citron, en smule tørret abrikos og bivoks og milde gærnoter. Håndhøstet af økologiske druer fra skråninger omkring Piesport, herunder den legendariske Goldtröpfchen. Spontangæret, godt tre ugers skindkontakt og så modning på gæren i en klassisk Mosel Fuder. Flasket ufiltreret og med minimal sulfit.

Flaske: Jo Jo 2022
Vinhus: Fio Wines
Område: Mosel
Land: Tyskland
Druesort: Riesling
Jordbund: Skifer
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop, voksforseglet
Alkohol: 12,5%
Importør: Vinova
Pris: 190,-

Comment

Comment

Geyerhof Grüner Veltliner Ried Steinleithn Late Release 1993

Gode ting tager tid, og Geyerhof tager os på en lille tidsrejse til 1993 med en sent frigivet flaske af Grüner Veltliner fra Steinleithn. Steinleithn står som regel for husets rankeste og mest mineralske af slagsen, med fast frugt og svirrende syre. Marken ligger lige uden for landsbyen Oberfucha og er en karg og stenet sag med kun et tynd lag muld oven på grundfjeldet, som er granulit, en hård og kornet bjergart bestående af kvarts, feldspat og glimmer. Det giver lave udbytter, men sen høst sikrer raffinerede vine med masser af ekstrakt og snorlige syre; og er Geyerhof så heldige at have en 900 år gammel dyb kælder at modne deres vin i, og siden 1947 har de opbevaret udvalgte vine fra de bedste årgange til længere lagring— og denne 1993’er viser til fulde, hvad det går ud på: Det er moden Grüner Veltliner med en anderledes fløjlet mundfølelse og kompleks karakter. Overraskende ungdommelig friskhed men smukt udfoldet dybde, moden lime, mango, crème brûlée, bagte æbler og pocherede pærer, små strejf af pibetobak og røgelse. Generøst!

Flaske: Steinleithn Late Release 1993
Vinhus: Geyerhof
Område: Kremstal
Land: Østrig
Druesort: Grüner Veltliner
Jordbund: Granulit
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 11,5%
Importør: Viniportugal
(ikke p.t. i sortiment)
Pris: cirka 500,-

Comment

Comment

Vinarija Vinum Grašac Beli 2024

Sommerlige vibes fra Serbien, friskfrugtig Grašac fra Vinarija Vinum i Fruška Gora. Mild duft af gule æbler og modne ferskner med små strejf af vilde blomster, pollen og bivoks. Sprødt bid og så en blød strøm af saftig frugt, læskende og lækker tekstur. Forfriskende syre og en god tyngde med nogle ret krydrede noter, som tilføjer kompleksitet til eftersmagen. Ligefrem og letdrikkelig men slet ikke simpel. Smag den mere seriøse, fadlagrede Grašac 26a for at lodde dybderne i sorten, det lokale terroir og Vinums formåen. Her er der tale om Grašac (Graševina eller Welschriesling om man vil) fra sandede lerjorde i Fruška Goras bløde bakker lige syd for Donau, gæret køligt og modnet ganske kort på ståltanke for at bevare mest af den friske frugt.

Flaske: Grašac Beli 2024
Vinhus: Vinum
Område: Fruška Gora
Land: Serbien
Druesort: Grüner Veltliner
Jordbund: Sand og kalkholdig ler
Dyrkningsform: Konventionel
Vinificering: Gæret på ståltanke
Lagring: Ståltanke
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13,5%
Pris: cirka 100,-

Comment

Comment

Didier Dagueneau Blanc Fumé de Pouilly Buisson Renard 2015

Sjælden Sauvignon fra Domaine Didier Dagueneau, der efter mesterens tragiske død i 2008 i dag drives videre af børnene Charlotte og Louis-Benjamin. Biodynamisk dyrkning og stilen er stadig Pouilly-Fumé med præcision og personlighed, og det er fortsat til UG med kryds og slange, især efter nogle år på langs, nærværende vin er 2015. Buisson Renard stammer fra en parcel midt på Saint Andelains sydvestlige skråning, silex og ler i noget nær ideel fordeling, og den giver druer til husets nok mest frodigt frugtige vin. Fun fact: Oprindeligt hed cru'en Buisson-Ménard, men Didier lod den drillende omdøbe, efter en ellers ærværdig fransk vinskribent havde fejllæst og forkert gengivet navnet som Renard, følgeligt ræven på etiketten. Frugten får frit løb med eksotik og tørstof og samtidigt er der en kølig nerve og diskret elegance over den. Flint, grapefrugt, frisk ananas, moden mango og passionsfrugt, pollen og honning, kærnemælk og kalkstøv, hyldeblomstsalt og kattegrus. Det er dyrt, men det er dælme også i en klasse for sig.

Flaske: Buisson Renard 2015
Vinhus: Domaine Dagueneau
Område: Loire
Land: Frankrig
Druesort: Sauvignon Blanc
Jordbund: Kalkholdig ler og flint
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Laudrup Vin
(allokationsvin)
Pris: cirka 1.800,-

Comment