Comment

Fürstlich Castell’sches Domäneamt Mittwoch 6. Apriles anno 1659 Silvaner 2019

Så blev det skærtorsdag og såmænd Silvaners fødselsdag 🥂 Det kan fejres med maner med Castells 6. Apriles anno 1659 Silvaner 2019, som glimrer let gyldent i glasset og sender en mildt røget duft med modne gule stenfrugter og pust hvide blomster op. Saftig, smidig og mineralsk i munden, med en spændstig syre og drivende våd pære, fersken, abrikos og ananaskirsebær. Struktureret og seriøs stil, 6,3 gram syre versus 1,9 gram restsukker. Druerne er selekteret fra husets klassificerede marker, køligt gæret på ståltanke og modnet på gærresterne på store træfade. En flot vin med tiden foran sig, fortjener luft og gerne et glas af den burgundiske slags — og måske hvide asparges, nu hvor påsken og foråret banker på døren.

De ældste skriftlige kilder til Silvaner er fra onsdag den 6. april 1659, hvor man plantede Silvaner-stokke på Kirchberg ved Castell. Dengang var navnet som regel Österreicher, en antydning af druens oprindelse længere tilbage. Mange myter har omgivet Silvaners nærmere ophav— at den skulle stamme fra Transsylvanien eller sågar Lilleasien— men mere akademiske studier i druens skriftlige historie og ikke mindst dens genetik gør en oprindelse i det østrigske så godt som sikker. Silvaner har vist sig at være en krydsning af en Traminer og den nu særdeles sjældne Österreichisch Weiss. Druen spredte sig i sin tid ud i hele det østrigske kejserrige, mens den i det nuværende Østrig næsten udelukkende findes i field blends. Formodentlig indførte cisterciensermunke sorten i det sydtyske, hvor kaldenavnet først var Österreicher. Castell har de ældste dokumenter fra 1659, hvorefter druen hurtigt tog Franken og store dele af Tyskland med storm, således var den allerede plantet på Würzburger Stein i 1665. Druen er i dag at finde i Alsace, i Alto Adige og i Schweiz samt i Tjekkiet, Slovakiet, Slovenien og Kroatien; men siden 1659 er den stadig blevet mere og mere synonym med Franken.

Flaske: Apriles Silvaner 2019
Vinhus: Castell
Område: Franken
Land: Tyskland
Druesort: Silvaner
Jordbund: Kalkholdig mergel
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Skruelåg
Alkohol: 13,5%
Pris: cirka 225,-

Comment

Comment

Chateau Dereszla Tokaji Furmint Dry 2021

Tør Tokaj erholdt for rene håndører, og de er givet godt ud; for det er en snorlige, sprød og forfriskende Furmint med saftig frugt, spændstig syre og summende mineralitet, som franskejede Chateau Dereszla frembringer fra den klassiske ungarske region. Druerne er høstet fra fortrinsvist vulkanske jordbunde, foruden Furmint en håndfuld Hárslevelű, gæret på rustfri ståltanke og modnet kort på gærresterne for at bevare den skarpskårne friskhed. Grønne og gule æbler og pærer, citrisk syre, mildt røgede og delikat hvidblomstrede noter, meget appetitvækkende. Vinhusets historie går mere end 600 år tilbage, til kong Zsigmonds regeringstid, navnet Dereszla første gang nævnes i en fortegnelse over tiendebetalinger. I de følgende århundreder var det i flere adelsfamiliers hænder, men efter Anden verdenskrig blev det nationaliseret og omdannet til et kooperativ. Efter det kommunistiske styres sammenbrud blev det i 2000 købt af den aristokratiske franske familie d'Aulan, som er velkendte fra Piper-Heidsieck i Champagne. De har hævet kvaliteten til fordums storhed med en gennemgående renovering af vinhuset, dog er den gamle og historiske vinkælder bevaret, som den var.

Flaske: Tokaji Furmint 2021
Vinhus: Dereszla
Område: Tokaj
Land: Ungarn
Druesorter: Furmint, Hárslevelű
Jordbund: Ler, tuf
Dyrkningsform: Konventionel
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Ståltanke
Lukning: Skruelåg
Alkohol: 12%
Importør: Østjysk Vinforsyning
Pris: 110,-

Comment

Comment

Christian Tschida Himmel auf Erden Rosé 2020

Himmel og jord går i et i Alfred Hrdlickas raderinger og i Christian Tschidas altid elskelige rosé, som er lys og mørk, har friskhed og lethed, dybde og kompleksitet. Cabernet Franc er langt fra hverdagskost i Østrig, men Tschida tryller med den, tilsat en smule Blaufränkisch i årgang 2020. Druerne er dyrket økologisk på markerne Edelgraben og Thenau ved Purbach nær Neusiedlersee, kalk, kisel og skifer. Høstet manuelt og spontangæret og modnet på gærresterne i store Stockingerfade. Flasket uden hverken det ene eller det andet, så forvent en sprællevende og syrefrisk saft af rød grape, blodappelsin, tranebær, ribs og hindbær, indestængt henrykkelse og forårskuller.

Flaske: Himmel auf Erden Rosé 2020
Vinhus: Christian Tschida
Område: Burgenland
Land: Østrig
Druesorter: Cabernet Franc, Blaufränkisch
Jordbund: Sand, kisel, kalksten, skifer
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 11,5%
Importør: Österreich Vin
Pris: 265,-

Comment

Comment

Vina Grgić Pošip 2018

Pošip er i dag en udbredt sort i store dele af Dalmatien, men den stammer fra øen Korčula, hvorfra også Grgić høster sine druer. Den kombinerer en forfriskende syre og salt mineralitet med rig fylde og eksotisk frugt, lige dele middelhavssol og burgundisk finesse. Frisk, flintet og let røget duft og rig smag af grønne æbler, lime, moden citron og fersken, noter af pinjekerner, mandler og et strejf vanille. Vellavet vin, hvor man fornemmer både Adriaterhavets sol og en næsten burgundisk finesse, formfuldendt efter den 100-årige mester Miljenko Grgićs hoved. Grgić Vina er hans kroatiske projekt påbegyndt i 1996, men manden er selvfølgelig mest kendt som Mike Grgich fra Grgich Hills Estate i Napa og endnu mere for sin overraskende gode Chardonnay fra Chateau Montelena, som vandt i Steven Spurriers berømte og berygtede smagning i Paris i 1976.

Flaske: Pošip 2018
Vinhus: Grgić
Område: Dalmatien
Land: Kroatien
Druesort: Pošip
Jordbund: Kalksten og sandsten
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 14%
Forhandler: f.eks. Wine&More
Pris: cirka 300,-

Comment

Comment

Bigagnoli Montebaldo Bardolino Eocene 2020

Solnedgang over Gardasøen, rødglødende Bardolino fra Alessio Bigagnolis hånd med frisk bjergbrise og bølgeskvulp af saftspændt frugt. Eocene er et aftryk af terroiret i Montebaldo, en af Bardolinos tre historiske subzoner, som fik officiel status fra 2018. Montebaldo er det nordligst beliggende med det køligste klima som følge af en højere elevation for foden af den 2.218 meter høje tinde Monte Baldo. Eocene 2020 er stukket sammen af økologisk dyrket og manuelt høstet Corvina (80%), Rondinella (10%) og Sangiovese (10%) fra pergola-opbundne vinstokke i det bakkede moræneland, som skabtes i den eocæne epoke. Spontangæret på ståltanke og modnet et år på gærresterne før flaskning, og allerede ved skænkning fornemmes dens lyse og lette natur. Kamille, bivoks og røde bær i duften, Corvinas karakteristiske sursøde røde kirsebær safter igennem i smagen sammen med en behagelig mandelbitterhed og masser af modne jordbær og hindbær. Af moderat huld, mådeholden alkohol, afstemt syre og lette, let støvede tanniner. Minder om sommer og smager af mere…

Flaske: Eocene 2020
Vinhus: Bigagnoli
Område: Veneto
Land: Italien
Druesorter: Corvina,
Rondinella, Sangiovese
Jordbund: Gletsjermoræne
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Ståltanke
Lukning: Skruelåg
Alkohol: 12%
Pris: cirka 225,-

Comment

Comment

Odinstal Riesling Muschelkalk 2019

Riesling med karakter af kalksten, fremragende fremkaldt af Andreas Schumann på det eneste ene Odinstal i Pfalz. Næsen er frisk, flintet og mildt røget med noter af grapefrugtskal, moden lime og et let strejf dieseldampe. I munden er den sprød og stoflig, med en fint kalket mineralitet, mundvands-fremkaldende syre og masser af saftig citrus og stenfrugt. En livlig Riesling med både blødhed og dybde. Muschelkalk er en af tre terroir- og jordbunds-specifikke aftapninger fra Odinstal, de andre to er fra henholdsvis basalt og buntsandstein. Alle dyrkes de biodynamisk og vinificeres på så minimalistisk sæt og vis, som man dømmer muligt; og det bliver altid spændende vin. Læs om brodervinen Basalt her.

Flaske: Riesling Muschelkalk 2019
Vinhus: Odinstal
Område: Pfalz
Land: Tyskland
Druesort: Riesling
Jordbund: Kalksten
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Ståltanke, store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Simply Grapes
Pris: cirka 350,-

Comment