Comment

Sepp Moser Grüner Veltliner Gebling 2014

Saftigt flow, smidig syre, fuldmoden fersken, abrikos og orangeskal med urtede undertoner, citronverbena, marrokansk mynte, nyslået eng, frisk pibetobak. Gebling er en af de varmeste vinmarker i Østrig, der giver Grüner Veltliner med fyldig frugt og godt med krydderurter fra den dybe løssjord. Det går dog ikke over gevind i 2014, en ret så kølig og våd årgang, som i dette tilfælde er på toppen nu.

Sepp Moser Grüner Veltliner Gebling 2014 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Grüner Veltliner Gebling 2014
Vinhus: Sepp Moser
Område: Kremstal
Land: Østrig
Druesort: Grüner Veltliner
Jordbund: Løss, kalkholdig konglomerat
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Ståltanke
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Vinotheket
Pris: 162,-

Comment

Comment

Peter Jakob Kühn Oestricher Doosberg Riesling trocken 2010

Strålende syre slår ned som et lyn gennem Peter Jakob Kühns 10 år gamle Doosberg, et mineralsk mesterværk så klart som bjergkrystal og istapper. Syrlige drops, hvid fersken og passionsfrugt, abrikoser og mandler, forårsblomster, basilikum, fennikel, kamfer, petroleum, røg, flint, elektricitet. Så øjenvipperne sitrer!

Oestricher Doosberg (dialekt for ‘Grævlingebakken’) er en sydvestvendt skråning i 120-160 meters højde, løssjorde med et meget højt indhold af kvarts. En konstant brise blæser druerne tørre, så de holdes sunde til fuld modenhed, selv i en kølig og fugtig årgang som 2010.

Peter Jakob Kühn Riesling Oestrich Doosberg 2010 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Riesling Doosberg 2010
Vinhus: Peter Jakob Kühn
Område: Rheingau
Land: Tyskland
Druesort: Riesling
Jordbund: Løss, lehm, kvartsit
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Melin Vin
Pris: cirka 315,-

Comment

Comment

Filipa Pato & William Wouters Território Vivo Baga 2016

Baga fra Bairrada, så saftigt og elegant kan det gøres i Portugal. Duft og smag af violer, reineclauder, kirsebær, sorte oliven, grafit, røg, sort peber og et hint allehånde— og forfriskende syre, en fløjlsblød, næstet kridtet tekstur og masser af fine tanniner. Råstoffet er gamle stokke med den lokale sort Baga på kalkstensholdige jorde kun 15 km fra Atlanterhavet. Biodynamisk dyrket og gæret med en del hele klaser på traditionelle lagares og lagret på pipas. De dynamiske hånværkere bag er Filipa Pato, datter af den navnkundige vinbonde Luis Pato, og hendes mand, den belgiske sommelier William Wouters.

Filipa+Pato+William+Wouters+Baga+Territo%CC%81rio+Vivo+2016+Flaskevis+%28C%29+Thomas+Bohl.jpg

Flaske: Território Vivo 2016
Vinhus: Filipa Pato
Område: Bairrada
Land: Portugal
Druesort: Baga
Jordbund: Kalksten
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret i åbne trækar
Lagring: Store egetræsfade
Lukning: Korkprop, voksforseglet
Alkohol: 12%
Importør: Sauer Wine
Pris: cirka 175,-

Comment

Comment

Tement Welschriesling Ried Ottenberg Veitlhansl 2017

Her er der Welschriesling på højt plan: Helt præcist fra skråninger i 330 meters højde og med modsvarende dybde i glasset. Det er en svært saftig mundfuld, Manfred Tement og hans sønner Armin og Stefan har udvundet fra Steiermarks ofte grå eminence Welschriesling, der fra de karge kalksten, lettere hemmelighedsfuldt, forfører med frisk brise, spændstig syre, en nærmest asketisk æble-, pære- og grapefrugt, kalket mineralitet og salt sprødhed. Stilfærdig storhed, det er en vin, man måske først for alvor falder for ved nærmere bekendskab, men så..!

Vinen er håndhøstet, spontangæret og modnet 20 måneder på gærresterne i godt 20 år gamle 500-liters træfade og flasket ufiltreret. Læs nærmere om Welschriesling fra Steiermark her.

Tement Welschriesling Ried Ottenberg Veitlhansl 2017 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Ottenberg Veitlhansl 2017
Vinhus: Weingut Tement
Område: Steiermark
Land: Østrig
Druesort: Welschriesling
Jordbund: Ler og kalksten
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Glasprop
Alkohol: 12%
Importør: Philipson Wine
(men p.t. ikke i sortiment)
Pris: cirka 200,-

Comment

Comment

Enio Ottaviani Strati Romagna Pagadebit 2016

Saftig, slank, mild og mineralsk med lag på lag af frisk pæresaft, våde sten og flydende akaciehonning, små blomstrede og urtede indslag. Enio Ottaviani får noget usædvanligt godt ud af Romagnas gamle, hvide hverdagssort Pagadebit, en sent modnende men hårdfør og højt ydende sort, som nemt kunne være gået i glemmebogen. Navnet Strati henviser til det lokale terroir med lag af ler, sand og kalksten. Stokkene er plantet i 1982 på en sydvendt skråning, høsten foregår manuelt, og mosten gærer og lagrer i cementtanke.

Enio Ottaviani Strati Romagna Pagadebit 2016 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Strati 2016
Vinhus: Enio Ottaviani
Område: Emilia-Romagna
Land: Italien
Druesort: Pagadebit
Jordbund: Grus, kalksten, ler
Dyrkningsform: Konventionel
Vinificering: Gæret på cementtanke
Lagring: Sur lie på cementtanke
Lukning: Skruelåg
Alkohol: 12,5%
Pris: cirka 150,-

Comment

Comment

Domaine Tatsis Roditis Orange 2015

Rødglødende hyben, tørrede abrikoser, kandiseret appelsinskal, akaciehonning— men bentør! En sirlig citrussyre og fine, støvede tanniner fra en måneds maceration giver seriøs struktur til brødrene Perikles og Stergios Tatsis spændende orange udgave af Roditis fra familievingården ved Goumenissa i det nordlige Grækenland. Ingen kunstvanding, biodynamisk jordbrug og en innovativ tilgang til traditionen. Vinstokkene vokser på bakker med grus og kalkholdig lerjord, frisket op af nordenvinden Vardaris.

Domaine Tatsis Roditis Orange 2015 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Roditis Orange 2015
Vinhus: Tatsis
Område: Makedonien
Land: Grækenland
Druesort: Roditis
Jordbund: Ler, grus
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret,
en måneds maceration
Lagring: Store egetræsfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Oinofilia
Pris: 239,-

Comment