Viewing entries in
Ungarn

Comment

Bukolyi Marcell Kékfrankos Reserve 2021

Der er eventyrlige kontraster på spil i denne smukke Kékfrankos, som sollysets spil gennem flagrende blade. Super saftig og samtidigt markant tør, med strålende syre og kølig rød frugt, mørk og krydret dybde og et grundigt tanningreb. Sarte skovjordbær, hindbær og brombær, solmodne solbær, atletisk af statur og særdeles elegant. En stærk terroirvin fra Nagy-Eged-bakkens sydvendte kalkstensskråning, selektiv håndhøst af økologiske druer, spontangæret på ståltanke, to ugers skindkontakt og naturlig malolaktisk gæring samt 12 måneders modning på 500 liters ungarske egetræsfade, total sulfit 52 mg/L.

Marcell Bukolyi gik solo i 2016 efter ti år som vinmager i sin families tjeneste. Sammen med sin hustru Lilla lever han nu på den sydlige skråning af Nagy-Eged-bakken i Eger i det nordøstlige Ungarn, hvor de fra deres 14 hektarer på parcellerne Köves, Farm og Birsalmás sætter fokus på Kékfrankos og en række andre sorter.

Flaske: Kékfrankos Reserve 2021
Vinhus: Bukolyi Marcell
Område: Eger
Land: Ungarn
Druesort: Blaufränkisch
Jordbund: Kalksten
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 14%
Pris: cirka 200,-

Comment

Comment

Bencze Birtok Autochthon 2021

Macereret ungarsk medley fra István Bencze. Autochthon 2021 er et sammenskudsgilde af Furmint, Hárslevelű, Kéknyelű og rariteten Rózsakő, biodynamisk dyrket på marken Templomdombi på den vulkanske jordbund omkring Szent György-hegy på nordbredden af Balatonsøen. Citrusfrisk og fuld af pære, fersken, abrikos og mango, spændstig struktureret og summende salt mineralsk i munden.

42% Hárslevelű, 22% Furmint, 22% Rózsakő og 14% Kéknyelű. Sorterne er i udgangspunktet vinificeret hver for sig, og Hárslevelű spiller førsteviolin. Langsom helklasepresning og spontan gæring, størstedelen af Hárslevelűen er kulsyregæret i hele klaser. Modnet i amfora og på store træfade, stukket sammen i august 2022 og flasket uklaret, ufiltreret og uden tilsatte sulfitter.

Flaske: Autochthon 2021
Vinhus: Bencze Birtok
Område: Badacsony
Land: Ungarn
Druesorter: Hárslevelű, Furmint,
Rózsakő, Kéknyelű
Jordbund: Sand, basalt
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Amfora, store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 11,5%
Importør: Høtoft
Pris: 195,-

Comment

Comment

Chateau Dereszla Tokaji Furmint Dry 2021

Tør Tokaj erholdt for rene håndører, og de er givet godt ud; for det er en snorlige, sprød og forfriskende Furmint med saftig frugt, spændstig syre og summende mineralitet, som franskejede Chateau Dereszla frembringer fra den klassiske ungarske region. Druerne er høstet fra fortrinsvist vulkanske jordbunde, foruden Furmint en håndfuld Hárslevelű, gæret på rustfri ståltanke og modnet kort på gærresterne for at bevare den skarpskårne friskhed. Grønne og gule æbler og pærer, citrisk syre, mildt røgede og delikat hvidblomstrede noter, meget appetitvækkende. Vinhusets historie går mere end 600 år tilbage, til kong Zsigmonds regeringstid, navnet Dereszla første gang nævnes i en fortegnelse over tiendebetalinger. I de følgende århundreder var det i flere adelsfamiliers hænder, men efter Anden verdenskrig blev det nationaliseret og omdannet til et kooperativ. Efter det kommunistiske styres sammenbrud blev det i 2000 købt af den aristokratiske franske familie d'Aulan, som er velkendte fra Piper-Heidsieck i Champagne. De har hævet kvaliteten til fordums storhed med en gennemgående renovering af vinhuset, dog er den gamle og historiske vinkælder bevaret, som den var.

Flaske: Tokaji Furmint 2021
Vinhus: Dereszla
Område: Tokaj
Land: Ungarn
Druesorter: Furmint, Hárslevelű
Jordbund: Ler, tuf
Dyrkningsform: Konventionel
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Ståltanke
Lukning: Skruelåg
Alkohol: 12%
Importør: Østjysk Vinforsyning
Pris: 110,-

Comment

Comment

Weninger Kékfrankos Balf 2018

Franz Weninger laver særdeles læskende rødvine, og ikke kun når der står Blaufränkisch og Burgenland på etiketten; for lige på den anden side af grænsen til Ungarn laver han fortrinlig Kékfrankos omkring landsbyen Balf lige syd for Neusiedlersee. Saftige modne ribs og solbær, brombær, kernet krydring og mild jordede, stenede noter, en stilsikker spejling af samme drue på mere skiferholdige jorde. Dyrkningen er biodynamisk og metoden i kælderen stort set den samme som i hjemme i Horitschon. Så lad Sopron være dit springbræt til ungarsk rødvin, hvis du ikke allerede er hoppet på vognen. Weninger tager sig som altid godt af dig — det her er hverdagsvin af fineste slags

Flaske: Kékfrankos Balf 2018
Vinhus: Weninger
Område: Sopron
Land: Ungarn
Druesort: Blaufränkisch
Jordbund: Lehm, skifer, gneis
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Ståltanke
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Österreich Vin
Pris: cirka 145,-

Comment

Comment

Kristinus Zenit 2020

Så sjælden som sommer i Danmark? Zenit er med nu godt 650 hektarer en relativt ung ungarsk krydsning fra Ferenc Királys hånd, en del af troikaen Zenit, Zengő og Zeusz, som alle er krydsninger mellem Bovier og Ezerjó. Den modner tidligt og har fornuftige resistensegenskaber, så den egner sig særligt til økologisk og biodynamisk vinbrug som hos Kristinus syd for Balatonsøen. Let aromatisk saft, akacie- og lindeblomster, med mild syre, modne gule pærer, pomelo og citronmelisse i smagen, en munter sommervin.

Flaske: Zenit 2020
Vinhus: Kristinus
Område: Balaton
Land: Ungarn
Druesort: Zenit
Jordbund: Sand, løss
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Ståltanke
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12%
Importør: Orange Wine Cellar
Pris: 149,-

Comment

Comment

Tokaj-Hétszőlő Dry Furmint Selection 2017

Tør Tokaj er på mode, og man forstår det godt, når man smager en så fin Furmint som huset Tokaj-Hétszőlős. Frisk og syrerig, med mineralsk spænding og en mild bitterhed, hvide blomster, gule æbler, pærer og kvæder. Druerne er dyrket økologisk og stammer fra markerne Hétszőlő, Kis-Garai og Nagyszőlő, hvor stokke gror på løss med vulkanske sten i undergrunden. Tokaj-Hétszőlő har en lang historie i Tokaj. Det forfaldt i den kolde krigs tid, men er nu tilbage på toppen igen ved fransk mellemkomst: Huset ejes i dag af forretningsmanden Michel Reybier, der også ejer Cos d’Estournel i Bordeaux.

Tokaj-Hétszőlős Dry Furmint Selection 2017 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Dry Furmint Selection 2017
Vinhus: Tokaj-Hétszőlő
Område: Tokaj
Land: Ungarn
Druesort: Furmint
Jordbund: Løss, basalt
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Kjær Sommerfeldt
Pris: 179,-

Comment