Viewing entries in
Orangevin

Comment

Markus Altenburger Skin & Stones 2018

Markus Altenburger bekender kulør med Skin & Stones, et sammenskudsgilde af Burgenlands hvide druesorter med skindkontakt, så det fulde farvespektrum kommer frem… fra dengang paletten var det, en kunstmaler holdt i hånden og ikke noget, en sommelier havde i munden. Gengiver skær af roser, kaprifolie, hyldeblomster, ferskner, lime og grapefrugt, stikker hverken af i aroma, syre eller tanniner, men smelter sammen til en creme af moden frugt, mild syre, blide tanniner og delikat bitterhed. Kernen udgøres af Veltliner, Traminer, Muscat og Sauvignon med mindre aromatiske elementer som Chardonnay, Neuburger og Welschriesling, to til ti dages skindkontakt, og den nærmere komposition og maceration afhængigt af årgangen. Vinen er modnet et år på brugte barriques, uklaret og flasket ufiltreret og med meget moderat sulfit. Utæmmet men afslappet vildskab og en vældig god gang rod at gå weekenden i møde med…

Flaske: Skin & Stones 2018
Vinhus: Markus Altenburger
Område: Burgenland
Land: Østrig
Druesorter: Grüner Veltliner, Traminer, Chardonnay
Sauvignon Blanc, Muskat Ottonel
Jordbund: Kalkholdig lehm og løss
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
en uges skindkontakt
Lagring: Store og små træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Pris: cirka 200,-

Comment

Comment

Čotar Vitovska 2010

Klassisk slovensk orangevin med nerve og sjæl, en vidunderlig Vitovska vækket efter 10 års tornerosesøvn. Moden og dybsindige men stadig sært ungdommelig, som om tiden har stået stille i mellemtiden. Vågner med milde aromaer af jasmin, pære og kvæde, følger op med syltede pærer, kvædebrød og abrikoschutney og en honningagtig rigdom til trods for, at den er totalt tør. Smidig tekstur, glatte tanniner, sindig syre og en salt mineralitet. Vitovska er en indfødt sort fra grænseregionen Kras/Karst/Carso ved Adriaterhavets nordspids, tilpasset den karrige, jernholdige kalkstensjord og den kolde, hårde boravind fra Alperne. Blandt druens dygtigste fortolkere er Branko Čotar og hans søn Vasja, som fra familiegården i Gorjansko nær havet dyrker deres druer efter økologiske og biodynamiske retningslinjer og gærer dem i åbne trækar med godt en uges skindkontakt og godt fire års modning på store træfade, meget lav sulfit.

Flaske: Vitovska 2010
Vinhus: Čotar
Område: Kras
Land: Slovenien
Druesort: Vitovska Grganja
Jordbund: Jernholdig kalksten
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
en uges skindkontakt
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Niche Vine
(yngre årgange)
Pris: 325,-

Comment

Comment

Vinarija Vinčić Amfora Grasac 2017

Glimrende Grašac fra Fruška Gora i Vojvodina i det nordlige Serbien, hvor Alexandar Saša Vinčić har udsat druen for skindkontakt i amfora og det på aldeles vellykket vis. Mild ferskenduft med strejf af hvide blomster, nåleskov og krydderurter. Spændstig saft i munden med sencha-agtige tanniner, fin smag af tørrede abrikoser og kandiseret citrus samt pikant krydring som saltsyltede citroner og ristede pinjekerner. Orangevin af den uhyggeligt let drikkelige slags! Grašac er et serbisk synonym for den kroatiske Graševina, som serberne ellers har kaldt Italijanski rizling; når den ikke lige går under navne som Riesling Italico, Olaszrizling eller Welschriesling. Kært barn har mange navne og anvendelser, og her svinger det altså usædvanligt godt i orange skær.

Flaske: Amfora Grašac 2017
Vinhus: Vinčić
Område: Fruška Gora
Land: Serbien
Druesort: Welschriesling
Jordbund: Løss og kalksten
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
tre ugers skindkontakt
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12%
Pris: cirka 250,-

Comment

Comment

Vinarija Križ Grk 2022

Solgylden Grk fra Križ i det sydlige Dalmatien; og de vokaler, den mangler, kompenserer den rigeligt i en velsmagende samklang af frisk fersken og kandiseret orangeskal, spændende spor af rabarber og kvan, harpiks, fennikel og kørvel samt et diskret strejf vanilje… mens fine tanniner smelter på tungen og en mundvandsdrivende syre liver det hele op. Det er sjældent appetitvækkende, læskende og levende dråber. Spontant gæret på store slavonske egetræsfade, druerne tilbringer omkring en uge med skallerne for at udtrække Grks fulde smag og fenoliske rigdom. Den modner på gærresterne og flaskes ufiltreret og uden tilsatte sulfitter. En sjældenhed, kun knapt 1.000 flasker om året.

Flaske: Grk 2022
Vinhus: Vinarija Križ
Område: Dalmatien
Land: Kroatien
Druesort: Grk
Jordbund: Sand og kalksten
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
en uges skindkontakt
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 14,5%
Forhandlere: f.eks. thewine&more
Pris: cirka 300,-

Comment

Comment

Rogovila Pinela 2022

Sjældenheden Pinela i orange rober, en lækkerbidsken fra   David Bratožs lille gård Rogovila  i Sloveniens charmerende Vipava-dal. Saftig og samtidigt seriøst struktureret med en rig smag af fersken, abrikos, kakifrugt og ananaskirsebær, læskende og mættende med en mild bitternote. Storslåede sager i ganske små mængder!

Pinela er en sjælden slovensk druesort, som er kendt for sin strågule farve, subtile duft og smag, forfriskende syre og moderate alkohol. De macererede versioner har typisk en rigere tekstur og mørkere frugtnoter. Den foretrækker skråninger og højtliggende dyrkningssteder, da den er følsom over for fugtighed på grund af dens ret tynde skind, der gør den skrøbelig i forhold til både botrytis og råd. Den føler sig især hjemme omkring Ajdovščina, og den nærliggende landsby Planina er vært for den årlige fest Druženje s Pinelo, Socialising with Pinela. Sorten menes i at være nært beslægtet hvis ikke ligefrem identisk med den friulanske/venetianske Pinella, som ser ud til at være en krydsning af Gouais (Heunisch) og en endnu ukendt anden sort.

Flaske: Pinela 2022
Vinhus: Rogovila
Område: Vipavska Dolina
Land: Slovenien
Druesort: Pinela
Jordbund: Kalkholdig flysch
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
tre ugers skindkontakt
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12%
Importør: Simply Grapes
Pris: cirka 200,-

Comment

Comment

Kabola Amfora Malvazija 2019

Klassiske orangevin med gylden sommerglød og eftertænksomme efterårstoner. Omkring den lille middelalderlandsby Momjan i Istriens magiske bakkeland ligger familien Markežićs vinhus Kabola ved Kanedol. Området er traditionelt kendt for sin aromatiske og honningsøde Muškat Momjanski, men Malvazija Istarska står også skarpt på disse kanter. Siden 1891 har familien Markežić gjort sig som vinbønder, men Marino Markežić har søgt længere tilbage til en fjern fortid med sit forbilledlige arbejde med antikkens amforaer; og så var han samtidigt en af Kroatiens økologiske pionerer. Malvazija Amfora får omtrent syv måneder med skallerne, og det får dyb fylde og aromatisk flygelklang frem af sorten. Morgenfruer, friske ferskner, tørrede abrikoser, kvædebrød, akaciehonning, mandler og orientalske krydderier flyder sammen i en fløjlsblød mundfuld med summende syre og fine tanniner. Druerne er høstet fra topmarken Stancija og gærer på georgiske qvevri nedgravet uden for vinhuset; og siden modnet på gærresterne i store ege- og akaciefade.

Flaske: Amfora Malvazija 2019
Vinhus: Kabola
Område: Istrien
Land: Kroatien
Druesort: Malvazija Istarska
Jordbund: Kalkholdig mergel
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret på qvevri
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 14%
Importør: Vinomolim
Pris: 245,-

Comment