Viewing entries in
Orangevin

Comment

Weingärtnerei Uhler Ried Reisenberg «Wien 1960» 2018

Overraskende orange Grüner Veltliner fra Peter Uhler i Wien. Marken Reisenberg huser de dybt rodfæstede Veltliner-stokke plantet i 1960, som sædvanligvis lægger druer til vinen Der Jubilar; men her er det som om han med fire ugers skindkontakt har transponeret den fra c-dur til a-mol eller skiftet sin vanlige violin ud med en bratsch! Saftig pærefrugt med citrusnoter, først ret læskende men så mere tør og stoflig med fint støvede tanniner og efterklang af anisfrø, kommen, pæreskal og grapefrugt. Play it again!

Weingärtnerei Uhler Grüner Veltliner Ried Reisenberg Wien 1960 2018 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: «Wien 1960» 2018
Vinhus: Weingärtnerei Uhler
Område: Wien
Land: Østrig
Druesort: Grüner Veltliner
Jordbund: Flysch, glimmerskifer
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
fire ugers skindkontakt
Lagring: Små træfade
Lukning: Korkprop, voksforseglet
Alkohol: 13,5%
Importør: Vinpusheren
(ikke p.t. i sortiment)
Pris: cirka 250,-

Comment

Comment

Vexebo Vin Solaris Orange 2019

Det er dansk, det er dejligt; og dejligt ikke mindst, at man gang på gang kan sige det om en vin. Ved Veksebo på Nordsjælland dyrker Daniel Milan økologiske druer og laver dem til naturvin af høj klasse — så der er sommersol og levende land i hans orange Solaris fra den ret fine årgang 2019. De ti dages skindkontakt afslører sig allerede i næsen, der er dyb duft af kvæde, kandiseret orangeskal og en snert af tørt træværk; et fint greb i munden med raffineret syre og blide tanniner; og så en overraskende saftig mundfuld modne gule pærer, masser af mandarin, syrlige drops, orangeskal og harpiks. Großes Kino!

Flaske: Solaris Orange 2019
Vinhus: Vexebo Vin
Område: Sjælland
Land: Danmark
Druesort: Solaris
Jordbund: Ler, sand
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Ståltank
Lukning: Skruelåg
Alkohol: 10%
Pris: 225,-

Comment

Comment

Cantina Fongoli Maceratum 2019

Forrygende rustik orangevin. 15 dages maceration forvandler Trebbiano Spoletino fra mild saft til mægtig frugtbombe. Ferskner, abrikoser, mango, friske og tørrede, stringent struktureret med frisk balsamisk syre og fine, støvede tanniner. Livlig og mangfoldig som markerne hos Angelo og Laetizia Fongoli i Montefalco i Umbrien. De dyrker oliven og lokale sorter som Sagrantino, Grechetto og Spoletino, en særlig Trebbiano som ikke er så intetsigende som de fleste af sine navnebrødre. Biodynamisk dyrket, høstet hen i oktober, nænsomt presset og gæret i toscanske amforaer. Modnet to måneder på gærresterne, naturlig sedimentering og flaskning uden filtrering eller sulfitter.

Fongoli Maceratum 2019 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Maceratum 2019
Vinhus: Fongoli
Område: Umbrien
Land: Italien
Druesort: Trebbiano Spoletino
Jordbund: Kalkholdig ler
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret,
to ugers skindkontakt
Lagring: Amfora
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12%
Importør: Reduktivt
Pris: 235,-

Comment

Comment

Matic Wines Amphora 2018

Orange Riesling fra Matic i slovenske Štajerska. 214 dages skindkontakt har druerne fået i amforaen, og rationalet bag det tilsyneladende tilfældige tal er, at Matija Žerjav arbejder strikt efter månekalenderen og kun foretager høst, omstikning og flaskning ved nymåne. 300 dages yderligere modning i familiens gamle kælder, og op fra dybet kommer duft af orangeblomst, kaprifolium, bivoks, moskus og røgelse, mildt oxidativ.  I munden mandarin, pomerans og grapefrugt, saftspændt syre og milde tanniner som i grøn te, forfriskende let. Et ganske spændende glas.

Matic Wines Amphora Riesling 2018 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Amphora 2018
Vinhus: Matic
Område: Stajerska
Land: Slovenien
Druesort: Riesling
Jordbund: Kalkmergel, kalksten
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret,
syv måneders maceration
Lagring: Amfora
Lukning: Korkprop, voksforseglet
Alkohol: 12,5%
Importør: Terroiristen
Pris: 169,-

Comment

Comment

Škegro Krš Orange Žilavka 2017

“Det er umuligt, siges det, at lave en drikkelig orangevin.” Ja, den slags bedagede bragesnak kan man jo stadig støde ind i. Så har vi heldigvis Barisa Skegro, som ikke lytter til sladder men i stedet laver “en vin inspireret af det umulige”. Druen er Bosnien-Herzegovinas indfødte Zilavka, som efter tre ugers skindkontakt og modning på gamle træfade flyder over af abrikoser, clementiner og grapefrugt, højspændt syre og smidige tanniner. Dertil små strejf af tørrede blomster, kamille, kardemomme og pinjekerner. Familiegården ligger i Ljubuski i kalkstensbakkerne i det vestlige Herzegovina, hvor “alle familier lavede vin på denne måde på min bedstefars tid” — og derfor er han foreviget på etiketten. Endnu en ganske begrænset produktion, kun 997 flasker af årgang 2017, som er den tredje. Skegros hvide Zilavka er også et spændende bekendskab.

Škegro Krš Orange Žilavka 2017 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Krš Orange Žilavka 2017
Vinhus: Škegro
Område: Zapadna Hercegovina
Land: Bosnien-Hercegovina
Druesort: Žilavka
Jordbund: Karst
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
tre ugers skindkontakt
Lagring: Små træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Pris: cirka 200,-

Comment

Comment

Haus Gupi El Fayoum 2019

En oase og et lille mesterværk. El Fayoum er ikke ægyptisk vin men tysk, fra Weil am Rhein ved grænsen til Schweiz og ganske nær Basel. Her excellerer Haus Gupi i Gutedel og Pinot fra de kalkstensholdige jorde og vinificeret på naturligste vis. Det er Christoph Schneiders projekt på det fædrende Weingut Claus Schneider, og det tegner lyst for fremtiden: El Fayoum er skindfermenteret Gutedel (Chasselas) og en sjælden saftighed og delikat kridtet tekstur. Den smager frisk som den dug, der driver af det saftigtgrønne græs i marken, køligt kildevæld og undervejs vilde urter og bladselleri, sukat og kamille og et lille bittert bid af grape tonic. Flasket ufiltreret og usvovlet. Sindssygt let og læskende og selvfølgelig sjældent, kun 650 flasker i 2019.

Haus Gupi El Fayoum Gutedel 2019 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: El Fayoum 2019
Vinhus: Haus Gupi
Område: Baden
Land: Tyskland
Druesort: Chasselas
Jordbund: Kalksten
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
kulsyregæring med skindkontakt
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop, lakforseglet
Alkohol: 9,5%
Importør: Vinpusheren
Pris: Penge

Comment