Viewing entries in
Italien

Comment

Vino di Anna Jeudi 15 Vino Bianco 2021

Anna Martens og Eric Narioo har for nylig føjet denne hvide version af deres røde klassiker Jeudi 15 til deres dynamiske sortiment af livlige vine fra den lige så livlige vulkan Etna. Navnet hentydede oprindeligt til dagen, den første årgang i hine tider blev høstet, i dag er det mere en særlig cuvée, de laver — og som bianco er den bedårende sommerlig, fuld af moden citron, lime og grapefrugt, en smule støvet krydderi, med godt greb, gelinde med syren og grundigt mineralsk. Der er tale om en skønsom blanding af biodynamisk dyrkede druer, Grecanico med seks dages skindkontakt, og direkte pres af hele klaser af Catarratto, Carricante, en sjat Chenin og Riesling og måske en smule Minella og Insolia. Alle spontant gæret på store kastanjefade og lagret godt et år på gærresterne før flaskning, ufiltreret og uden sulfitter i metermål… men med en bismag af viltre, grønne vinmarker på karge, sorte skråninger, vulkanudbrud og åben himmel.

Flaske: Jeudi 15 Vino Bianco 2021
Vinhus: Vino di Anna
Område: Etna
Land: Italien
Druesorter: Grecanico, Catarratto,
Carricante, Chenin Blanc, Riesling
Jordbund: Basalt
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12%
Importør: Pétillant
Pris: 225,-

Comment

Comment

Korak Rajnski Rizling Laškovec 2017

Flot ny årgang af Chiara Condellos lækre Le Lucciole, seriøs Sangiovese med burgundisk charme og en detaljerigdom, der kan matche et maleri af Georges Seurat. Dyb duft af modne røde bær og kirsebær med strejf af violer, vilde urter og røg. Ren rød frugt i munden, fløjlet fylde forenet med en frisk syre og stringente tanniner, delikat tør. Masser af moreller og blommer krydret med urter, lakrids, tobak og lufttøret kød, fast i kødet og med fornem længde. Le Lucciole er Chiaras topvin fremstillet på økologisk dyrket Sangiovese Piccolo fra tre små parceller i godt 250 meters højde. Druerne håndhøstes, afstilkes og gæres spontant i store træfade med en mindre andel hele klaser. To års lagring på store slavonske egetræsfade, flasket ufiltreret.

Flaske: Le Lucciole 2019
Vinhus: Chiara Condello
Område: Emilia-Romagna
Land: Italien
Druesort: Sangiovese
Jordbund: Kalkholdig mergel og sand
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13,5%
Importør: Distinto
Pris: 379,-

Comment

Comment

Bigagnoli Montebaldo Bardolino Eocene 2020

Solnedgang over Gardasøen, rødglødende Bardolino fra Alessio Bigagnolis hånd med frisk bjergbrise og bølgeskvulp af saftspændt frugt. Eocene er et aftryk af terroiret i Montebaldo, en af Bardolinos tre historiske subzoner, som fik officiel status fra 2018. Montebaldo er det nordligst beliggende med det køligste klima som følge af en højere elevation for foden af den 2.218 meter høje tinde Monte Baldo. Eocene 2020 er stukket sammen af økologisk dyrket og manuelt høstet Corvina (80%), Rondinella (10%) og Sangiovese (10%) fra pergola-opbundne vinstokke i det bakkede moræneland, som skabtes i den eocæne epoke. Spontangæret på ståltanke og modnet et år på gærresterne før flaskning, og allerede ved skænkning fornemmes dens lyse og lette natur. Kamille, bivoks og røde bær i duften, Corvinas karakteristiske sursøde røde kirsebær safter igennem i smagen sammen med en behagelig mandelbitterhed og masser af modne jordbær og hindbær. Af moderat huld, mådeholden alkohol, afstemt syre og lette, let støvede tanniner. Minder om sommer og smager af mere…

Flaske: Eocene 2020
Vinhus: Bigagnoli
Område: Veneto
Land: Italien
Druesorter: Corvina,
Rondinella, Sangiovese
Jordbund: Gletsjermoræne
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Ståltanke
Lukning: Skruelåg
Alkohol: 12%
Pris: cirka 225,-

Comment

Comment

Edi Keber Collio Bianco 2020

Forår, forandring i luften og fornyet livskraft. Far og søn Edi og Kristian Keber kastede Collios mangefold af sortsrene vine fra sig for snart mange år siden og fokuserede i stedet på ét eneste balanceret blend af lokale sorter som repræsentant for lokalt terroir og tradition— og tak for det, for deres Collio Bianco er en enestående autentisk og meget velsmagende vin. En velspillende trio af 70% Friulano, 15% Malvasia og 15% Ribolla, hvor hver spiller sin stemme perfekt og samtidigt smelter sammen til en harmonisk komposition— kyndigt dirigeret i kælderen med gæring på cementanke og modning på cement og til dels tonneaux. Betagende dyb duft, frisk og fast frugtsmag, spændstig syre, mineralsk summen og en mageløs mundfølelse… med grapefrugt, modne pærer og abrikoser og mindelser om multebær og hindbær. Druerne er dyrket økologisk og i omlægning til biodynamisk drift. Jordbunden er ponca, en flaget og mineralrig mergel, som præger de terrasserede skråninger ved Zegla ved Cormòns, kun et stenkast fra grænsen til Slovenien. Her har familien Keber huseret i mere end tre århundreder, og i dag står Kristian i front for familiehuset; og for et friskt skud ved Medana i den slovenske naboregion Brda, hvor han laver en absolut anbefalelsesværdig og en smule mere macereret udgave af blendet.

Flaske: Collio 2020
Vinhus: Edi Keber
Område: Plešivica
Land: Kroatien
Druesorter: Friulano,
Malvasia Istriana, Ribolla Gialla
Jordbund: Kalkholdig mergel
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret på cementtanke
Lagring: Cementtanke og store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Distinto
Pris: 299,-

Comment

Comment

Marina Palusci Plenus Pecorino 2015

Pecorino plus skindkontakt, og så er der dømt italiensk sommer med solbeskinnede citronlunde og køligere bjergenge i glasset. Vi er i Pianella i Abruzzo, og der er pollen, orangeblomstvand og bivoks i snuden og saftig og støvet citrus i munden. Solmoden citron, akaciehonning, tørret lime, krydderurter og Middelhavssalt, mundvandsfremkaldende syrlig og tør most. Massimiliano d’Addario er vinmageren bag, og han er fjerde generation på den mødrende gård, Marina Palusci, som ellers er berømt for sine økologiske olivenolier i tårnhøj kvalitet. Vinmarker som olivenlunde ligger i godt 450 meters højde i Abruzzos bakker, kalkholdig lerjord, og med håndhøst, spontangæring, nogle dages skindkontakt og ti måneder på ståltanke får man denne friske, fyldige og fuldendte (latin: plenus) orangevin ud af anstrengelserne. Uklaret, ufiltreret, usvovlet, ren fornøjelse.

Flaske: Plenus Pecorino 2015
Vinhus: Marina Palusci
Område: Abruzzo
Land: Italien
Druesort: Pecorino
Jordbund: Kalkholdig ler
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret i cement
Lagring: Ståltanke
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12%
Importør: Vinspot
Pris: cirka 150,-

Comment

Comment

Cascina Iuli Rossore 2018

Violer, liljer og syrener i snuden og en eksplosion af sorte kirsebær i munden, blå blommer, blåbær og brombær, brilliant syre, nervøs velour og en smule sveskesødme, strejf af kanel og kryddernellike. Druerne kommer fra højt beliggende sydvendte bakkedrag ved Montaldo di Cerrina, høstet september-oktober, gæret en måned på cementtanke og modnet to år i store slavonske træfade. Flasket uklaret, ufiltreret og kun lige knapt svovlet, mindst et halvt år på flaske før frigivelse. Gode ting tager tid. Iuli laver mageløse Monferrato vine på de gode, gamle sorter Grignolino, Baratuciat og Slarina, Nebbiolo og Pinot Noir har han sågar også givet sig i kast med; men selvfølgelig er hjerteblodet Barbera, som det hør og bør sig på de kanter. Rossore var Fabrizios første vin, og navnet skulle hentyde til ens kinders røde glød efter indtag…

Flaske: Rossore 2018
Vinhus: Cascina Iuli
Område: Piemonte
Land: Italien
Druesort: Barbera
Jordbund: Kalkholdig ler
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 14,5%
Importør: Pétillant
Pris: 175,-

Comment