Viewing entries in
Italien

Comment

Livon Collio Bianco Solarco 2018

Livons Solarco (“Solbuen”) er halvt frugtig Friulano og halvt rank Ribolla, gæret og modnet på ståltanke, halvdelen af Friulanoen på franske barriques. Skal det være saftspændt frugt med frisk syre og mild bitterhed, er det ikke helt af vejen… og på vejen er der plantet akacie og kamille, citrus og pakkede sydfrugter, stundom en smule mandel, kokos og vanille. Pæn intensitet og flot balance.

Livon Solarco 2018 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Solarco 2018
Vinhus: Livon
Område: Friuli-Venezia Giulia
Land: Italien
Druesorter: Friulano, Ribolla Gialla
Jordbund: Flysch, ler
Dyrkningsform: Konventionel
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Ståltanke og små træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13,5%
Importør: Dio Vino
Pris: 159,-

Comment

Comment

Frank Cornelissen Munjebel Bianco Classico 2017

Smidig og mild mango- og ferskensaft med listig syre og fine strøg af citrusskal, altheabolcher, malt, røg og salt. Nærmest burgundisk tekstur men med en potentiel energi og mørk mineralitet, som kun kan være Etna. Megen vin flydt fra vulkanen, siden David Harvey i 2004 døbte Cornelissens skindfermenterede hvide “orangevine”: Macerationstiden er skåret ned til fire dage, vinen mikrofiltreres, og der tilsættes mikroskopiske mængder sulfit. Denne årgang 2017 er altså en anden vin end den årgang 2011, som for en håndfuld år siden i René Langdahls glas “bobler lystigt, er mælket og tåget i al sin gyldne stråleglans” og kunne minde ham om både passito fra Pantelleria og Hoegarden! Det er en knapt så vild men stadigt svævende og meget mere samlet vin i dag.

Lige dele Carricante og Grecanico Dorato (Garganega) fra 40+ år gamle stokke på markerne Borriglione, Calderara, Crasà og Picciolo. Druerne håndhøstes, afstilkes og macereres fire dage, før de spontant gærer færdig på store glasfibertanke.

Frank Cornelissen Munjebel Bianco 2017 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Munjebel Bianco 2017
Vinhus: Frank Cornelissen
Område: Etna
Land: Italien
Druesorter: Carricante, Grecanico
Jordbund: Vulkansk
Dyrkningsform: Permakultur
Vinificering: Spontangæring
Lagring: Glasfibertanke
Lukning: Kunstprop
Alkohol: 13%
Importør: Terroiristen
Pris: 345,-

Comment

Comment

Pieropan Soave Classico Calvarino 2016

Soave kan ganske vist oversættes med sød og blød, men der er intet blidt eller rundt over Calvarino fra Pieropan, en enkeltmarksvin fra terrasser på vulkansk jordbund lige uden for byen Soave. Navnet betyder i øvrigt ‘lille Golgata’ med en hentydning til markens plagsomme opdyrkning. Efter en let flintet og røget åbning er der jasmin, parafin, ferskensten og mandler, citronskal, sprød syre og salt eftersmag. Det er en anderledes rank og spændstig vin end dens genpart fra kalkholdige lerjorde, den frodigere og frugtigere La Rocca. Hovedrollen i begge indtages af Garganega (gamle stokke) med støtte fra Trebbiano di Soave. Gæret i glasbeklædte cementtanke og lagret et år på gærresterne i ståltanke.

Pieropan Soave Classico Calvarino 2016 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Calvarino 2016
Vinhus: Pieropan
Område: Veneto
Land: Italien
Druesorter: Garganega,
Trebbiano di Soave
Jordbund: Tuf, basalt
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Cement- og ståltanke
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Adriat Vinimport
Pris: 175,-

Comment

Comment

Valli Unite Derthona 2018

Æbler, kvæder, blomstrende frugttræer, mandler— med fylde, friskhed og kant. Den gamle piemontesiske sort Timorasso kan vi takket være Walter Massas stædighed stadig smage i dag— og takket være Valli Unite i en rustik men raffineret udgave som denne Derthona. Kort maceration, spontan gæring, flasket ufiltreret. ‘De forenede dale’ er dannet som et kooperativ tilbage i 1970’erne af tre bønder, der var trætte af kulturtab, kemi og pengemænd i maden og vinen. Alternativet: Samarbejde mellem småbønder om traditionelt landbrug, økologisk og biodynamisk dyrkning, og fokus på regionale specialiteter.

Valli Unite Derthona Timorasso 2018 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Derthona 2018
Vinhus: Valli Unite
Område: Piemonte
Land: Italien
Druesort: Timorasso
Jordbund: Ler, kalksten
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Azienda Vin
Pris: 175,-

Comment

Comment

Di Filippo Vernaccia di Cannara 2017

Et påskeunder fra di Filippo! Vernaccia di Cannara er en traditionel umbrisk passito på den lokale Vernaccia-drue (a.k.a. Cornetta), der som en påskelilje kommer frem fra kældermørket om foråret— på samme sæt og vis som også Sagrantino Passito— for at ledsage påskemåltidet, æg, ostetærte, alskens lufttørret kød og syltede grøntsager. Det er en tæt sød vin med fast struktur og en vild smagsprofil: Rosiner, korender, gojibær og tørrede tranebær, en pikant syrlighed og fine tanniner, pebret krydring og umami-agtig dybde med hø, tørrede urter, sorte oliven og grillede artiskokker. Alsidig vin! Høst ved håndkraft først i oktober, to måneders tørring på traditionelle trærammer, camorcanne, presning og spontangæring med en måneds maceration og gæring på ståltanke. En sjældenhed fra småtingsafdelingen, som regel blot 2.000 til 4.000 flasker.

Di Filippo Vernaccia di Cannara Passito Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Vernaccia di Cannara 2017 (375 cl)
Vinhus: Di Filippo
Område: Umbrien
Land: Italien
Druesort: Vernaccia
Jordbund: Kalkholdig ler
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Ståltanke
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Juuls Vin og Spiritus
Pris: 189,-

Comment

Comment

Ronchi di Cialla Ciallabianco 2015

Ronchi di Cialla i Colli Orientali i Friuli specialiserer sig i særlige lokale sorter som Schiopettino, Refosco og Ribolla, sidstnævnte i nærværende flaske fortyndet med Verduzzo og Picolit i forholder 60/20/20. Fra ældre stokke på marken Quercigh, et døgns skindkontakt, spontangæring og lagret på store træfade— og det giver italiensk hvidvin af sjældent høj klasse! Frisk syre og godt greb forenet med fyldig frugt og mineralsk nerve. Saftig pære og gule blommer, mens krydderurter og pinjekerner, akaciehonning og flint tager til med tiden; og ældre årgange er modnet til stor dybsindighed og elegance.

Ronchi di Cialla Ciallabianco 2015 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Ciallabianco 2015
Vinhus: Ronchi di Cialla
Område: Friuli-Venezia Giulia
Land: Italien
Druesorter: Ribolla Gialla,
Verduzzo, Picolit
Jordbund: Kalkholdig mergel
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Pris: cirka 200,-

Comment