Viewing entries in
Italien

Comment

Paraschos Orange One 2012

En livlig og let tilnærmelig orangevin fra Friuli: Paraschos familien har græske aner men griber her tilbage til et traditionelt Collio blend og den lokale tradition med skindfermentering i store træfade; og således bereder Ribolla, Malvasia og Friulano et festfyrværkeri af spændstig frugt og fine tanniner; tørrede abrikoser, kandiseret orangeskal, hyben, kaneldrys, strøget tændstik og ja— fyrværkeri! Økologisk dyrket og flasket ufiltreret og uden tilsatte sulfitter. Ren naturvin, en forfriskende sag.

Paraschos Orange One 2012 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Orange One 2012
Vinhus: Paraschos
Område: Friuli-Venezia Giulia
Land: Italien
Druesort: Ribolla Gialla,
Malvasia Istriana, Friulano
Jordbund: Flysch
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
et par ugers maceration
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Il Buco
Pris: cirka 200,-

Comment

Comment

Fattoria Zerbina Pietramora 1998

En moden klassiker fra Sangioveses anden hjemstavn, Romagna, der har lidt den svære skæbne altid at skulle nævnes som nummer to. Pietramora fra Fattoria Zerbina er dog en født ener med sin stadigt saftige kirsebærfrugt, der nu toner over i tyttebær, blommeskind, pinjekerner, tørrede urter, muld, tørv, bålrøg, diesel. Dens markante tanniner er blødt op men støver stadig. Flot dybde og længde, et resultat af grundig selektion af Sangiovese dyrket som buskvine efter ældre lokal tradition — plus et lille skvæt af den sjældne sort Ancellotta. Spontangæret på tonneaux, tre ugers maceration og halvandet år på barriques. Seriøs Sangiovese!

Fattoria Zerbina Pietramora Sangiovese di Romagna 1998 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Pietramora 1998
Vinhus: Fattoria Zerbina
Område: Emilia-Romagna
Land: Italien
Druesort: Sangiovese, Ancollotta
Jordbund: Kalkholdig mergel
Dyrkningsform: Konventionel
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 14,5%
Pris: cirka 300,-

Comment

Comment

Vino di Anna Bianco G 2016

Vino di Annas hvide charmeuse er en saftig mundfuld med skal og saft af citron og lime og en virkelig pikant note af tomatkerne. Moden fylde, flot syre og mineralsk dybde. Stoffet er ren Grecanico — andetsteds kendt som Garganega — dyrket økologisk i højderne uden for Solicchiata på Etnas nordside af australske Anna Martens og (fransk)manden Eric Narioo. De høster i september, presser fra hele klaser og gærer spontant på ståltanke. Naturlig malolaktisk gæring, et års lagring på gærresterne før flaskning, uden klaring og filtrering og med kun et lille drys sulfitter. En madvenlig vin, der også charmerer på egen hånd; godt gjort.

Vino di Anna Bianco G 2016 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Bianco G 2016
Vinhus: Vino di Anna
Område: Etna
Land: Italien
Druesort: Grecanico Dorato
Jordbund: Vulkansk
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Et år på ståltanke
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Pétillant
Pris: 175,-

Comment

Comment

Tenuta Montemagno Solis Vis 2016

Ud af Piemontes tåger dukker til stadighed spændende sorter frem. Timorasso er en af dem, forsaget og forglemt i nyere tid for i sidste time at genopdyrkes og forfines af Walter Massa og andre. I dag dyrkes der godt 60 hektar i Colli Tortonesi og Monferrato. I sidstnævnte dyrker Tenuta Montemagno flere af de autoktone piemontesiske sorter. Solis Vis (Solens Kraft) er en moden Timorasso med en fin flintet duft, fyldig smag af fersken og abrikos, honning og nødder. Smidig tekstur, god syre og mineralske anslag.

Tenuta Montemagno Solis Vis 2016 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Solis Vis 2016
Vinhus: Tenuta Montemagno
Område: Piemonte
Land: Italien
Druesort: Timorasso
Jordbund: Kalkholdig mergel, sandsten
Dyrkningsform: Konventionel
Vinificering: Gæret på ståltanke
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 14%
Pris: cirka €15

Comment

Comment

Le Boncie Cinque 2014

God gammeldags Chianti fra Giovanna Morgantis vingård Le Boncie. Dette er hendes “andenvin” på druer far de yngre stokke, et femkløver af Sangiovese og gamle toscanske sorter. Spontangæret på ståltanke, en måneds maceration, et års lagring på store egetræsfade, ingen klaring eller filtrering, minimalt med sulfitter. Fin kirsebærduft med dybder af læder og muld og et strejf spidskommen. Saftspændt, kølig frugt - kirsebær og hindbær - og en frisk syre, let bitterhed og fine tanniner. Ikke husets førstefødte Le Trame, og ikke den gunstigste årgang, men alligevel en opkvikkende og smilende vin. 

Le Boncie 5 2014 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Cinque 2014
Vinhus: Podere Le Boncie
Område: Toscana
Land: Italien
Druesorter: Sangiovese, Colorino,
Mammolo, Fogliatonda, Ciliegiolo
Jordbund: Sandsten, kalkmergel
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret på ståltanke
Lagring: Store egetræsfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13,5%
Importør: Winewise
Pris: cirka 150,-

Comment

Comment

Cà Maiol Molin 2015

En sommerlig hilsen til alle, der ikke har været omkring Gardasøen: Lugana fra søens sydspids er en fornøjelig og stadigt mere interessant hvidvin på den lokale Turbiana (der snarere end en Trebbiano har vist sig at være Verdicchio). Den citrongule farve er en indirekte indholdsfortegnelse: Mild duft af jasmin, pære og fersken, saftig og frugtig smag af solmodne citroner og ferskener, små bitre anslag af citrusskal og mandel. Cà Maiol er et af områdets større huse, der under Fabio Contanos ledelse er lagt om til økologisk drift. Molin kommer fra en mark (Vigna Molino) med ældre stokke. Kold maceration i op til to døgn giver den struktur og udvidet aromatik.

Ca Maiol Molin 2015 Flaskevis (C) Thomas Bohl.JPG

Flaske: Molin 2015
Vinhus: Cà Maiol
Område: Veneto
Land: Italien
Druesort: Turbiana
Jordbund: Kalkholdig mergel
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Gæret på ståltank
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Pris: cirka 125,-

Comment