Viewing entries in
Biodynamik

Comment

Wieninger Wiener Gemischter Satz Ried Ulm 2018

Das muss ein Stück vom Himmel sein, Wieninger’s Wein… som altid er Fritz Wieninger på toppen med sin Wiener Gemischter Satz fra Ried Ulm. Den er som østrigsk vins slogan siger: Grosse Kunst. Ohne Allüren. 2019 bød på en lang og tør sommer med et mildt og køligt efterår, så der er både fuldmoden frugt og god syrestruktur i vinene. Ulm ulmer af friske gule stenfrugter i snuden med den obligatoriske krydring fra hø, hvid peber og nåletræer nedenunder. Saftigt flow, rund fylde og mild syre, og smagen forsætter med pære, syltede grønne tomater, moden mango, sød galiamelon og et salt svirp til sidst. Som altid elskelig, som udsigten ud over Wien fra Nussbergs kalkholdige sandstensjord — og sorter som Grüner Veltliner, Neuburger, Riesling, Sylvaner, Traminer, Rotgipfler, Zierfandler, Weissburgunder og Welschriesling . Læs mere her.

Wieninger Wiener Gemischter Satz Ried Ulm 1ÖTW 2019 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Ried Ulm 2019
Vinhus: Wieninger
Område: Wien
Land: Østrig
Druesorter: Gemischter Satz
Jordbund: Ler, kalksten, sandsten
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Ståltanke, store træfade
Lukning: Glasprop
Alkohol: 14,5%
Importør: Sigurd Müller Vinhandel
Pris: cirka 200,-

Comment

Comment

Weingut Werlitsch Ex Vero II 2018

Stringent, seriøst og svimlende, en smule som Le Mont Damné fra Dagueneau eller Le Clos fra Raveneau — men vi er “kun” i østrigske Steiermark, som ikke når Sancerre eller Chablis til sokkeholderne, skal man tro den vedtagne visdom. Det synes der ikke at være nogen, der har fortalt Ewald og Brigitte Tscheppe fra Weingut Werlitsch, for de laver vine med en sjælden stedsans, nerve og dybde, der ikke lader meget tilbage at ønske. De dyrker deres vinstokke biodynamisk og vinificerer druerne minimalistisk for at lade terroiret træde tydeligst frem; og for at få alle aspekter af opok-jorden på deres topmark med, laves vinen af såvel Sauvignon som Morillon, det lokale navn for Chardonnay. Ex Vero kommer i tre trin, det andet fra det mellemste stykke af den sydvendte skråning og finder en flot balance mellem frugt og mineralitet. 2018 er endnu ung men emmer af grønne æbler, grønne reineclauder, grapefrugt og guava, syren er sprød og stram og flankeret af en salt mineralitet. En opstrammer, en oplagt madvin, en investing til kælderen, Ex Vero er ganske enkelt eminent.

Weingut Werlitsch Ex Vero II 2018 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Ex Vero II 2018
Vinhus: Werlitsch
Område: Steiermark
Land: Østrig
Druesorter: Sauvignon Blanc, Chardonnay
Jordbund: Flysch
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Österreich Vin
Pris: 295,-

Comment

Comment

Hauksson Weine Im Lee Pinot Gris 2019

Da sig rejste ved Gry den rosenfingrede Dagning! Der er både kølig morgendug og indre glød i islandske Hoss Haukssons Pinot Gris fra Im Lee i Aargau, Schweiz. Skal vi kalde det en rosé eller en orangevin? To ugers skindkontakt gør det svært at skelne med den mørkt rødbrune Pinot Gris; men en saftspændt og struktureret vin med mange lag er det under alle omstændigheder. Dufter af kandiseret orangeskal, bergamot, marcipan, stjerneanis, urter og græs og smager stille og roligt videre af skovjordbær, hindbær, rabarber og granatæble. Snorlige saft med meget fine tanniner, en smuk og meget sommerlig vin.

Flaske: Im Lee 2019
Vinhus: Hauksson Weine
Område: Aargau
Land: Schweiz
Druesort: Pinot Gris
Jordbund: Lehm, kalksten
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret,
to ugers skindkontakt
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Cool Wines
Pris: 249,-

Comment

Comment

Weingut Schönhals Cabernet Blanc 2020

Superlækker hvidvin fra Rheinhessen, hvor familien Schönhals de sidste tredive år har eksperimenteret med nye sygdomsresistente sorter (PIWI) til økologiske og biodynamisk vinbrug. Cabernet Blanc er frembragt i 1991 af schweiziske Valentin Blattner som en krydsning af Cabernet Sauvignon og en vild hvid sort af ukendt oprindelse. Sorten har siden spredt sig fra Volker Freytag i Pfalz og er i dag en af de mest populære nye sorter i Tyskland. Schönhals har skabt en smuk balance mellem aroma og struktur i deres fine hvide Cabernet Blamc 2020: Mild duft af græs, nælder og nye ærter, og et saftigt skud grøn peberfrugt, friske grønne asparges, pebermynte og hvid peber i smagen, syrefrisk og delikat.

Flaske: Cabernet Blanc 2020
Vinhus: Weingut Schönhals
Område: Rheinhessen
Land: Tyskland
Druesort: Cabernet Blanc
Jordbund: Ler, lehm
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Ståltank
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Vild med Vin
Pris: cirka 150,-
(ikke p.t. i sortiment)

Comment

Comment

Stefan Vetter Sylvaner CK 2017

Silvaner som ekstremsport med en syre, der sprænger skalaen, tørhed i tredje og kridtet mineralitet. Men duften er dyb af æble, pære og kvæde, og giver man den en time eller to, løsner den spændetrøjen og bliver blidheden selv. Saftig, salt, urtet, krydret, honningmild, meget fascinerende. Vi er på udflugt i den enkeltmark, som Stefan Vetter søsatte sit selvstændige virke som vinmager med: Casteller Kirchberg, en sydvestvendt skråning på sandsten, kalksten, gips og alabast — og knudrede stokke plantet i 1958 med en i dag uhørt høj beplantningstæthed. Stefan dyrker dem biodynamisk, og mosten bliver langsomt presset af hele klaser på en gamle kurvepresse, gæret spontant og modnet på gærresterne i gamle træfade. Ufiltreret, outreret og utrolig godt.

Stefan Vetter Sylvaner CK 2017 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Sylvaner CK 2017
Vinhus: Stefan Vetter
Område: Franken
Land: Tyskland
Druesort: Silvaner
Jordbund: Kalksten, gipskeuper
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 10%
Importør: Melin Vin
Pris: 325,-

Comment

Comment

Claus Preisinger Kalkundkiesel 2020

Smuk saft fra kalk og kisel, først filtreret gennem Grüner Veltliner-, Weissburgunder- og Chardonnay-stokke, så ganske ufiltreret flasket af Claus Preisinger. Man kan næsten mærke solen over Burgenland med små strejf af pære, fersken, grapefrugt og urt, men først og fremmest slås man af den smidige struktur og en behagelig blødhed— forfriskende som koldt ferskvand og salt som havvand. Det kommer sikkert fra terroiret, marker ved Neusiedlersee præget af kalksten og kiselgrus, resten fra en smule skindkontakt og lagring på gærresterne. Uklaret, ufiltreret og uden tilsatte sulfitter.

Flaske: Kalkundkiesel 2020
Vinhus: Claus Preisinger
Område: Burgenland
Land: Østrig
Druesorter: Weissburgunder,
Grüner Veltliner, Chardonnay
Jordbund: Lehm, kalksten, grus
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade, amfora
Lukning: Korkprop
Alkohol: 11,5%
Importør: Österreich Vin
Pris: 185,-

Comment