Viewing entries in
Biodynamik

Comment

Didier Dagueneau Blanc Fumé de Pouilly Buisson Renard 2015

Sjælden Sauvignon fra Domaine Didier Dagueneau, der efter mesterens tragiske død i 2008 i dag drives videre af børnene Charlotte og Louis-Benjamin. Biodynamisk dyrkning og stilen er stadig Pouilly-Fumé med præcision og personlighed, og det er fortsat til UG med kryds og slange, især efter nogle år på langs, nærværende vin er 2015. Buisson Renard stammer fra en parcel midt på Saint Andelains sydvestlige skråning, silex og ler i noget nær ideel fordeling, og den giver druer til husets nok mest frodigt frugtige vin. Fun fact: Oprindeligt hed cru'en Buisson-Ménard, men Didier lod den drillende omdøbe, efter en ellers ærværdig fransk vinskribent havde fejllæst og forkert gengivet navnet som Renard, følgeligt ræven på etiketten. Frugten får frit løb med eksotik og tørstof og samtidigt er der en kølig nerve og diskret elegance over den. Flint, grapefrugt, frisk ananas, moden mango og passionsfrugt, pollen og honning, kærnemælk og kalkstøv, hyldeblomstsalt og kattegrus. Det er dyrt, men det er dælme også i en klasse for sig.

Flaske: Buisson Renard 2015
Vinhus: Domaine Dagueneau
Område: Loire
Land: Frankrig
Druesort: Sauvignon Blanc
Jordbund: Kalkholdig ler og flint
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Laudrup Vin
(allokationsvin)
Pris: cirka 1.800,-

Comment

Comment

Franz Weninger Furmint vom Kalk 2023

Strålende solskin i flydende form. Franz plantede sine første Furmint-stokke i Burgenland for godt ti år siden, efter i en årrække at have gjort sig erfaringer med sorten i Sopron på den anden side af grænsen til Ungarn. Begge steder dyrker han biodynamisk, men nærheden til trods er jordbundsforholdene relevant forskellige: Mens ungarske Spern Steiner har en ret så stenet overflade med masser af gnejs og glimmerskifer, har østrigske Ritzinger Kalkofen en løsere, kalkholdig jord oven på dybereliggende kalksten. Terroiret omkring Ritzing er samtidigt en smule køligere. Furmint klarer sig dog fremragende på begge dele— vom Kalk er super syrestyret og fin stoflig, med dyb, næsten dunkle aromaer af kandiseret citrus, honning, bivoks og røg. Lys og vidtløftig i munden, med pivfrisk syre, masser af spænding og smag af friske, saltede og grillede citroner, modne gule æbler og mirabeller, strejf af friske urter og et let salt finish. Svært forfriskende og mundvandsdrivende! Langsomt direkte pres, spontan gæring på brugte 500 liters egetræsfade, modnet på gæren frem til juli 2024, flasket uklaret og ufiltreret. Total sulfit 11 mg/l.

Flaske: Furmint vom Kalk 2023
Vinhus: Weninger
Område: Burgenland
Land: Østrig
Druesort: Furmint
Jordbund: Kalksten
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12%
Importør: Österreich
Pris: 195,-

Comment

Comment

Tomac Pet Nat 2022

Logrende lækker pet nat fra Kroatien. Tomac mestrer den klassiske metode men hygger sig ind imellem med méthode ancestrale, og det kommer der nogle sommerlige og særdeles læskende vine ud af. Livligt skummende og fuld af ganske fine bobler, som bliver ved at knitre i glasset som sagte regndråber mod en rude. Forfriskende og fuld af modne grønne druer, en smule fersken og abrikoser, delikat bitre grapenoter og et tonisk tørt finish. Enkelt og ligefremt men ganske tørstslukkende og lettere appetitvækkende. Druen er Graševina, som også er gammel i gårde i Plešivica, selvom den sjældent fremhæves solo. Kort maceration før presning og flaskning.

Flaske: Pet nat 2022
Vinhus: Tomac
Område: Plešivica
Land: Kroatien
Druesort: Graševina
Jordbund: Kalkholdig mergel
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Flaskelagring
Lukning: Korkprop
Alkohol: 11%
Forhandler: f.eks. Nesputana Vina
Pris: cirka 150,-

Comment

Comment

Bianka und Daniel Riesling Goldberg 2023

Mundvandsdrivende Riesling med kridhvidt tandsmil og nervepirrende syrlighed fra Bianka og Daniel Schmitt i Rheinhessen. Det unge par går trygt mod strømmen på det genfødte Alexanderhof, solidt forankret i biodynamisk dyrkning og minimalistisk håndværk uden industriel og kemisk sminke. Høsten her stammer fra marken Goldberg ved Nieder-Flörsheim og er gæret med halvandet døgns skindkontakt og modnet på georgiske qvevri og kommer uklaret, ufiltreret og usvovlet på flaske. En levende læskedrik med appetitvækkende bivirkninger, saftig, sirlig, syrlig og sitrende, fuld af modne gule æbler, mirabeller og mango til at balancere dens stringente struktur mere syre og fin fenolik.

Flaske: Riesling Goldberg 2023
Vinhus: Bianka und Daniel Schmitt
Område: Rheinhessen
Land: Tyskland
Druesort: Riesling
Jordbund: Lehm, grus, kalksten
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Qvevri
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Niche Vine
Pris: 310,-

Comment

Comment

Frank John Pinot Noir Kalkstein 2020

Levende og lækker Pinot Noir fra familien John på Hirschhorner Hof i Pfalz. Formidabelt håndværk med perfekt fokuseret frugt diskret understøttet af fadet. Dufter og smager af modne hindbær, kirsebær, tyttebær og rabarber, med små listige spor af rodfrugter, skovbund og svampe. Sødmefuld frugt, mundvandsdrivende syre, fløjlsbløde tanniner og en delikat bitternote i eftersmagen, smukt afstemt og afsindigt læskende. En elegant og balanceret bedrift fra den solrige og tørre sommer i 2020. Druerne er høstet fra familiens parceller ved Gimmeldingen, Haardt, Kallstadt, Musbach og Neustadt, kalkholdige jorde plantet til med massale selektioner, ret høj beplantningstæthed og selvfølgelig alle dyrket biodynamisk. Familien lægger stor vægt på sunde jordbundsforhold og stor biodiversitet, og markerne er derfor foruden vinstokke befolket af frugttræer, buske og et rigt bunddække med mange forskellige slags urter. Spontan gæring med en stor andel hele klaser og lang skindkontakt, modnet godt to år på barriques og tonneaux og flasket ufiltreret og med sparsom sulfit. Det smager af mere!

Flaske: Pinot Noir Kalkstein 2020
Vinhus: Frank John
Område: Pfalz
Land: Tyskland
Druesort: Pinot Noir
Jordbund: Kalkholdig lehm og løss
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Små træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Anduma Vine / Pinot Box’en
Pris: 410,-

Comment

Comment

Weingut Hirsch Grüner Veltliner Ried Grub 2017

Gode gamle Grub — men ikke så gammel endda. Herligt her en håndfuld år senere at gensmage den glimrende årgang 2017 fra altid friske Johannes Hirsch. Lige dele moden og modnet, her er mango og saftige nektariner, sødmefuld frugt frisket op af en mild syre, fine fenoler og delikat krydring af pistacier og diverse grønne urter, kørvel, estragon, skovmærke, marokkansk mynte, meget velbehagelig. 2017 var en varm årgang med ganske omskifteligt vejr i løbet af vækstsæsonen, udfordrende men i sidste ende givende for de dygtige vinbønder, og dem hører Hirsch til. Biodynamisk dyrkning, håndhøst først I oktober, presning fra hele klaser, spontan gæring uden temperaturkontrol og modning på bundfaldet i ståltanke og store egetræsfade, flasket I august. Grub ligger for fødderne af Gaisberg og Heiligenstein og er dermed fra tre sider flankeret mod vinden men udsat for rigeligt sol med sin let skrånende sydvendte eksposition. Jordbunden er kalkholdig løss med grusede aflejringer fra bakkerne ovenfor. Et fremragende terroir og en mark, som egentlig ikke bør ligge I skyggen af sine mere berømte naboer.

Flaske: Ried Grub 2017
Vinhus: Hirsch
Område: Kamptal
Land: Østrig
Druesort: Grüner Veltliner
Jordbund: Kalkholdig løss
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Ståltanke, store træfade
Lukning: Skruelåg
Alkohol: 13%
Importør: Atomwine
Pris: 199,-

Comment