Viewing entries in
Biodynamik

Comment

Frank John Pinot Noir Kalkstein 2020

Levende og lækker Pinot Noir fra familien John på Hirschhorner Hof i Pfalz. Formidabelt håndværk med perfekt fokuseret frugt diskret understøttet af fadet. Dufter og smager af modne hindbær, kirsebær, tyttebær og rabarber, med små listige spor af rodfrugter, skovbund og svampe. Sødmefuld frugt, mundvandsdrivende syre, fløjlsbløde tanniner og en delikat bitternote i eftersmagen, smukt afstemt og afsindigt læskende. En elegant og balanceret bedrift fra den solrige og tørre sommer i 2020. Druerne er høstet fra familiens parceller ved Gimmeldingen, Haardt, Kallstadt, Musbach og Neustadt, kalkholdige jorde plantet til med massale selektioner, ret høj beplantningstæthed og selvfølgelig alle dyrket biodynamisk. Familien lægger stor vægt på sunde jordbundsforhold og stor biodiversitet, og markerne er derfor foruden vinstokke befolket af frugttræer, buske og et rigt bunddække med mange forskellige slags urter. Spontan gæring med en stor andel hele klaser og lang skindkontakt, modnet godt to år på barriques og tonneaux og flasket ufiltreret og med sparsom sulfit. Det smager af mere!

Flaske: Pinot Noir Kalkstein 2020
Vinhus: Frank John
Område: Pfalz
Land: Tyskland
Druesort: Pinot Noir
Jordbund: Kalkholdig lehm og løss
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Små træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Anduma Vine / Pinot Box’en
Pris: 410,-

Comment

Comment

Weingut Hirsch Grüner Veltliner Ried Grub 2017

Gode gamle Grub — men ikke så gammel endda. Herligt her en håndfuld år senere at gensmage den glimrende årgang 2017 fra altid friske Johannes Hirsch. Lige dele moden og modnet, her er mango og saftige nektariner, sødmefuld frugt frisket op af en mild syre, fine fenoler og delikat krydring af pistacier og diverse grønne urter, kørvel, estragon, skovmærke, marokkansk mynte, meget velbehagelig. 2017 var en varm årgang med ganske omskifteligt vejr i løbet af vækstsæsonen, udfordrende men i sidste ende givende for de dygtige vinbønder, og dem hører Hirsch til. Biodynamisk dyrkning, håndhøst først I oktober, presning fra hele klaser, spontan gæring uden temperaturkontrol og modning på bundfaldet i ståltanke og store egetræsfade, flasket I august. Grub ligger for fødderne af Gaisberg og Heiligenstein og er dermed fra tre sider flankeret mod vinden men udsat for rigeligt sol med sin let skrånende sydvendte eksposition. Jordbunden er kalkholdig løss med grusede aflejringer fra bakkerne ovenfor. Et fremragende terroir og en mark, som egentlig ikke bør ligge I skyggen af sine mere berømte naboer.

Flaske: Ried Grub 2017
Vinhus: Hirsch
Område: Kamptal
Land: Østrig
Druesort: Grüner Veltliner
Jordbund: Kalkholdig løss
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Ståltanke, store træfade
Lukning: Skruelåg
Alkohol: 13%
Importør: Atomwine
Pris: 199,-

Comment

Comment

Marc Kreydenweiss Wiebelsberg 2020

Sublim Riesling fra Wiebelsberg ved Andlau i Alsace, Antoine Kreydenweiss kyndige fortolkning af Wiebelsbergs karakteristiske grès des Vosges, stenet, slank og elegant saft med stor intensitet og vild syre. Wiebelsberg er en sydvendt skråning i 230-300 meters højde, et solbeskinnet bakkefald på forvitret rød sandsten og sand, som i den varme og tørre årgang 2020 frembragte sunde og fuldmodne Riesling druer— gennem årtier dyrket med biodynamisk og stilsikkert vinificeret efter den gamle skole: Langsom presning af hele klaser,  spontangæring og malolaktisk gæring på store, gamle egetræsfade og modning godt to år på gærresterne før flaskning. Det er Alsace Riesling af en anden verden og alligevel nede på jorden som få andre. Æterisk duft, luftig og let røget med løfter om gylden stenfrugt; som mere end indfries I smagen, en spændstig mundfuld gule blommer, ferskner, abrikoser og kvæder, mild og moden frugtsødme (5,4 g/l) og en sprød og sprælsk syre (10,4 g/l), et pikant salt svirp og umeboshi-agtige umaminoter at tone ud på. Terroir på syre!

Flaske: Wiebelsberg 2020
Vinhus: Marc Kreydenweiss
Område: Alsace
Land: Frankrig
Druesort: Riesling
Jordbund: Sandsten og sand
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13,5%
Importør: Erik Sørensen Vin
Pris: 550,-

Comment

Comment

Bott Frigyes Frankovka Modrá Faricka 2022

Strålende rød skønhed fra Slovakiet. Vinmarken Faricka ligger på sydskråningen af Muszla-bakken I det sydlige Slovakiet nær Donau og grænsen til Ungarn. Jordbunden er vulkansk ler og kalksten, som fortolkes fortrinligt af Frankovka Modrá (Blaufränkisch). Bott-Frigyes dyrker biodynamisk og benytter deres såkaldte “Hamburger metode” I vinifikationen, en semikarbonisk gæring med vekslende lag af håndafstilkede druer, hele klaser og presset pulp. Det giver en mild ekstraktion, blide tanniner og struttende frugt. To ugers maceration, nænsom kurvepresning og modning otte måneder på store ungarske Zemplén-egetræsfade, flasket uklaret, ufiltreret og med meget lav sulfit. Levende og legende, ganske enkelt en eksplosion af alskens røde bær og et pikant pebret krydderi, livlig syre, læskende charme og subtil kompleksitet.

Flaske: Frankovka Modrá Faricka 2022
Vinhus: Bott Frigyes
Område: Južnoslovenská
Land: Slovakiet
Druesort: Blaufränkisch
Jordbund: Ler og kalksten
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Terroiristen
Pris: 299,-

Comment

Comment

Champagne Franck Pascal Quinte-Essence Extra Brut 2010

Sublim Champagne med alder og ungdom, moden men livskraftig, alt andet end mæt af dage 🥂 Den biodynamiske pioner Franck Pascal har hjemme i Baslieux-sous-Châtillon i den nordlige del af Vallée de la Marne, hvor han med stor iver, flid og fingerspidsfornemmelse laver levende Champagner fra familiens syv hektarer vinmarker. Quinte-Essence er indbegrebet af hans bestræbelser, årgang 2010 kombinerer en dyb modnet rigdom med intens mineralsk friskhed. Duften er æterisk og efterårsagtig med noter af nedfaldsæbler, balsamisk æblecidereddike, kærnemælk, Comté og ristede hasselnødder. Livlig, fin skum og sprøde, små bobler i munden, med en sitrende syrlighed og komplekse smagsnuancer af modne gule æbler, reineclauder, kandiseret citrus og noget nøddet, næsten umami og salt i eftersmagen. Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay gæret separat på ståltanke, andengæring i uklaret og ufiltreret stand og modnet godt ti år med gærresterne før dégorgement. Det er bondechampagne af bedste skuffe!

Flaske: Quinte-Essence 2010
Vinhus: Franck Pascal
Område: Champagne
Land: Frankrig
Druesorter: Pinot Noir,
Pinot Meunier, Chardonnay
Jordbund: Kalkholdig ler og kvarts
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret,
andengæring på flaske
Lagring: Ståltanke, flaskelagring
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: BonBon Vin
Pris: 845,-

Comment

Comment

Tomac Amfora Sauvignon 2017

Gylden glød og grønligt skær funkler i Tomislav Tomacs mundvandsdrivende Amfora Sauvignon fra 2017 🏺 Seks måneders skindkontakt, gæret og modnet i georgiske qvevri gravet ned i haven bag vinhuset i den smukke, søvnige flække Donja Reka i Plešivica, hvor familien holder til. Det er en ret læskende orangevin med blid stoflighed og moden frugt, stringent syre og fine, faste tanniner— tænk ferskeniste med noter af lime og mango, hints af harpiks, nyslået græs, nælder og grønne urter. Forbavsende frisk og ret appetitvækkende, og så bliver den ved med at udvikle sig i glasset time for time, hvis man ikke lige giver efter for fristelsen inden…

Flaske: Amfora Sauvignon 2017
Vinhus: Tomac
Område: Plešivica
Land: Kroatien
Druesort: Sauvignon Blanc
Jordbund: Kalkholdig mergel
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret på qvevri,
seks måneders skindkontakt
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Forhandler: f.eks. wine&more
Pris: cirka 300,-

Comment