Viewing entries in
Bæredygtig

Comment

Agricola I Muretti Libera Colli di Rimini Rebola 2021

Rebola fra Rimini, ikke at forveksle med Ribolla fra Friuli, men som frisk hvid har den nu mange af samme dyder. Rebola er omkring Rimini det lokale navn for den drue, der i Romagna som regel kaldes Pignoletto og ellers er kendt som Grechetto Gentile. Den giver en frisk og mildt frugtig vin, ofte med et let salt strejf, som passer perfekt til Adriaterhavets gastronomiske glæder. Det lille familieforetagende Agricola I Muretti's fine Libera er en ligefrem og livlig version fra bakkerne i Valconca-dalen, sprød og syrefrisk med saftige stenfrugter og milde humle- og blomsternoter. Druerne dyrkes økologisk, høstes manuelt, gærer spontant på ståltanke, og en del af vinen er modnet på akaciefade.

Flaske: Libera 2021
Vinhus: I Muretti
Område: Emilia-Romagna
Land: Italien
Druesort: Rebola
Jordbund: Kalkholdig mergel
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Ståltanke, træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Pris: cirka 125,-

Comment

     

 
   Dönnhoff Dellchen Riesling Grosses Gewächs 2021  Noget nær Riesling perfektion: Dellchen er ifølge familien Dönnhoff selv “smidig, livlig ynde med forbløffende dybde og karisma”, og så kan det ikke siges meget bedre. Følgende observatione

Comment

Dönnhoff Dellchen Riesling Grosses Gewächs 2021

Noget nær Riesling perfektion: Dellchen er ifølge familien Dönnhoff selv “smidig, livlig ynde med forbløffende dybde og karisma”, og så kan det ikke siges meget bedre. Følgende observationer om årgang 2021 bør derfor tages som de studentikose smagenoter fra Wiesbaden, de er… men under alle omstændigheder om en intens, fokuseret og fornemt nuanceret tør Riesling af ekstremt høj karat. Endnu i sin vår men smukt vævet sammen af syrlig saft, moden grøn ferskenfrugt, pikant krydring og røget, stenet mineralitet. Mildt hvidblomstret duft, silkeglat tekstur og delikat eftersmag af mandel, moden lime og grønne urter. Masser af substans og maratonsk længde men intet i overmål, omend syren stadig skyller emaljen af tænderne. Terroiret: Nahe-floden skærer sig gennem markante fremspring af porfyr og melafyr mellem Norheim og Niederhausen. De små lavninger indimellem kaldes på den lokale dialekt Dellchen, og her mødes de vulkanske stenarter med den sedimentære skifer. Marken Dellchen er en stejl, sydvendte skråning terrasseret med stenmure, og Riesling har her noget nær optimale betingelser for både at finde næringsstoffer og opnå en høj modning.

Flaske: Delchen GG 2021
Vinhus: Dönnhoff
Område: Nahe
Land: Tyskland
Druesort: Riesling
Jordbund: Skifer, vulkansk
Dyrkningsform: Bæredygtig
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Pris: cirka 400,-

Comment

Comment

Kirsten Riesling Sekt Brut TR

Genial sprødhed, luftig skum, lys syre og mørk mineralitet. Der er en karakteristisk skiferkrydring på spil, som knivskarpt skærer sig gennem de gule æbler, pærer, kvæder og ananas og munder ud i strejf af syltet ingefær, pickles og parmesan og det klassiske pust petroleum. Pivfrisk og meget madvenlig Sekt, som emmer af Mosel med ekkoer fra Champagne; stukket sammen af økologisk og bæredygtigt dyrket Riesling fra den grå skifer på Klüsserather Bruderschaft, årgangene 2018, 2017, 2016 og 2015. Hver årgang er vinificeret med skånsom presning, kort maceration, spontan gæring og naturlig malolaktisk gæring i store kar, før vinen modnes på gamle fade og stikkes sammen til den endelige cuvée og gennemgår derpå klassisk andengæring på flaske, med manuel remuage, degorgeret uden dosage og uden tilsatte sulfitter. Bagmændende er tyske Bernhard Kirsten og danske Tavs Ritzau (TR), som siden 2009 har arbejdet sammen om at lave tør Sekt med forbillede i Champagne, og de må siges at have fundet formlen.

Flaske: Riesling Brut TR
Vinhus: Schlossgut Liebieg
Område: Mosel
Land: Tyskland
Druesort: Riesling
Jordbund: Grå skifer
Dyrkningsform: Økologisk, bæredygtig
Vinificering: Spontangæret, flaskegæret
Lagring: Store træfade, flaskelagring
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: WineInVein
Pris: cirka 225,-

Comment

Comment

Champagne Nicolas Maillart Montchenot 2016

Forunderligt frugtig Champagne, som skummer over af roser, røde æbler, rabarber, rød grapefrugt, ristede hasselnødder og nybagt rugbrød. Fineste bobler, hvirvlende syre, salt mineralitet, elegance og balance. Nicolas Maillart er niende generation på sin families vingård i Ecueil med besiddelser udelukkende på premier og grand crus i Montagne de Reims og stor andel Pinot Noir. Montchenot kommer fra en parcel ved Villers Allerand med kalkholdig ler- og sandjord. 85% Pinot Noir og 15% Pinot Meunier, halvt om halvt gæret på ståltanke og træfade, spontant men uden malolaktisk gæring. Otte måneders modning med gærresterne før blend og tirage, basen er 80% årgang 2016 og 20% reservevin fra 2015. Degorgeret i februar 2020, 4 g/l dosage; men de tekniske detaljer yder den ingenlunde retfærdighed, det her er en poetisk komposition til gane såvel som hjerte.

Flaske: Montchenot 2016
Vinhus: Nicolas Montchenot
Område: Champagne
Land: Frankrig
Druesorter: Pinot Noir, Pinot Meunier
Jordbund: Kalkholdigt ler og sand
Dyrkningsform: Bæredygtig
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Ståltanke og træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Grower Champagne
Pris: 450,-

Comment

Comment

Skærsøgaard Rosé 2021

Virkeligt vellavet rosé fra hjemlige himmelstrøg. Skærsøgaards rosé fra 2021 er stukket sammen af sorterne Rondo, Cabernet Cortis, Léon Millot og Pinot Noir Précoce og er en frisk, frugtig og rødglødende sommersaft. Der er duft af friskplukkede jordbær og et strejf nyopgravet gulerod, og i munden dulmes dens spændstige, mundvandsdrivende syre af en mild frugtig sødme (8 gram restsukker men stadig til den tørre side). Smag af saftige, sursøde jordbær, hindbær, kirsebær og en lækker lille kryddernote. Flot intensitet og balance, som burde kunne bringe lykke i sommerlandet.

Flaske: Rosé 2021
Vinhus: Skærsøgaard Vin
Område: Jylland
Land: Danmark
Druesorter: Rondo, Cabernet Cortis,
Léon Millot, Pinot Noir Précoce
Jordbund: Sand, grus
Dyrkningsform: Bæredygtig
Vinificering: Gæret på ståltanke
Lagring: Ståltank
Lukning: Korkprop
Alkohol: 11,5%
Pris: 200,-

Comment

Comment

Schloss Gobelsburg Riesling Ried Heiligenstein 2010

Tungekrøllende af navn og tungepirrende af gavn. Marko Cmrečnjak [ts-mretsj-njak] laver labre vine i Međimurje i det nordlige Kroatien, tæt på grænsen til Slovenien og Ungarn. Områdets specialitet er Furmint, som lokalt går under navnene Pušipel og Šipon, og det er særdeles drikværdige vine. Med “Pušipel Xtreme na kvadrat” udøver Marko ekstremsport med sorten, det er Furmint gange Furmint, med lang skindkontakt og to et halvt års fadlagring på gærresterne — en orangevin for lettere øvede tunger, men fans af genren vil elske den. Noter af ruskind og læder i duften dækker oven en dybde af frodig, mørk frugt. Fyrig syre og støvede tanniner, fuld af tørrede abrikoser, abrikoskerne, kandiseret orangeskal, mandarin, grapefrugt, søde krydderier som kanel og nellike samt mildt røgede noter. Bukolisk bryg af den mest spændende slags.

Flaske: Heiligenstein 2010
Vinhus: Gobelsburg
Område: Kamptal
Land: Østrig
Druesort: Riesling
Jordbund: Sandsten
Dyrkningsform: Bæredygtig
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13,5%
Importør: Bichel
Pris: 375,-
(aktuel årgang)

Comment