Viewing entries in
Østrig

Comment

Loimer Gumpoldskirchen Grosse Reserve Blanc de Noirs Brut Nature 2016

Smygende, symfonisk Sekt fra Fred Loimer, som ikke efterlader meget tilbage at ønske. Det er ren Pinot Noir fra hans besiddelser ved Gumpoldskirchen i den solrige Thermenregion syd for Wien, og det er så kompetent komponeret, at selv de stædigste Champagne-purister skulle kunne være med. Fint frugtig duft med friske røde æbler, liflige røde sommerbær, strejf af havrekiks og mildt røgede noter. Luftig skum i munden med de sprødeste små bobler, rensende syre og et smukt spil af røde bær, blodappelsin og rød grape, en mild mandelbitterhed og let salt afslutning. Fuldfed flygelklang i d-dur! Opskriften er enkel men krævende: Dyrk Pinot Noir biodynamisk på kalkholdige marker som Schwaben og Hausberg, pluk kun de bedste klaser og pres dem nænsomt, og gær mosten på store træfade, hvor den skal modne knapt et år på gærresterne. Gær så igen på flaske, og lad vinen modne mindst 44 måneder inden degorgering, og fyld kun efter med samme vin.

Flaske: Gumpoldskirchen Grosse Reserve 2016
Vinhus: Fred Loimer
Område: Thermenregion
Land: Østrig
Druesort: Pinot Noir
Jordbund: Kalkholdig løss
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret,
andengæring på flaske
Lagring: Små træfade, flaskelagring
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12%
Importør: Österreich Vin
Pris: 325,-

Comment

Comment

Dorli Muhr Blaufränkisch Spitzerberg Obere Roterd 2019

Yndefyld Blaufränkisch fra Spitzerberg, en saftspændt eliksir af hindbær, brombær, blåbær, solbær, små strejf af rose, salvie, lakrids og peber, pikant syre og fløjlsbløde tanniner. Rank statur, stor længde og lurende kompleksitet, her er stof til store oplevelser ad åre. Druerne stammer fra Obere Roterd, en parcel på Spitzerbergs vestlige strækning med stokke plantet mellem 1965 og 2004 på den karakteristisk tørre, sandede kalkstensjord. Dorli Muhrs bedstemor Katharina fik en lille vinmark på Roterd i medgift ved sit bryllup i 1912, og det er fra dette lille stykke land, Muhrs mangeårige engagement har udviklet sig. Som altid med nænsom hånd og et vågent øje for enkeltheder. Økologisk dyrket, håndhøstet, til dels fodtrådt fra hele klaser, gæret og modnet tyve måneder på store gamle træfade og flasket ufiltreret. Forfriskende, uforfalsket stedsans på flaske fra en af Østrigs dygtigste fortolkere af Blaufränkisch.

Flaske: Ried Spitzerberg Obere Roterd 2019
Vinhus: Weingut Dorli Muhr
Område: Carnuntum
Land: Østrig
Druesort: Blaufränkisch
Jordbund: Sand, kalksten
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Victoria Vine
Pris: 349,-

Comment

Comment

Bioweingut Diwald Riesling Ried Eisenhut 2019

Livlig mineralsk Riesling fra Martin Diwald i Wagram. En lille smule sløret i glasset men super ren og rank i duft og smag. Frisk og let løftet duft af stødt æble, svirrende syre i munden, meget opkvikkende, med en slank, smidig tekstur og stenet mineralitet — gule æbler, kvæder, moden mango, grønne urter, stenmel, salt, selvsikker karakter og kant. Familien Diwald lagde om til økologisk vinbrug allerede sidst i 1970’erne, og det revolutionære gen er ikke gået tabt i Martin, som har skåret vinifikationen ind til benet og giver vinene frirum og god tid til at udvikle sig. Eisenhut ligger lige syd for hjembyen Grossriedenthal og er en sydvendt skråning på mager løss med højt jernindhold, heraf navnet Eisenhut. Druerne blev plukket først i oktober, og efter nogle timers maceration sammen med stilkene blev mosten gæret spontant på ståltanke. Godt 20 måneders lagring på gærresterne og en minimal dose sulfit før flaskningen.

Flaske: Ried Eisenhut 2019
Vinhus: Diwald
Område: Wagram
Land: Østrig
Druesort: Riesling
Jordbund: Jernholdig løss
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Ståltanke
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Sydhavnens Vinbar
Pris: 250,-

Comment

Comment

Weinbau Uwe Schiefer Blaufränkisch Ried Szapary 2017

Uwe Schiefer er en trofast leverandør af saftspændt og seriøs Blaufränkisch fra Eisenberg i det sydlige Burgenland. Szapary er en stejl sydvestvendt skråning på en rødlig, jernholdig jordbund rig på blågrøn skifer, som sikrer en krydret mineralsk nerve i vinen sammen en strålende frugt. Folder sig fornemt ud med syrener, violer, hindbær og brombær, knuste kirsebærsten og nyslået eng, hø og krydderier, kolde og varme årer veksler, lys og mørke. Stadig meget fast i kødet, tid på langs eller på karaffel vil mildne og modne den; men den er egentlig imponerende frisk for den varme og tørre årgang 2017.

Flaske: Ried Szapary 2017
Vinhus: Uwe Schiefer
Område: Eisenberg
Land: Østrig
Druesort: Blaufränkisch
Jordbund: Jernholdig lehm, skifer
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Pris: cirka 300,-

Comment

Comment

Herbert Zillinger Grüner Veltliner Hirschenreyn 2020

Nok er Weinviertel Østrigs største vinregion og grobund for godt halvdelen af landets hoveddrue Grüner Veltliner, men opmærksomheden rettes som regel og med god grund mere mod Donauområdet. Det kan Herbert Zillinger måske afhjælpe, for i de seneste år har han perfektioneret sit håndværk og laver nu yderst trofaste terroirvine med sjælden substans og pikant friskhed. Vejen dertil har været en omlægning til biodynamisk dyrkning og en mindre teknisk tilgang i kælderen. Til gengæld smager hans vine af god, gammeldags Grüner Veltliner med både kølig og krydret nerve. Hirschenreyn er hans højest beliggende mark, vindblæst og nordvendt men med det dybe lag løss, som gør GV så godt. Syrefrisk og saftig med spændstig grøn og gul frugt, lime, yuzu, grønne reineclauder og fersken, meget stoflig og mineralsk med noter af lakridspulver og urtesalt.

Flaske: Hirschenreyn 2020
Vinhus: Herbert Zillinger
Område: Weinviertel
Land: Østrig
Druesort: Grüner Veltliner
Jordbund: Løss, lehm
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Skruelåg
Alkohol: 12,5%
Importør: Bichel
Pris: cirka 200,-
(ikke p.t. i sortiment)

Comment

Comment

Johannes Trapl Uni6 2019

Seriøs østrigsk rosé til alle uanset kønsidentitet. Uni6 spankulerer et spændende sted i grænselandet mellem en mørk rosé, en lys rød og en pet nat— med en sprød og let prikkende saft af hindbær, kirsebær og granatæble og fine noter af viol, ruskind og krydderier. Kækt møde mellem Blaufränkisch og Sankt Laurent. Druer, hænder, fødder og fade, mere skal der ikke til for at lave god vin ifølge Johannes Trapl, som tror på enkelhed som kongevejen til kulinarisk og terroirtro vin. Efter han overtog familiens vinhus i Stixneusiedl i Carnuntum i 2000 har Hannes omlagt til først økologisk og siden biodynamisk drift og er gået mere og mere i retning af at bruge mindre og mindre sulfit og andet skidt— til glæde for ganen og den ganske natur.

Flaske: Uni6 2019
Vinhus: Johannes Trapl
Område: Carnuntum
Land: Østrig
Druesorter: Blaufränkisch,
Sankt Laurent
Jordbund: Løss, lehm, grus, kalksten
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Ståltanke og store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 10,5%
Importør: Cru Vin
Pris: cirka 150,-
(ikke p.t. i sortiment)

Comment