Viewing entries in
Økologi

Comment

Roxanich Lara 1/6 2016

Temperament og tålmod: Malvazija med lang skindkontakt og lang lagring, og giver man den god tid, giver det alt sammen mening. Istriske Mladen Rožanič lefler ikke for publikum, han har sin egen smag og sine meningers mod, og de sætter sig igennem i hans vin— her i opkaldt efter hans ældste datter Lara; og lad det være sagt med det samme, den kryber langsom under huden på en. Glødende ravgylden i glasset og først en smule svampet og kældret i snuden; men så åbner den for dybere dufte af honningtavle, eksotiske frugter og oxidative nøddenoter. I smagen går det stille og roligt løs med mango, tørrede abrikoser, kandiseret orangeskal, Middelhavsurter og strejf af Campari og Amontillado sherry. Sært saftig og samtidigt særdeles tør, svingende syre og smidige tanniner, meget stimulerende mundfølelse og masser af stof at fordybe sig i. Spændende, spændende, siger næsten sig selv med to måneders maceration og syv års fadlagring. Høstet 12. september 2016 og flasket 7. februar 2024. Madvin og meditationsvin, kan med fordel dekanteres.

Flaske: Lara 2016
Vinhus: Roxanich
Område: Istrien
Land: Kroatien
Druesort: Malvazija
Jordbund: Kalkholdig mergel
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
to måneders skindkontakt
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Pelican Wines
Pris: 300,-

Comment

Comment

Vaira Aurelj Fz 2022

Nebbiolo af næsten ædel byrd men absolut betagende karakter. Bag Vaira Aurelj står brødrene Francesco og Giacomo, og vingården har de opkaldt efter deres afdøde far. FZ = fuori zona, uden for zonen, og dermed menes Barolo DOCG, hvor de ellers slår deres folder. Druerne kommer nemlig fra parcellen San Ponzio ved landsbyen Vergne mellem Barolo, La Morra, Novello og Narzole, og den ligger lige akkurat et slattent stenkast uden for det lovbestemte Barolo-område; men ifølge brødrene Vaira har vinen stadig blåt blod. Marken vender mod vest, og jordbunden er kalkholdig ler og silt, og i lige så klassisk ånd er der tale om Lampia-klonen af Nebbiolo, godt 25 år gamle stokke, som naturligvis dyrkes økologisk. Håndhøstet, afstilket og vinificeret på cementtanke og slavonske egetræsfade, et års modning og derefter aftappet uklaret, ufiltreret og med lav sulfit. Særdeles fine sager, der dufter af violer og roser og små strejf af våd asfalt og varm rågummi. Saftspændt, slank og rank i munden, med en smuk smag af røde bær og rabarber, og som tiden går tørrede tranebær, finsk lakrids, pibetobak og julekrydderier. Levende, elegant og kompleks, slet ikke så dårligt af en outsider.

Flaske: Fz 2022
Vinhus: Vaira Aurelj
Område: Piemonte
Land: Italien
Druesort: Nebbiolo
Jordbund: Kalkholdig ler og silt
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret i cementtank
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 14,5%
Importør: Simply Grapes
Pris: cirka 300,-

Comment

Comment

Lukas Strobl Étretat 2020

Smæskelig østrigsk Sauvignon med havet i frisk erindring. Selvom Lukas Strobl er vokset op i en indlandsstat, lader han sine naturnære vine (under labellet LUST) opkalde efter fjerne egne og afbilde formationer og fossiler fra havet— som bølgeskvulp fra en fjern fortid, til minde om tiden, hvor hele Niederösterreich og dermed Wagram var en del af urhavet Parathetys. Selv navnet Wagram menes faktisk at stamme fra Wogenrain, som kan oversættes til rev, revle eller kyst; og langt senere lod området sig forme af Donau og blev gradvis dækket af den vindbårne løss, som i dag er dets særkende. Vinen her er opkaldt efter Étretat på Côte d'Albâtre i Normandiet, som er berømt for sine naturligt formede kalkstensklipper med ophav i kridttiden; som modstykke til hans hjemlige blide bakker og undergrund. Druerne er dyrket økologisk, spontangæret og flasket ufiltreret— så forvent en karakteristisk Sauvignon men langt væk fra alfarvej. Den har Wagrams terroir og Strobls karisma og kombinerer moden eksotisk frugt med en levende syre og en salt mineralsk nerve. Ren, rund og fyldig, frisk fersken, ananas og mango, flot balanceret stof og syre og en delikat let urtet eftersmag.

Flaske: Étretat 2020
Vinhus: Lukas Strobl
Område: Wagram
Land: Østrig
Druesort: Sauvignon Blanc
Jordbund: Kalkholdig lehm og løss
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Husted Vin
Pris: cirka 500,-
(ikke i sortiment)

Comment

Comment

Fio Wines Jo Jo Riesling 2022

Mosel Riesling som læskende orangevin. Vi taler fuldt tryk på saft, syre og fin stoflighed snarere end stringente tanniner og tungt ekstrakt. Den har sprødt bid, en spillevende syre og et let fenolisk greb, masser af grapefrugt, lime og moden citron, en smule tørret abrikos og bivoks og milde gærnoter. Håndhøstet af økologiske druer fra skråninger omkring Piesport, herunder den legendariske Goldtröpfchen. Spontangæret, godt tre ugers skindkontakt og så modning på gæren i en klassisk Mosel Fuder. Flasket ufiltreret og med minimal sulfit.

Flaske: Jo Jo 2022
Vinhus: Fio Wines
Område: Mosel
Land: Tyskland
Druesort: Riesling
Jordbund: Skifer
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop, voksforseglet
Alkohol: 12,5%
Importør: Vinova
Pris: 190,-

Comment

Comment

Kabola Rosa 2023

Den lyserøde sæson er godt i gang, og det gør sommeren meget sjovere at springe slagerne fra Provençe over og i stedet kaste sig over resten af Sydeuropa, eksempelvis Kroatien. Kabola laver en charmerende og friskfrugtig en af slagsen på Istriens røde signaturdrue Teran, som trods sit syrlige temperament er tæmmet til venligheden selv, dog uden at miste sin personlighed. Sødmefulde dufte af fugtig nåleskovbund, skovjordbær og blåbær forfører og skaber forventninger; og de indfries i en blød og harmonisk mundfuld modne jordbær og skovbær med en fin syre, et lille bid af blide tanniner og en delikat bitter bagkant af pink grape og kandiseret orangeskal. Håndhøst af økologisk dyrkede druer, køligt gæret på ståltanke; og taget til Danmark til en ganske overkommelig pris.

Flaske: Rosa 2023
Vinhus: Kabola
Område: Istrien
Land: Kroatien
Druesort: Teran
Jordbund: Kalkholdig mergel
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Ståltanke
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Vinomolim
Pris: 125,-

Comment

Comment

Slobodné Vinárstvo Cutis Deviner 2020

Aromatisk orangevin fra slovakiske Slobodne, Gewürztraminer i godt selskab med sin lokale slægtning Devín, og det er en rigtig humørbombe. Devín er en krydsning mellem Tramín Cervený a.k.a. Gewürztraminer og Veltlínske Červené Biele a.k.a. Rotweisser Veltliner, en lokal farvemutation af gode, gamle Roter Veltliner. Kommer man under huden på denne vin, er der orangeblomstvand blandet med rosenvand, saftige ferskner, tørrede abrikoser, grapefrugt, kandiseret orangeskal og flødekarameller; men det sødmefulde forbliver i frugtens modenhed, som sådan er den knastør, med citrusfrisk syre og smidige tanniner. Økologisk og biodynamisk dyrkede druer, 70% Devín og 30% Tramín, godt en måneds skindkontakt og et par år på et terracotta æg.

Flaske: Cutis Deviner 2020
Vinhus: Slobodné
Område: Trnava
Land: Slovakiet
Druesorter: Devín, Gewürztraminer
Jordbund: Kalkholdig løss
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Terracottaæg
Lukning: Skruelåg
Alkohol: 12,5%
Importør: Niche Vine
(ikke p.t. i sortiment)
Pris: cirka 175,-

Comment