Viewing entries in
Økologi

Comment

Maison des Ardoisières Silice Blanc 2022

Jacquère, j’adore! I al din yndefulde enkelhed kan du uden videre transportere de grønne enge, den friske bjergluft og det rene gletsjervand fra Savoie til selv de fjerneste egne; og få får dig i bedre form end Brice Omont og Maison des Ardoisières. Silice er ren Jacquère fra økologisk dyrkede gamle vinstokke, der er plantet på skråningerne af det mægtige Mont Granier (det er en négoce cuvée, derfor maison snarere end domaine på etiketten og ‘kun’ økologisk dyrkning og ikke den vanlige biodynamiske), jordbunden er kalkholdig mergel med grus af kalksten og kvarts, rig på kisel, på fransk kendt som silice. Næsen er diskret, kølig og flintet, i munden er den spændstig med stringent syre, salt mineralitet og smeltende saft af pærer, grapefrugt, grønne urter og forårsblomster. En livlig og syrestyret hvidvin i smuk balance og med masser af nerve.

Flaske: Silice Blanc 2022
Vinhus: Maison des Ardoisières
Område: Savoie
Land: Frankrig
Druesort: Jacquères
Jordbund: Kalkholdig mergel og grus
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop, lakforseglet
Alkohol: 11%
Importør: Atomwine
Pris: 169,-

Comment

Comment

Moretti Omero Montefalco Rosso 2018

Umiskendeligt umbrisk! Sangiovese og Sagrantino går godt i spænd og glimrer i selskab med det robuste umbriske vinterkøkken. Familien Moretti er økologiske pionerer fra Montefalco, hvor de omlagde allerede fra 1992 og siden 1995 har fremstillet certificeret økologiske olivenolier og vine af høj kvalitet. Deres Montefalco Rosso forbliver en personlig favorit inden for genren, hvor Sangiovese får ranket ryggen og en smule ekstra sul på kroppen af den krasbørstige lokale Sagrantino og stundom af andre lokale sorter som Ciliegiolo eller en international kending som Merlot. Spontangæret på ståltanke, to ugers maceration, modnet seks måneder på gærresterne og et år på store, franske træfade. Mørkt duftende af violer, læder og vilde bær og fyldig i smagen, med modne blommer, mørke kirsebær, morbær og sødmefulde krydderier. Fint afstemt syre og mærkbare men fine tanniner… Rustikt og raffineret på en og samme tid og kalder på god italiensk landkost.

Flaske: Montefalco Rosso 2018
Vinhus: Omero Moretti
Område: Umbrien
Land: Italien
Druesorter: Sangiovese, Sagrantino
Jordbund: Kalkholdig ler
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 14,5%
Importør: Niche Vine
Pris: 205,-

Comment

Comment

Vinarija Križ Grk 2022

Solgylden Grk fra Križ i det sydlige Dalmatien; og de vokaler, den mangler, kompenserer den rigeligt i en velsmagende samklang af frisk fersken og kandiseret orangeskal, spændende spor af rabarber og kvan, harpiks, fennikel og kørvel samt et diskret strejf vanilje… mens fine tanniner smelter på tungen og en mundvandsdrivende syre liver det hele op. Det er sjældent appetitvækkende, læskende og levende dråber. Spontant gæret på store slavonske egetræsfade, druerne tilbringer omkring en uge med skallerne for at udtrække Grks fulde smag og fenoliske rigdom. Den modner på gærresterne og flaskes ufiltreret og uden tilsatte sulfitter. En sjældenhed, kun knapt 1.000 flasker om året.

Flaske: Grk 2022
Vinhus: Vinarija Križ
Område: Dalmatien
Land: Kroatien
Druesort: Grk
Jordbund: Sand og kalksten
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
en uges skindkontakt
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 14,5%
Forhandlere: f.eks. thewine&more
Pris: cirka 300,-

Comment

Comment

Weingut Dönnhof Riesling Tonschiefer 2020

Skarptskåren Riesling fra Nahes top. Tonschiefer (lerskifer) er Dönnhoffs selektion fra deres skiferskråninger især omkring Oberhäuser Leistenberg, som er stærkt præget af denne gråsorte stenart (Lei er lokal dialekt for skifer). Lerskifer dannes ved komprimering af lermineraler og organiske aflejringer, og den er skrøbelig og forvitrer let tilbage til ler, rig på kulstof og kalk. Riesling transkriberer landskabet med en let røget næse med strejf af grapefrugt, mundvandsdrivende syre på tungen og læskende, sursød limesaft og kerne- og stenfrugtsmag. Ligefrem og forfriskende, elegant og finesserig. Økologisk dyrkede druer fra 25-45 år gamle stokke, gæret og modnet på ståltanke og i store egetræsfade, forarbejdet og flasket efter bæredygtige principper.

Flaske: Tonschiefer 2020
Vinhus: Dönnhof
Område: Nahe
Land: Tyskland
Druesort: Riesling
Jordbund: Lerskifer
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Ståltanke, store træfade
Lukning: Skruelåg
Alkohol: 12,5%
Importør: Johs. M. Klein
Pris: cirka 200,-

Comment

Comment

Black Island Winery The Dalmatian Dog 2022

Saftig køter med kridhvidt smil: Dalmatian Dog er en stålsat og pletfri Pošip fra Merga Victa på den skønne kroatiske ø Korčula. Høstet fra området omkring Smokvica, hvor en lokal vinbonde ved navn Marin Tomašić efter sigende skulle have opdaget druen i 1880; og “den sorte øs” vinhus Merga Victa er samtidigt arvtagerne efter det lokale kooperativ, som i sin tid genopdyrkede druen i større stil. I glasset: Nydelig snude med pocherede pærer og pinje, citrusfriskt syrebid uden at vise tænder, flot fylde og små strejf fersken, humle og krydderurter. Genskær fra sommeren og en fornem, madvenlig hverdagsvin.

Flaske: Dalmatian Dog Pošip 2022
Vinhus: Merga Victa
Område: Dalmatien
Land: Kroatien
Druesort: Pošip
Jordbund: Sand
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Ståltanke
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13,5%
Forhandler: f.eks. wine&more
Pris: cirka 200,-

Comment

Comment

Kabola Amfora Malvazija 2019

Klassiske orangevin med gylden sommerglød og eftertænksomme efterårstoner. Omkring den lille middelalderlandsby Momjan i Istriens magiske bakkeland ligger familien Markežićs vinhus Kabola ved Kanedol. Området er traditionelt kendt for sin aromatiske og honningsøde Muškat Momjanski, men Malvazija Istarska står også skarpt på disse kanter. Siden 1891 har familien Markežić gjort sig som vinbønder, men Marino Markežić har søgt længere tilbage til en fjern fortid med sit forbilledlige arbejde med antikkens amforaer; og så var han samtidigt en af Kroatiens økologiske pionerer. Malvazija Amfora får omtrent syv måneder med skallerne, og det får dyb fylde og aromatisk flygelklang frem af sorten. Morgenfruer, friske ferskner, tørrede abrikoser, kvædebrød, akaciehonning, mandler og orientalske krydderier flyder sammen i en fløjlsblød mundfuld med summende syre og fine tanniner. Druerne er høstet fra topmarken Stancija og gærer på georgiske qvevri nedgravet uden for vinhuset; og siden modnet på gærresterne i store ege- og akaciefade.

Flaske: Amfora Malvazija 2019
Vinhus: Kabola
Område: Istrien
Land: Kroatien
Druesort: Malvazija Istarska
Jordbund: Kalkholdig mergel
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret på qvevri
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 14%
Importør: Vinomolim
Pris: 245,-

Comment