Comment

Didier Dagueneau Blanc Fumé de Pouilly Buisson Renard 2015

Sjælden Sauvignon fra Domaine Didier Dagueneau, der efter mesterens tragiske død i 2008 i dag drives videre af børnene Charlotte og Louis-Benjamin. Biodynamisk dyrkning og stilen er stadig Pouilly-Fumé med præcision og personlighed, og det er fortsat til UG med kryds og slange, især efter nogle år på langs, nærværende vin er 2015. Buisson Renard stammer fra en parcel midt på Saint Andelains sydvestlige skråning, silex og ler i noget nær ideel fordeling, og den giver druer til husets nok mest frodigt frugtige vin. Fun fact: Oprindeligt hed cru'en Buisson-Ménard, men Didier lod den drillende omdøbe, efter en ellers ærværdig fransk vinskribent havde fejllæst og forkert gengivet navnet som Renard, følgeligt ræven på etiketten. Frugten får frit løb med eksotik og tørstof og samtidigt er der en kølig nerve og diskret elegance over den. Flint, grapefrugt, frisk ananas, moden mango og passionsfrugt, pollen og honning, kærnemælk og kalkstøv, hyldeblomstsalt og kattegrus. Det er dyrt, men det er dælme også i en klasse for sig.

Flaske: Buisson Renard 2015
Vinhus: Domaine Dagueneau
Område: Loire
Land: Frankrig
Druesort: Sauvignon Blanc
Jordbund: Kalkholdig ler og flint
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Laudrup Vin
(allokationsvin)
Pris: cirka 1.800,-

Comment

Comment

Kabola Rosa 2023

Den lyserøde sæson er godt i gang, og det gør sommeren meget sjovere at springe slagerne fra Provençe over og i stedet kaste sig over resten af Sydeuropa, eksempelvis Kroatien. Kabola laver en charmerende og friskfrugtig en af slagsen på Istriens røde signaturdrue Teran, som trods sit syrlige temperament er tæmmet til venligheden selv, dog uden at miste sin personlighed. Sødmefulde dufte af fugtig nåleskovbund, skovjordbær og blåbær forfører og skaber forventninger; og de indfries i en blød og harmonisk mundfuld modne jordbær og skovbær med en fin syre, et lille bid af blide tanniner og en delikat bitter bagkant af pink grape og kandiseret orangeskal. Håndhøst af økologisk dyrkede druer, køligt gæret på ståltanke; og taget til Danmark til en ganske overkommelig pris.

Flaske: Rosa 2023
Vinhus: Kabola
Område: Istrien
Land: Kroatien
Druesort: Teran
Jordbund: Kalkholdig mergel
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Ståltanke
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Vinomolim
Pris: 125,-

Comment

Comment

Slobodné Vinárstvo Cutis Deviner 2020

Aromatisk orangevin fra slovakiske Slobodne, Gewürztraminer i godt selskab med sin lokale slægtning Devín, og det er en rigtig humørbombe. Devín er en krydsning mellem Tramín Cervený a.k.a. Gewürztraminer og Veltlínske Červené Biele a.k.a. Rotweisser Veltliner, en lokal farvemutation af gode, gamle Roter Veltliner. Kommer man under huden på denne vin, er der orangeblomstvand blandet med rosenvand, saftige ferskner, tørrede abrikoser, grapefrugt, kandiseret orangeskal og flødekarameller; men det sødmefulde forbliver i frugtens modenhed, som sådan er den knastør, med citrusfrisk syre og smidige tanniner. Økologisk og biodynamisk dyrkede druer, 70% Devín og 30% Tramín, godt en måneds skindkontakt og et par år på et terracotta æg.

Flaske: Cutis Deviner 2020
Vinhus: Slobodné
Område: Trnava
Land: Slovakiet
Druesorter: Devín, Gewürztraminer
Jordbund: Kalkholdig løss
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Terracottaæg
Lukning: Skruelåg
Alkohol: 12,5%
Importør: Niche Vine
(ikke p.t. i sortiment)
Pris: cirka 175,-

Comment

Comment

Weingärtnerei Frischengruber Ried Kirnberg Riesling Smaragd 2023

Yyderst frisk Riesling fra Wachau, hvor der blæser nye vinde, ikke mindst på Donaus højre bred. Et af de bedste beviser på, at ikke kun venstre bred byder på glimrende Riesling kommer fra marken Kirnberg ved Rossatz, et solbeskinnet plateau lige vest for landsbyen, hist hvor Donau slår en bugt, og kølige briser fra floddalen strømmer gennem og giver særlig isnende nerve. Jordbunden har et tyndt lag løss med forvitringsmateriale oven på grundfjeld af paragnejs. I unge Georg Frischengrubers kyndige hænder, han er vinbonde i femte generation, forvaltes markerne med økologiske og bæredygtige dyrkningspraksisser, blandt andet har han får til at afgræsse vinmarkerne. Der er dog intet uldent ved vinen, som er saftspændt og silkeglat og strømmer over af syrligsød fersken, ananas og passionsfrugt, gennemskåret af en elektrisk syre og funklende mineralitet. Flot balanceret og god længde.

Flaske: Riesling Smaragd Kirnberg 2023
Vinhus: Frischengruber
Område: Wachau
Land: Østrig
Druesort: Riesling
Jordbund: Løss og paragnejs
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Gæret på ståltanke
Lagring: Ståltanke
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13,5%
Pris: cirka 225,-

Comment

Comment

Syfany Nový Úděl Rulandské Modré 2018

Nový Úděl, New Deal, er moden Pinot Noir fra tjekkiske Syfany, Jakub Zborovskýs familievingård ved Vrbice i Sydmähren. En sart og subtil men særdeles levende vin. Sagte spor af skovbund, skovbær og rabarber, mildt urtet, våd muld og læder, lind syre og ganske fine tanniner, ungdom og alderdom i takt. Druerne stammer fra marken Úlehle ved Velké Pavlovice i Morava, sandet løssjord og solrigt men køligt klima. Håndhøstet, afstilket og spontangæret på ståltanke og halvandet års modning på 70% akaciefade og 30% egetræsfade. Flasket uklaret og ufiltreret og med ganske lav sulfit. Etiket af den slovakiske kunstner Ján Juhaniak.

Flaske: Nový Úděl 2018
Vinhus: Syfany
Område: Morava
Land: Tjekkiet
Druesort: Pinot Noir
Jordbund: Sand og løss
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13,5%
Importør: Sæsonmelier
Pris: 195,-

Comment

Comment

Crazy Experimental Wines 02 Kisi-Khikhvi 2022

Skørt på den sjove snarere end den skæve måde: En klassisk georgisk orangevin i moderne engelsk fortolkning. Manden bag er den engelske vinskribent Chris Boiling, som til dels er bosat i Slovenien, hvor han har dyrket og lavet vin i små 15 år, men siden har kastet sig over vinmageri hid og did— Ungarn, Kroatien, Albanien, Georgien, flere lande kommer til år for år. I 2022 lavede han sin første vin i Georgien, på Kindzmarauli Marani (Teliani Valley) i Telavi i Kakheti. De gamle sorter Kisi og Khikhvi er plantet på og høstet fra en og samme mark, og idéen var så at kombinere den klassiske qvevriekstraktion med et mere frugtigt udtryk, der bevarer så meget sortskarakter som muligt. Seks måneders skindkontakt med køling og selekteret gær, yderligere fire måneders lagring under jorden. Karakterfuldt men rent, så den virker efter hensigten. Duften er dyb, dragende og æterisk, og så får man en mundfuld fuldmoden kakifrugt og abrikos med noter af flødekaramel, sød pibetobak, tørv og urtete. Cremet tekstur og seriøs struktur med fin syre og faste tanniner — til georgisk taffel, afternoon tea eller nysgerrig smagning. Kun 1.480 flasker.

Læs mere om vinens tilblivelse her.

Flaske: Kisi-Khikhvi 2022
Vinhus: Crazy Experimental Wines
Område: Kakheti
Land: Georgien
Druesorter: Kisi, Khikhvi
Jordbund: Kalkholdig
Dyrkningsform: Konventionel
Vinificering: Gæret på qvevri
Lagring: Qvevri
Lukning: Korkprop
Alkohol: 14%
Pris: cirka 200,-

Comment