Hvad er vegansk vin?

Vegansk vin er vin fremstillet uden brug af behandlingsmidler og tilsætningsstoffer udvundet eller afledt af dyr. Der findes flere certificeringer, der garanterer, at der er ført kontrol med, at vinen ikke er fremstillet med brug af animalsk afledte midler.

I udgangspunktet er al vin vegansk— gæret druemost— men undervejs behandles den oftest— især under klaring, filtrering og stabilisering— med forskellige stoffer af animalsk herkomst. Hvis en vin er garanteret fri for disse, kan den kalde sig vegansk.


Animalske stoffer i vinen

Det er især klaring af mosten, der ofte involverer animalske stoffer: Man tilsætter et middel til at binde tørstoffer og andre urenheder i mosten, som derefter bundfældes. En minimal mængde af klaringsmidlet kan dog blive tilbage i vinen. De hyppigst anvendte klaringsmidler er albumin udvundet fra æggehvider og mælkeproteinet kasein. Man kan endda anvende gelatine udvundet fra hud og knogler eller isinglas, ægte husblas udvundet fra størens svømmeblære — og i så fald er vinen ikke blot ikke-vegansk men også ikke-vegetarisk. Sidstnævnte er dog sjældent forekommende nu om stunder.

Der er to veganer-venlige alternativer: At lade vinen “klare sig selv” gennem længere tids lagring, hvor de fleste urenheder udfældes af sig selv; eller at “ty til andre midler” som f.eks. mineralerne bentonit og diatomit, der begge er udvundet af ler og vidt udbredt i dag; ligesom PVPP, der er en form for plastik.

Visse vine bliver gæret på amforaer beklædt med bivoks og kan derfor heller ikke være veganske.

Veganisme og vegetarianisme

Veganisme er en form for strikt vegetarianisme: Veganere holder sig til en gennemført vegetabilsk kost og indtager derfor ikke animalske fødevarer af nogen slags. Heller ikke mælk, æg eller honning, som ellers kan være en anerkendt del af en vegetars kost. Grundene kan være personlige, etiske, politiske, religiøse— af hensyn til helbredet, dyrevelfærd, miljøbeskyttelse, klimavenlighed og mange andre.

Læs mere

Læs nærmere hos Vinbladet her. Engelske Jess blogger om vegansk vin på The Uncorked Vegan; og den amerikanske website Barnivore holder regnskab med veganske vine og øl på markedet.