Comment

Maurer Oszkár Pet-Nat 2022

Grøn skum fra den serbisk-ungarske skuffe, den aldrig skuffende Oszkár Maurer. Han er den heldige indehaver af en mark med upodede buskvine af den gamle sort Bakator, som blandt andet bliver til denne pet nat, en sjældent fint sprudlende af slagsen. Sprød og slank med masser af delikat grønlig frugt, æbler og pærer især, spændt op af en rank og rensende syre. Nul tilsatte sulfitter men nul unoder. Bakator er en gammel og tidligere ganske udbredt centraleuropæisk sort af uvis oprindelse og afstamning men aldeles værd at stifte bekendskab med. Slukker tørsten og mætter samtidigt trangen til obskuriteter uden at geråde ud i bølleuvæsen.

Flaske: Pet-nat 2022
Vinhus: Maurer Oszkár
Område: Vojvodina
Land: Serbien
Druesort: Bakator
Jordbund: Sand, lehm og løss
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
kort skindkontakt
Lagring: Flaskelagring
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Terroiristen
Pris: 185,-

Comment

Comment

Will’s Wine Blanc d’Or 2022

Righoldig Riesling med duft af hvide blomster, akaciehonning og galiamelon og smag af modne kerne- og stenfrugter. Flot fylde og en smidig syre danser sig gennem dens tætte stof og milde frugtsødme. Super charmerende og ikke uden seriøse miner, der er dybere, mere krydrede lag, som lægger op til længere tids flaskemodning. Druerne er dyrket på marken Laškovec ved Okić i området Plešivica vest for Zagreb, hvor de solrige dage og kølige nætter giver perfekt modnede, sursøde druer. Et par dages kold maceration før spontangæring på store træfade og et års modning med gærresterne.

Flaske: Blanc d’Or 2022
Vinhus: Will’s Wine
Område: Rhône
Land: Frankrig
Druesort: Aligoté
Jordbund: Sand og skifer
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Terracottakar og træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13,5%
Importør: Reduktivt
Pris: 215,-

Comment

Comment

Kabola Secco 2022

Nok er det en kliché, at vin er solstråler i flydende form, men nogle vine fanger bare præcist den følelse— for eksempel Kabolas mildt aromatiske og svært læskende Secco, en tør fortolkning af Muškat Momjanski, den lokale istriske klon af Moscato Bianco eller Muscat Blanc à Petit Grains, dyrket økologisk på områdets karakteristiske kalkholdige mergel. Den rammer næsen med milde topnoter af akacie og orangeblomst og derunder drivhus med vinranker, berusende strejf af solvarme modne druer og krydrede mørkegrønne vinblade. De saftspændte grønne druer går igen I smagen, der er sprød og frugtig, med en smule mandarin og frisk ananas, frisk syre og et delikat salt svirp til sidst. Tørstlukkende, appetitvækkende, aldeles elskelig og den perfekte sommervin!

Flaske: Secco 2022
Vinhus: Kabola
Område: Istrien
Land: Kroatien
Druesort: Muškat Momjanski
Jordbund: Kalkholdig mergel
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Vinomolim
Pris: 118,-

Comment

Comment

Bott Frigyes Frankovka Modrá Faricka 2022

Strålende rød skønhed fra Slovakiet. Vinmarken Faricka ligger på sydskråningen af Muszla-bakken I det sydlige Slovakiet nær Donau og grænsen til Ungarn. Jordbunden er vulkansk ler og kalksten, som fortolkes fortrinligt af Frankovka Modrá (Blaufränkisch). Bott-Frigyes dyrker biodynamisk og benytter deres såkaldte “Hamburger metode” I vinifikationen, en semikarbonisk gæring med vekslende lag af håndafstilkede druer, hele klaser og presset pulp. Det giver en mild ekstraktion, blide tanniner og struttende frugt. To ugers maceration, nænsom kurvepresning og modning otte måneder på store ungarske Zemplén-egetræsfade, flasket uklaret, ufiltreret og med meget lav sulfit. Levende og legende, ganske enkelt en eksplosion af alskens røde bær og et pikant pebret krydderi, livlig syre, læskende charme og subtil kompleksitet.

Flaske: Frankovka Modrá Faricka 2022
Vinhus: Bott Frigyes
Område: Južnoslovenská
Land: Slovakiet
Druesort: Blaufränkisch
Jordbund: Ler og kalksten
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Terroiristen
Pris: 299,-

Comment

Comment

Champagne Franck Pascal Quinte-Essence Extra Brut 2010

Sublim Champagne med alder og ungdom, moden men livskraftig, alt andet end mæt af dage 🥂 Den biodynamiske pioner Franck Pascal har hjemme i Baslieux-sous-Châtillon i den nordlige del af Vallée de la Marne, hvor han med stor iver, flid og fingerspidsfornemmelse laver levende Champagner fra familiens syv hektarer vinmarker. Quinte-Essence er indbegrebet af hans bestræbelser, årgang 2010 kombinerer en dyb modnet rigdom med intens mineralsk friskhed. Duften er æterisk og efterårsagtig med noter af nedfaldsæbler, balsamisk æblecidereddike, kærnemælk, Comté og ristede hasselnødder. Livlig, fin skum og sprøde, små bobler i munden, med en sitrende syrlighed og komplekse smagsnuancer af modne gule æbler, reineclauder, kandiseret citrus og noget nøddet, næsten umami og salt i eftersmagen. Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay gæret separat på ståltanke, andengæring i uklaret og ufiltreret stand og modnet godt ti år med gærresterne før dégorgement. Det er bondechampagne af bedste skuffe!

Flaske: Quinte-Essence 2010
Vinhus: Franck Pascal
Område: Champagne
Land: Frankrig
Druesorter: Pinot Noir,
Pinot Meunier, Chardonnay
Jordbund: Kalkholdig ler og kvarts
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret,
andengæring på flaske
Lagring: Ståltanke, flaskelagring
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: BonBon Vin
Pris: 845,-

Comment

Comment

Škegro Krš Bijeli Žilavka 2022

En lille hvid velsignelse fra Hercegovina, den lokale stolthed Žilavka dyrket i det kuperede karstlandskab omkring byen Ljubuški, hvor den driftige vinmager Bariša Škegro har hjemme. Krš bijeli (hvid karst, Žilavka er en ret frodig sort, som kan dyrkes selv i ret fattige og meget stenede jorde som den gråhvide karst) har en herlig saftighed, noget nærmest mostet over sig, friskpressede, fuldmodne æbler og pærer, en forfriskende syre, mild salt note og et delikat bitter eftersmag af kvæde. Fin fylde og lækker tekstur, let at slumre i sig i varmen men ligeledes velegnet til sommerlige spiser. En spændende vin fra et lettere forsømt hjørne af det gamle Europa.

Flaske: Krš Bijeli 2022
Vinhus: Škegro
Område: Neretva
Land: Bosnien-Hercegovina
Druesort: Žilavka
Jordbund: Karst
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13,5%
Forhandler: f.eks. wine&more
Pris: cirka 100,-

Comment