Comment

Štampar Pušipel Classic 2020

Stålsat kroatisk Furmint fra Meðimurje, med grøn vingummbamse og umoden fersken i en let flintet snude, som faktisk er ganske charmerende. Svirpende syre, stringent stil og knasende tør — kun 2 gram restsødme til at spille op mod 7,9 g syre! Lime, fersken, let vegetale noter. Ren, rank og rå men på en god måde.

Flaske: Pušipel Classic 2020
Vinhus: Štampar
Område: Meðimurje
Land: Kroatien
Druesort: Furmint
Jordbund: Grus, sand, ler
Dyrkningsform: Konventionel
Vinificering: Gæret på ståltank
Lagring: Ståltanke
Lukning: Korkprop
Alkohol: 11,5%
Pris: cirka 125,-

Comment

Comment

Jakopić Pušipel Classic 2019

Furmint fra en 48 år gammel mark, den for tiden ældste af sin slags i Štrigova, klassisk vinificeret og flasket under navnet Pušipel, som er det lokale kaldenavn i Meðimurje i det nordlige Kroatien. Mild duft med fine noter af nyslået hø. Rund, blød og glat i munden, med masser af moden citrus og lettere eksotisk stenfrugt i smagen. Livlig syre, ret stringent finish og mineralsk eftersmag, flot balanceret og bemærkelsesværdig kompleks.

Flaske: Pušipel Classic 2019
Vinhus: Jakopić
Område: Meðimurje
Land: Kroatien
Druesort: Furmint
Jordbund: Sand, ler
Dyrkningsform: Konventionel
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Pris: cirka 175,-

Comment

Comment

Marina Palusci Plenus Pecorino 2015

Pecorino plus skindkontakt, og så er der dømt italiensk sommer med solbeskinnede citronlunde og køligere bjergenge i glasset. Vi er i Pianella i Abruzzo, og der er pollen, orangeblomstvand og bivoks i snuden og saftig og støvet citrus i munden. Solmoden citron, akaciehonning, tørret lime, krydderurter og Middelhavssalt, mundvandsfremkaldende syrlig og tør most. Massimiliano d’Addario er vinmageren bag, og han er fjerde generation på den mødrende gård, Marina Palusci, som ellers er berømt for sine økologiske olivenolier i tårnhøj kvalitet. Vinmarker som olivenlunde ligger i godt 450 meters højde i Abruzzos bakker, kalkholdig lerjord, og med håndhøst, spontangæring, nogle dages skindkontakt og ti måneder på ståltanke får man denne friske, fyldige og fuldendte (latin: plenus) orangevin ud af anstrengelserne. Uklaret, ufiltreret, usvovlet, ren fornøjelse.

Flaske: Plenus Pecorino 2015
Vinhus: Marina Palusci
Område: Abruzzo
Land: Italien
Druesort: Pecorino
Jordbund: Kalkholdig ler
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret i cement
Lagring: Ståltanke
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12%
Importør: Vinspot
Pris: cirka 150,-

Comment

Comment

Stokkebye Vingård Liva 2020

Det lyser op i det mørke nord: Dansk vin med nordisk kølighed, strålende friskhed og masser af liv. Liva er Stokkebyes mest seriøse hvidvin, af økologisk dyrket Solaris, spontangæret og modnet på træfade af finere fransk herkomst. Stingent syre spiller op mod en moden, sødmefuld frugt og fuldendes i en mildt urtet og krydret eftersmag. Saftig frisk fersken, abrikoser og mango; med tørret lime, saltsyltede grønne hyldebær og frodig urtehave som små antydninger under en gryende forårssol. 2020 var dansk sommer, som vi kender den bedst— solskin og hedebølger blandet op med regnskyer og skybrud— men lidt lunere og lysere end gennemsnittet, særligt sidst på sæsonen. Solaris trives og tegner fortsat lovende, og Liva er fremdeles en af de bedste flasker.

Flaske: Liva 2020
Vinhus: Stokkebye Vingård
Område: Fyn
Land: Danmark
Druesort: Solaris
Jordbund: Kalkholdig ler og sand
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Små træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Pris: 249,-

Comment

Comment

Weingut Fußer Ruppertsberger Riesling 2019

Drivende saftig og knastør Riesling fra den dynamiske brødreduo Martin og Georg Fußer i Pfalz. Sprød saft med moden citrus, gule hindbær, gule mirabeller, abrikoser og ananas, knusprig syre spreder ringe i vandet og runder af i en salt eftersmag. Et forfriskende fluidum formedelst fuldmodne, biodynamisk dyrkede druer fra Reiterpfad ved Ruppertsberg, forvitret sandsten afvekslet af kalksten. En finere enkeltmarksaftapning fra den bedste parcel med de modneste druer fremstilles også; men til hverdage i februar lyser denne her rigeligt op som middagssolen i juli. Håndhøstet, helklasepresset, spontangæret på ståltanke, modnet et år på gærresterne, godt en tiendedel på Halbstückfässer.

Flaske: Ruppertsberger 2019
Vinhus: Weingut Fußer
Område: Pfalz
Land: Tyskland
Druesort: Riesling
Jordbund: Kalkholdig mergel, sandsten
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Ståltanke, store træfade
Lukning: Skruelåg
Alkohol: 13%
Importør: Vild med Vin
Pris: 219,-

Comment

Comment

Šuklje Vrbanjka Cru Plešivica 2018

Sart og velsmagende Blaufränkisch fra Slovenien, så lær hellere at sige Šuklje, Verbanjka og Plešivica. Blide tanniner, livlig syre og en tæt mørk frugt folder sig stille ud, blåbær, brombær og hyldebær toner over i sort peber, tørv, tobak, kanel og kakao. Vrbanjka er husets topvin, en selektion fra den stejleste del af vinmarken Plešivica, en sydvendt skråning med kalkholdig mergeljord. Bela Krajina ligger i den sydøstlige del af Slovenien, langs Kolpa-floden og lige ved grænsen til Kroatien. Det er skovklædt bakkeland spættet med blandet landbrug, og grundet det lune og solrige fastlandsklima er regionen traditionelt kendt for sit røde blend Metliška črnina. Vingården Šuklje ligger i byen Metlika, hvor Jože og Tatjana Šuklje har været lokale bannerførere for bedre vin. De etablerede ny kælder i 2000, og siden 2016 har de haft selskab af sønnen Matija, datteren Katja og hendes mand, den franske ønolog Guillaume Antalick. Driften er bæredygtigt orienteret og i omlægning til økologisk dyrkning. Šuklje er medstiftere af Slovensko Velika Lega, en sammenslutning af vinproducenter, der promoverer vine fra Sloveniens historiske regioner og marker. Familien driver desuden vinbaren Šuklje i Ljubljana.

Flaske: Vrbanjka 2018
Vinhus: Šuklje
Område: Bela Krajina
Land: Slovenien
Druesort: Blaufränkisch
Jordbund: Kalkholdig mergel
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Små og store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Pris: cirka 250,-

Comment