Comment

Weingut Schönhals Saphira 2020

Hybridsorter har et blakket ry hos mange vinfolk, mere eller mindre velfortjent, men de nye generationer af PIWI-sorter og ikke mindst vinmagere gør det ry til skamme; og så gør deres større sygdomsresistens og tørketolerance dem til en gave for et fremtidssikret, bæredygtigt vinbrug. Saphira er en krydsning af Arnsburger og Seyve-Villard 1-72, to andre moderne krydsninger med gode resistensegenskaber. “Saphira, die wunderbare Schönheit, er dejlig druesort,” siger Hanneke Schönhals, “den elsker solen, tåler tørke godt og giver meget saftige, søde druer med meget eksotisk smag, mango, papaya og passionsfrugt — og så tænker jeg straks på stranden!” Hendes Saphira Zukunftswein er en saftig solskinsvin, med fin duft og smag af gule hindbær, mandariner, abrikoser og bemeldte sydfrugter samt en smidig syre. Måske en illusion i disse mørke tider, men den har en snert af en lys fremtid. Læs mere om Zukunftsweine her.

Flaske: Saphira 2020
Vinhus: Weingut Schönhals
Område: Rheinhessen
Land: Tyskland
Druesort: Saphira
Jordbund: Ler, lehm
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Ståltank
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Vild med Vin
Pris: cirka 100,-
(ikke p.t. i sortiment)

Comment

Comment

Cmrečnjak Pušipel Xtreme2 2016

Tungekrøllende af navn og tungepirrende af gavn. Marko Cmrečnjak [ts-mretsj-njak] laver labre vine i Međimurje i det nordlige Kroatien, tæt på grænsen til Slovenien og Ungarn. Områdets specialitet er Furmint, som lokalt går under navnene Pušipel og Šipon, og det er særdeles drikværdige vine. Med “Pušipel Xtreme na kvadrat” udøver Marko ekstremsport med sorten, det er Furmint gange Furmint, med lang skindkontakt og to et halvt års fadlagring på gærresterne — en orangevin for lettere øvede tunger, men fans af genren vil elske den. Noter af ruskind og læder i duften dækker oven en dybde af frodig, mørk frugt. Fyrig syre og støvede tanniner, fuld af tørrede abrikoser, abrikoskerne, kandiseret orangeskal, mandarin, grapefrugt, søde krydderier som kanel og nellike samt mildt røgede noter. Bukolisk bryg af den mest spændende slags.

Flaske: Pušipel Xtreme2 2016
Vinhus: Cmrečnjak
Område: Međimurje
Land: Kroatien
Druesort: Furmint
Jordbund: Kalkholdig mergel
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
tre måneders skindkontakt
Lagring: Små træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Pris: cirka 250,-

Comment

Comment

Tomac Blanc de Noirs Brut Nature 2019

Ny vin fra Kroatiens ukronede men altid sprudlende konge af bobler, Tomislav Tomac: En brillant blanc de noirs på ren Pinot Noir, dyrket på Plešivicas kalkstensholdige skråninger, og naturligvis biodynamisk som de bedste i Champagne. 2019 er første frigivne årgang og netop nu kommet på markedet efter 20 måneders modning på gærresterne. Ingen dosage, så vi taler uforfalsket frisk frugt og rank syrestruktur — og de fineste, blødeste bobler, flot fylde af moden frugt, rødmende fersken og moden citrus, og små noter af hvide forårsblomster, violer, lidt lakrids og mild mandelbitterhed. Levende, legende, lige til at hilse foråret velkommen med.

Flaske: Blanc de Noirs 2019
Vinhus: Tomac
Område: Plešivica
Land: Kroatien
Druesort: Pinot Noir
Jordbund: Kalkholdig mergel
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Pris: cirka 300,-

Comment

Comment

Markus Huber Metamorphosis 2020

Unoder eller nye nuancer fra Markus Huber i Traisental: Orange Grüner Veltliner på lertøjsflaske, og det er en yderst fornøjelig og forfriskende vin… fuld af forårsblomster, friske stenfrugter, kandiseret citrus, akaciehonning, enghø og hvid peber. Genkendelig Grüner Veltliner og alligevel ikke. Huber på hjemmebane og alligevel ikke. Måske ikke en fuldstændig forvandling som fra larve til sommerfugl men i det mindste et mindre hamskifte, der klæder Hubers sortiment. Druerne kommer fra gamle stokke på Alte Setzen og gæres på betonæg med hele tre måneders skindkontakt; men den er stadig frugtig og ganske let tilgængelig, et rigtigt godt glas. 

Flaske: Metamorphosis
Vinhus: Markus Huber
Område: Traisental
Land: Østrig
Druesort: Grüner Veltliner
Jordbund: Løss, konglomerat
Dyrkningsform: Bæredygtig
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Betonæg
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Supervin
Pris: 350,-

Comment

Comment

Keltis Riesling 2019

Riesling kender ingen grænser, så selvfølgelig færdes den stedkendt selv i slovenske Štajerska, den sydlige forlængelse af østrigske Steiermark. En af områdets mest sprudlende vinmagere er Miha Kelhar, som står bag vinhuset Keltis i Bizeljsko nær grænsen til Kroatien. Miha laver enormt let drikkelig hvid-, orange- og rødvin på et vidt spænd af sorter, økologisk og biodynamisk dyrket. Hans Riesling stammer fra sydvestvendte skråninger på Štajerskas særegne mergel med sandsten og skifer, spontangæres med et par dages skindkontakt og modnes et år på store træfade.  Den er saftspændt frugtig, smidigt stoflig og med en svævende, let løftet syre… smager af moden litchi, mirabelle, fersken, citronsirup, akaciehonning og et glas mere.

Flaske: Riesling 2019
Vinhus: Keltis
Område: Štajerska
Land: Slovenien
Druesort: Riesling
Jordbund: Mergel, skifer, sandsten
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12%
Importør: Thorsteinssons
Pris: 200,-

Comment

Comment

Sattlerhof Sauvignon Blanc Ried Kapellenweingarten 2019

Smuk Sauvignon fra Sattlerhofs højest beliggende mark Kapellenweingarten. Forfriskende frugtig duft med mildt røgede, gærede noter. Sprøde, saftige stikkelsbær i smagen, syrefrisk nerve, en smule passionsfrugt og grapefrugt og delikat krydrede noter, korianderfrø, hvide peberkorn, hyldeblomstsalt. Svævende saft, enormt appetitlig. Beplantningerne på Kapellenbergs sandede, grusede skråninger i 550 meters højde stammer fra 2014, og marken indgår således (endnu ikke) i STKs officielle klassifikation. Kvaliteten er der dog ikke en finger at sætte på, arketypisk Sauvignon fra Steiermark er det.

Flaske: Kapellenweingarten 2019
Vinhus: Sattlerhof
Område: Steiermark
Land: Østrig
Druesort: Sauvignon Blanc
Jordbund: Sand, grus
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Glasprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Sigurd Müller Vin
Pris: cirka 300,-

Comment