Comment

Dupont-Fahn Bourgogne Aligoté 2017

Forår i luften for Aligoté, dens kvaliteter afdækkes og anerkendes i stadigt stigende grad. Aligoté er mindre aromatisk og mere syrestyret end Chardonnay, og det er hele humlen, for karakteren er mere introvert, så terroiret står tydeligere frem, og vinifikationen kan ikke maskeres. Sådan en saftig terroirvin med tydeligt Meursault-karakter er unge Raymond Dupont-Fahns sandeligt, med 20 måneders modning på små fade, flasket uklaret og ufiltreret. Frisk æble- og citrusnæse, saftig og syrerig med kærnemælk, lime og pomelo, frugtig blødhed og et mildt røget fadpræg plus salt mineralitet. Flot kompleksitet, flydende kalkmergel.

Raymond Dupont-Fahn Bourgogne Aligoté 2016 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Bourgogne Aligoté 2017
Vinhus: Domaine Dupont-Fahn
Område: Bourgogne
Land: Frankrig
Druesort: Aligoté
Jordbund: Kalkholdig mergel
Dyrkningsform: Bæredygtig
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Små træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: A’vinture
Pris: 170,-

Comment

Comment

Weingut Gebeshuber Rotgipfler Ried Laim 2016

Østrigsk eksotik fra Thermenregion syd for Wien, en udsøgt Rotgipfler i burgundisk stil. Først er den så forsigtig og tidløs som etiketten— antydninger af moden pære og muldjord. I munden åbner den op med mere pære og med tiden honningmelon, kvæder og mango. Lys syre, cremet fylde og en let note af kryddernelliker. Ried Laim rummer 40 år gamle stokke på ren kalkstensjord; som gæres og modnes et år på 500-liters-fade med bâtonnage. En stilfærdig men generøs vin. Rotgipfler er en gammel krydsning mellem Roter Veltliner og Traminer, som havde sin guldalder for 100 år siden i det klassiske Gumpoldskirchner blend i samspil med Zierfandler. Johannes Gebeshuber kerer sig om begge sorter, og så er han en af Thermenregions grønne foregangsmænd, økologisk siden 2006 og biodynamisk siden 2017.

Gebeshuber Rotgipfler Ried Laim 2016 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Ried Laim 2016
Vinhus: Gebeshuber
Område: Thermenregion
Land: Østrig
Druesort: Rotgipfler
Jordbund: Kalksten
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Små træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 14%
Pris: cirka 300,-

Comment

Comment

Le Piane Boca 2013

Den schweiziske vinimportør Christoph Künzli forelskede sig i 1990’erne i det dengang så godt som forladte nordlige Piemonte; og da en af de lokale sværvægtere, Antonio Cerri, trak sig grundet sin høje alder, købte Künzli sig ind. Vinhuset er siden stykvist udvidet og er i dag et flagskib for områdets genfødsel. Navnet er Le Piane, og beliggenheden er Boca, et lille område i 400-500 meters højde med terrasser på porfyrrig jordbund. Druerne er mest Spanna (Nebbiolo) og et strejf af den lokale specialitet Vespolina, dyrket udelukkende ved håndkraft og traditionalistisk vinificeret. Resultatet er rødvin med en lineal i ryggen. Rank syre og smidige tanniner, tørt greb men en usædvanligt saftig frugt, syrlige kirsebær, blå blommer, abrikoskerner og marcipan, måske ristede kastanjer, tobak og røg, skovbund, urter og vermouth. Raffineret.

Le Piane Boca 2013 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Boca 2013
Vinhus: Le Piane
Område: Alto Piemonte
Land: Italien
Druesort: Nebbiolo, Vespolina
Jordbund: Vulkansk grus
Dyrkningsform: Bæredygtig
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Terroiristen
Pris: 495,-

Comment

Comment

Grabenwerkstatt Ried Trenning 2018

Spitzer Graben er Wachaus vilde vesten med vinmagere som Peter Veyder-Malberg, Martin Muthenthaler og garageterroiristerne i Grabenwerkstatt. Franz Hofbauer elsker vin og er vokset op i Wachau men i en familie uden vinmarker; men vennen Michael Linke kom ind fra venstre og vupti var en række opkøb af forladte marker i Wachaus nordvestlige sidedal virkeliggjort. Deres fælles filosofi er biodynamisk dyrkning, høst af fuldmodne druer uden botrytispræg og langsom presning. Terroir, renhed og struktur. Det er køligt og vindblæst på de kanter, men takket være de stejle sydskråninger kan druerne modnes til fulde. Trenning er Wachaus nordvestligste og højestragende mark (op til 550 m.o.h.) på gnejs og en smule kalksten; og vinen har højt svingende syre men også en bjergrig bredde og dybde og en klippefast frugt, som tager tid om at åbne sig… men så moden citron og tropefrugt, jasmin, stearin, bivoks og fedtsten. Et par år mere på flaske og så sker der løjer…

Grabenwerkstatt Wachau Riesling Ried Trenning 2018 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Ried Trenning 2018
Vinhus: Grabenwerkstatt
Område: Wachau
Land: Østrig
Druesort: Riesling
Jordbund: Gnejs, kalksten
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Pris: cirka 500,-

Comment

Comment

Neumeister Sauvignon Blanc Moarfeitl 2013

Superb Sauvignon fra marken Moarfeitl i Vulkanland Steiermark, en sydvestvendt skråning på kalkholdig silt og grus. Mild men ret dyb duft, græs, nælder, grapefrugt, flint og ozon. Saftig og svirpende syrlig smag med stor detaljerigdom, stikkelsbær, limesaft, litchi og stenet mineralitet; og gennemgående et fint præg fra en lang lagring på gærresterne i store egetræsfade — efter godt halvanden dags maceration, nænsom presning og gæring på stål men uden temperaturstyring. Christoph Neumeister er virkeligt en nye mester!

Neumeister Moarfeitl Sauvignon Blanc 2013 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Moarfeitl 2013
Vinhus: Neumeister
Område: Steiermark
Land: Østrig
Druesort: Sauvignon Blanc
Jordbund: Silt og lehm
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store egetræsfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13,5%
Importør: Cool Wines
Pris: 359,-

Comment

Comment

C. von Nell-Breuning Dominikus Riesling Sekt Extra Brut 2014

Kølig elegance og knitrende skum. Ruwerfloden danner en lille sidedal til Mosel med områdets højest beliggende vinmarker og den køligste gennemsnitstemperatur. Det er som skabt til rank Riesling og ikke mindst mousserende vine. Kombinationen er derfor oplagt, og for von Nell familiens historiske vinhus er Sektmanufaktur også en gammelkendt beskæftigelse, som de behersker med fin fingerspidsfornemmelse, siden 2013 med 11. generations Carmen von Nell-Breuning i front. Langsomhed er i højsædet og i øvrigt biodynamisk dyrkning siden 2019. 2014 var en kold årgang, men med sent høstede druer fra monopolmarken Kaseler Dominikanerbergs sydvendte skiferskråning og fire års modning på gærresterne før dégorgement, ja, så står det hele alligevel i vater. Slank, mild og luftig skum med de fineste bobler, sprød syre og moden frugt— grønne æbler og druer og en rund fylde af moden citrus og stenfrugt og fine noter af hø.

C. von Nell-Breuning Dominikus Riesling Sekt Extra Brut 2014 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Dominikus 2014
Vinhus: C. von Nell-Breuning
Område: Mosel
Land: Tyskland
Druesort: Riesling
Jordbund: Blå skifer
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret,
andengæring på flaske
Lagring: Flaskelagring
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Rufus Vin
Pris: 170,-

Comment