Viewing entries in
Rødvin

Comment

Erdevik Estate Grand Trianon 2016

Der er ikke ligefrem Bordeaux blends, verden mangler, men når de formår at være vellavede og serbiske på samme tid, skal man ikke kimse. Vingården Erdevik ligger som Bordeaux lige på den 45. breddegrad, dog i Srem i det nordlige Serbien, på lerede jorde og lige ned til Donau, så der er væsentlige klimatiske og geologiske fællestræk. Støbt sammen af Cabernet Sauvignon, Merlot og Syrah og modnet på store og små træfade er den stringent og mineralsk i munden, med fin fylde, strunk syre og smidige tanniner, og teksturen breder sig ud som nervøs velour. Først er den ret fast og fortættet, men med luft lukker den op for sursøde solbær, skovbær og kirsebær, sveske, cigarkasse, jordskokker, tørv og muld og en pikant pebret krydring; og længde som en halvmarathon. En meget statelig vin, som viser terroirets potentiale og serbernes formåen udi vin.

Flaske: Grand Trianon 2016
Vinhus: Vinarija Erdevik
Område: Syrmien
Land: Serbien
Druesorter: Cabernet Sauvignon,
Merlot, Syrah
Jordbund: Kalkholdig ler, løss og sand
Dyrkningsform: Konventionel
Vinificering: Gæret på ståltank
Lagring: Store og små træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 14,4%
Importør: Glud Vin
Pris: 239,-

Comment

Comment

Marchesi di Barolo Barolo Riserva 1982

Snorlige og statelig moden Barolo. 40 år er ingen alder, når vinen først forlader den kælder, den er født i, kort før skænkning; og når druen er Nebbiolo høstet af en historisk producent som Marchesi di Barolo, som har en formidabel samling af gamle årgange i husets kælder i byen Barolo. Riservaen fra 1982 dukker frem fra fortidens tåger med friske hindbær og tranebær, som toner over i tørrede roser, tobaksblade, tørv, våd skovbund, ruskind og spor af jod, lakridsrod, kamfer og eukalyptus. Stadig spændstig med en fløjlet fylde og en blid sky af tanniner så fine som sommerfuglestøv. Håndhøstet fra stejle skråninger på de hårde, hvide jorde rundt om Barolo, gæret på cementtanke og modnet på store, gamle træfade.

Flaske: Barolo Riserva 1982
Vinhus: Marchesi di Barolo
Område: Piemonte
Land: Italien
Druesort: Nebbiolo
Jordbund: Kalkholdig ler
Dyrkningsform: Konventionel
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13,5%
Importør: Vin med mere
(nyere årgange)
Pris: cirka 300,-

Comment

Comment

Coronica Gran Teran 2017

Et lille mesterværk og en kroatisk klassiker, den aristokratiske Gran Teran fra Moreno Coronica. Jeg bliver mere og mere betaget af denne vin, hver gang jeg smager den, fra dens dybrøde farve og forførende dybe dufte til dens fyldige, vedvarende smage og dens forfinede struktur. Sorte kirsebær, brombær, hyldebær, skovbund, våd muld, tobak, tjære og grafit, fløjlet stof, fine tanniner og smidig syre. Teran er en gammel sort, som trives i den røde istriske jord; og som med selektiv håndhøst, nænsom vinifikation og lang lagring på store og små træfade giver en seriøs, kompleks vin med langt liv. Gran Teran kommer kun til verden i udvalgte år, hvor druerne dømmes særligt gode; og den frigives først, når Moreno mener, den er drikkemoden.

Flaske: Gran Teran 2017
Vinhus: Coronica
Område: Istrien
Land: Kroatien
Druesort: Teran
Jordbund: Rød ler og kalksten
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13,5%
Pris: cirka 275,-

Comment

Comment

Francesco Cirelli Montepulciano d’Abruzzo Anfora 2018

Frugtig og livskraftig Montepulciano d’Abruzzo fra Francesco Cirelli. Charmerende mørk kirsebær- og blommefrugt med pæn syre og faste, finkornede tanniner; toner over i krydrede noter af blommesten, sveske, læder, salvie og oregano. Foruden fritgående grise og kvæg findes der kornmarker, olivenlunde, figen- og kirsebærtræer rundt om Cirellis vinmarker i bakkerne ved Atri i det nordlige Abruzzo, med Adriaterhavet mod øst og Gran Sasso massivet mod vest. Druerne dyrkes ifølge biodynamiske metoder og høstes med hænderne. De afstilkes, knuses nænsomt og gærer spontant med skallerne i 12 dage, før mosten presses og modnes 12 måneder på amforaer; som Cirelli anser som det reneste værktøj til at frembringe terroir-vine— amforaen lader vinen leve og ånde uden at tilføje udefrakommende smag.

Flaske: Montepulciano d’Abruzzo 2018
Vinhus: Cirelli
Område: Abruzzo
Land: Italien
Druesort: Montepulciano
Jordbund: Kalkholdig ler
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Amfora
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Reduktivt
Pris: 225,-

Comment

Comment

Dorli Muhr Blaufränkisch Spitzerberg Kranzen 2019

Saftig Blaufränkisch fra Østrigs tørreste terroir og en af landets dygtigste damer, Dorli Muhr. Spitzerberg er ikke noget bjerg og slet ikke spidst men snarere en langstrakt højderyg med vinmarker langs sin sydvestvendte skråning. Marken er yderligere opdelt i ni mindre marker, som hver har sin egen karakter, selvom de har samme pedologi: kalksten og dolomit. Forskellene skyldes især jordenbundens kornstørrelse, og fra vest mod øst bliver den stadigt mere finkornet; og man kan sgu smage kontrasterne. Kranzen i den østlige ende består af sandet kalksten og er særligt stenet på den øverste del op mod Kobeln. Den frembringer fyldige og intenst frugtige vine med en velbalanceret syre. Fra 2019 har Dorli flasket fire delmarker separat, og vinen her stammer fra to parceller på Kranzen. De ældste stokke stammer tilbage fra 1950, de yngste fra 1984. Økologisk dyrket, håndhøstet, spontangæret og modnet 20 måneder på store, gamle fade, flasket ufiltreret; og skænket med stor fornøjelse. Den dybeste snude med mørke snif af brombær, kirsebær og hyldebær, laurbærblade og peberkorn. Saftspændt og rank som et lys i munden, tætmaskede tanniner, mild syre og strålende sort bærfrugt. Svesker, krydderurter og tobak i eftersmagen. En mageløs svingom! Et flot sidestykke til Obere Roterd.

Flaske: Ried Spitzerberg Kranzen 2019
Vinhus: Weingut Dorli Muhr
Område: Carnuntum
Land: Østrig
Druesort: Blaufränkisch
Jordbund: Sand, kalksten
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13,5%
Importør: Victoria Vine
Pris: 375,-

Comment

Comment

Domaine d’Ansignan Les Grenadines 2021

Milde himmel, hvor kan Sydfrankrig faktisk præstere fine og forbløffende friske rødvine i de rette hænder! Domaine d’Ansignan er et joint venture mellem tusindkunstneren Jeff Carrel og hans sydfranske håndlanger Sebastien Calduch. Carrel kommer oprindeligt fra den spraglede bydel Goutte d’Or i Paris og studerede først kemi, før han sadlede om til vinmager i 1990’erne, med udgangspunkt i Loire og siden især i det sydfranske. Sammen har Carrel og Calduch senest kastet sig over at genoplive de gamle vinstokke på de karge granitjorde i bjergrige Ansignan i Pyrénées-Orientales med økologisk omlægning— og allerede med overbevisende resultater. I de køligere højder giver Grenache, Carignan og Syrah lysere og mere syredrevne vine, her i selskab med lidt af den lokale Lledoner Pelut og et skvæt Macabeu. Delvis maceration carbonique på Carignan, og ellers er druerne vinificeret med let pres af hele klaser. Modnet i cementtanke og store, gamle fade i fem måneder, aftappet med en mindre mængde sulfitter. Les Grenadines stråler, ud over den granatrøde farve, med en sart jordbærfrugt og en frisk muldjordet dybde i næsen. Saftig, smidig syre og sødmefuld rød frugt, jordbær, hindbær, hibiscus, sumak og rosenblade— og en blidhed og blødhed, som bør få Bourgogne og Beaujolais i samme prisklasser til at rødme.

Flaske: Les Grenadines 2021
Vinhus: Domaine d’Ansignan
Område: Côtes Catalanes
Land: Frankrig
Druesorter: Grenache, Carignan,
Syrah, Pellut, Macabeu
Jordbund: Granit og gnejs
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
delvis kulsyregæring
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Vinimondo
Pris: 149,-

Comment