Viewing entries in
Rødvin

Comment

Josep Foraster Julieta 2018

Rød velour fra Katalonien. Julieta er essensen af sorten Trepat, en katalansk specialitet mest kendt fra Cava, men mange gamle stokke i Conca de Barberà bliver i dag til glimrende rødvine. Josep Foraster er en af foregangsmændene for de sortsrene rødvine. Julieta er fra marken Montornès, 520 meter over havet på kalksten og ler; økologisk dyrket, køligt gæret på betonæg og med lav sulfittilsætning. Spændstig og saftig rød bærfrugt— solbær, blåbær, brombær, kirsebær— med moden sødme, frisk syre, fløjlsbløde tanniner og små strejf af tørrede roser, hø, mandler, kærnemælk og kanel.

Josep Foraster Julieta Trepat 2018 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Julieta 2018
Vinhus: Josep Foraster
Område: Catalunya
Land: Spanien
Druesort: Trepat
Jordbund: Ler, kalksten
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Syv måneder på betonæg
Lukning: Korkprop, lakforseglet
Alkohol: 12%
Importør: Vinpusheren
Pris: 180,-

Comment

Comment

Winnica Wieliczka Pinot Noir późny zbiór 2018

Pinot fra Sydpolen! Fuldt flor af violer og roser og en saftig strøm af skovjordbær, boysenbær og brombær, en afstemt kølig syre og nærmest friktionsfrie tanniner, klinger af med brombærkerner, tobak, kanel og vanille. Vinificeret af senthøstede druer af Dijon-kloner af Pinot Noir.

Wielizcka syd for Krákow er kendt for sin saltmine, hvorfra stensalt siden bondestenalderen er blevet udvundet. Den lille istid fordrev vinavlen fra det sydlige Polen, men i dag blomstrer den op igen. Ønologen Agnieszka Rousseau og hendes mand Piotr Jaskóła driver biodynamisk vinbrug på Winnica Wieliczka.

Winnica Wieliczka Pinot Noir 2018 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Pinot Noir 2018
Vinhus: Winnica Wielizcka
Område: Krákow
Land: Polen
Druesort: Pinot Noir
Jordbund: Kalkholdig ler, løss
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 11,5%
Pris: cirka 250,-

Comment

Comment

Thymiópoulos Ge kai Ouranós Xinomavro 2016

Xinomavro, den græske nordstjerne fra Makedonien, er som navnet siger syrerig og sort, men det er kun begyndelsen. Den dufter af drivhus og smager af saftige, mørke sommerbær, før dens fine tanniner griber fat og efterlader læder og tørrede krydderurter. Skovbær, blommer, solmodne tomater, sorte oliven, myrte, rosmarin, læder, tjære, våd muldjord. Apostolos Thymiopoulos arbejder med biodynamisk dyrkning og gamle stokke på sine marker i Trifolos (frodige, lavt liggende kalkstensjorde) og Fitia (højtbeliggende, vulkanske jorde) i Naoussa, hvor hans familie har dyrket Xinomavro i generationer. Jordbunden og himmelvendt vin.

Thymiopoulos Ge kai Ouranos Xinomavro 2016 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Ge kai Ouranós 2016
Vinhus: Thymiópoulos
Område: Naoussa
Land: Grækenland
Druesort: Xinomavro
Jordbund: Basalt, kalksten
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Små træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13,5%
Importør: Oinofilia
Pris: 269,-

Comment

Comment

Schloss Reichenau Blauburgunder Gian-Battista 2002

Bedaget Blauburgunder fra Graubünden i Schweiz, hvor Rhinens to kildefloder flyder sammen. Gian-Battista von Tscharner er syvende generation på Schloss Reichenau, hvor han siden 1976 har drevet vinbrug. Her topcuvéen Gian-Battista i en sjælden flaske fra 2002, druer fra gamle stokke på to marker ved Chur, krop fra Waisenhauswingert (i 600 meters højde) og sjæl fra Lochert (i 630 meters højde). Håndhøstet, spontangæret og lagret to år på barriques. Stadig en saftig skovbær- og solbærfrugt, pæn syre, støvede tanniner og en flot udviklet rigdom af svampe, skovbund, urter, tobak, nougat, ristet malt og røg. Den har helt sikkert toppet men er ikke gået over— det siger noget om udviklingspotentialet i schweizisk Pinot og i særdeleshed von Tscharners.

Schloss Reichenau Gian-Battista von Tscharner Pinot Noir 2002 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Gian-Battista 2002
Vinhus: Schloss Reichenau
Område: Graubünden
Land: Schweiz
Druesort: Pinot Noir
Jordbund: Kalkholdig lehm,
alluviale sedimenter
Dyrkningsform: Integreret produktion
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Små træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13,5%
Pris: cirka 450,-

Comment

Comment

Terre di San Felice Montefalco Sagrantino 2016

Hulepindsvinet må være sindbilledet på Sagrantino som druesort. Umiddelbart utilnærmelig men bag det barske ydre en energisk, alsidig og venlig natur— især hvis man ikke farer frem i utide. Familien Mancini på Terre di San Felice formår at frembringe en usædvanligt fordragelig udgave med saftig rød frugt, blommer, kirsebær og hibiscus og så kridtede tanniner, der strammer sammen om små spor af skovbund, sveske, lakrids og kanel.

Druerne dyrkes ved Castel Rinaldi syd for Montefalco i godt 400 meters højde; manuel høst og grundig selektion; gæret på ståltanke med to-tre ugers maceration, lagret på store træfade i 18 måneder, 12 yderligere måneder på ståltanke og sidst på flaske.

Terre di San Felice Montefalco Sagrantino 2015 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Montefalco Sagrantino 2016
Vinhus: Terre di San Felice
Område: Umbrien
Land: Italien
Druesort: Sagrantino
Jordbund: Kalkholdig mergel
Dyrkningsform: Konventionel
Vinificering: Gæret på ståltanke
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 14%
Pris: cirka 175,-

Comment

Comment

Colleformica Formica Rossa 2018

En vin helt uden smag af venture kapital, adfærdsdesign og kemiingeniør. I stedet smagen af Sangiovese og livet på landet i Lazio, såre simpelt. Slank med saftige røde kirsebær, solmodne tomater, vandmelon, fine tanniner. Det er Sergio og sønnen Paolo af slægten Bombetti, der bestyrer familiens mere end 100 år gamle gård ved Velletri sydøst for Rom— med myreflittigt arbejde i vinmarkerne og minimalistiske metoder i kælderen: Spontangæring uden temperaturkontrol på glasfibertanke, otte dage med daglige punchdowns, ingen klaring, filtrering eller tilsatte sulfitter, omstikning og flaskning efter månefaserne.

Colleformica Formica Rosso 2018 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Formica Rossa 2018
Vinhus: Colleformica
Område: Lazio
Land: Italien
Druesort: Sangiovese
Jordbund: Vulkansk ler
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæring
Lagring: Glasfibertanke
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12%
Importør: Azienda Vin
Pris: 180,-

Comment