Viewing entries in
Orangevin

Comment

Gogo Wine Cuvée Bébés 2019

Livgivende saft med en dyb, indre glød, Cuvée Bébés er et blend af Rkatstiteli og Mtsvane med et stænk af Saperavi og bevæger sig således i grænselandet mellem rosé og orange. Blodappelsiner, abrikoser, havtorn, hibiscus og særegne strejf af pastinak og muskatblomme. Livlig syre og stringente tanniner, stimulerer med sin dialektiske spænding mellem ekstrem saftighed og tørhed. En vin til mad, meditation og løssluppen druk, gennemgående georgisk i sit væsen. Kvinden bag vinen er Ketevan Berishvili, som lavede sin første vin under navnet Gogo Wine i 2015, fra sin fars vingård ved landsbyen Artana i den østlige Kakheti-region. Keti dyrker biodynamisk, høster med hænderne og træder druerne med fødderne, hvorefter de gæres med skallerne i nedgravede qvevri i familiens marani, ganske som talløse generationer af georgere har gjort før hende; men hun gør det bare overbevisende godt. Cuvéen er navngivet i anledning af hendes moderskab i samme år som den første årgang 2017.

Flaske: Cuvée Bébés 2019
Vinhus: Gogo Wine
Område: Kakheti
Land: Georgien
Druesorter: Rkatsiteli,
Mtsvane, Saperavi
Jordbund: Kalkholdig ler
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret,
seks måneders skindkontakt
Lagring: Qvevri
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12%
Importør: Rosforth & Rosforth
Pris: 204,-

Comment

Comment

Tomac Rajnski Rizling 2016

Samklang af solens stråler og jordens mørke— orange Riesling fra en kroatisk mester med georgiske remedier i repertoiret. Tomislav Tomac gravede georgiske qvevri ned i baghaven i 2009, og på få år har han knækket koden til på den måde at få det meste og det bedste ud af sin palette af sorter i Plešivica, det være sig Riesling, Traminer, Sauvignon eller sjældne indfødte specialiteter. Rajnski Rizling 2016 er eksotisk frugt i kølige klæder, saftig ananas, ferskner og abrikoser, friske og tørrede, og noter af kandiseret orangeskal, sukkersyltet ingefær, harpiks, bivoks, orientalske krydderier og en flagrende petroleumslampe i det fjerne. Ren, rank og fast struktureret af en spændstig syre og smidige tanniner. Druerne er høstet fra skråninger ved Šipkovica, afstilkede og gæret seks måneder med skallerne under jorden; og siden modnet et par år på store slavonske træfade før flaskning.

Flaske: Rajnski Rizling 2016
Vinhus: Tomac
Område: Plešivica
Land: Kroatien
Druesort: Riesling
Jordbund: Kalkholdig mergel
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret på amfora,
seks måneders skindkontakt
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Forhandler: f.eks. Wine&More
Pris: cirka 300,-

Comment

Comment

Marina Palusci Plenus Pecorino 2015

Pecorino plus skindkontakt, og så er der dømt italiensk sommer med solbeskinnede citronlunde og køligere bjergenge i glasset. Vi er i Pianella i Abruzzo, og der er pollen, orangeblomstvand og bivoks i snuden og saftig og støvet citrus i munden. Solmoden citron, akaciehonning, tørret lime, krydderurter og Middelhavssalt, mundvandsfremkaldende syrlig og tør most. Massimiliano d’Addario er vinmageren bag, og han er fjerde generation på den mødrende gård, Marina Palusci, som ellers er berømt for sine økologiske olivenolier i tårnhøj kvalitet. Vinmarker som olivenlunde ligger i godt 450 meters højde i Abruzzos bakker, kalkholdig lerjord, og med håndhøst, spontangæring, nogle dages skindkontakt og ti måneder på ståltanke får man denne friske, fyldige og fuldendte (latin: plenus) orangevin ud af anstrengelserne. Uklaret, ufiltreret, usvovlet, ren fornøjelse.

Flaske: Plenus Pecorino 2015
Vinhus: Marina Palusci
Område: Abruzzo
Land: Italien
Druesort: Pecorino
Jordbund: Kalkholdig ler
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret i cement
Lagring: Ståltanke
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12%
Importør: Vinspot
Pris: cirka 150,-

Comment

Comment

Dobravac Simminor Malvazija 2018

Et orange mesterværk omend den kun er den mindre symfoni fra familien Dobravac ved Rovinj på Istriens vestkyst. Sommerlig charme i klangfuld c-dur, der smyger sig med gylden frugt og delikate kryddernoter— modne mangoer, ferskner og abrikoser, akaciehonning og orangeblomstvand, kandiseret orangeskal og søde krydderier. Righoldig og varmblodet med fløjlsbløde tanniner, blid syre og en mild bitterhed, forførende som aftensolen ved Adriaterhavskysten. Simminor er en ny tilføjelse til Dobravacs allerede imponerende skala af Malvazija-modulationer, en lettere, friskere og frugtigere version af den store Simfonija. Begge er fremstillet af fuldt modne druer, Simminor med 20 dages skindkontakt og 9 måneder på barriques og tonneaux mod Simfonijas 30 dages maceration og op til 4 år på fade. En rigtigt flot og frugtig orangevin.

Flaske: Simminor 2018
Vinhus: Dobravac
Område: Istrien
Land: Kroatien
Druesort: Malvazija Istarska
Jordbund: Jernholdig ler og sand
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
20 dages skindkontakt
Lagring: Store og små træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 15,5%
Pris: cirka 200,-

Comment

Comment

Francesca Barracco Catarratto Ambras 2019

Catarratto i ravfarvede rober og emmende af siciliansk sommer. Lægger for med lettere jordslåede dunste af våd bark, muld og dyb kælder, som heldigvis hurtigt lufter af til fordel for læder, ceder og kastanjehonning, og frugten folder sig frisk ud med fuldmoden appelsin, gule rosiner, kandiseret orangeskal og bergamot. Betydeligt men behageligt bitter, tør, fin syre og let salt finish. Francesca Barracco lagde om til økologisk drift allerede i begyndelsen af 1990’erne, og siden hendes søn Roberto Bruno overtog i 2012 er der indført en mere minimalistisk og nymodens gammeldags tilgang i kælderen, som klæder Catarratto-druen, der ellers er mest kendt fra Marsala, Salaparuta og som gæst i Etna Bianco. Druerne til Ambras 2019 blev høstet ved håndkraft midt i august og spontangæret på ståltanke med seks dages skindkontakt og syv måneders modning på gærresterne. Flasket ufiltreret og med kun en snert sulfitter.

Flaske: Ambras 2019
Vinhus: Francesca Barracco
Område: Sicilien
Land: Italien
Druesort: Catarratto
Jordbund: Kalkholdig ler og sand
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
seks dages skindkontakt
Lagring: Ståltanke
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12%
Pris: cirka 200,-

Comment

Comment

Damijan Podversic Pinot Grigio 2019

Damijan Podversic og hans datter Tamara laver levende vine i deres eget tempo, efter månefaserne og i ånden fra Josko Gravner og den gamle adriatiske tradition med lang skindkontakt— op til tre måneder og med mere end to års lagring på store slavonske træfade. Alle flasket uklaret, ufiltreret og med minimal sulfit. Deres Pinot Grigio er en energisk kobberrød orangevin med stor fylde og viskositet, rødmende frugt og fine tanniner. Fra skovjordbær og modne hindbær over tørrede tranebær, abrikoser og figner til en behageligt bitter afslutning med rød grape og mandel. En mægtig mundfuld med spændstig struktur og dyb glød, et forbilledligt eksempel på potentialet i Pinot Grigio i ramato-stilen og et flot forstudie til familiens Ribolla, Malvazija og Tokaj.

Flaske: Pinot Grigio
Vinhus: Damijan
Område: Friuli-Venezia Giulia
Land: Italien
Druesort: Pinot Grigio
Jordbund: Kalkholdig flysch
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret på træfade
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 14%
Importør: Distinto Vinimport
(ikke p.t. i sortiment)
Pris: cirka 350,-

Comment