Viewing entries in
Orangevin

Comment

Weingut Kaufmann Silvaner CHF 2019

Hvad har Schweizerfrank med Silvaner at gøre? Grundstufe, lieber Watson: Selvom Silvaner er en sjælden gæst i Rheingau, findes der små, spredte beplantninger, og ved frankisk og schweizisk mellemkomst— parret Eva Rapp og Urban Kaufmann har deres respektive rødder der— kommer den til ære og værdighed i denne spændende fortolkning. To tredjedele af druerne er aftstilket og gæret på lukket tank, mens den sidste tredjedel er gæret med hele klaser i åben tank. Altså noget så særegent som en semikarbonisk orange Silvaner, med efterfølgende fem måneders modning på stort egetræsfad. Hvorfor i alverden? Fordi de kan: og fordi det smager spændstigt, syrligt og saftigt og fremhæver Silvaners urtede, krydrede side— pærecider og pæreskræl og små stejf citronmelisse, merian, salvie og pickles— sehr schön!

Flaske: Silvaner CHF 2019
Vinhus: Kaufmann
Område: Rheingau
Land: Tyskland
Druesort: Silvaner
Jordbund: Løss, lehm, kalkmergel
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret,
en uges skindkontakt
Lagring: Små træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Husted Vin
Pris: 179,-

Comment

Comment

Hajszan Neumann Grüner Veltliner Natural 2020

En orange vårhare fra Wien, den fine Grüner Veltliner Natural fra Hajszan Neumann. Liflig duft af grøn banan, mango og papaya, et pust thaibasilikum og koriander, Østrig møder Orienten. I munden er den saftig og stoflig, griber godt fat med masser af tørstof, kalket mineralitet, summende syre og en mild bitterhed. Af biodynamisk dyrkede druer fra marken Gabrissen på Bisamberg i byens nordøstlige hjørne, spontangæret på ståltanke med fire måneders skindkontakt og flasket ufiltreret. En karakteristisk anderledes GV til UG med kryds og slange.

Flaske: Grüner Veltliner Natural 2020
Vinhus: Hajszan Neumann
Område: Wien
Land: Østrig
Druesort: Grüner Veltliner
Jordbund: Kalkholdigt sand og grus
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret på stål,
fire måneders skindkontakt
Lagring: Ståltank
Lukning: Korkprop, voksforseglet
Alkohol: 12,5%
Importør: Løgismose
Pris: 144,-

Comment

Comment

Batič Zaria 2017

Pinela, Zelen og Vitovska er måske ikke hverdagsdruer for de fleste, medmindre man selvfølgelig er slovener; men de er værd at stifte nærmere bekendskab med. Zaria er Miha Batičs magiske orangevin fra en enkeltmark med syv forskellige sorter, foruden førnævnte Rebula, Klarnica, Rumeni Muškat og en enkelt dråbe Chardonnay — og den smager af et glas eller en flaske mere. Biodynamisk dyrket, gæret med skallerne i åbne trækar og modnet på slovenske træfade. Fuld af fine blomster, modne stenfrugter, akaciehonning og krydrede, nøddeagtige noter. 2.2 gram restsukker og 4.8 gram syre. Spændstig saft med fine tanniner, forunderligt levende.

Flaske: Zaria 2017
Vinhus: Batič
Område: Vipavska Dolina
Land: Slovenien
Druesort: Pinela, Zelen, Rebula,
Vitovska, Klarnica, Muškat, Chardonnay
Jordbund: Kalkholdig mergel
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret,
en måneds maceration
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13,2%
Pris: cirka 250,-

Comment

Comment

Weingut Herbert Zillinger Toast Hawaii Weiss 2020

Toast Hawaii for voksne, og her kan veganere, glutenallergikere og folk med god smag faktisk være med! Herbert Zillinger har pakket sydfrugterne i et blend af Sauvignon og Traminer med skånsom skindfermentering og et års modning på gærresterne i betonæg — og det dælme gur! Det dufter og smager af saftig, frisk og fuldmoden ananas, ingen dåser her, og den lange modning sur lies har givet dybe briochenoter, så associationen til den berygtede toast er ikke helt hen i vejret. Sauvignon og Traminer komplementerer hinanden flot, så der er komplekse aromaer af ananas, fersken og citrus, mundvandsdrivende syre og en dejligt tæt tekstur og tørt finish. Sjov og seriøs saft, som nemt ryger ned i en fart; men hvis ikke, åbner den faktisk ganske meget op for mere skæg og spas efter nogle timer.

Flaske: Toast Hawaii 2020
Vinhus: Herbert Zillinger
Område: Weinviertel
Land: Østrig
Druesorter: Sauvignon Blanc,
Roter Traminer
Jordbund: Løss, kalksten
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret,
to ugers skindkontakt
Lagring: Betonæg
Lukning: Skruelåg
Alkohol: 12%
Importør: Bichel Vine
(ikke p.t. i sortiment)
Pris: cirka 200,-

Comment

Comment

Cmrečnjak Pušipel Xtreme2 2016

Tungekrøllende af navn og tungepirrende af gavn. Marko Cmrečnjak [ts-mretsj-njak] laver labre vine i Međimurje i det nordlige Kroatien, tæt på grænsen til Slovenien og Ungarn. Områdets specialitet er Furmint, som lokalt går under navnene Pušipel og Šipon, og det er særdeles drikværdige vine. Med “Pušipel Xtreme na kvadrat” udøver Marko ekstremsport med sorten, det er Furmint gange Furmint, med lang skindkontakt og to et halvt års fadlagring på gærresterne — en orangevin for lettere øvede tunger, men fans af genren vil elske den. Noter af ruskind og læder i duften dækker oven en dybde af frodig, mørk frugt. Fyrig syre og støvede tanniner, fuld af tørrede abrikoser, abrikoskerne, kandiseret orangeskal, mandarin, grapefrugt, søde krydderier som kanel og nellike samt mildt røgede noter. Bukolisk bryg af den mest spændende slags.

Flaske: Pušipel Xtreme2 2016
Vinhus: Cmrečnjak
Område: Međimurje
Land: Kroatien
Druesort: Furmint
Jordbund: Kalkholdig mergel
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
tre måneders skindkontakt
Lagring: Små træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Pris: cirka 250,-

Comment

Comment

Markus Huber Metamorphosis 2020

Unoder eller nye nuancer fra Markus Huber i Traisental: Orange Grüner Veltliner på lertøjsflaske, og det er en yderst fornøjelig og forfriskende vin… fuld af forårsblomster, friske stenfrugter, kandiseret citrus, akaciehonning, enghø og hvid peber. Genkendelig Grüner Veltliner og alligevel ikke. Huber på hjemmebane og alligevel ikke. Måske ikke en fuldstændig forvandling som fra larve til sommerfugl men i det mindste et mindre hamskifte, der klæder Hubers sortiment. Druerne kommer fra gamle stokke på Alte Setzen og gæres på betonæg med hele tre måneders skindkontakt; men den er stadig frugtig og ganske let tilgængelig, et rigtigt godt glas. 

Flaske: Metamorphosis
Vinhus: Markus Huber
Område: Traisental
Land: Østrig
Druesort: Grüner Veltliner
Jordbund: Løss, konglomerat
Dyrkningsform: Bæredygtig
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Betonæg
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Supervin
Pris: 350,-

Comment