Viewing entries in
Orangevin

Comment

Weingut Herbert Zillinger Toast Hawaii Weiss 2020

Toast Hawaii for voksne, og her kan veganere, glutenallergikere og folk med god smag faktisk være med! Herbert Zillinger har pakket sydfrugterne i et blend af Sauvignon og Traminer med skånsom skindfermentering og et års modning på gærresterne i betonæg — og det dælme gur! Det dufter og smager af saftig, frisk og fuldmoden ananas, ingen dåser her, og den lange modning sur lies har givet dybe briochenoter, så associationen til den berygtede toast er ikke helt hen i vejret. Sauvignon og Traminer komplementerer hinanden flot, så der er komplekse aromaer af ananas, fersken og citrus, mundvandsdrivende syre og en dejligt tæt tekstur og tørt finish. Sjov og seriøs saft, som nemt ryger ned i en fart; men hvis ikke, åbner den faktisk ganske meget op for mere skæg og spas efter nogle timer.

Flaske: Toast Hawaii 2020
Vinhus: Herbert Zillinger
Område: Weinviertel
Land: Østrig
Druesorter: Sauvignon Blanc,
Roter Traminer
Jordbund: Løss, kalksten
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret,
to ugers skindkontakt
Lagring: Betonæg
Lukning: Skruelåg
Alkohol: 12%
Importør: Bichel Vine
(ikke p.t. i sortiment)
Pris: cirka 200,-

Comment

Comment

Cmrečnjak Pušipel Xtreme2 2016

Tungekrøllende af navn og tungepirrende af gavn. Marko Cmrečnjak [ts-mretsj-njak] laver labre vine i Međimurje i det nordlige Kroatien, tæt på grænsen til Slovenien og Ungarn. Områdets specialitet er Furmint, som lokalt går under navnene Pušipel og Šipon, og det er særdeles drikværdige vine. Med “Pušipel Xtreme na kvadrat” udøver Marko ekstremsport med sorten, det er Furmint gange Furmint, med lang skindkontakt og to et halvt års fadlagring på gærresterne — en orangevin for lettere øvede tunger, men fans af genren vil elske den. Noter af ruskind og læder i duften dækker oven en dybde af frodig, mørk frugt. Fyrig syre og støvede tanniner, fuld af tørrede abrikoser, abrikoskerne, kandiseret orangeskal, mandarin, grapefrugt, søde krydderier som kanel og nellike samt mildt røgede noter. Bukolisk bryg af den mest spændende slags.

Flaske: Pušipel Xtreme2 2016
Vinhus: Cmrečnjak
Område: Međimurje
Land: Kroatien
Druesort: Furmint
Jordbund: Kalkholdig mergel
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
tre måneders skindkontakt
Lagring: Små træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Pris: cirka 250,-

Comment

Comment

Markus Huber Metamorphosis 2020

Unoder eller nye nuancer fra Markus Huber i Traisental: Orange Grüner Veltliner på lertøjsflaske, og det er en yderst fornøjelig og forfriskende vin… fuld af forårsblomster, friske stenfrugter, kandiseret citrus, akaciehonning, enghø og hvid peber. Genkendelig Grüner Veltliner og alligevel ikke. Huber på hjemmebane og alligevel ikke. Måske ikke en fuldstændig forvandling som fra larve til sommerfugl men i det mindste et mindre hamskifte, der klæder Hubers sortiment. Druerne kommer fra gamle stokke på Alte Setzen og gæres på betonæg med hele tre måneders skindkontakt; men den er stadig frugtig og ganske let tilgængelig, et rigtigt godt glas. 

Flaske: Metamorphosis
Vinhus: Markus Huber
Område: Traisental
Land: Østrig
Druesort: Grüner Veltliner
Jordbund: Løss, konglomerat
Dyrkningsform: Bæredygtig
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Betonæg
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Supervin
Pris: 350,-

Comment

Comment

Zorjan Dolium Muškat Ottonel 2016

Slovensk frilandsvin med sjælden saftighed og subtil aromatisk kompleksitet. Božidar og Marija Zorjan rykkede ind på deres lille familiegård i 1980 og konverterede først til økologisk og siden til biodynamisk dyrkning; og så begyndte Božidar så tidligt som 1995 at vinificere sine vine på først kroatiske amforaer og siden georgiske qvevri, nedgravet mellem vingården og vinmarkerne, omgærdet af fritgående gæs og græssende får. Disse vine bærer navnet Dolium efter de romerske lerkrukker, der i antikken benyttedes til vin. Her er det den ofte oversete og ildesete Muškat Ottonel, som han med et halvt års skindkontakt har forvandlet til en forfriskende orangevin med en fin buket vilde blomster, mandarinsaft, orangeblomstvand og krydrede strejf af gule rosiner, honning og harpiks. Som en lille ligegyldig sidebemærkning også udnævnt som en af verdens p.t. bedste orangevine i Decanter forrige år.

Flaske: Dolium Muškat Ottonel 2016
Vinhus: Zorjan
Område: Štajerska
Land: Slovenien
Druesort: Muskat Ottonel
Jordbund: Gnejs, kalksten
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret, hele klaser
Lagring: Qvevri
Lukning: Skruelåg
Alkohol: 13%
Pris: cirka 200,-

Comment

Comment

Guerila Extreme Amphora 2018

Vipava-dalen er en smukt strækning i det vestlige Slovenien, en smal dal mellem Trnovo-plateauet i nord og Kras-plateauet i syd. Vi er lige syd for vinområdet Brda og stik nord for Kras, så ikke overraskende har dalen lang tradition for vinavl og ikke mindst for fremstilling af vine med lang skindkontakt. Traditionelt har man talt i uger, men Zmago Petrič fra vinhuset Guerila har revolutionære tendenser og tæller i stedet i måneder: Han lader sin Rebula gære hele seks måneder med skallerne og modner den yderligere et år på amforaer. Druerne er dyrket biodynamisk, den eneste måde Zmago mener, man både kan respektere naturen og fremstille et stort kulturprodukt — som eksempelvis Amphora Extreme 2018, som er ren Rumena Rebula (også kendt som Ribolla Gialla) fra marken Gmajnica. Den er dejligt frisk med fyldig frugt fulgt op af mørkere kryddernoter, fra gule æbler, ananaskirsebær og gule rosiner til tørrede figner, tamarind og honning. En ganske charmerende orangevin.

Flaske: Extreme Amphora 2018
Vinhus: Guerila
Område: Vipavska Dolina
Land: Slovenien
Druesort: Rebula
Jordbund: Sand, mergel, ler
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret,
seks måneders skindkontakt
Lagring: Amfora
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Thorsteinssons
Pris: 275,-

Comment

Comment

Tre Monti Vitalba Romagna Albana 2020

Vittorio Navacchias familie og lokale kolleger rystede måske på hovedet, da han for snart et årti siden skaffede sig qvevrier fra Georgien for at gære sine Albana-druer på skallerne i dem. Den daværende hovedrysten er i mellemtiden forvandlet til anerkendende nikken, for Navacchias Vitalba har vist sig at være en vellykket og yderst velsmagende fortolkning af Romagnas traditionsrige hvidvinsdrue. Ottende årgang, 2020, kom i hus sidst i september, og vinen tilbragte tre måneder med drueskallerne. Albanas karakteristiske duft og smag af fersken, abrikos og mandel er intakt men med mere tørstof og fastere struktur— og med en rigdom af orangeblomst, kaprifolium, kvæde, kvædete og kandiseret citrus. Spændende vin, som i særdeleshed også ældes med ynde. Læs mere her.

Flaske: Vitalba 2020
Vinhus: Tre Monti
Område: Emilia-Romagna
Land: Italien
Druesort: Albana
Jordbund: Kalkholdig ler
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Qvevri
Lukning: Korkprop
Alkohol: 14,8%
Pris: cirka 200,-

Comment