Viewing entries in
Orangevin

Comment

Zorjan Dolium Muškat Ottonel 2016

Slovensk frilandsvin med sjælden saftighed og subtil aromatisk kompleksitet. Božidar og Marija Zorjan rykkede ind på deres lille familiegård i 1980 og konverterede først til økologisk og siden til biodynamisk dyrkning; og så begyndte Božidar så tidligt som 1995 at vinificere sine vine på først kroatiske amforaer og siden georgiske qvevri, nedgravet mellem vingården og vinmarkerne, omgærdet af fritgående gæs og græssende får. Disse vine bærer navnet Dolium efter de romerske lerkrukker, der i antikken benyttedes til vin. Her er det den ofte oversete og ildesete Muškat Ottonel, som han med et halvt års skindkontakt har forvandlet til en forfriskende orangevin med en fin buket vilde blomster, mandarinsaft, orangeblomstvand og krydrede strejf af gule rosiner, honning og harpiks. Som en lille ligegyldig sidebemærkning også udnævnt som en af verdens p.t. bedste orangevine i Decanter forrige år.

Flaske: Dolium Muškat Ottonel 2016
Vinhus: Zorjan
Område: Štajerska
Land: Slovenien
Druesort: Muskat Ottonel
Jordbund: Gnejs, kalksten
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret, hele klaser
Lagring: Qvevri
Lukning: Skruelåg
Alkohol: 13%
Pris: cirka 200,-

Comment

Comment

Guerila Extreme Amphora 2018

Vipava-dalen er en smukt strækning i det vestlige Slovenien, en smal dal mellem Trnovo-plateauet i nord og Kras-plateauet i syd. Vi er lige syd for vinområdet Brda og stik nord for Kras, så ikke overraskende har dalen lang tradition for vinavl og ikke mindst for fremstilling af vine med lang skindkontakt. Traditionelt har man talt i uger, men Zmago Petrič fra vinhuset Guerila har revolutionære tendenser og tæller i stedet i måneder: Han lader sin Rebula gære hele seks måneder med skallerne og modner den yderligere et år på amforaer. Druerne er dyrket biodynamisk, den eneste måde Zmago mener, man både kan respektere naturen og fremstille et stort kulturprodukt — som eksempelvis Amphora Extreme 2018, som er ren Rumena Rebula (også kendt som Ribolla Gialla) fra marken Gmajnica. Den er dejligt frisk med fyldig frugt fulgt op af mørkere kryddernoter, fra gule æbler, ananaskirsebær og gule rosiner til tørrede figner, tamarind og honning. En ganske charmerende orangevin.

Flaske: Extreme Amphora 2018
Vinhus: Guerila
Område: Vipavska Dolina
Land: Slovenien
Druesort: Rebula
Jordbund: Sand, mergel, ler
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret,
seks måneders skindkontakt
Lagring: Amfora
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Thorsteinssons
Pris: 275,-

Comment

Comment

Tre Monti Vitalba Romagna Albana 2020

Vittorio Navacchias familie og lokale kolleger rystede måske på hovedet, da han for snart et årti siden skaffede sig qvevrier fra Georgien for at gære sine Albana-druer på skallerne i dem. Den daværende hovedrysten er i mellemtiden forvandlet til anerkendende nikken, for Navacchias Vitalba har vist sig at være en vellykket og yderst velsmagende fortolkning af Romagnas traditionsrige hvidvinsdrue. Ottende årgang, 2020, kom i hus sidst i september, og vinen tilbragte tre måneder med drueskallerne. Albanas karakteristiske duft og smag af fersken, abrikos og mandel er intakt men med mere tørstof og fastere struktur— og med en rigdom af orangeblomst, kaprifolium, kvæde, kvædete og kandiseret citrus. Spændende vin, som i særdeleshed også ældes med ynde. Læs mere her.

Flaske: Vitalba 2020
Vinhus: Tre Monti
Område: Emilia-Romagna
Land: Italien
Druesort: Albana
Jordbund: Kalkholdig ler
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Qvevri
Lukning: Korkprop
Alkohol: 14,8%
Pris: cirka 200,-

Comment

Comment

Hauksson Weine Im Lee Pinot Gris 2019

Da sig rejste ved Gry den rosenfingrede Dagning! Der er både kølig morgendug og indre glød i islandske Hoss Haukssons Pinot Gris fra Im Lee i Aargau, Schweiz. Skal vi kalde det en rosé eller en orangevin? To ugers skindkontakt gør det svært at skelne med den mørkt rødbrune Pinot Gris; men en saftspændt og struktureret vin med mange lag er det under alle omstændigheder. Dufter af kandiseret orangeskal, bergamot, marcipan, stjerneanis, urter og græs og smager stille og roligt videre af skovjordbær, hindbær, rabarber og granatæble. Snorlige saft med meget fine tanniner, en smuk og meget sommerlig vin.

Flaske: Im Lee 2019
Vinhus: Hauksson Weine
Område: Aargau
Land: Schweiz
Druesort: Pinot Gris
Jordbund: Lehm, kalksten
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret,
to ugers skindkontakt
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Cool Wines
Pris: 249,-

Comment

Comment

Vexebo Vin Solaris Orange 2018

Et hovedspring ned i appelsiner og abrikoser, kvædete og Earl Grey og så alskens sjove små strejf af havtorn, rønnebærgelé, rabarberkompot, pastinak, selleri og urter. Udfordrende men utroligt underholdende— påfuglefrugt og grævlingetanniner! Tanninstrukturen er nærmest georgisk i vælde, men vinen hænger ganske godt sammen, selvom det vist er orange for de let øvede. Der er vild variation i Vexebos orange Solaris fra år til år, en afspejling af udsvingene i de danske somre; og supersommeren 2018 slår igennem mellem den syrefriske og læskende 2017 og den frugtige og forførende 2019 (se her). To ugers skindkontakt og otte måneders lagring på bundfaldet før flaskning.

Flaske: Solaris Orange 2018
Vinhus: Vexebo Vin
Område: Sjælland
Land: Danmark
Druesort: Solaris
Jordbund: Ler, sand
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Ståltank
Lukning: Skruelåg
Alkohol: 12,5%
Pris: 225,-

Comment

Comment

Tetramythos Agrippiotis orange natur 2019

Stærk græsk genkomst: Agrippiotis var ikke uddød, den var blot forsvundet— og nok stadig kritisk truet, men fremtiden tegner lyst: I hvert fald i orange skær efter Panayiotis Papagiannopoulos fra Tetramythos fandt nogle særegne stokke i sine gamle Roditis-marker ved Aigialeia på Peloponnes. De viste sig at være den gamle Agrippiotis, som han siden 2017 har genopdyrket en lille mark med — og gæret 20 dage med stilke, skaller og kerner giver druen alt det fra sig, der gør græsk vin spændende: En sælsom duft af sommerblomster, en saftig citrusfrugt med modne abrikoser, friske krydderurter og støvede tanniner. Det er smagen af Odysséen og Extinction Rebellion, og det er rigtigt sjovt på den rene og naturlige måde, uden klaring og filtrering og med kun meget få tilsatte sulfitter.

Flaske: Agrippiotis orange 2019
Vinhus: Tetramythos
Område: Peloponnes
Land: Grækenland
Druesort: Agrippiotis
Jordbund: Kalksten
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
tre ugers skindkontakt
Lagring: Ståltanke
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Oinofilia
Pris: 229,-

Comment