Viewing entries in
Orangevin

Comment

Matic Wines Amphora 2018

Orange Riesling fra Matic i slovenske Štajerska. 214 dages skindkontakt har druerne fået i amforaen, og rationalet bag det tilsyneladende tilfældige tal er, at Matija Žerjav arbejder strikt efter månekalenderen og kun foretager høst, omstikning og flaskning ved nymåne. 300 dages yderligere modning i familiens gamle kælder, og op fra dybet kommer duft af orangeblomst, kaprifolium, bivoks, moskus og røgelse, mildt oxidativ.  I munden mandarin, pomerans og grapefrugt, saftspændt syre og milde tanniner som i grøn te, forfriskende let. Et ganske spændende glas.

Matic Wines Amphora Riesling 2018 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Amphora 2018
Vinhus: Matic
Område: Stajerska
Land: Slovenien
Druesort: Riesling
Jordbund: Kalkmergel, kalksten
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret,
syv måneders maceration
Lagring: Amfora
Lukning: Korkprop, voksforseglet
Alkohol: 12,5%
Importør: Terroiristen
Pris: 169,-

Comment

Comment

Škegro Krš Orange Žilavka 2017

“Det er umuligt, siges det, at lave en drikkelig orangevin.” Ja, den slags bedagede bragesnak kan man jo stadig støde ind i. Så har vi heldigvis Barisa Skegro, som ikke lytter til sladder men i stedet laver “en vin inspireret af det umulige”. Druen er Bosnien-Herzegovinas indfødte Zilavka, som efter tre ugers skindkontakt og modning på gamle træfade flyder over af abrikoser, clementiner og grapefrugt, højspændt syre og smidige tanniner. Dertil små strejf af tørrede blomster, kamille, kardemomme og pinjekerner. Familiegården ligger i Ljubuski i kalkstensbakkerne i det vestlige Herzegovina, hvor “alle familier lavede vin på denne måde på min bedstefars tid” — og derfor er han foreviget på etiketten. Endnu en ganske begrænset produktion, kun 997 flasker af årgang 2017, som er den tredje. Skegros hvide Zilavka er også et spændende bekendskab.

Škegro Krš Orange Žilavka 2017 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Krš Orange Žilavka 2017
Vinhus: Škegro
Område: Zapadna Hercegovina
Land: Bosnien-Hercegovina
Druesort: Žilavka
Jordbund: Karst
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
tre ugers skindkontakt
Lagring: Små træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Pris: cirka 200,-

Comment

Comment

Haus Gupi El Fayoum 2019

En oase og et lille mesterværk. El Fayoum er ikke ægyptisk vin men tysk, fra Weil am Rhein ved grænsen til Schweiz og ganske nær Basel. Her excellerer Haus Gupi i Gutedel og Pinot fra de kalkstensholdige jorde og vinificeret på naturligste vis. Det er Christoph Schneiders projekt på det fædrende Weingut Claus Schneider, og det tegner lyst for fremtiden: El Fayoum er skindfermenteret Gutedel (Chasselas) og en sjælden saftighed og delikat kridtet tekstur. Den smager frisk som den dug, der driver af det saftigtgrønne græs i marken, køligt kildevæld og undervejs vilde urter og bladselleri, sukat og kamille og et lille bittert bid af grape tonic. Flasket ufiltreret og usvovlet. Sindssygt let og læskende og selvfølgelig sjældent, kun 650 flasker i 2019.

Haus Gupi El Fayoum Gutedel 2019 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: El Fayoum 2019
Vinhus: Haus Gupi
Område: Baden
Land: Tyskland
Druesort: Chasselas
Jordbund: Kalksten
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
kulsyregæring med skindkontakt
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop, lakforseglet
Alkohol: 9,5%
Importør: Vinpusheren
Pris: Penge

Comment

Comment

Filip Koletnik Atimo 2017

Noget gammelt, noget nyt, noget lånt og noget orange. Filip Koletnik laver vin af den gamle skole til vor tid, og da han ikke selv ejer vinmarker, indhenter han druer fra venner i Slovenien og Kroatien. Atimo er Malvazija fra Istrien i Kroatien, med ni måneders maceration og ti måneders modning på gærresterne. Filosofien er naturlighed og renhed, så vinen kommer i flasken uden filtrering eller sulfitter. I glasset kommer der til gengæld en gemt sommer op: Modne appelsiner, grapefrugt, marcipan, honning og blomster. Balanceret og koncentreret, en vild og venlig orangevin. Etiketten er et foto fra 1907 af den slovenske impressionist Avgust Berthold.

Filip Koletnik Atimo 2017 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Atimo 2017
Vinhus: Filip Koletnik
Område: Istrien
Land: Kroatien
Druesort: Malvazija
Jordbund: Kalkmergel
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
ni måneders maceration
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,4%
Importør: Thorsteinsson’s
Pris: 350,-

Comment

Comment

Matthias Gaul Pinot Gris St. Stephan 2016

Matthias Gaul er en af de tyske pokalvindere i Pinot, og en god orange udgave af den grå gør han sig også i. De fuldmodne Pinot Gris-druer plukkes på den kalkstensholdige St. Stephan-mark ved Asselheim i det nordlige Pfalz, og efter et par dage med skallerne og et års tid på bundfaldet i burgundiske barriques er der intens og raffineret, ravfarvet vin til ganen. Fløjlsblød fylde, smidig syre og yderst lavmælte tanniner, tæt smag af fersken, abrikos, orangeskal, blomster, rød bær og røg. Genremæssigt som den norditalienske ramato men stilistisk mere som Bourgogne med en kølig åre.

Matthias Gaul Pinot Gris St. Stephan Orange 2016 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Pinot Gris St. Stephan 2016
Vinhus: Matthias Gaul
Område: Pfalz
Land: Tyskland
Druesort: Pinot Gris
Jordbund: Lehm, kalksten
Dyrkningsform: Konventionel
Vinificering: Spontangæret,
to dages skindkontakt
Lagring: Små træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Bichel
Pris: 350,-

Comment

Comment

Dobravac Simfonija 2015

Musikalsk Malvazija macereret med en smule Chardonnay, og det er klassisk orangevin med symfonisk klang. Blomster, bergamot og læder i duften, fyldig, varm og krydret i munden, med mild syre og fine tanniner og en flot smag af abrikoser, orangeskal, kvædebrød, muskatblomme, muskatnød og vanille. Fra familien Dobravacs gård i Rovinj ved den kroatiske Adriaterhavskyst. Tre år på tonneaux og barriques.

Vina Dobravac Simfonija 2015 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Simfonija 2015
Vinhus: Dobravac
Område: Istrien
Land: Kroatien
Druesorter: Malvazija Istarska, Chardonnay
Jordbund: Jernholdig mergel
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
to ugers skindkontakt
Lagring: Store og små træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 14,5%
Pris: cirka 250,-

Comment