Viewing entries in
Naturvin

Comment

Cascina Iuli Rossore 2018

Violer, liljer og syrener i snuden og en eksplosion af sorte kirsebær i munden, blå blommer, blåbær og brombær, brilliant syre, nervøs velour og en smule sveskesødme, strejf af kanel og kryddernellike. Druerne kommer fra højt beliggende sydvendte bakkedrag ved Montaldo di Cerrina, høstet september-oktober, gæret en måned på cementtanke og modnet to år i store slavonske træfade. Flasket uklaret, ufiltreret og kun lige knapt svovlet, mindst et halvt år på flaske før frigivelse. Gode ting tager tid. Iuli laver mageløse Monferrato vine på de gode, gamle sorter Grignolino, Baratuciat og Slarina, Nebbiolo og Pinot Noir har han sågar også givet sig i kast med; men selvfølgelig er hjerteblodet Barbera, som det hør og bør sig på de kanter. Rossore var Fabrizios første vin, og navnet skulle hentyde til ens kinders røde glød efter indtag…

Flaske: Rossore 2018
Vinhus: Cascina Iuli
Område: Piemonte
Land: Italien
Druesort: Barbera
Jordbund: Kalkholdig ler
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 14,5%
Importør: Pétillant
Pris: 175,-

Comment

Comment

Francesca Barracco Catarratto Ambras 2019

Catarratto i ravfarvede rober og emmende af siciliansk sommer. Lægger for med lettere jordslåede dunste af våd bark, muld og dyb kælder, som heldigvis hurtigt lufter af til fordel for læder, ceder og kastanjehonning, og frugten folder sig frisk ud med fuldmoden appelsin, gule rosiner, kandiseret orangeskal og bergamot. Betydeligt men behageligt bitter, tør, fin syre og let salt finish. Francesca Barracco lagde om til økologisk drift allerede i begyndelsen af 1990’erne, og siden hendes søn Roberto Bruno overtog i 2012 er der indført en mere minimalistisk og nymodens gammeldags tilgang i kælderen, som klæder Catarratto-druen, der ellers er mest kendt fra Marsala, Salaparuta og som gæst i Etna Bianco. Druerne til Ambras 2019 blev høstet ved håndkraft midt i august og spontangæret på ståltanke med seks dages skindkontakt og syv måneders modning på gærresterne. Flasket ufiltreret og med kun en snert sulfitter.

Flaske: Ambras 2019
Vinhus: Francesca Barracco
Område: Sicilien
Land: Italien
Druesort: Catarratto
Jordbund: Kalkholdig ler og sand
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
seks dages skindkontakt
Lagring: Ståltanke
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12%
Pris: cirka 200,-

Comment

Comment

Damijan Podversic Pinot Grigio 2019

Damijan Podversic og hans datter Tamara laver levende vine i deres eget tempo, efter månefaserne og i ånden fra Josko Gravner og den gamle adriatiske tradition med lang skindkontakt— op til tre måneder og med mere end to års lagring på store slavonske træfade. Alle flasket uklaret, ufiltreret og med minimal sulfit. Deres Pinot Grigio er en energisk kobberrød orangevin med stor fylde og viskositet, rødmende frugt og fine tanniner. Fra skovjordbær og modne hindbær over tørrede tranebær, abrikoser og figner til en behageligt bitter afslutning med rød grape og mandel. En mægtig mundfuld med spændstig struktur og dyb glød, et forbilledligt eksempel på potentialet i Pinot Grigio i ramato-stilen og et flot forstudie til familiens Ribolla, Malvazija og Tokaj.

Flaske: Pinot Grigio
Vinhus: Damijan
Område: Friuli-Venezia Giulia
Land: Italien
Druesort: Pinot Grigio
Jordbund: Kalkholdig flysch
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret på træfade
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 14%
Importør: Distinto Vinimport
(ikke p.t. i sortiment)
Pris: cirka 350,-

Comment

Comment

Dobravac Simfonija 2016

Malvazija med skindkontakt og sød musik opstår… Den musikalske familie Dobravac fra Ronvinj på Istriens vestkyst får flygelklang og fuld orkestrering på deres Malvazija med to ugers maceration og to års fadlagring på tonneaux og barriques og flasket ufiltreret. Sortens sædvanlige akacieduft, milde mandelnoter og salte sprødhed får her følgeskab af syrener og violer, bergamot og bitter orangeskal, ferskenskind og abrikoskerner, marcipan, tobak og krydret honning. Cremet tekstur og smidig tanninstruktur, en frisk og kompleks mundfuld. Dobravac fremstiller desuden den glimrende Simminor samt Suita, Sonata, Allegro, Toccata og Fuga.

Flaske: Simfonija 2016
Vinhus: Villa Dobravac
Område: Istrien
Land: Kroatien
Druesort: Malvazija Istarska
Jordbund: Jernholdig flysch og ler
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
to ugers skindkontakt
Lagring: Store og små træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 14,5%
Pris: cirka 250,-

Comment

Comment

Tomac Marany 2019

Hvordan indfanger man miljøet, tiden, stemningen, sjælen i et sted? Familien Tomac forsøger sig med biodynamisk dyrkning og georgiske amforaer og får af den vej et levende aftryk af sin hjemegn Plešivica i flasken. "Vi oplever naturens skønhed og styrke hver dag i vinmarkerne. Vi ved, hvilken velsignede, det er, og vi vil gerne dele det med verden. Vi ønsker, at folk skal smage og føle naturens energi og storslåethed. At de skal opleve helheden. Upåvirket. Uforandret." Druerne er de traditionelle Plešivica-sorter Sauvignon Bijeli, Bijeli Pinot, Traminac Mirisavi og Veltlinac Crveni, som gæres i georgiske qvevri nedgravet i baghaven. Derfor navnet Marany efter det georgiske ord for en vinkælder eller en “vinhave”, som familien lod sig betage af under et besøg i landet år tilbage. Fire ugers skindkontakt og et års modning på store egetræsfade, flasket ufiltreret. Kan man så fornemme Plešivicas fredfyldte men dramatiske bakkeland, stejlt skrånende vinmarker på hævet havbund, den varme sommersol, og den kølige brise fra bjergene? Om ikke andet kan man lade sig rive med af vinens milde rosenaromaer, saftige frugt med luftig fylde, dens livlige syre og lette strøm af grapefrugt, abrikoser og bivoks.

Flaske: Marany 2019
Vinhus: Tomac
Område: Veneto
Land: Italien
Druesorter: Gewürztraminer, Roter Veltliner,
Sauvignon Blanc, Pinot Blanc
Jordbund: Kalkholdig lehm
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret på amfora,
fire ugers skindkontakt
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Pris: cirka 200,-

Comment

Comment

La Biancara Sassaia 2009

Garganega i de højere luftlag: Løftet, æterisk næse med flint, røgelse og myrra skær. Modne pærer og kvder i smagen, spændstig syre og smidigt stof, tørrede abrikoser, kumquats, bergamot, mandler og hø; har noter af hvid balsamico, gueuze eller anden lambic broderet ind i stoffet. Humørhævende, mundvandsdrivende, tankevækkende vin. I yngre aftapning er den anderledes ligefremt forfriskende, med saftige pærer, ananas, kandiseret citrus, et hint af grøn banan og bivoks. Sassaia er skabt af druer fra Sorio-bakkerne lige omkring vinhuset, den ene halvdel med en håndfuld dages skindkontakt, den anden halvdel direkte presset af hele klaser. Gæret og modnet på store gamle egetræsfade, flasket uklaret, ufiltreret og uden tilsatte sulfitter. Ren fornøjelse.

Flaske: Sassaia 2009
Vinhus: La Biancara
Område: Veneto
Land: Italien
Druesort: Garganega, Trebbiano
Jordbund: Lehm, basalt
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
delvist skindfermenteret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: lieu-dit
Pris: 160,-
(nyere årgange)

Comment